Škorica - kedy môže byť nebezpečná?

Strava
Rastliny

Škorica pochádza z kôry rôznych druhov škoricovníkov. Aké sa skrývajú v škorici benefity a kedy môže byť škorica nebezpečná? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Škorica - kedy môže byť nebezpečná?

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to škorica
  • Aké sú druhy škorice
  • Výživové hodnoty škorice
  • Aké sú benefity škorice
  • Vedľajšie účinky škorice

 

Škorica je mocné korenie, ktoré sa v medicíne používa po celom svete už tisíce rokov. V mnohých kultúrach sa stále používa denne, pretože škorica je veľmi prospešná, nehovoriac o jej výrazne sladkej, hrejivej chuti a jednoduchom použití v receptoch.

 

Čo je to škorica?

Škorica je obľúbené korenie, ktoré sa získava z kôry niekoľkých druhov škoricovníkov, vrátane Cinnamomum verum alebo škorica cejlónskej a Cinnamomum aromaticum alebo škorice kassiové. Škorica má hrejivú, jemne korenenú chuť a bežne sa pridáva do pečiva, ako sú koláče, sušienky a torty, a tiež do slaných pokrmov a nápojov, ako je mušt.

 

Okrem kulinárskeho využitia je možné škoricu užívať ako doplnok stravy. Škorica obsahuje rôzne liečivé látky, ktoré môžu prospievať osobám so zdravotnými problémami, ako je cukrovka a srdcové choroby.

 

škoricovník kassiový

 

Druhy škorice

Škoricovník sa pestuje po celom svete a doteraz bolo identifikovaných približne 250 druhov tohto korenia. Dnes sa však používajú dva hlavné druhy škoricového korenia: Cejlónska škorica, ktorá je niekedy označovaná ako pravá alebo skutočná škorica, a kassiová škorica, ktorá je dostupnejšia a bežnejšie používaná.

 

Cejlónska a kassiová škorica v skutočnosti pochádzajú z dvoch rôznych, ale príbuzných stromov. Cejlónska pochádza zo stromov rastúcich v oblastiach, ako je Srí Lanka a Thajsko, ktoré sú vzácnejšie - preto je cejlónska drahšia a v obchodoch horšie dostupná.

 

Naopak škorica kasie (nazývaná tiež saigonská alebo čínska škorica) pochádza zo stromov pestovaných v Číne a je lacnejšia a dostupnejšia. Doteraz bola kasia študovaná podrobnejšie ako cejlónska, ale vedci sa domnievajú, že cejlónska škorica môže mať v skutočnosti viac zdravotných výhod ako kasia.

 

Cejlónska škorica tiež obsahuje menej zlúčeniny zvanej kumarín ako cassia, ktorá môže byť pri konzumácii vysokého množstva potenciálne škodlivá pre pečeň. Z tohto dôvodu je cejlónska škorica vhodnejším variantom na výrobu škoricových extraktov, ktoré obsahujú vysoko koncentrované dávky korenia.

 

Čo sa týka chuti, cejlónska škorica má údajne ľahšiu a citrusovejšiu chuť ako kasia, ktorá je považovaná za hlbšiu a ostrejšiu. Väčšinou sa však obe tieto chuti môžu v receptoch používať zameniteľne. Každá z nich má výraznú korenenú chuť a vôňu vďaka prítomnosti škoricového aldehydu. Oba druhy tiež obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, ale cejlónska škorica v prášku je v skutočnosti považovaná za účinnejšiu. Okrem týchto dvoch bežných druhov škorice sú k dispozícii aj niektoré ďalšie druhy:

 

  • Indonézska škorica
  • Vietnamská škorica
  • Indická škorica
  • Malabarská škorica

škoricovník - škorica strom

škoricovník 

 

Výživové hodnoty škorice

Škorica sa obvykle používa v malom množstve. Napriek tomu, že je bohatá na niektoré mikroživiny, ako je vápnik, horčík, fosfor a draslík, nijako významne neprispieva k dennému príjmu živín. Jedzte rôzne potraviny bohaté na živiny, vrátane ovocia, zeleniny, orechov, semien, strukovín, celozrnných výrobkov, chudých bielkovín, zdravých tukov a nízkotučných mliečnych výrobkov, a pridávajte malé množstvo škorice.

