Aké sú dôsledky sedavého spôsobu života?

Pohyb

Nikdy nie je neskoro urobiť aj tie najmenšie zmeny v každodennom živote - doma aj v práci. Úprava spôsobu pohybu, jeho množstva a dokonca aj vykonávanie každodenných úloh s väčším elánom v kroku vás môže v krátkom čase nasmerovať na správnu cestu.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Aké sú dôsledky sedavého spôsobu života?

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Čo je sedavý spôsob života
  • Príznaky sedavého spôsobu života
  • Negatívne vplyvy
  • Vplyv sedavého spôsobu života na srdce
  • Ako napraviť sedavý spôsob života

 

Možno sa zdá ťažké uveriť, že sedavé zamestnanie môže spôsobovať zdravotné problémy, ale je to pravda - môže mať za následok zvýšený krvný tlak, nárast hmotnosti a mnohé ďalšie nebezpečné zdravotné problémy. Bez toho, aby ste si to uvedomovali, môžete skĺznuť k čoraz viac sedavému spôsobu života. 

 

Čo je to sedavý spôsob života?

Presná definícia sedavého spôsobu života je, že človek strávi šesť alebo viac hodín denne sedením alebo ležaním a v jeho každodennom živote chýba výrazný pohyb.

 

Môže vám to znieť povedome - napríklad v kancelárskom zamestnaní mnohí ľudia sedia celý deň pri počítači a potom pred spaním oddychujú pred televízorom alebo s telefónom. Je to rutina, do ktorej sa dá ľahko upadnúť, ale nie bez rizika.

 

sledovani tv

 

Príznaky, že možno žijete sedavým spôsobom života

Príznaky sedavého spôsobu života môžu byť fyzické aj psychické a niekedy sú také malé, že si ich možno ani neuvedomujete. 

 

Je dôležité tieto príznaky pochopiť a uvedomiť si ich, aby ste mohli urobiť úpravy, ktoré zlepšia vaše zdravie a kvalitu života. Medzi príznaky toho, že možno vediete sedavý spôsob života, patria

  • Nespavosť - ak sa počas dňa dostatočne nehýbete, vaše telo nemá pocit, že si potrebuje v noci oddýchnuť a načerpať nové sily, čo môže viesť k problémom so spánkom. Dostatočná dávka pohybu vám pomôže unaviť sa dobrým spôsobom, čo môže viesť k lepšiemu spánku.

  • Únava - ak v noci nespíte, čiastočne to vysvetľuje vašu únavu, ale veľkým faktorom je aj sedavé zamestnanie. Keď ste aktívni, vaše telo uvoľňuje endorfíny - prívaly energie, ktoré zlepšujú náladu a tiež tlmia bolesť. Keď sa nehýbete, endorfíny sa neuvoľňujú, čo môže spôsobiť únavu.

  • Zhoršená bdelosť - bez dostatočnej fyzickej aktivity môže byť vaša bdelosť, sústredenosť a motivácia výrazne oslabená.

  • Bolesť - ak vás pri sedení za stolom bolí krk alebo chrbát viac ako predtým, pravdepodobne sa potrebujete viac hýbať.

  • Priberanie na váhe - keďže práca z domu je čoraz bežnejšia, môže sa stať, že vám bude oblečenie tesné, keď sa vyberiete do kancelárie. Je to preto, že pri sedavej práci nespálite toľko kalórií, čo pravdepodobne vedie k malému nárastu hmotnosti.

 

Nebezpečenstvá sedavého spôsobu života

Sedavý spôsob života môže prispieť k obezite, cukrovke a niektorým typom rakoviny. Najnovšie výskumy začínajú potvrdzovať zdravotné riziká spojené so sedavým spôsobom života.

 

Štúdie v súčasnosti neustále dokazujú, že sedavý spôsob života môže prispievať k:

  • obezite,
  • cukrovke 2. typu,
  • niektorých druhov rakoviny,
  • kardiovaskulárnym ochoreniam,
  • predčasnej smrti.

Dlhodobá nečinnosť môže znížiť metabolizmus a zhoršiť schopnosť organizmu kontrolovať hladinu cukru v krvi, regulovať krvný tlak a odbúravať tuky.

 

Jedna štúdia analyzovala údaje zozbierané počas 15 rokov a zistila, že sedavý spôsob života je spojený so zvýšeným rizikom predčasného úmrtia bez ohľadu na úroveň fyzickej aktivity.

 

To naznačuje, že okrem väčšieho množstva pohybu je nevyhnutné znížiť množstvo času stráveného sedavým zamestnaním.

 

 

Ochorenia srdca

Nedostatočná fyzická aktivita môže viesť k ochoreniu srdca. Môže ísť o kardiomyopatiu, ktorá ovplyvňuje spôsob, akým srdce pumpuje krv, a ischemickú chorobu srdca, pri ktorej sa znižuje prietok krvi bohatej na kyslík do srdca. 

