Zinok - 30 preukázaných zdravotných prínosov

Vitamíny a minerály

Čo je zinok? Ako nás ovplyvňuje? Čo spôsobuje jeho nedostatok? Zoznámte sa s mimoriadne širokou škálou zdraviu prospešných účinkov zinku na organizmus.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Zinok - 30 preukázaných zdravotných prínosov

5 najdôležitejších bodov článku

  • Úloha zinku v organizme
  • Zdravotné prínosy zinku
  • Kde sa nachádza zinok?
  • Nedostatky a príčiny nedostatku zinku
  • Interakcia zinku s liekmi a inými živinami

 

Zinok je pre naše telo nevyhnutný minerál. Je druhým najhojnejšie zastúpeným mikroživinovým prvkom v tele a má mimoriadne dôležitú funkciu pri ochrane zdravia.

 

Zinok - vlastnosti

Zinok je esenciálny minerál, druhý najrozšírenejší v tele (po železe), ktorý zohráva zásadnú úlohu vo všetkých tkanivách, orgánoch a tekutinách v tele.

 

Zinok je nevyhnutným katalyzátorom pre viac ako 300 enzýmov (vrátane SOD-1, pyruvátkarboxylázy, alkoholdehydrogenázy, enzýmov obnovujúcich sekundárny ubichinón, odbúravanie homocysteínu, syntézy hemu, syntézy inzulínu, retinol-viazaných arómov).

 

Ako kofaktor sa podieľa na syntéze a metabolizme sacharidov, tukov, proteínov, nukleových kyselín a ďalších mikroživín.

 

Zinok hrá tiež úlohu v:

 

  • Správnom raste a vývoji,
  • fungovanie imunitného systému,
  • hojenie rán,
  • zrážanie krvi,
  • funkciu štítnej žľazy,
  • fungovanie zmyslov: chuti, zraku a čuchu.

 

Ióny tohto kovu sa podieľajú na bunkových procesoch vrátane:

 

  • stabilizácia bunkových štruktúr,
  • modifikácia transkripcie a opravy DNA,
  • indukcia alebo inhibícia apoptózy,
  • aktivácia alebo inhibícia enzýmov,
  • regulácia prenosu bunkových signálov,
  • udržiavanie rovnováhy medzi oxidačnými a redukčnými procesmi.

 

Napriek tomu, že plní tieto dôležité funkcie, neukladá sa v tele a vyžaduje pravidelný prísun so stravou.

 

Zinok sa najľahšie vstrebáva z bielkovín obsiahnutých v mäse. Zelenina je horším zdrojom, pretože obsahuje fytáty, zlúčeniny, ktoré bránia vstrebávaniu zinku.

 

Pretože zinok zohráva dôležitú úlohu v imunitnom systéme, prispieva jeho nedostatok k vzniku mnohých ochorení.

 

Nedostatkom zinku sú ohrození najmä ľudia s poruchami trávenia a vstrebávania, vegetariáni, tehotné a dojčiace ženy, alkoholici a ľudia so kosáčikovou anémiou.

 

zinok

 

Zinok a mitochondrie

Zinok zvyšuje aktivitu ATPázy v mitochondriách.

 

Podieľa sa na ochrannom enzýme, superoxid dismutáza - SOD, ktorý odstraňuje voľné radikály a vyskytuje sa v cytosole a v mitochondriálnom medzimembránovom priestore. Deficit zinku preto vedie k poškodeniu mitochondrií ak ich zníženej funkcii.

 

TIP na súvisiaci článok: Čo sú to mitochondrie a prečo je dôležité ich posilniť?

 

Zinok pôsobí ochranne proti voľným radikálom tým, že:

 

  • inhibuje prooxidačné enzýmy syntázu oxidu dusnatého (iNOS) a NADPH oxidázu,
  • zvyšovaním hladiny glutatiónu (GSH) glutatiónperoxidázy, superoxidu dismutázy (SOD) a katalázy,
  • stabilizácia bunkových membrán.

 

Štúdie na potkanoch ukázali, že príjem zinku zvyšuje elektrónový transportný systém a oxidatívnu fosforyláciu v pečeňových mitochondriách, čo zvyšuje produkciu energie (ATP) v pečeňových bunkách.