 

Jedna čajová lyžička škorice, čo zodpovedá 2,6 gramom, obsahuje nasledujúce živiny v gramoch, miligramoch (mg) a mikrogramoch (mcg):

 

 

Zdravotné prínosy škorice

Škorica je jedným z najstarších korení na svete a už dlho sa používa pre svoje liečivé účinky ako základný prvok v mnohých formách celostnej a tradičnej medicíny. Tu sú niektoré z hlavných výhod tohto korenia. Škoricová kôra obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ako sú katechíny a prokyanidíny, ktoré patria do podskupiny flavonoidov a môžu mať antioxidačné a protizápalové účinky.

 

Obsahuje antioxidačné a protizápalové látky

Zdravotne prospešné účinky škorice do značnej miery súvisia s vysokou koncentráciou ochranných rastlinných zlúčenín, ako sú kumarín, kyselina škoricová, eugenol a škoricový aldehyd. Tieto látky majú silné protizápalové, antioxidačné a antidiabetické účinky. Polyfenolické zlúčeniny obsiahnuté v škoricu, ako je napríklad cinnamaldehyd, môžu pomáhať znižovať zápal v tele prostredníctvom regulácie prozápalových proteínov.

 

Niektoré výskumy naznačujú, že tieto zlúčeniny môžu tiež pomáhať zvyšovať aktivitu antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Voľné radikály sú prirodzeným výsledkom metabolických procesov v našom tele, ale môžu viesť k oxidačnému stresu, ktorý môže spôsobiť poškodenie buniek a prispieť k ochoreniu. Antioxidanty pomáhajú týmto účinkom čeliť.

 

Dobré vedieť

Vďaka vysokej koncentrácii protizápalových a antioxidačných látok môže škorica prospievať osobám so zápalovými ochoreniami, ako je reumatoidná artritída (RA).

 

Malá štúdia, ktorej sa zúčastnilo 36 žien s RA, zistila, že u účastníkov, ktoré dostávali dva gramy (g) škorice denne počas ôsmich týždňov, došlo k významnému zníženiu hladiny zápalových markerov v porovnaní so skupinou, ktorá dostávala placebo. U skupiny užívajúcej škoricu došlo tiež k významnému zníženiu aktivity ochorenia RA a počtu citlivých a opuchnutých kĺbov.

 

škorica mletá

 

Môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi

Použitie škorice pri znižovaní hladiny cukru v krvi bolo skúmané u ľudí s prediabetom (porucha glukózovej homeostázy). Hoci sa výskumy rôznia, jedna štúdia naznačuje, že každodenná konzumácia škorice môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi.

 

V štúdii účastníci s prediabetom užívali počas 12 týždňov tri denné dávky škorice po 500 miligramoch (mg) (tretina čajovej lyžičky). Výskumníci zistili, že požitie škorice počas 12 týždňov zlepšilo hladinu glukózy v plazme nalačno a glukózovú toleranciu u prediabetikov.

 

Vedci však upozorňujú, že je potrebné vykonať ďalšie štúdie, ktoré by sa zaoberali vplyvom škorice na rýchlosť prechodu z prediabetu na diabetes 2. typu.

 

Dobré vedieť 

Ak užívate lieky na cukrovku, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, mali by ste sa o užívaní škorice poradiť so svojím lekárom, aby ste predišli hypoglykémii (nízkej hladine cukru v krvi).

 

Chráni zdravie srdca

Štúdie ukazujú, že jedným z hlavných zdravotných prínosov škorice je jej schopnosť zlepšovať zdravie srdca. Bolo totiž preukázané, že znižuje niekoľko najčastejších rizikových faktorov srdcových ochorení, vrátane vysokej hladiny cholesterolu, vysokej hladiny triglyceridov a vysokého krvného tlaku, a udržuje tak vaše srdce zdravé a silné.