 

Dobré vedieť

Tieto ochorenia môžu byť spôsobené viacerými príčinami, ale veľkou mierou k nim prispieva nedostatok pohybu.

 

Vysoká hladina cholesterolu

Cholesterol, látka podobná tuku, ktorú telo potrebuje na stavbu zdravých buniek, môže byť ovplyvnený sedavým zamestnaním. Lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) sa považuje za "dobrý cholesterol" a pomáha odstraňovať z krvného obehu lipoproteín s nízkou hustotou (LDL) alebo "zlý cholesterol". 

 

Ak sa dostatočne nehýbete, môžete mať vysokú hladinu cholesterolu, pri ktorej máte príliš veľa LDL a málo HDL - čo môže spôsobiť upchatie tepien, cievne problémy a ďalšie problémy.

 

cholesterol

 

Obezita

Sedavé zamestnanie znamená menej pohybu, a teda menej spálených kalórií. Odporúča sa, aby dospelí a dospievajúci vykonávali aspoň 2,5 hodiny fyzickej aktivity týždenne, aby sa znížila pravdepodobnosť srdcových ochorení. 

 

Nedávne štúdie však ukazujú, že len jeden z piatich ľudí má dostatok pohybu - to môže mať za následok neželaný nárast hmotnosti a potenciálne obezitu.

 

Duševné zdravie

Zdá sa, že sedavý spôsob života má negatívny vplyv aj na duševnú pohodu. Kombinácia vplyvov na fyzické a duševné zdravie spôsobuje, že sedavý spôsob života je mimoriadne problematický.

 

Pri fyzickej aktivite sa v mozgu uvoľňuje serotonín, chemická látka, ktorá zlepšuje náladu. Bez fyzickej aktivity sa uvoľňuje menej serotonínu, takže sa môžete cítiť menej pozitívne a menej motivovane. 

 

Keď máte menšiu motiváciu, zvládanie duševného zdravia môže byť ťažšie. Hoci môže byť náročné tento cyklus zvládnuť, existujú kroky, ktoré môžete podniknúť na zlepšenie svojho duševného zdravia a pohody.

 

deprese

 

Vysoký krvný tlak (hypertenzia)

O vysokom krvnom tlaku hovoríme vtedy, keď krv príliš tlačí na telo a núti srdce pracovať príliš intenzívne. Keď srdce pracuje príliš intenzívne, môže to viesť k oslabeniu ciev. Viac aktivity môže byť jednoduchým spôsobom, ako udržať krvný tlak tam, kde má byť.

 

Diabetes

Inzulín reguluje hladinu cukru v krvi a metabolizmus a pomáha telu využívať cukor, ktorý potrebuje na výrobu energie. Dlhodobé sedavé zamestnanie môže vo vašom tele spôsobiť zmeny, ktoré môžu vyústiť do inzulínovej rezistencie a potenciálne do cukrovky 2. typu. 

 

Cukrovka 2. typu je častejšia u starších dospelých, ale môže byť diagnostikovaná aj u detí. 

 

Dobré vedieť

Neexistuje na ňu liek, ale fyzická aktivita, zníženie hmotnosti a správna strava vám môžu pomôcť pri jej zvládaní.

 

Niektoré typy rakoviny

Sedavé zamestnanie môže zvyšovať riziko rakoviny krčka maternice, vaječníkov a iných druhov rakoviny. Väčšia aktivita a prípadná zmena stravy môžu pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny.

 

Náprava sedavého spôsobu života

Ak máte podozrenie, že žijete sedavým spôsobom života, dobrou správou je, že existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako zaradiť do svojho dňa aktivitu a zvrátiť svoje sedavé sklony. Tu je niekoľko návrhov.

 

Viac chodiť pešo

Viaceré štúdie potvrdili, že každodenná 30-minútová prechádzka prospieva vášmu zdraviuChôdza má pozitívny vplyv na duševné zdravie, znižuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice a pozitívne ovplyvňuje krvný tlak.

 

Skúste pridať aktivity pred alebo po práci, napríklad dlhšie prechádzky so psom.

 

Vyhľadávajte ďalšie príležitosti na prechádzky. Ak napríklad bývate neďaleko, choďte s deťmi do školy alebo zo školy alebo aspoň na autobusovú zastávku. Na prechádzku môžete ísť aj po večeri a urobiť z nej rodinnú udalosť.

 

Choďte po schodoch

V štúdii uverejnenej v roku 2017 sa zistilo, že pri chôdzi po schodoch, ktorá sa považuje za intenzívnu fyzickú aktivitu, sa za minútu spáli viac kalórií ako pri behu.

 

Chodenie po schodoch vždy, keď je to možné, vám pomôže udržať si zdravú hmotnosť, ako aj budovať a udržiavať silné kosti, kĺby a svaly.

