Košík 0 0 € Prihlásiť sa

Nákupný košík

Celková cena 0 € Na dopravu zdarma zostáva nakúpiť ešte za 40,00 €.
Pokračovať v objednávke

Dopĺňanie kolagénu - marketingový trik alebo absolútnu nutnosť?

25. 07. 2022

V poslednej dobe sa s prípravkami obsahujúcimi kolagén doslova roztrhlo vrece. Reklama na kolagén na nás svieti takmer odvšadiaľ. Skúsili sme nezávisle a objektívne posúdiť, či a aký majú tieto prípravky prínos pre naše telo.

Tomáš Konieczny
Autor: Tomáš Konieczny Zakladatel & jednatel

Čo je kolagén?

Kolagén je hlavnou štrukturálnou bielkovinou v našom tele. Dodáva pevnosť a pružnosť kostiam, koži, vlasom a nechtom, chrupavkám, šľachám a cievam. Okrem toho je kolagén súčasťou spojivového tkaniva, ktoré spája ostatné tkanivá, poskytuje oporu orgánom a chráni ich citlivé oblasti.

 

Štruktúra kolagénu

Za tvorbu kolagénu sú zodpovedné bunky zvané fibroblasty. Po 35. roku veku začína aktivita fibroblastov pomaly klesať, čo, ako ľahko uhádnete, vedie k poklesu produkcie kolagénu. Po štyridsiatke sa preto v tele stráca viac kolagénu, než sa ho vytvorí. Okolo 60. roku života máme o polovicu menej kolagénu ako v mladosti.

 

Účinky zníženej aktivity fibroblastov a produkcia kolagénu sú postupne viditeľné voľným okom, čo sa prejavuje zhoršením pružnosti a pevnosti pokožky. Vrásky a povädnutú pleť si spájame so starnutím a niektorí z nás sa ho dokonca obávajú. Ale to, ako naša pleť začne vyzerať s pribúdajúcim vekom, je ten najmenší problém. Zamyslite sa nad tým: rovnako ako naša koža stráca prirodzenú pružnosť a odolnosť voči rôznym mechanickým vplyvom, deje sa to isté v našom tele všade tam, kde je kolagén prítomný vo veľkom množstve. Čo je... doslova všade.

 

Kolagén je tvorený tzv. tripeptidmi, súbormi 3 aminokyselín, ktoré sú navzájom spojené do tzv. trojitej superskrutkovice, tj 3 reťazcov obtočených okolo spoločnej osi. Okrem skrutkových fragmentov obsahuje kolagén aj tzv. nehelikálne fragmenty, ktoré sa nachádzajú na koncoch molekuly kolagénu a plnia dôležitú kotviacu funkciu. Voda je neodmysliteľnou súčasťou kolagénu. Práve voda dodáva kolagénu jeho vlastnosti a funkcie.

 

Typy kolagénu

Kolagén je multiformná bielkovina, tzn. že sa v našom tele vyskytuje v desiatkach rôznych genetických typov. Môže mať rôznu dĺžku superhelixu, zlomy vo vnútri superhelixu sa vyskytujú na rôznych miestach, rovnako ako tzv. globulárne domény a rôzne modifikácie. Rozlišujeme fibrilárne kolagény, kolagény tvoriace mikrofibrily, hexagonálne siete, ktoré tvoria tzv. kotevné vlákna alebo transmembránové domény. Každý z týchto kolagénov má dôležitú funkciu. Iný kolagén vytvára kĺbové chrupavky, iný steny ciev a ďalšie je prítomný v kostiach alebo koži.

 

Zdroje kolagénu v strave

Naši predkovia jedli ulovené zvieratá alebo v neskorších dobách zvieratá chované na farmách "od nosa až k chvostu", so všetkými chrupavkami, vnútornosťami a kožou. V modernej strave je to veľmi zriedkavé. Neradi vyberáme mäso so šľachami, odstraňujeme kosti a chrupavky, zbavujeme sa kože. Množstvo kolagénu v našej strave je preto značne obmedzené. Aby sa kolagén v týchto tkanivách a orgánoch plne vytiahol, musí sa navyše veľmi dlho variť. Nemáme na to veľa času a navyše je dlhé varenie veľmi neekonomické.

 

Hlavnou aminokyselinou v kolagéne je glycín a práve táto aminokyselina je v našej strave obzvlášť nedostatková. Ľudia, ktorí jedia veľa mäsa a vajec, ktoré sú bohaté na aminokyselinu metionín, potrebujú ešte viac glycínu, pretože je nevyhnutný pre správny metabolizmus metionínu.

 

Bude vývar z kostí varený niekoľko hodín na miernom ohni dostačujúce?

