Tekvicové semienka - nutričné ​​hodnoty a liečivé vlastnosti

|
Strava
Rastliny

Semienka, ktoré podporujú potenciu, imunitu, obsahujú mnohé vitamíny, minerály a zdraviu prospešné látky, pomáhajú zlepšiť náladu, podporujú liečbu mnohých zdravotných problémov a ešte zasýtia a dokonca skvele chutia? Áno, to sú tekvicové semienka.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Tekvicové semienka - nutričné ​​hodnoty a liečivé vlastnosti

Tekvicové semienka majú množstvo cenných výživových hodnôt, z ktorých najvýznamnejší je vysoký obsah zinku - patrí k najbohatším zdrojom tohto prvku. Tekvicové semienka majú liečivé vlastnosti, ktoré ocení každý – zlepšujú sexuálnu výkonnosť a plodnosť mužov, podporujú imunitu, znižujú riziko aterosklerózy a priaznivo pôsobia na stav vlasov a nechtov. To však nie je všetko - pozrite sa na ďalšie zdraviu prospešné účinky tekvicových semienok.

 

Tekvicové semienka je možné zakúpiť ako v šupke, tak už vylúpané, surové alebo ľahko opražené. Môžete si ich tiež sami obstarať a potom ich olúpať (a tekvicu použiť na varenie) a maškrtiť toto, napríklad namiesto nezdravých desiat.

 

Po tekvicových semienkach sa oplatí siahať čo najčastejšie, pretože patrí k najzdravším semienkam, ktoré nám príroda nadelila. Tekvicové semienka sú nielen bohaté na živiny, ale majú aj cenné zdravotné vlastnosti.

 

Aké výživové vlastnosti majú tekvicové semienka?

Tekvicové semienka obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, medzi ktoré patria vitamíny aj minerály.

 

Výživové hodnoty tekvicových semienok (na 100 g):

  • Energetická hodnota - 559 kcal
  • Celkový obsah bielkovín - 30,23 g
  • Tuk - 49,05 g
  • Sacharidy - 10,71 g (vrátane jednoduchých cukrov 1,40 g)
  • Vláknina - 6,0 g
  • Vitamín C - 1,9 mg
  • Tiamín - 0,273 mg
  • Riboflavín - 0,153 mg
  • Niacín - 4,987 mg
  • Vitamín B6 - 0,143 mg
  • Kyselina listová - 58 µg
  • Vitamín A - 16 IU
  • Vitamín E - 2,18 mg
  • Vitamín K - 7,3 µg
  • Vápnik - 46 mg
  • Železo - 8,82 mg
  • Horčík - 592 mg
  • Fosfor - 1233 mg
  • Draslík - 809 mg
  • Sodík - 7 mg
  • Zinok - 7,81 mg
  • Nasýtené mastné kyseliny - 8,659 g
  • Mononenasýtené mastné kyseliny - 16,242 g
  • Polynenasýtené mastné kyseliny - 20,976 g

 

dýňové semínka

 

Tekvicové semienka prospievajú imunite

Konzumácia tekvicových semienok môže mať priaznivý vplyv na imunitu a znižovať náchylnosť k infekciám. Dôvodom je vysoký obsah zinku, ktorý, ako preukázali početné štúdie, podporuje imunitný systém tým, že sa podieľa na tvorbe a urýchľovaní T lymfocytov, patriacich medzi najdôležitejšie imunitné bunky.

 

Častým dôsledkom nedostatku zinku je oslabenie imunitného systému v dôsledku zhoršenej funkcie makrofágov, neutrofilov a NK buniek. Ľudia trpiaci nedostatkom zinku častejšie ochorejú, najmä vírusovými infekciami - chrípkou a prechladnutím - a zápalom pľúc. Na škodu nie je ani rozhodnutie dať šancu bylinnému čaju, ako je napríklad ten náš konopný na podporu imunity.

 

Tekvicové semienka sa však oplatí jesť nielen ako prevenciu, ale aj počas prechladnutia: štúdie naznačujú, že zinok skracuje dobu trvania infekcie spôsobenej rhinovírusmi, pretože im bráni v uchytení na nosovej sliznici.