 

 

Zdravotné benefity zinku

Zinok ako silný antioxidant

Zinok je dôležitou súčasťou antioxidačnej bariéry tela, ktorá chráni pred voľnými radikálmi. Správna hladina tohto prvku ovplyvňuje aktivitu antioxidačných enzýmov vrátane superoxidu dismutázy (SOD).

 

Dostatočné množstvo zinku v tele môže chrániť DNA pred oxidačným poškodením. Bolo preukázané, že ženy užívajúce zinok mali menšie poškodenie DNA spôsobené reaktívnymi formami kyslíka. Toto poškodenie je považované za marker pre hodnotenie oxidačného stresu.

 

Štúdia u starších ľudí ukázala, že užívanie zinku znižuje množstvo škodlivých peroxidov v krvi.

 

Zinok tiež pomáha predchádzať poškodeniu kožných buniek v dôsledku oxidačného stresu a bakteriálnych toxínov.

 

Zinok znižuje zápal

Zinok je prítomný v štruktúre proteínu A20, ktorý je zodpovedný za reguláciu aktivácie prozápalového faktora NFκB29. Jeho prítomnosť v tomto proteíne znižuje produkciu zápalových cytokínov a potláča zápal.

 

U starších pacientov (často s nedostatkom zinku) bolo preukázané, že užívanie zinku inhibuje zápal a znižuje hladiny cytokínov a ďalších zápalových markerov.

 

Zinok tiež účinne pôsobí na zápal spojený s chorobami, ako je syndróm dráždivého čreva, akné a astma.

 

Zinok riadi bunkovú smrť

Ako vysoké, tak nízke intracelulárne koncentrácie zinku môžu vyvolať apoptózu (bunkovú smrť) u mnohých typov buniek.

 

Zinok na imunitu

Zinok je nevyhnutný na normálny vývoj a funkciu mnohých imunitných buniek. Nedostatok tohto prvku môže viesť k zhoršeniu imunity a zvýšiť riziko bakteriálnych, vírusových a parazitárnych infekcií.

 

Pri klinických stavoch spojených s imunodeficitom, ako je kosáčikovitá anémia, infekcia HIV a Downov syndróm, môže užívanie zinku obnoviť prirodzenú aktivitu NK buniek, produkciu lymfocytov a odolnosť voči infekciám.

 

Štúdie u pacientov s HIV a nízkou hladinou zinku v krvi naznačujú, že dlhodobá suplementácia je spojená s menej častými infekciami a nižším rizikom zlyhania imunity.

 

Suplementácia však musí byť vykonávaná s opatrnosťou, pretože nadbytok zinku môže zhoršiť príznaky niektorých ochorení súvisiacich s imunitou.

 

Priaznivé účinky užívania zinku boli zaznamenané aj u ľudských infekčných ochorení, vrátane infekcie shigelóza, tuberkulózy, leishmaniózy, hepatitídy C a bežného prechladnutia. Mechanizmus účinku zinku bol založený na zvýšení produkcie Th1 lymfocytov spojenej so stimuláciou imunitnej odpovede.

 

TIP: Skvelým spôsobom ako podporiť funkčný imunitný systém je užívanie kanabidiolu alebo CBD, a to ideálne vo forme kvapiek či kapsúl. Táto nepsychoaktívna zložka konope významnou mierou podporuje funkciu našej obranyschopnosti.

 

cbd produkty herbalus

 

Zinok môže znížiť autoimunitné reakcie

Ľudia s autoimunitnými chorobami majú často nedostatok zinku.

 

Štúdie ukazujú, že zinok môže potlačiť nežiaduce imunitné reakcie (napr. autoimunitu a odmietnutie transplantácie) tým, že indukuje regulačné T-bunky.

 

U pacientov s reumatoidnou artritídou boli po užívaní zinku pozorované pozitívne zmeny týkajúce sa zníženia opuchov kĺbov a rannej stuhnutosti.

 

Zinok nevyhnutný pre mozog a nervový systém

Najvyššie hladiny zinku sa nachádzajú v mozgu, kde tento prvok moderuje vedenie nervových signálov na synapsiách.

 

Dvojito zaslepená štúdia u detí ukázala, že užívanie zinku zaisťuje lepšie neuropsychologické výsledky, najmä pozornosť a rozumové schopnosti, v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá zinok neužívala.

 

Náhodná štúdia ďalej ukázala, že užívanie zinku u dojčiat a malých detí vedie k zvýšenej aktivite, lepšiemu mentálnemu vývoju a motorickým funkciám.