Keď sa naši známi chvália, že takýto vývar pripravili, neodrádzam ich, ale chválim. Niektorí ľudia odvážne zháňajú v mäsiarstve kuracie nožičky alebo bravčové stehienka, varia ich niekoľko hodín, potom to, čo sa neuvarí, rozomelú av porciách spolu s vývarom zamrazia a pravidelne pridávajú do jedla. Super. Vždy odporúčam získavať potrebné ingrediencie z potravín.

 

Musíme si však uvedomiť, že kolagén vo vývare alebo želatine bohužiaľ plne neposkytne zložky, ktoré potrebujeme na efektívnu prácu našich fibroblastov. Kostné a kožné vývary stále obsahujú veľké fragmenty molekuly kolagénu. Molekula kolagénu má veľmi veľkú veľkosť. Teplota a dlhodobé varenie vedú k jeho čiastočnému rozpadu. Produkty tohto rozkladu sú však stále také veľké, že sa v našich črevách nemôžu vstrebať. Najprv ich treba stráviť. V črevách sa vstrebávajú iba veľmi malé fragmenty kolagénnych bielkovín, peptidy, ktoré sa dostávajú do krvného obehu a následne do cieľových buniek.

 

Varený kolagén alebo jednoducho želatína je bohužiaľ stráviteľná len čiastočne. Preto sa ho v tráviacom systéme vstrebe pomerne málo. Okrem toho želatína spôsobuje zahusťovanie tekutín a má veľmi charakteristickú chuť, čo značne obmedzuje jej použitie v kuchyni a formy, v ktorých ju možno konzumovať.

 

 

Čo ovplyvňuje aktivitu fibroblastov?

Počas evolúcie sa u fibroblastov vyvinula schopnosť produkovať kolagén a ďalšie zložky medzibunkového matrixu v reakcii na mechanické namáhanie. Zvýšené mechanické namáhanie doslova napína fibroblasty, čo vedie k zvýšenej produkcii kolagénu a zníženej produkcii kolagenázy, enzýmu, ktorý kolagén rozkladá. Tento jav je u detí počas rastu dokonale viditeľný napr. na koži - napätie, ktoré na koži vyvíjajú rastúce tkanivá vo vnútri, účinne stimuluje fibroblasty k proliferácii a produkcii kolagénu, ktorý zaisťuje kontinuitu a elasticitu kože.

 

Preto sa stav našej pokožky účinne zlepšuje vhodnými pravidelnými masážami. Preto je tiež najlepšou prevenciou osteoporózy pohyb s nízkou záťažou. Tlak alebo iný druh záťaže v kombinácii s pohybom stimuluje fibroblasty v koži, kostiach a ďalších tkanivách.

 

A čo inhibuje aktivitu fibroblastov

Fragmentovaný kolagén. Pokiaľ sa množstvo fragmentovaného kolagénu v okolí fibroblastov zvýši, fibroblasty sa stanú menej aktívnymi. Tento jav je ťažké zvrátiť - na jednej strane nedostatok stresu urýchľuje fragmentáciu kolagénu a na druhej strane fragmentovaný kolagén znižuje odolnosť voči mechanickému namáhaniu a je ľahko poškodzovaný faktorom, ktorý je v mladšom veku prospešný. Preto je tak dôležité starať sa o fibroblasty a kolagén včas, aby ste nečakali, kým sa objavia vrásky, kosti sa stanú menej odolnými proti zlomeninám a chrupavky sa ľahko poškodia pohybom.

 

Faktorom, ktorý okrem príliš malého mechanického namáhania prispieva k zvýšenej fragmentácii kolagénu, je aj UV žiarenie. Príliš dlhé vystavenie slnečnému žiareniu, dostatočne dlhé na to, aby podráždilo pokožku, znižuje tvorbu kolagénu až o 80 %. Na jednej strane slnko pomáha našej pokožke produkovať potrebný vitamín D. Je však nesmierne dôležité, aby doba vystavenia slnečnému žiareniu nebola príliš dlhá a aby sme si zaistili prísun prírodných antioxidantov, ktoré minimalizujú škodlivé účinky UV žiarenia.

 

Koža, vlasy, nechty

Naša koža sa bez započítania vody skladá zo 75% z kolagénu (obsah sušiny). Kolagén teda zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní nášho vzhľadu. Nie sú to drahé krémy, dokonca ani tie z lekárne, ktoré sa postarajú o to, aby sa vaše vrásky neobjavili príliš skoro, nie to ešte aby zmizli. Je to kolagén, ktorý produkujú vaše vlastné fibroblasty. Štúdie ukazujú, že doplňovanie kolagénu zlepšuje pružnosť a hydratáciu pokožky a viditeľne vyhladzuje vrásky. Suplementácia kolagénnymi peptidmi taktiež zvyšuje odolnosť vlasov a nechtov voči mechanickému poškodeniu, sú menej lámavé a pružnejšie.