 

schody

 

Prejdite sa po parkovisku

Ak to môžete urobiť bezpečne, zaparkovanie auta na vzdialenejšom konci parkoviska alebo na konci ulice od cieľa vašej cesty je jednoduchý spôsob, ako pridať ďalšie kroky.

 

Podobne ako pri využívaní schodov namiesto výťahu, ak máte možnosť, ak máte čas a môžete prejsť trochu ďalej, získate výhody dodatočnej aktivity.

 

Prechádzka cez parkovisko alebo okolo bloku od kancelárie vám poskytne ďalšiu chvíľu vonku, aby ste sa mohli vyhrievať na slnku, získať potrebný vitamín D alebo si vychutnať zmenu ročných období, čo môže byť skvelé aj pre duševné zdravie.

 

Cestovanie bez auta

Spôsob, akým v modernej dobe cestujeme, súvisí s výskytom nadváhy a obezity. Aktívne spôsoby dopravy, ako napríklad chôdza alebo bicyklovanie, majú v porovnaní s pasívnejšími spôsobmi dopravy mnoho zdravotných výhod a väčší potenciál predchádzať obezite.

 

Zdá sa, že v porovnaní s jazdou vlastným autom do práce sa verejná doprava spája aj so zdravšou hmotnosťou a zložením tela. Státie na nástupišti metra alebo chôdza na autobusovú zastávku si vyžaduje viac krokov ako jednoduchá chôdza od vchodových dverí do garáže.

 

Postavte sa v práci

Ak si vaša práca vyžaduje dlhé sedenie, snažte sa aspoň každých 20 minút vstať. Možno si budete musieť nastaviť pripomienku pomocou kalendára alebo telefónu, najmä ak ste zvyknutí započúvať sa do práce a strácať pojem o čase.

 

Ak sa obávate prerušenia pracovného procesu, nemusíte nevyhnutne prestať pracovať, aby ste si urobili krátku prestávku a postavili sa alebo pretiahli. V stoji môžete jednoducho prijímať hovory alebo prezerať súbory.

 

Skúste si urobiť krátku prestávku mimo pracovného stola, aby ste sa napili vody alebo sa poradili s kolegom pri jeho stole namiesto toho, aby ste mu poslali e-mail.

 

stani

 

Vytvorte si tréning

Ak vás desí predstava, že by ste si mali ísť zabehať, nemusíte bežať maratón, aby ste mohli využívať výhody cvičenia.

 

Existuje mnoho možností tréningu. Experimentujte a zistite, ktorému dávate prednosť. Možno sa vám najviac páči beh vonku na chodníkoch alebo po okolí. 

 

Možno vám viac vyhovujú kardio stroje v posilňovni. Plávanie, vysokointenzívny intervalový tréning a bicyklovanie sú výborné možnosti, ako sa vymaniť zo sedavého spôsobu života.

 

Cvičenie môže byť aj spoločenskou udalosťou, ak sa na to cítite. Ak neradi cvičíte sami, môžete sa pridať k fitness skupine.

 

Založte si záhradu

Každý záhradkár vám povie, koľko fyzickej námahy si vyžaduje každá záhradnícka činnosť. Záhradkárčenie je duševne a duchovne stimulujúce, ale pre mnohých ľudí je to príjemný spôsob, ako zostať aktívny.

 

Dobré vedieť

Nikdy nie je neskoro na zmeny, ktoré môžu zlepšiť mnohé aspekty vášho zdravia a pohody. Aj tie najmenšie zmeny vo vašom dennom režime vás môžu v krátkom čase postaviť na nohy a prinútiť k aktivite.

 

Záver

Dlhodobé sedenie a nedostatok pohybu sú dobre známe svojimi negatívnymi účinkami na zdravie. Povzbudivou správou však je, že aj malé zvýšenie fyzickej aktivity môže výrazne zlepšiť vaše celkové zdravie. Ak napríklad začnete viac chodiť pešo, zaparkujete auto ďalej od cieľa svojej cesty alebo sa budete viac venovať domácim prácam, tieto jednoduché zmeny môžu mať pozitívny vplyv na vaše zdravie. 

 

Zaradenie pravidelného cvičenia do každodennej rutiny, či už ide o aeróbne aktivity, ako je beh alebo plávanie, alebo silový tréning, môže viesť k výraznému zlepšeniu vašej fyzickej kondície a celkového pocitu pohody. Malé úpravy vášho každodenného cvičenia tak môžu byť kľúčom k lepšiemu zdraviu a prevencii mnohých chronických ochorení.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.

 

Zdroje: 

https://www.healthpartners.com/blog/health-risks-of-sedentary-lifestyle/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322910

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/sitting-disease-how-a-sedentary-lifestyle-affects-heart-health 

https://www.verywellhealth.com/how-to-beat-a-sedentary-lifestyle-2509611