 

Užívanie zinku dokázalo zlepšiť kognitívne schopnosti u pacientov s nedostatkom zinku, ktorí prekonali ischemickú cievnu mozgovú príhodu.

 

U starších pacientov s Alzheimerovou chorobou chráni liečba zinkom pred zhoršením kognitívnych funkcií tým, že znižuje hladinu voľnej medi v krvi, ktorá môže byť pre mozog toxická.

 

Zinok môže liečiť duševné poruchy

Štúdia na mužoch so schizofréniou zistila, že zinok v kombinácii s risperidónom (antipsychotickým liekom) zmierňuje mnoho príznakov spojených s touto chorobou, ako sú agresie, halucinácie a bludy. Tento účinok sa čiastočne pripisuje antioxidačným a antidepresívnym vlastnostiam.

 

Štúdia na skupine pacientov s obsedantno-kompulzívnou poruchou ukázala, že pridanie zinku k liečbe fluoxetínom pomohlo účinnejšie zmierniť príznaky.

 

Okrem toho zinok tlmí uvoľňovanie a prenos glutamátu, a môže tak zmierňovať príznaky obsedantno-kompulzívnej poruchy.

 

V kombinácii s metylfenidátom (stimulantom CNS) znížilo užívanie zinku hyperaktivitu a impulzivitu u detí s ADHD.

 

zinok

 

Zinok môže predchádzať autizmu

Štúdia ukázala, že autisti majú v porovnaní s neautistami nižšiu hladinu zinku. Závažnosť autistických príznakov (tj hyperaktivita, porucha pozornosti, očný kontakt, precitlivenosť na zvuky a záchvaty) sa po liečbe zinkom a vitamínom B677 znížila.

 

Nedávne štúdie zistili, že zinok môže pomôcť zvrátiť zmeny v mozgových bunkách u ľudí s autizmom.

 

Zinok môže zlepšiť náladu

Užívanie zinku preukázalo účinnosť pri liečbe porúch nálady (depresie a úzkosti).

 

Zinok mal tiež vplyv na zvýšenie hladiny neurotrofického faktora odvodeného od mozgu (BDNF), ktorého hodnoty sú u ľudí s depresiou nízke.

 

TIP: V súvislosti so zlepšením nálady, odbúraním úzkostí, depresiou a zvýšením produktivity je vynikajúcim pomocníkom prírodná látka zvaná Kratom. V neposlednom rade Kratom tiež tlmí bolesť a pomáha s bežnými sezónnymi ochoreniami. Zakúpiť si ho môžete na tomto odkaze.

 

kratom

 

Zinok môže byť účinný pri zmierňovaní alergií a astmy

Nízke hladiny zinku v krvi sú spojené s ťažšími príznakmi astmy u detí. Štúdia ukázala, že užívanie zinku zlepšila u detí s astmou príznaky, ako je kašeľ, sipot a dýchavičnosť.

 

Bežnou príčinou alergickej rinosinusitídy u mnohých ľudí sú alergény, ako sú peľ tráv. Bolo preukázané, že v takýchto prípadoch môže konzumácia zinku regulovať nežiaduce reakcie nadmernej imunitnej odpovede tým, že inhibuje proliferáciu cytokínov. Užívanie zinku preto môže byť sľubným nástrojom na liečbu alergií bez negatívneho ovplyvnenia imunitného systému.

 

Zinok zmierňuje chronický únavový syndróm (CFS)

Jedna štúdia zistila, že u pacientov s chronickým únavovým syndrómom (CFS) bola hladina zinku výrazne nižšia ako u iných kontrolných skupín, čo súviselo s mnohými príznakmi chronického únavového syndrómu.

 

Dospelo sa k záveru, že zinok môže byť účinný pri zmierňovaní príznakov CFS vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam.

 

Ľudia s CFS navyše často trpia zápalovým ochorením čriev. Liečba deravého čreva protizápalovými a antioxidačnými látkami, vrátane zinku, u pacientov s CFS viedlo k výraznému zlepšeniu príznakov.

 

Zinok môže byť užitočný pri liečbe epilepsie

Niekoľko štúdií zaznamenalo výrazné zníženie hladiny zinku v krvi u pacientov s epilepsiou rezistentných na liečbu.