 

Bolo tiež zistené, že znižuje vysoký krvný tlak, ktorý je ďalším rizikovým faktorom srdcových ochorení alebo mŕtvice.

 

Výskumy ukazujú, že je užitočným zrážadlom krvi a môže zastaviť nadmerné krvácanie tým, že pomáha telu vytvárať krvné zrazeniny. Škorica tiež zvyšuje krvný obeh a zlepšuje obnovu tkanív, čo môže byť obzvlášť užitočné pre regeneráciu srdcového tkaniva, ktoré pomáha v boji proti infarktu, srdcovému ochoreniu a mŕtvici.

 

Zachováva funkciu mozgu

Výskumy ukazujú, že toto korenie, ktoré je bohaté na antioxidanty, môže posilňovať mozgové funkcie a pomáhať brániť rozvoju neurologických porúch, ako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

 

Hoci štúdie na ľuďoch chýbajú, štúdie in vitro ukazujú, že škorica pomáha blokovať hromadenie špecifického proteínu v mozgu a znižuje tak riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Bolo tiež preukázané, že na zvieracích modeloch chráni neuróny pred oxidatívnym stresom, aby sa znížilo riziko zápalu a poškodenia buniek, čo môže pomôcť zachovať mozgové funkcie a zabrániť poklesu kognitívnych funkcií.

 

alzheimerova choroba

 

Môže pomôcť znížiť riziko rakoviny

Vďaka svojim antioxidačným schopnostiam môže škorica chrániť pred poškodením DNA, bunkovou mutáciou a rastom rakovinových nádorov. Štúdie odhalili, že zdraviu prospešné účinky škorice pochádzajú zo zlúčeniny zvanej cinnamaldehyd, ktorá môže inhibovať rast nádorov a chrániť DNA pred poškodením a zároveň zabíjať rakovinové bunky.

 

To platí najmä pre hrubé črevo. Štúdie ukazujú, že môže zlepšiť zdravie hrubého čreva, čo by mohlo znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Škorica je teraz skúmaná ako prírodná potravina bojujúca proti rakovine, pretože má silné antioxidačné schopnosti a môže byť užitočným doplnkom stravy pre osoby s vyšším rizikom rakoviny.

 

Prínosy pre zdravie pokožky

Potenciálny prínos škorice pre pokožku spočíva v jej antibiotických a antimikrobiálnych vlastnostiach, ktoré môžu pomôcť chrániť pokožku pred podráždením, vyrážkami, alergickými reakciami a infekciami. Jedna štúdia naznačuje, že aplikácia škoricového esenciálneho oleja priamo na pokožku môže byť užitočná pri znižovaní zápalu, opuchu, bolesti a začervenaní.

 

Jednou z výhod škorice a medu, ďalšie antimikrobiálne zložky, je to, že spoločné používanie oboch látok môže ešte viac podporiť zdravie pokožky a môže byť prospešné pri akné, ružovke a kožných alergiách. Na ďalšiu úľavu pre pokožku môžete použiť buď surový med, alebo manukový med.

 

TIP: Vyskúšajte našu CBD masť - ORIGINÁL, ktorá pomáha urýchľovať hojenie rôznorodých rán, poškodeniu kože a pomáha aj týmto problémom predchádzať.

 

masť na dermatitídu

 

Bojuje proti infekciám a vírusom

Škorica má mnoho potenciálnych výhod, pokiaľ ide o obranu organizmu pred chorobami. Obsahuje prirodzené antimikrobiálne, antibiotické, protiplesňové a antivírusové vlastnosti a jej esenciálne oleje obsahujú aj silné zlúčeniny posilňujúce imunitu.