 

Tiež pre podporu imunity a celkového zdravia a správneho fungovania organizmu odporúčame prírodné doplnky stravy ako napríklad CBD oleje alebo kapsule, riasy ako sú spirulina a chlorella alebo naše špeciálne mixy horčíka Magnézium - PRE SPÁNOK alebo Magnézium - PRE ENERGIU.

 

Tekvicové semienka pre krásnu pleť, vlasy a nechty

Pravidelná konzumácia tekvicových semienok má vďaka vysokému obsahu zinku pozitívny vplyv na stav vašej pokožky, vlasov a nechtov. Nedostatok tohto prvku oslabuje vlasové folikuly, a preto vlasy rýchlejšie vypadávajú.

 

Priaznivo pôsobí aj na pokožku a nechty - nielen vďaka zinku, ale aj vďaka vitamínu A, vitamínom skupiny B a minerálnym látkam obsiahnutým v tekvicových semienkach.

 

Môžu tekvicové semienka zabrániť rakovine pľúc?

Tekvica, jej dužina aj semená, môžu mať určitý vplyv na zníženie rizika vzniku rakoviny pľúc. Je to dané vysokým obsahom karotenoidov a inhibítorov proteáz, čo sú silné antioxidanty. Štúdie ukázali, že u nutkavých fajčiarov, ktorí konzumujú značné množstvo tekvice, ale aj tekvice alebo cukety, je riziko rakoviny pľúc takmer dvakrát nižšie ako u fajčiarov, ktorí túto zeleninu nekonzumujú.

 

Tekvicové semienka zlepšujú mužskú sexuálnu výkonnosť

Tekvicové semienka sú vynikajúcim zdrojom zinku, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie mužského reprodukčného systému. Potreba zinku je u mužov oveľa vyššia ako u žien a podľa Národnej rady pre výskum je 15 mg.

 

U mužov môže nedostatok zinku viesť k zníženiu hladiny testosterónu, hypogonadizmu, zhoršeniu a strate plodnosti alebo zníženiu počtu a životaschopnosti spermií. Bolo zistené, že muži so zníženou koncentráciou testosterónu a nižším počtom spermií majú výrazný nedostatok tohto prvku a doplňovanie 60 mg počas 50 dní vedie k zvýšeniu testosterónu a počtu spermií o 8-20 miliónov/ml.

 

Je potrebné pripomenúť, že zinok tiež zabraňuje zápalu a hypertrofii prostaty, rovnako ako omega-3 mastné kyseliny a veľké množstvo fytosterolov obsiahnutých v tekvicových semienkach.

 

TIP: Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje rast svalov, silu, vytrvalosť, spaľovanie tukov, sexuálnu funkčnosť, apetít, sebavedomie, kognitívne funkcie, psychickú pohodu a mnoho ďalšieho.

 

Testosteronus

 

Tekvicové semienka môžu zabrániť ateroskleróze

Tekvicové semienka sa skladajú z 30-40% z oleja bohatého na fytosteroly a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nielenže môžu zabrániť zápalu alebo hypertrofii prostaty. Fytosteroly sú látky, ktoré znižujú sérovú hladinu "zlého" LDL cholesterolu a zabraňujú tak vzniku aterosklerotických zmien v cievach. Tiež nenasýtené mastné kyseliny zabraňujú hromadeniu cholesterolových usadenín v tkanivách, a tým zabraňujú ateroskleróze.

 

Tekvicové semienka zlepšujú náladu

Tekvicové semienka sa umiestnili na prvom mieste v zozname potravín zlepšujúcich náladu. Podľa dietologičky Sarah Schenkerovej a nutričnej psychologičky Christy Fergussonovej sú potraviny ako tekvicové semienka a chia semienka, ale aj losos, ryža, kokos, špenát, špargľa a cícer tými potravinami, po ktorých je vhodné siahnuť v kríze. Horčík obsiahnutý v tekvicových semienkach je skvelý pre nervový systém. Pri jeho nedostatku sa môžu objaviť depresívne stavy, ale aj úzkosť, bolesti hlavy a migrény. Tekvicové semienka sú tiež vynikajúcim zdrojom draslíka, bez ktorého by nervový systém nemohol fungovať.