 

Štúdia u detí s epilepsiou odhalila, že užívanie zinku významne znížila frekvenciu záchvatov u liečených detí.

 

Zinok pomáha chrániť črevá

Zinok ovplyvňuje utesnenie epitelu tráviaceho traktu a posilňuje ochrannú bariéru, čo môže hrať významnú liečivú úlohu pri ochoreniach tráviaceho traktu (napr. zápalové ochorenia čriev, rakovina, kolitída).

 

Pacienti s Crohnovou chorobou majú zvýšenú priepustnosť tenkého čreva. Bolo preukázané, že užívanie zinku môže znížiť priepustnosť črevnej bariéry u pacientov s remisiou tohto ochorenia. Zlepšenie funkcie črevnej bariéry môže dokonca pomôcť znížiť riziko relapsu.

 

Štúdia u pacientov so zažívacími ťažkosťami ukázala, že zápal u rakoviny žalúdka vyvolanej H. pylori súvisí s nízkou hladinou zinku. Tento prvok môže potláčať zápal žalúdka a znižovať riziko vzniku rakoviny v tomto orgáne.

 

V jednej štúdii zinok stabilizoval črevnú bunkovú sliznicu a znížil poškodenie tráviaceho traktu tým, že posilnil reparačné procesy v čreve u potkanov a myší.

 

TIP: Pacientom s črevnými ochoreniami významným spôsobom zlepšujú život konopné produkty na báze kanabinoidov. Optimalizujú stav čriev a významným spôsobom tlmia bolesť – najmä kanabinoid HHC. HHC je legálny ekvivalent známejšieho THC.

 

 

Zinok urýchľuje hojenie rán a obnovu tkanív

Nedostatok zinku spomaľuje proces hojenia rán.

 

Podávanie zinku pacientom s diabetom pomohlo zahojiť kožné vredy.

 

Štúdie na zvieratách a ľuďoch ukazujú, že podávanie zinku môže urýchliť hojenie tkanív po operáciách a popáleninách.

 

Zinok zlepšuje kondíciu pokožky

Užívanie zinku sa ukázalo ako prospešné pri rade kožných ochorení a ťažkostí, ako je akné vulgaris, rosacea, ekzém, psoriáza, melazma, bradavice a lupiny.

 

TIP na súvisiaci článok: Ekzém, lupiny a vyrážka - to všetko je spojené s dermatitídou.

 

Bolo tiež preukázané, že užívanie zinku je účinné pri liečbe niektorých zápalových kožných ochorení, ako je psoriáza a ekzém, pravdepodobne vďaka protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam zinku.

 

U ľudí s acne vulgaris, ktorí dostávali perorálny zinok, došlo k výraznému zlepšeniu príznakov v porovnaní s tými, ktorí dostávali placebo.

 

Štúdia u ľudí s rosaceou (chronické zápalové ochorenie charakterizované sklonom k ​​začervenaniu tváre, infiltrátmi a papulkami vznikajúcimi v dôsledku presakovania ciev) ukázala, že perorálne užívanie zinku dokázalo zmierniť príznaky tohto ochorenia.

 

Zinok je účinný pri liečbe genitálneho herpesu (genitálne bradavice spôsobené vírusom Herpes simplex (HSV)).

 

Zinok môže tiež liečiť seboroickú dermatitídu a lupiny. Štúdie ukazujú, že šampóny s obsahom zinku môžu významne znížiť zápal spojený s lupinami.

 

Osteom (latinsky melasma) je porucha kožnej pigmentácie, ktorá spôsobuje hnedé zafarbenie kože. Liečba zinkom dokázala znížiť závažnosť tejto poruchy.

 

Zinok tiež chráni pred poškodením kože od slnka, ktoré môže spôsobiť starnutie kože a dokonca aj rakovinu. Štúdie preukázali, že perorálne užívanie zinku má v tomto prípade ochranný účinok proti ultrafialovému (UV) žiareniu.

 

TIP: CBD masť - ORIGINÁL je vysoko efektívna pri liečbe akýchkoľvek kožných ťažkostí.

 

CBD masť

 

Zinok môže zabrániť vypadávaniu vlasov

Zinok vďaka svojim antimikrobiálnym, protizápalovým a antiandrogénnym účinkom pri lokálnej aplikácii na pokožku hlavy zvyšuje hustotu vlasov. V klinickej štúdii lokálne aplikovaný zinok zlepšil rast vlasov u mužov.

