Kĺby - funkcia, rozdelenie, choroby

Pohyb

Kĺby zohrávajú dôležitú úlohu v našej každodennej mobilite a kvalite života. Ako sú kĺby rozdelené a koľko ich je v ľudskom tele? Z čoho sa kĺby skladajú a aké choroby môžu kĺby postihnúť? Tieto a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Kĺby - funkcia, rozdelenie, choroby

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Čo sú kĺby
  • Štruktúra kĺbov
  • Aké typy kĺbov existujú
  • Choroby kĺbov
  • Koľko kĺbov má ľudské telo

 

Každá kosť v tele - s výnimkou jazylky na krku - sa stretáva s aspoň jednou inou kosťou v kĺbe. Tvar kĺbu závisí od jeho funkcie.

 

Čo sú to kĺby?

Kĺb je každé miesto v tele, kde sa stretávajú dve kosti. Sú súčasťou kostrového systému. Po celom tele máte stovky kĺbov a lekári ich zoskupujú rôznymi spôsobmi (klasifikácia). Kĺby sa zvyčajne klasifikujú na základe:

  • Ich funkcie: Ako sa pohybujú.
  • Ich zloženie: z čoho sú vyrobené (histologicky).

Kĺby podopierajú telo od hlavy až po päty. Či už ide o kĺb, ktorý poznáte (napríklad členok), alebo o kĺb, o ktorom ste možno nikdy nepočuli (napríklad kĺby, ktoré držia lebku pohromade), všetky kĺby vám pomáhajú používať vaše telo každý deň.

 

Štruktúra kĺbov

Kĺby držia pohromade a podopierajú ich silné pásy spojivového tkaniva nazývané väzy. Hladká chrupavka zabraňuje treniu pri vzájomnom pohybe kostí. Vo voľne sa pohybujúcich kĺboch je celý kĺb uzavretý v membráne naplnenej mazivom synoviálnej tekutiny, ktorá pomáha poskytovať dodatočné odpruženie proti nárazom.

 

Svaly sú ku kostiam pripojené hrubými, pevnými pásmi spojivového tkaniva nazývanými šľachy. Tam, kde šľachy ležia blízko kosti, sú medzi šľachou a kosťou malé vačky, ktoré znižujú trenie a sú naplnené synoviálnou tekutinou.

 

Funkcie kĺbov

Kĺby sú časti tela, ktoré podopierajú telo. Pomáhajú vám sedieť, stáť a pohybovať sa. Niektoré kĺby poskytujú štrukturálnu podporu. Iné vám umožňujú pohyb. V závislosti od toho, ako veľmi sa kĺb pohybuje, patrí do jednej z troch kategórií:

  • Synartrózy: kĺby, ktoré sa vôbec nehýbu. Tieto kĺby poskytujú štrukturálnu oporu.
  • Amfiartrózy: Kĺby s obmedzeným pohybom, ktoré poskytujú kombináciu stability a určitého pohybu.
  • Diarthrozy: Ide o kĺby, ktoré sa môžu voľne pohybovať vo väčšine smerov. Tieto kĺby umožňujú najviac pohybu.

 

Z čoho sa skladajú kĺby?

Kĺby sa skladajú z kostí a spojivových tkanív, ktoré ich držia pohromade, vrátane:

  • Chrupavka - Ide o typ tkaniva, ktoré pokrýva povrch kosti v mieste kĺbu. Chrupavka pomáha znižovať trenie počas pohybu v kĺbe.

  • Šľachy - (ďalší typ pevného spojivového tkaniva) sa pripájajú k svalom na každej strane kĺbu, ktoré kontrolujú pohyb kĺbu. Šľachy spájajú svaly s kosťami.

  • Väzivá - (tvrdé, pružné pásy spojivového tkaniva) obklopujú kĺb, poskytujú mu oporu a obmedzujú jeho pohyb. Väzivá spájajú kosti.

  • Burzy - medzi kosťami, väzmi alebo inými blízkymi štruktúrami sa nachádzajú tekutinou naplnené vačky nazývané burzy. Pomáhajú tlmiť trenie v kĺbe.

  • Synoviálna membrána - Tkanivo nazývané synoviálna membrána lemuje kĺb a uzatvára ho do kĺbového puzdra. Synoviálna membrána vylučuje okolo kĺbu číru, lepkavú tekutinu (synoviálnu tekutinu), ktorá kĺb premazáva.

  • Meniskus - Ide o zakrivenú časť chrupavky v kolenách a iných kĺboch.

  • Nervy.

