Aký má cukor vplyv na ľudský organizmus?

|
Strava

Je cukor škodlivý? Môže mať skutočne vplyv na ľudské telo od hlavy až po päty? Kde sa cukor nachádza a čo môže spôsobiť? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Aký má cukor vplyv na ľudský organizmus?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo sú to pridané a prírodné cukry
  • Aký vplyv môže mať cukor na naše telo
  • História cukrárskeho lobby
  • Rozdiel medzi sacharidmi a cukrami
  • Rozdiel medzi jednoduchými a zloženými cukrami  

 

Väčšina ľudí konzumuje v strave mnoho rôznych druhov cukrov z rôznych potravín a nápojov. Vysoký príjem cukru je spájaný so zvýšeným rizikom obezity, cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov rakoviny.

 

Cukor 

Cukor má z hľadiska zdravia horkosladkú povesť. Cukor sa prirodzene vyskytuje vo všetkých potravinách, ktoré obsahujú sacharidy, ako je ovocie a zelenina, obilniny a mliečne výrobky.

 

Konzumácia celých potravín, ktoré obsahujú prírodný cukor, je v poriadku. Rastlinné potraviny obsahujú aj veľké množstvo vlákniny, základných minerálov a antioxidantov a mliečne potraviny obsahujú bielkoviny a vápnik.

 

Pretože telo tieto potraviny trávia pomaly, cukor v nich obsiahnutý poskytuje bunkám stály prísun energie. Bolo tiež preukázané, že vysoký príjem ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov znižuje riziko chronických ochorení, ako je cukrovka, srdcové choroby a niektoré druhy rakoviny.

 

antioxidanty

 

Pridané a prírodné cukry

Čoraz dôležitejším rozdielom medzi cukrami z hľadiska zdravia je, či sa vyskytujú prirodzene v potravinách, ako je ovocie, zelenina a mliečne výrobky, alebo či ide o pridané cukry (pridané do potravín a nápojov počas výroby, spracovania alebo prípravy).

 

Najväčším zdrojom pridaných cukrov v strave sú sladké nápoje, ďalej sladkosti a obilniny, ako sú napríklad cereálie určené na priamu spotrebu. Príjem pridaného cukru, najmä z nápojov, je spájaný s priberaním na váhe a vyšším rizikom cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení.

 

Prírodné a pridané cukry sú v našom tele metabolizované rovnakým spôsobom. U väčšiny ľudí však konzumácia prírodných cukrov v potravinách, ako je ovocie, nie je spojená s negatívnymi účinkami na zdravie, pretože množstvo cukru býva skromné ​​a je "zabalené" s vlákninou a ďalšími zdraviu prospešnými živinami. Na druhú stranu naše telo konzumáciu pridaného cukru nepotrebuje a ani mu neprospieva.

 

Dobré vedieť 

Pridané cukry možno na etiketách ťažko rozpoznať, pretože môžu byť uvedené pod rôznymi názvami, napríklad kukuričný sirup, nektár z agáve, palmový cukor, trstinová šťava alebo sacharóza.

 

Denný limit cukru 

Muži by nemali konzumovať viac ako 9 čajových lyžičiek (36 gramov alebo 150 kalórií) pridaného cukru denne. U žien je toto číslo nižšie na 6 čajových lyžičiek (25 gramov alebo 100 kalórií) denne.

 

Nebezpečenstvo menom cukor 

Vieme, že cukor je škodlivý v mnohých ohľadoch, či už hovoríme o invertnom cukre, trstinovom cukre, hnedom cukre alebo skrytom cukre. Výskumy ukazujú, že konzumácia príliš veľkého množstva cukru môže prispievať k:

 

  • srdcové problémy,
  • stukovatenie pečene,
  • priepustné črevo a metabolické poruchy,
  • cukrovka,
  • rakovina,
  • poruchy nálady a mozgu,
  • a mnoho ďalšieho.