 

V inej štúdii, ktoré sa zúčastnili ženy so syndrómom polycystických vaječníkov (PCOS), sa ukázalo, že užívanie zinku má priaznivý vplyv na množstvo príznakov, vrátane vypadávanie vlasov.

 

Zinok prispieva k zdravým kostiam

Štúdie preukázali, že zinok zabraňuje úbytku kostnej hmoty, a môže tak zvyšovať hustotu a pevnosť kostí. Okrem toho bolo preukázané, že užívanie zinku zvyšuje u zdravých mužov hodnoty ovplyvňujúce tvorbu kostí (tj ALP, BAPE a BAP-M).

 

Vďaka svojim účinkom na spevnenie kostí chráni zinok pred mnohými ochoreniami súvisiacimi s kosťami a ich komplikáciami.

 

Zinok môže byť užitočný pri ochorení obličiek

Zmeny koncentrácií stopových prvkov vrátane zinku u dialyzovaných pacientov môžu ovplyvniť zápal a oxidačný stres. Doplňovanie zinku znížilo zápal u dialyzovaných pacientov.

 

Užívanie zinku u pacientov s chronickým ochorením obličiek podstupujúcich hemodialýzu zlepšuje celkovú funkciu obličiek a znižuje komplikácie, ako je oxidačný stres a zápal, vysoká hladina cholesterolu, anémia, infekcia a poruchy imunity.

 

Zinok môže chrániť pečeň

U pacientov s nealkoholickou cirhózou zlepšilo dopĺňanie zinku funkciu pečene a zabránilo nadmernému hromadeniu medi, ktoré môže tento orgán poškodiť.

 

Zinok tiež zlepšil výsledky pacientov s hepatitídou C.

 

Zinok môže zlepšovať citlivosť na inzulín a predchádzať cukrovke

Zinok aktivuje inzulínové signálne dráhy tým, že sa viaže na inzulínový receptor. V dôsledku toho zlepšuje citlivosť buniek pankreasu na inzulín. Ióny zinku znižujú nadmernú sekréciu inzulínu bunkami pankreasu, čo pomáha chrániť pankreas pred poškodením.

 

Pacienti s diabetom 2. typu majú často nedostatok zinku. Vzhľadom na úlohu zinku v metabolizme inzulínu môže nedostatok zinku viesť k zvýšenej inzulínovej rezistencii. Štúdia na skupine žien zistila, že vyšší príjem zinku v strave môže znížiť riziko vzniku diabetu 2. typu. Niekoľko štúdií preukázalo, že užívanie zinku znižuje hladinu cukru v krvi nalačno a zlepšuje citlivosť na inzulín u zvierat aj ľudí s diabetom.

 

Zinok tiež znižoval závažnosť diabetickej neuropatie (bolesti nervov), oxidačný stres, hladinu cholesterolu a triglyceridov u pacientov s diabetom 2. typu.

 

Zinok môže pomôcť pri chudnutí

Nedostatok zinku môže viesť k zníženej tvorbe leptínu, hormónu, ktorý hrá úlohu v regulácii chuti do jedla a hmotnosti. Bolo preukázané, že dopĺňanie zinku u mužov vedie k zvýšeniu hladiny leptínu v krvi.

 

ovocie a zelenina

 

Zinok môže znižovať riziko metabolického syndrómu

Metabolický syndróm zahŕňa obezitu, inzulínovú rezistenciu, vysoký krvný tlak a vysokú hladinu cholesterolu, čo môže viesť k zvýšenému riziku vzniku srdcových ochorení a cukrovky 2. typu.

 

V štúdii u detí s metabolickým syndrómom sa zistilo, že užívanie zinku znižuje inzulínovú rezistenciu, oxidačný stres, zápal, hladinu cukru v krvi, hladinu cholesterolu a nadmernú telesnú hmotnosť.

 

Zinok môže podporovať funkciu štítnej žľazy

Bolo preukázané, že užívanie zinku má u ľudí priaznivý vplyv na funkciu štítnej žľazy.

 

Nedostatok zinku ovplyvňuje nízke hladiny hormónov štítnej žľazy trijodtyroninu (T3) a voľného tyroxínu (FT4) v krvi, čo spôsobuje zhoršenú funkciu štítnej žľazy a dokonca hypotyreózu.