Lekári rozdeľujú kĺby do troch kategórií podľa toho, koľko spojivového tkaniva obsahujú:

  • vláknité kĺby,
  • chrupavčité kĺby,
  • synoviálne kĺby.

Čo sú vláknité kĺby?

Vláknité kĺby nie sú veľmi pružné. Niektoré z nich sa vôbec nepohybujú. Ich názov odráža to, z čoho sú vyrobené - husté spojivové tkanivo, ktoré je pevne spletené ako vlákno. Vláknité kĺby zvyčajne obsahujú veľké množstvo kolagénu.

 

Existujú tri typy vláknitých kĺbov vrátane:

  • Švy: kĺby, ktoré držia platničky lebky pohromade.
  • Gomfy: Kĺby, ktoré držia zuby na mieste v čeľustných kostiach (dolná čeľusť).
  • Syndesmóza: Kĺby, ktoré držia dve blízko seba ležiace kosti. Syndesmotický kĺb drží holennú kosť (tibia) spojenú s lýtkovou kosťou (fibula).

Čo sú to chrupavčité kĺby?

Chrupavčité kĺby sú chránené vrstvou chrupavky, ktorá spája kosti dohromady. Väčšina chrupavčitých kĺbov má určitý pohyb, ale nepohybuje sa ďaleko alebo do mnohých smerov.

 

Chrupavkovité kĺby sú kĺby, v ktorých sa rebrá stretávajú s hrudnou kosťou. Ďalším chrupavčitým kĺbom je kĺb pubickej symfýzy, ktorý spája ľavú a pravú panvovú kosť.

 

Vedeli ste, že?

Podpätky viac zaťažujú kolená a môžu zvýšiť riziko vzniku osteoartrózy.

Čo sú to synoviálne kĺby?

Synoviálne kĺby majú najväčší rozsah pohybu. Sú tvorené dutinou v jednej kosti, do ktorej zapadá ďalšia kosť. Klzká hyalínová chrupavka pokrýva konce kostí, ktoré tvoria synoviálny kĺb.

 

Priestor medzi kosťami je vystlaný synoviálnou membránou, vakom naplneným tekutinou, ktorá maže a chráni kĺb. Táto dodatočná výplň pomáha synoviálnym kĺbom pohybovať sa s čo najmenším trením.

 

Existuje šesť typov synoviálnych kĺbov:

  • Závesné kĺby: kĺby, ktoré sa otvárajú a zatvárajú jedným smerom. Vaše kolená a lakte sú kĺbové kĺby.

  • Guľové kĺby: V guľovom kĺbe zapadá zaoblený koniec jednej kosti do jamky v inej kosti. Môžu sa otáčať a vychyľovať takmer v každom smere. Ramenné a bedrové kĺby sú guľové kĺby.

  • Kuželovité kĺby: Kuželovité kĺby sa skladajú z dvoch oválnych kostí, ktoré do seba zapadajú. Sú podobné guľovým kĺbom s tým rozdielom, že sa nemôžu otáčať v celom kruhu (360 stupňov). Zápästia a kĺby, v ktorých sa prsty stretávajú so zvyškom chodidla, sú kužeľovité kĺby.

  • Otočné kĺby: otočné kĺby sa otáčajú na mieste bez toho, aby sa pohli z pôvodnej polohy. Otočný kĺb v krku umožňuje pohyb hlavy z jednej strany na druhú.

  • Rovinné kĺby: Rovinné kĺby vznikajú, keď sa dve väčšinou ploché kosti spoja. Pohybujú sa tak, že jedna časť kosti sa posúva po druhej bez toho, aby sa otáčala. Zápästné kosti, ktoré spájajú zápästie s predlaktím, a kĺby medzi stavcami chrbtice sú planárne kĺby.

  • Sedlové kĺby: Sedlové kĺby vznikajú, keď sa stretnú dve zakrivené kosti. Predstavte si dve kosti v tvare písmena U, ktoré do seba zapadajú v zakrivenom priestore medzi nimi. Sedlové kĺby sa môžu pohybovať v akomkoľvek smere, ale nemôžu sa krútiť ani otáčať. Kĺb, v ktorom sa palec spája s rukou, je sedlový kĺb.

kloub kresleny

 

Aké sú bežné stavy, ktoré postihujú kĺby?

Kĺby môžu byť postihnuté rôznymi stavmi, ktoré poškodzujú kosti alebo spojivové tkanivo. Medzi najčastejšie patria:

 

Artritída

Zápalové ochorenie kĺbov, ktoré spôsobuje bolesť, opuch a stuhnutosť. Môže postihovať jeden alebo viacero kĺbov.