 

Z tohto dôvodu sa v mnohých kultúrach používa na prirodzený boj proti škodlivým infekciám a vírusom. Najmä škoricový olej dokáže chrániť aj pred bakteriálnymi infekciami, ktoré môžu spôsobovať ochorenia, ako je prechladnutie, angína a zápal pľúc.

 

Optimalizuje ústnu hygienu

Výskumy ukazujú, že škorica prospieva ústnej hygiene a mohla by chrániť pred niektorými kmeňmi baktérií, ktoré spôsobujú zápach z úst, zubný kaz, zubné kazy a infekcie v ústach. Éterické oleje zo škorice majú silné antibakteriálne vlastnosti a môžu byť použité na prirodzený boj proti baktériám v ústach a pôsobiť ako prírodná ústna voda.

 

Podobne ako mäta pieporná je jedným zo zdravotných prínosov škorice aj to, že ju možno vďaka jej osviežujúcej chuti použiť ako prírodné ochucovadlo do žuvačiek. Pretože odstraňuje baktérie z ústnej dutiny, má toto korenie schopnosť bojovať proti zápachu z úst bez toho, aby do tela pridávalo akékoľvek chemické látky.

 

Z tohto dôvodu sa tiež tradične používa ako zubný prášok a prírodný prostriedok proti bolestiam zubov, zubným problémom a vredom v ústach.

 

Zabraňuje vzniku kandidy

Výskum naznačuje, že silné antimykotické vlastnosti škorice by mohli byť účinné pri liečbe a prevencii premnoženia kandidy v tráviacom trakte. Bolo preukázané, že znižuje množstvo nebezpečnej kandidy albicans, čo je kvasinka, ktorá spôsobuje premnoženie kandidy a môže spôsobiť rad zažívacích a autoimunitných problémov. Ďalším študovaným zdravotným prínosom škorice je, že pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi.

 

Vedeli ste? 

Strava s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov môže zvyšovať množstvo cukru v tráviacom trakte a môže byť spojená so zvýšeným rizikom vzniku kandidy.

 

Znižuje príznaky alergie

Alergikom sa môže uľaviť vďaka množstvu prospešných látok, ktoré toto korenie obsahuje. V skutočnosti môže pomôcť v boji proti bežným príznakom alergie, pretože na mnohých zvieracích modeloch bolo preukázané, že znižuje zápal a bojuje proti histamínovým reakciám.

 

Osladí recepty bez cukru

Vďaka svojej prirodzene sladkej chuti vám pridanie škorice do jedál a receptov pomôže znížiť množstvo cukru, ktoré bežne používate, a účinne tak znížiť glykemickú záťaž jedla. Škorica už má antidiabetické účinky, ktoré spomaľujú vstrebávanie cukru a môžu pomôcť obmedziť chuť na jedlo tým, že stabilizujú hladinu cukru v krvi, ale použitie tohto korenia pre jeho prirodzene sladkú chuť je ďalšou pridanou výhodou, ktorá môže zvýšiť kontrolu hladiny cukru v krvi. Je to skvelé sladidlo pre ľudí s citlivosťou na inzulín.

 

Neobsahuje žiadny pridaný cukor a minimum kalórií, napriek tomu má vysoký obsah živín, čo z neho robí mimoriadne zdravý doplnok mnohých jedál. Skúste škoricu použiť do kávy, čaju, pečiva, jogurtu, na ovocie alebo do ovsenej kaše namiesto pridávania cukru navyše. To vám pomôže znížiť príjem cukru a obmedziť ďalšie kalórie, čo vám pomôže pri chudnutí a v boji proti candide, cukrovke a nízkej energii.

 

škorica jogurt

 

Pôsobí ako prírodný konzervačný prostriedok

Jednou z menej známych výhod škoricového prášku je, že sa dá použiť na konzerváciu potravín. Pretože má antibakteriálne schopnosti a pôsobí ako antioxidant, výskumy zdôrazňujú, že ju možno použiť ako konzervant v mnohých potravinách bez nutnosti použitia chemických látok alebo umelých prísad.