 

U pacientov s hypotyreózou podstupujúcich antityreoidálnu liečbu (s miernym až stredným nedostatkom zinku) dokázalo užívanie zinku normalizovať hladiny hormónov štítnej žľazy (T3 a FT3) v krvi a zlepšiť funkciu štítnej žľazy.

 

Doplňovanie zinku malo pozitívny vplyv na zvrátenie škodlivých účinkov žiarenia vyžarovaného počítačovým monitorom na hladiny hormónov štítnej žľazy.

 

 

Zinok môže mať pozitívny vplyv na zdravie ústnej dutiny

Nedostatok zinku môže viesť k nadmernej tvorbe zubného povlaku a zhoršovať zápalové procesy spojené s ochorením ďasien.

 

Bolo preukázané, že výplachy ústnej dutiny prípravkami na báze zinku sú účinné pri redukcii zubného povlaku.

 

Zinok riadi zrážanie krvi

Zinok sa podieľa na regulácii ako antikoagulačných (zabraňujúcich tvorbe zrazenín), tak protrombotických faktorov vytvárajúcich krvné zrazeniny.

 

Príliš vysoká hladina zinku v krvi preto môže spôsobiť nadmernú zrážanlivosť, zatiaľ čo nízka hladina zinku v krvi vedie k predĺženiu doby zrážanlivosti krvi. Oba stavy vedú k poruche agregácie krvných doštičiek a abnormálnej zrážanlivosti. Jedna štúdia ukázala, že obnovenie normálnej hladiny zinku u mužov s jeho nedostatkom viedlo k normalizácii agregácie krvných doštičiek a doby zrážania krvi.

 

Zinok môže zvýšiť plodnosť a reprodukčnú schopnosť mužov

Veľké množstvo zinku sa nachádza v prostate a semenníkoch a podieľa sa na syntéze testosterónu. Vyššie hladiny zinku v tele majú pozitívny vplyv na počet, pohyblivosť a životaschopnosť spermií.

 

Zinok sa podieľa na stabilizácii bunkových membrán a DNA, znižuje oxidačné poškodenie a zvyšuje spermatogenézu - tvorbu nových spermií. U neplodných mužov (s nízkou hladinou testosterónu) zvyšovalo užívanie zinku počet spermií, testosterón, dihydrotestosterón (DHT) následne ovplyvňujúci plodnosť.

 

Zinok môže ovplyvnením tvorby testosterónu zvýšiť libido a sexuálnu výkonnosť u mužov s erektilnou dysfunkciou (ktorí majú často nedostatok testosterónu).

 

TIP: Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje rast svalov, silu, vytrvalosť, spaľovanie tukov, sexuálnu funkčnosť, apetít, sebavedomie, kognitívne funkcie, psychickú pohodu a mnoho ďalšieho.

 

Testosteronus

 

Zinok je prospešný pre zdravie žien

 

Nedostatok zinku je spojený s hormonálnou nerovnováhou, ktorá môže viesť k problémom s funkciou vaječníkov, poruchám menštruácie a neplodnosti. Účinky zinku sú pravdepodobne spôsobené inhibíciou metabolizmu prostaglandínov v maternici, čo vedie k zníženiu bolestivých kŕčov v podbrušku. Niekoľko štúdií preukázalo, že perorálne podávanie zinku dokázalo znížiť intenzitu a dĺžku trvania menštruačných bolestí u žien.

 

Štúdie ukázali, že doplňovanie zinku u žien s PCOS môže znížiť hladinu inzulínu a zmierniť príznaky ochorenia. Ženy s endometriózou vykazujú nízke hladiny zinku v krvi. Jedna štúdia zistila, že príjem antioxidantov (tj vitamínu C, vitamínu E, selénu a zinku) nepriamo úmerne súvisí so závažnosťou progresie endometriózy u žien, čo naznačuje, že zinok môže spomaliť progresiu tohto ochorenia.

 

Zinok môže predchádzať očným chorobám

Zinok má schopnosť znižovať oxidačný stres a zápal (inhibíciou NADPH oxidázy a NF-κB). Oxidačný stres prispieva k rozvoju diabetickej retinopatie. Zinok môže chrániť pred touto komplikáciou tým, že zabraňuje zmenám na sietnici a neovaskularizácii.