 

 

Svaly, kosti a kĺby

To je pravdepodobne najčastejší dôvod, prečo sa užívajú kolagénové doplnky. U ľudí trpiacich bolesťami kĺbov rôzneho pôvodu zlepšuje dlhodobá suplementácia kolagénnymi peptidmi pohyblivosť kĺbov, znižuje ich bolesť a urýchľuje hojenie. Najmä v kombinácii s fyzioterapiou má takáto suplementácia fantastické prínosy. To platí aj pre pacientov so zápalovým ochorením kĺbov, ako je reumatoidná artritída.

Metabolizmus

Kolagénne prípravky ovplyvňujú metabolizmus. Prečo? Ukázalo sa, že strava s nízkym obsahom glycínu zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Doplnky kolagénnych peptidov pomáhajú chrániť pred týmto rizikom. Štúdie ukazujú, že aj u osôb s už diagnostikovanou cukrovkou zlepšuje zavedenie doplnku stravy s kolagénnymi peptidmi kontrolu hladiny glukózy v krvi a má priaznivý vplyv aj na lipidový profil. Kolagén navyše znižuje tuhosť stien našich tepien, takže pomáha udržovať krvný tlak pod kontrolou, čo je pre zdravie kardiovaskulárneho systému dôležité.

 

Je teda vhodné suplementovať kolagén špeciálnymi prípravkami?

Áno aj nie. Užívaním kolagénových prípravkov celkom iste svojmu telu neuškodíte av mnohých prípadoch to pre vás môže byť prínosné. Avšak drvivá väčšina prípravkov, ktoré v dnešnej dobe propaguje nespočetné množstvo marketingových kampaní a influencerov má veľmi nízku vstrebateľnosť a efektivitu. Kupujete teda za mnoho peňazí niečo, čo telo nedokáže úplne využiť. Oveľa prirodzenejšie a efektívnejšie je telu dopĺňať základné vitamíny a minerály, pomocou ktorých si dokáže vyrobiť odpovedajúce množstvo kolagénu samo!

 

Vitamín C

Vitamín C je základnou zložkou pre naše telo, pomocou ktorej si samo vyrobí kolagén. Je potrebné na premenu tzv. prokolagénu na kolagén. Zaistite si jeho zdroj v jedálničku (napr. surové papriky, brokolica, ružičkový kel) a navyše sa môžete podporiť vhodnou suplementáciou, napríklad užívaním Vitamínu C complex či Šípky.

 

Zinok

Podieľa sa na regenerácii spojivového tkaniva. Nájdete ho v mäse, morských plodoch, strukovinách a orieškoch. Môžete tiež doplniť pomocou doplnkov stravy.

 

Magnézium

Magnézium alebo horčík sa prirodzene vyskytuje vo väčšine potravín bohatých na kolagén. Takto to príroda zariadila z jedného prostého dôvodu – horčík je zodpovedný za viac ako 300 biochemických procesov v našom tele, medzi ktoré patrí okrem iného vstrebávanie a efektívne využitie vytvoreného (či suplementovaného) kolagénu. Je teda úplne zásadné dbať na pravidelný príjem horčíka. Ak je ho nedostatok, telo nedokáže kolagén efektívne využiť. Odporúčame siahnuť po vysoko kvalitnom horčíku v podobe Magnézium - PRE SPÁNOK, ktoré okrem horčíka obsahuje aj vitamín B6, tryptofán, valeriána lekárska a chmeľ, tzn. látky úplne zásadné pre správne fungovanie nášho tela a rovnako tak pre kvalitný spánok – viď. ďalší bod.

 

 

Spánok

Počas spánku dochádza k intenzívnejšej syntéze kolagénu. Kvalitný a zdravý spánok je zárukou dlhej mladistvej pleti a mnoho ďalšieho. Kvalitný spánok môžete dosiahnuť medzi inými tiež užívaním Magnézia - PRE SPÁNOK zmieneného vyššie, či ktorýmkoľvek CBD olejom.

 

Pohyb

Už viete prečo :) Pohyb zvyšuje aktivitu fibroblastov až na 72 hodín. Docela dobrý výsledok, že?

Autor: Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny
Tomáš Konieczny Zakladatel & jednatel Zakladatel a jednatel firmy Herbalus. Narozen 4. 7. 1992 v Třinci. Vystudoval ekonomický obor, celý život se však věnoval cestovnímu ruchu, zdravému životnímu stylu, konopí a zkoumání jeho vlivu na lidské zdraví. Ve společnosti Herbalus stojí mimo jiné za vývojem produktů a objevováním přínosu konopí a mnoha dalších látek v různých fyzických či psychických aspektech zdraví. Vášnivý čtenář, celoživotní dobrodruh, milovník přírody, psychonaut.