 

Nedávna štúdia uvádza, že keď sa pektín z ovocia obalil extraktom z listov škorice, vykazoval vysokú antioxidačnú a antibakteriálnu aktivitu a vydržal dlhšie čerstvý. Má tiež antityrozinázové účinky, čo môže byť užitočné pri zastavení zmeny farby ovocia a zeleniny, keď oxidujú a začínajú hniť.

 

Vedľajšie účinky škorice

Škorica je všeobecne dobre znášaná a je u nej hlásených len málo nežiaducich účinkov. Konzumácia vysokých dávok škorice, vrátane vysokých dávok škoricových doplnkov, však môže viesť k nasledujúcim nežiaducim účinkom:

 

  • Bolesť hlavy
  • Pálenie záhy
  • Nadúvanie
  • Brušné problémy
  • Nevoľnosť
  • Hnačka
  • Alergické reakcie

Ak sa u vás po užívaní škoricových doplnkov vyskytnú akékoľvek nežiaduce účinky, vrátane jedného alebo viacerých vyššie uvedených príznakov, prestaňte doplnok užívať a kontaktujte svojho lekára.

 

Škorica môže tiež interagovať s niektorými liekmi, ako sú statíny (lieky na zníženie cholesterolu) a perorálne lieky používané na liečbu cukrovky.

 

Dobré vedieť

Veľmi vysoké dávky škorice môžu viesť k hepatotoxicite.

 

Použitie škorice

Pretože sa škorica vyskytuje v mnohých podobách, často sa objavuje v sladkých aj slaných pokrmoch. Napríklad do teplého jablčného muštu môžete dať ako ozdobu tyčinku škorice, ktorá mu dodá chuť. Štipka mletej škorice na popcorn alebo iné slané pochutiny dodá šmrnc. A škorica a cukor idú aj ruka v ruke, čo znamená, že sa skvele hodí na toasty, pečivo a ďalšie dezerty. Tiež je možné škoricu pridať do čaju.

 

Môžem konzumovať škoricu denne?

Pokiaľ plánujete konzumovať škoricu pravidelne, je pravdepodobne najlepšie kúpiť si škoricu cejlónsku. Cejlónska škorica obsahuje stopové množstvo kumarínu, asi 0,004 %, zatiaľ čo škorica Cassia obsahuje asi 1 % kumarínu.

 

TIP: Vyskúšajte náš čaj METABOLIZMUS, ktorý kombinuje lahodné spojenie konope, moringy, škorice, ktorá pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi a zázvoru, ktorý zrýchľuje metabolizmus.

 

škorica čaj

 

Škorica a tehotenstvo

Pokiaľ ste tehotná alebo dojčíte, je užívanie priemerného množstva škorice obvykle prípustné, ale o bezpečnosti škorice vo vyšších dávkach je známe len málo. Vedci si stále nie sú istí, či užívanie vysokých dávok škorice – oveľa viac, než je bežné v potravinách – môže byť škodlivé. Ak ste po termíne pôrodu a snažíte sa pôrod vyvolať, poraďte sa najskôr so svojím lekárom, než pridáte škoricu do svojho jedálnička.

 

Záver 

Škorica by nemala nahrádzať lieky, ale to neznamená, že by nemala liečivé účinky. Používa sa už tisíce rokov a je chutným doplnkom rôznych potravín. Pridanie škorice do jedálnička môže mať vďaka určitým rastlinným zlúčeninám s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami určité zdravotné účinky.

 

Veľké dávky škorice konzumovanej po dlhú dobu môžu spôsobiť nežiaduce účinky. Ak užívate určité lieky, napríklad lieky znižujúce hladinu glukózy, mali by ste sa o jej užívaní poradiť so svojím lekárom.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.verywellhealth.com/cinnamon-7505730#toc-cinnamon-side-effects-risks

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon

https://www.health.com/cinnamon-benefits-7546804#toc-contains-antioxidant-and-anti-inflammatory-compounds

https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cinnamon 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.