 

Predpokladá sa, že vekom podmienená makulárna degenerácia je spôsobená oxidačným stresom. Klinické štúdie preukázali, že užívanie zinku zabraňuje oxidačnému poškodeniu sietnice a môže spomaliť progresiu tohto ochorenia.

 

ľudské oko

 

Zinok môže liečiť poruchy sluchu

 

Bolo zistené, že ľudia s tinnitom (zvonením v ušiach) majú nižšiu hladinu zinku v krvi. Jedna štúdia zistila, že doplňovanie zinku (50 mg/deň) počas dvoch mesiacov dokázalo znížiť intenzitu zvonenia v ušiach u 82 % pacientov.

 

Zinok má ochranný účinok na sluchový orgán tým, že aktivuje enzým SOD, ktorý pôsobí proti voľným radikálom okrem iného v štruktúrach ucha (slimák a predsieň). Jedna štúdia zistila, že užívanie zinku môže významne znížiť výskyt zápalu stredného ucha u detí.

 

Nedostatok zinku

Príznaky nedostatku zinku

Medzi príznaky nedostatku zinku patria biele škvrny na nechtoch, problémy s videním za súmraku, vypadávanie vlasov, afty, oslabenie imunity, poškodenie nervových vlákien, chudokrvnosť, problémy s hojením rán, únava a problémy so sústredením.

 

Nedostatok zinku sa prejavuje oneskoreným rastom, nechutenstvom, zhoršenou imunitou a náchylnosťou k infekciám.

 

V závažnejších prípadoch spôsobuje nedostatok zinku vypadávanie vlasov, hnačky, zhoršenú ostrosť chuti, úbytok hmotnosti, oneskorené pohlavné dozrievanie, impotenciu, nedostatok testosterónu (hypogonadizmus) u mužov a kožné lézie.

 

Príčiny nedostatku zinku

Nedostatočný príjem zinku

 

Nedostatok zinku môže byť spôsobený nedostatočným príjmom zinku zo stravy.

 

Zvýšené riziko nedostatku zinku majú vegetariáni. Ich strava je navyše obvykle bohatá na strukoviny a obilniny, ktoré obsahujú fytáty, ktoré viažu zinok a bránia jeho vstrebávaniu.

 

Nedostatočná absorpcia zinku

 

Niekoľko gastrointestinálnych ochorení môže spôsobiť nedostatočné vstrebávanie zinku, vrátane:

 

  • cystická fibróza
  • zápalové ochorenie čriev (Crohnova choroba)
  • syndróm krátkeho čreva

 

Zvýšená strata zinku

 

  • dlhodobá hnačka
  • ochorenie obličiek
  • cirhóza
  • alkoholizmus
  • krvácanie (črevné parazity a silné menštruačné krvácanie)
  • chronické zápalové ochorenia sprevádzané zvýšenou hladinou IL-1
  • hemolytické anémia, ako je kosáčikovitá anémia a talasémia
  • nadmerné potenie a cvičenie
  • cukrovka I. a II. typu.

 

Testovanie zinku

Hodnotenie stavu zinku je ťažké, pretože neexistujú žiadne citlivé alebo špecifické biomarkery na zistenie nedostatku zinku u ľudí. Preto sa odporúča vyšetrenie intracelulárnej hladiny, ktoré odráža najaktuálnejšiu hodnotu.

 

Zinok v krvi

Ukazuje hladinu výmenného zásobníka zinku, ktorý sa nachádza v kostiach, pečeni a krvi. Normálne hodnoty zinku v plazme/sére sa pohybujú v rozmedzí 10,7 až 23,0 µmol/l.

 

Plazmatické koncentrácie zinku sa menia aj v reakcii na stres, infekciu, jedlo, krátkodobé hladovanie a hormonálny stav.

 

zinok v krvi

 

Intracelulárny zinok

Krvné sérum obsahuje iba 1-2% celkového množstva zinku prítomného v našom tele, 85% je prítomných v červených krvinkách, takže pre správne meranie je absolútne nevyhnutné analyzovať intracelulárne hodnoty.

 

Štandard pre zinok meraný intracelulárne 9 - 12 mg/l.

 

Zinok v moči

Hladiny zinku v moči sa obvykle pohybujú v rozmedzí 0,3 až 0,6 mg/deň. Meranie zinku v 24-hodinovej vzorke moču je užitočné pri diagnostike nedostatku zinku u zdravých jedincov. V dôsledku nedostatku zinku sa vylučovanie zinku močom znižuje.