 

Tekvicové semienka na odčervenie

Tekvicové semienka možno použiť na odčervenie dospelých i detí bez toho, aby spôsobovali vedľajšie účinky. Ich antiparazitárny účinok je spôsobený prítomnosťou cucurbitacínu. Ten ľahko preniká do parazitov a paralyzuje ich nervový systém.

 

Táto látka tiež urýchľuje proces odstraňovania červov z tráviaceho traktu. Týmto spôsobom môžeme dlhodobo pôsobiť okrem iného proti ozbrojeným aj neozbrojeným pásomniciam, hlísticám, ľudským škrkavkám a machovcom, a to bez obáv z predávkovania alebo toxicity (cucurbitacín sa nevstrebáva z tráviaceho traktu a nedráždi črevnú sliznicu).

 

Tekvicové semienka a cukrovka

Vedci potvrdili potenciálne antidiabetické vlastnosti tekvicových semienok. Olej obsiahnutý v surových tekvicových semienkach môže byť zdrojom tokoferolu, ktorého antihyperglykemický účinok pri liečbe diabetu 2. typu bol skúmaný na krysom modeli.

 

V štúdii boli pozorované účinky extraktu zo semien na glykemický a inzulínový profil a na stupeň peroxidácie lipidov. Bol preukázaný antihyperglykemický účinok extraktu z tekvicových semien a pozitívny terapeutický efekt u diabetu 2. typu.

 

Je potrebné vedieť, že tekvica je v čínskej medicíne tradičným liečivom a niekedy sa odporúča na zmiernenie príznakov niektorých chronických ochorení spôsobených cukrovkou.

 

Tekvicové semienka na chudnutie? Koľko kalórií majú tekvicové semienka?

Tekvicové semienka sú pomerne kalorické - 100 g sušených semienok obsahuje 559 kcal a takmer 50 g tuku. Mala by sa teda jesť s mierou, najmä pri diéte. Ich pridanie v malom množstve do jogurtu alebo müsli však vašej postave rozhodne neuškodí. Optimálna denná porcia tekvicových semienok, ktorú môžete zjesť bez toho, aby ste ohrozili svoju postavu, je 30 g.

 

dýňová semínka použití v kuchyni

 

Tekvicové semienka - použitie v kuchyni

Tekvicové semienka je možné konzumovať čerstvé (hneď po vydlabaní z tekvice) alebo sušené. Sú skvelé do pokrmov, pri pečení sa používajú na posyp a v cukrárstve ako prísada do koláčov a taktiež do cereálnych zmesí. Nemalo by sa na ne zabúdať pri pečení domáceho chleba.

 

Semienka si môžete sami upiecť. Najprv ich dobre umyte a potom ich rozložte na plech. Pečte ich pri 190 ° C 20-30 minút, kým nie sú suché. Podľa chuti ich môžete osoliť.

 

Tekvicové semienka - ako nakupovať a skladovať?

Pri nákupe tekvicových semienok sa uistite, že neboli dovezené z Číny - je vysoká pravdepodobnosť, že ich kvalita bude nižšia ako u semienok z našich českých tekvíc, a pretože musí byť počas dlhej prepravy konzervovaná, môžu obsahovať zdraviu škodlivé látky. Je lepšie siahnuť po našich domácich tekvicových semienkach.

 

Tekvicové semienka je možné kúpiť lúpané aj nelúpané, surové, pražené aj nesolené. Najzdravšie budú tie nelúpané, pretože sú prirodzene chránené pred žltnutím. Po pražených radšej nesiahajte, pretože môžu obsahovať karcinogén akrylamid. Táto látka vzniká okrem iného pri pražení.

 

Nemali by ste si vyberať semienka, ktoré majú zažltnutú škrupinu, pretože to naznačuje, že sú staré.

 

Tekvicové semienka obsahujú vysokú koncentráciu tuku, a preto je najlepšie uchovávať ich v chladničke (v spodnej zásuvke). Inak môžu žltnúť.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.