Vplyv cukru na naše telo 

Štúdie naznačujú, že strava s vysokým obsahom cukrov môže viesť k obezite a zápalom, rovnako ako k vysokej hladine triglyceridov, cukru v krvi a krvného tlaku – čo sú všetko rizikové faktory srdcových ochorení. Ako ale ďalej môže cukor ovplyvňovať naše telo?

 

Mozog

Po požití cukru sa do mozgu dostáva príval dobrej chemickej látky zvanej dopamín. To vysvetľuje, prečo máte o tretej hodine popoludní väčšiu chuť na tyčinku ako na jablko alebo mrkvu.

 

Pretože plnohodnotné potraviny, ako je ovocie a zelenina, nevyvolávajú v mozgu toľko dopamínu, váš mozog začne potrebovať stále viac cukru, aby získal rovnaký pocit potešenia. To spôsobuje tie pocity „mám chuť a musím si niečo dať”.

 

cukr dopamin

 

Nálada

Občasná sladkosť alebo sušienka vám môže poskytnúť rýchly príval energie tým, že rýchlo zvýši hladinu cukru v krvi. Keď hladina cukru klesne, akonáhle ho vaše bunky vstrebajú, môžete sa cítiť nervózny a úzkostný (tzv. "cukrový kolaps").

 

Vysoká konzumácia cukru je spájaná s kognitívnymi poruchami, problémami s pamäťou a emočnými poruchami, ako sú úzkosť a depresia.

 

Vedci sa domnievajú, že ku škodlivému vplyvu cukru na duševné zdravie môže prispievať chronický systémový zápal, inzulínová rezistencia a narušený dopaminergný signalizačný systém odmeny – to všetko môže byť spôsobené zvýšenou konzumáciou cukru.

 

Štúdia, ktorá sledovala 8 000 osôb, ukázala, že muži, ktorí konzumovali 67 gramov a viac cukru denne, mali o 23 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku depresie ako muži, ktorí jedli menej ako 40 gramov cukru denne.

 

Iná štúdia na viac ako 69 000 ženách preukázala, že tie, ktoré prijímali najviac pridaných cukrov, mali výrazne vyššie riziko depresie v porovnaní s tými, ktoré prijímali najmenej.

 

Vedeli ste?

Zvýšený príjem cukru nielenže zvyšuje kardiovaskulárne riziko, ale môže tiež zvyšovať riziko mŕtvice.

 

Pečeň

Veľké množstvo pridaného cukru pravdepodobne obsahuje fruktózu alebo kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Fruktóza sa spracováva v pečeni a vo veľkom množstve môže pečeň poškodiť. Keď sa fruktóza v pečeni rozkladá, premieňa sa na tuk. To následne spôsobuje:

 

  • Nealkoholické stukovatenie pečene (NAFLD) - To sa prejavuje nadmerným hromadením tuku v pečeni.
  • Nealkoholickú steatohepatitídu (NASH) - Jedná sa o stuženie pečene, zápal a "steatózu", čo je zjazvenie pečene. Zjazvenie nakoniec preruší prívod krvi do pečene. U mnohých z nich sa vyvinie cirhóza a bude nutná transplantácia pečene.

 

 

Pokožka

Strava s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov, vrátane sladkých potravín a nápojov, je spojená s vyšším rizikom vzniku akné. Potraviny s vyšším glykemickým indexom, ako sú spracované sladkosti, zvyšujú hladinu cukru v krvi rýchlejšie ako potraviny s nižším glykemickým indexom.

 

Konzumácia sladkých potravín môže spôsobiť prudký nárast hladiny cukru a inzulínu v krvi, čo vedie k zvýšenej sekrécii androgénov, produkcii oleja a zápalom – to všetko zohráva úlohu pri vzniku akné.

 

Vrásky sú prirodzenou známkou starnutia pleti. Časom sa objaví bez ohľadu na váš zdravotný stav. Zlý výber potravín však môže vrásky zhoršiť a urýchliť proces starnutia pleti.