 

Zdroje zinku

Potraviny obzvlášť bohaté na zinok:

 

  • červené mäso,
  • pečeň,
  • hydina,
  • ustrice,
  • vajcia,
  • fazuľa,
  • orechy,
  • morské plody (kraby, homáre),
  • celozrnné výrobky,
  • mliečne výrobky (syry).

 

zinok v strave

 

Požiadavky tela na zinok

Odporúčaná denná dávka (RDA)255 pre zinok:

 

Vek

Muži

Ženy

Tehotenstvo

Kojenie

0-6 mesiacov

2 mg

2 mg

   

7-12 mesiacov

3 mg

3 mg

   

1-3 roky

3 mg

3 mg

   

4-8 rokov

5 mg

5 mg

   

9-13 rokov

8 mg

8 mg

   

14-18 rokov

11 mg

9 mg

12 mg

13 mg

Nad 19 rokov

11 mg

8 mg

11 mg

12 mg

 

Optimálne dávky zinku sa však môžu u jednotlivých osôb líšiť. Odporúča sa užívať 15 mg denne preventívne a 30 mg v prípade nedostatku.

 

Interakcia zinku s liekmi

Antibiotiká

Chinolóny a tetracyklíny znižujú črevnú absorpciu zinku. Užívanie antibiotík najmenej 2 hodiny pred alebo 4-6 hodín po užití zinku túto interakciu minimalizuje.

 

Penicilamín

Zinok môže znižovať absorpciu a účinnosť penicilínu, lieku používaného na liečbu reumatoidnej artritídy a Wilsonovej choroby. Zinok a penicilamín by sa mali užívať s odstupom najmenej 2 hodín.

 

Lieky na hypertenziu

Inhibítory ACE a blokátory angiotenzínových receptorov, ktoré sa používajú na liečbu vysokého krvného tlaku, môžu znižovať koncentráciu zinku v krvi.

 

Diuretiká

Dlhodobé užívanie tiazidových diuretík môže znížiť hladinu zinku a zvýšiť jeho vylučovanie močom až o 60%.

 

Interakcie zinku so živinami

Vápnik

Nadbytok vápnika v strave znižuje vstrebávanie zinku. Prípravky s vápnikom a zinkom by mali byť vždy používané oddelene.

 

Meď

Užívanie zinku môže interferovať s absorpciou medi a spôsobiť jej nedostatok, ktorý bol zaznamenaný u ľudí užívajúcich až 600 mg zinku denne. Pri dlhšom užívaní zinku je vhodné užívať meď.

 

Železo

Vysoké dávky zinku môžu narúšať vstrebávanie železa. Doplnky železa používané spoločne s doplnkami zinku nalačno môžu inhibovať vstrebávanie zinku.

 

Vitamín B6 a horčík

Užívanie zinku by sa malo začať až po doplnení hladiny horčíka. Okrem toho sa pri užívaní vitamínu B6 zvyšuje spotreba zinku, ktorý treba doplniť.

 

TIP: Naše produkty Magnézium - PRE ENERGIU a Magnézium - PRE SPÁNOK obsahujú nielen kvalitný horčík, ale aj vitamín B6 a a mnoho ďalších prínosných látok.

 

horčík herbalus

 

Vitamín A

Bolo dokázané, že zinok zvyšuje hladinu vitamínu A v krvi.

 

Alkohol

Alkohol znižuje vstrebávanie zinku a zvyšuje jeho vylučovanie močom.

 

Bielkoviny

Bielkoviny zvyšujú vstrebávanie zinku.

 

Kyselina chlorogénová

Kyselina chlorogénová (obsiahnutá v káve) môže znižovať vstrebávanie zinku.

 

Fytáty

Fytáty a vláknina (obsiahnuté v zelenine, celozrnných obilninách, obilninách a strukovinách) sa viažu na zinok a bránia jeho vstrebávaniu.

 

Nežiaduce účinky zinku

 

Nežiaduce účinky spojené s vysokým príjmom zinku (užívanie viac ako 200 mg zinku denne) zahŕňa: nevoľnosť, zvracanie, hnačku, stratu chuti do jedla a bolesti hlavy.

 

Dlhodobý príjem zinku v dávkach 50-300 mg/deň môže viesť k nedostatku medi a železa, zníženiu imunity a toxickým účinkom na nervový systém.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.