 

Osteoartróza

Degeneratívne ochorenie kĺbov, ktoré spôsobuje opotrebovanie chrupavky. Vedie k bolesti a obmedzenej pohyblivosti.

 

Burzitída

Zápal burzy, čo je malý vak naplnený tekutinou, ktorý chráni kosti, šľachy a svaly okolo kĺbov.

 

bursitida

 

Tendinitída (zápal šliach)

Zápal šľachy, ktorý spôsobuje bolesť a citlivosť v okolí kĺbu. Často postihuje ramená, lakte, zápästia a päty.

 

Osteoporóza

Osteoporóza je rednutie kostí, ktoré zvyšuje riziko zlomenín. Hoci nemá priamy vplyv na kĺby, môže spôsobiť zlomeniny kostí v blízkosti kĺbov.

 

Ľudia s autoimunitnými ochoreniami často pociťujú príznaky v oblasti kĺbov. K najčastejším patria: - ochorenie kĺbov:

 

Reumatoidná artritída

Chronické zápalové ochorenie, ktoré postihuje kĺby a spôsobuje bolesť, opuch a stuhnutosť. Môže viesť k trvalému poškodeniu kĺbov.

 

artritida

 

Psoriatická artritída

Typ artritídy súvisiaci so psoriázou. Spôsobuje zápal kože a kĺbov.

 

Lupus

Autoimunitné ochorenie, ktoré môže postihovať rôzne časti tela vrátane kĺbov, kože, obličiek a srdca.

 

Sjögrenov syndróm

Autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje žľazy produkujúce vlhkosť a môže spôsobovať suchosť očí a úst, ako aj bolesti kĺbov.

 

Vaše kĺby môžu byť poškodené aj úrazmi, ako sú pády a autonehody. Medzi úrazy, ktoré postihujú kĺby, patria napr:

 

Dobré vedieť

Rímsky šalát, brokolica, špenát, kel alebo petržlen môžu podľa výskumov spomaliť ničenie chrupaviek a znížiť úbytok kostí, ku ktorému dochádza s vekom, a to vďaka vysokému obsahu vápnika.

 

Športové zranenia

Zranenia spôsobené športovými aktivitami, ktoré môžu zahŕňať podvrtnutia, natiahnutia a zlomeniny.

 

Zlomeniny kostí

Zlom v kontinuite kosti, ktorý môže mať vplyv na blízky kĺb.

 

Vedeli ste?

Fajčiari majú vyššie riziko zlomenín ako nefajčiari. Fajčenie totiž môže znížiť kostnú hmotu, čo môže viesť k osteoporóze.

 

Vykĺbenie

Situácia, keď je kosť v kĺbe vychýlená zo svojej normálnej polohy. Vyžaduje si lekársku pomoc, aby sa vrátila do správnej polohy.

 

Výron

Preťaženie alebo natrhnutie väzov okolo kĺbu, často spôsobené náhlym otočením alebo pohybom.

 

Ak pociťujete pretrvávajúcu bolesť alebo iné problémy s kĺbmi, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc, aby bolo možné stanoviť správnu diagnózu a liečbu.

 

Dobré vedieť

Celodenné sedenie alebo státie na nohách nie je pre vaše kĺby dobré. Ak je to možné, striedajte tieto dve činnosti, aby ste predišli stuhnutiu a nadmernému zaťaženiu.

 

Aké testy sa vykonávajú na kĺboch?

Ktoré testy potrebujete, závisí od príznakov, ktoré sa u vás vyskytujú. Lekára navštívte hneď, ako spozorujete zmeny alebo novú bolesť v niektorom z vašich kĺbov.

 

Medzi najčastejšie testy, ktoré lekári používajú na diagnostiku problémov s kĺbmi, patria:

  • röntgenové snímky,
  • ultrazvukové vyšetrenie,
  • aspirácie kĺbov,
  • CT vyšetrenia,
  • magnetická rezonancia.

kloub

 

Koľko kĺbov má ľudské telo?

Odborníci sa často nezhodujú na tom, koľko presne kĺbov má ľudské telo. Väčšina odborníkov definuje kĺb ako akékoľvek miesto, kde sa stretávajú dve kosti.

 

Iní definujú kĺby inak a tvrdia, že za kĺby by sa mali považovať len miesta, kde sa stretávajú a pohybujú dve kosti. V závislosti od toho, ktorú definíciu použijete, má dospelý človek približne 350 kĺbov.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.