 

Konečné produkty pokročilej glykácie (AGE) sú zlúčeniny vznikajúce reakciami medzi cukrom a bielkovinami v tele. Predpokladá sa, že zohrávajú kľúčovú úlohu pri starnutí kože.

 

Konzumácia stravy s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov a cukru vedie k tvorbe AGE, ktoré môžu spôsobiť predčasné starnutie pokožky. AGE poškodzujú kolagén a elastín, čo sú bielkoviny, ktoré pomáhajú pokožke vypínať sa a udržovať si mladistvý vzhľad.

 

Vedeli ste?

Pri poškodení kolagénu a elastínu stráca pokožka pevnosť a začína ochabovať.

 

Srdce

Strava s vysokým obsahom cukru je spájaná so zvýšeným rizikom mnohých ochorení, vrátane srdcových chorôb, ktoré sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí.

 

Keď zjete alebo vypijete príliš veľa cukru, môže nadbytočný inzulín v krvnom riečisku ovplyvniť tepny po celom tele. Spôsobuje, že sa ich steny zapália, zosilnia oproti normálu a stuhnú, čo zaťažuje vaše srdce a časom ho poškodzuje. To môže viesť k srdcovým ochoreniam, ako je srdcové zlyhanie, infarkt a mŕtvica.

 

Okrem toho je konzumácia nadmerného množstva cukru, najmä z nápojov sladených cukrom, spájaná s aterosklerózou, ochorením charakterizovaným tukovými usadeninami, ktoré upchávajú tepny.

 

Navyše u ľudí, ktorí jedia veľa pridaného cukru (kde aspoň 25 % kalórií pochádza z pridaného cukru), je dvakrát vyššia pravdepodobnosť úmrtia na srdcové ochorenia ako u tých, ktorých strava obsahuje menej ako 10 % celkových kalórií z pridaného cukru.

 

cukr srdce

 

Energia

Potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru rýchlo zvyšujú hladinu cukru a inzulínu v krvi, čo vedie k zvýšeniu energie. Tento nárast energie je však len krátkodobý.

 

Výrobky s vysokým obsahom cukru, ale s nedostatkom bielkovín, vlákniny alebo tukov vedú ku krátkodobému prílivu energie, po ktorom rýchlo nasleduje prudký pokles hladiny cukru v krvi, často označovaný ako pád.

 

Metaanalýza skúmajúca vplyv cukru na náladu zistila, že konzumácia sacharidov, najmä cukru, znižuje bdelosť do 60 minút po konzumácii a zvyšuje únavu do 30 minút po konzumácii.

 

Ak sa chcete vyhnúť tomuto cyklu znižovania energie, vyberajte si zdroje sacharidov s nízkym obsahom pridaného cukru a bohaté na vlákninu.

 

Ďalším skvelým spôsobom, ako udržať stabilnú hladinu cukru v krvi a energie, je kombinácia sacharidov s bielkovinami alebo tukmi. Napríklad konzumácia jablka spolu s malou hrsťou mandlí je vynikajúcou desiatou pre dlhodobú a stálu hladinu energie.

 

Dobré vedieť

Neustále kolísanie hladiny cukru v krvi môže viesť k veľkým výkyvom v hladine energie.

 

Váha

Miera obezity celosvetovo stúpa a dôkazy naznačujú, že pridaný cukor - často z nápojov sladených cukrom - je hlavným prispievateľom obezity. Nápoje sladené cukrom, ako sú malinovky, džúsy a sladké čaje, obsahujú fruktózu, čo je druh jednoduchého cukru.

 

Konzumácia fruktózy zvyšuje hlad a chuť na jedlo viac ako glukóza, hlavný typ cukru obsiahnutý v škrobnatých potravinách.

 

Štúdie na zvieratách navyše ukazujú, že nadmerná konzumácia fruktózy môže spôsobiť rezistenciu voči leptínu, dôležitému hormónu, ktorý reguluje hlad a hovorí telu, aby prestalo jesť.

 

Inými slovami, sladké nápoje neobmedzujú hlad, čo uľahčuje rýchlu konzumáciu vysokého počtu tekutých kalórií. To môže viesť k priberaniu na váhe. Výskumy ukazujú, že konzumácia sladkých nápojov je spojená s priberaním na váhe a zvýšeným rizikom cukrovky 2. typu.

 

Pitie veľkého množstva nápojov sladených cukrom je tiež spojené so zvýšeným množstvom viscerálneho tuku, čo je druh hlbokého brušného tuku spojený s ochoreniami, ako je cukrovka a srdcové choroby.

 

váha

 

Kĺby

Pokiaľ máte bolesti kĺbov, je tu ďalší dôvod, prečo sa vykašľať na sladkosti. Bolo dokázané, že konzumácia veľkého množstva sladkostí zhoršuje bolesti kĺbov, pretože v tele spôsobujú zápaly.

 

Dobré vedieť 

Štúdie navyše ukazujú, že u ľudí, ktorí jedia alebo pijú veľa cukru, sa môže častejšie vyvinúť reumatoidná artritída.

 

Zuby 

Cukor je častým vinníkom zubných kazov. Baktérie, ktoré spôsobujú zubné kazy, sa rady živia cukrom, ktorý zostáva v ústach potom, čo zjete niečo sladké.

 

Aby ste predišli vzniku zubného kazu, obmedzte množstvo potravín a nápojov, ktoré obsahujú voľné cukry, ako sú sladkosti, čokoláda, koláče, sušienky, sladké raňajkové cereálie, džemy, med, ovocné koktaily a sušené ovocie, a obmedzte ich na dobu jedla.

 

Cukor a história 

Väčšina ľudí viní z ochorenia srdca tuky v strave. Aj keď niektoré priemyselné, zápalové tuky, ako sú transmastné kyseliny, spôsobujú infarkt, skutočným vinníkom je cukor.

 

V roku 2016 totiž vedci odhalili obrovský škandál cukrovarníckeho priemyslu, ktorý preukázal, že cukrovarnícka lobby v 60. rokoch minulého storočia sponzorovala falošný harvardský výskum.

 

Ukázalo sa, že cukrovarnícka lobby zaplatila harvardským výskumníkom, aby sa zbavili pozornosti k účinkom cukru na zdravie a namiesto toho sa zamerali na údajnú úlohu prirodzene sa vyskytujúcich tukov v srdcových ochoreniach.

 

Tento chybný "výskum" dospel k záveru, že "nie je pochýb" o tom, že jediným diétnym zásahom nutným na prevenciu ischemickej choroby srdca je jesť menej cholesterolu a jesť polynenasýtené tuky namiesto nasýtených.

 

Aký je rozdiel medzi sacharidmi a cukrami?

Sacharidy vs. cukry? Jednoducho povedané, jednoduché sacharidy sú cukry. Patrí medzi ne biely stolný cukor, ktorý si vybavíme, keď počujeme slovo "cukor". Patria sem ale aj prirodzene sa vyskytujúce cukry, napríklad v ovocí a mlieku, a rafinované cukry pridávané do mnohých spracovaných potravín.

 

Jednoduché a zložené cukry 

Rozdiel medzi nimi spočíva v počte molekúl cukru, ktoré obsahujú. Jednoduché sacharidy - známe aj ako jednoduché cukry - obsahujú jednu alebo dve molekuly cukru, zatiaľ čo zložené sacharidy majú tri alebo viac molekúl. Jednoduchý cukor môže byť mono- alebo disacharid.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28751637/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26109579/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31634771/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28420091/ 

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circulationaha.115.018704 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778490/ 

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/is-sugar-unhealthy 

https://www.health.harvard.edu/blog/are-certain-types-of-sugars-healthier-than-others-2019052916699  

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.