Estrogén - funkcie, hladiny, vedľajšie účinky

Estrogén je pohlavný hormón, ktorý je nevyhnutný na udržanie sexuálneho a reprodukčného zdravia. V tomto článku sa na estrogén pozrieme podrobnejšie, vrátane toho, ako funguje, čo sa deje, keď hladiny kolíšu, a ďalších iných informácií.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Estrogén - funkcie, hladiny, vedľajšie účinky

Estrogén, hormón, ktorý prispieva ku kognitívnemu zdraviu, funkcii kardiovaskulárneho systému a ďalším základným telesným procesom. Väčšina ľudí ho však pozná pre jeho rolu popri progesteróne v ženskom sexuálnom a reprodukčnom zdraví. Hladina estrogénu prirodzene kolíše počas menštruačného cyklu a klesá počas menopauzy. Trvalo vysoké alebo nízke hladiny estrogénu môžu signalizovať stav, ktorý si vyžaduje pozornosť.

 

Čo je to estrogén? 

Estrogén je jedným z dvoch pohlavných hormónov, ktoré sú bežne spájané so ženami. Spolu s progesterónom zohráva estrogén kľúčovú úlohu v reprodukčnom zdraví. Vývoj sekundárnych pohlavných znakov (prsia, krivky), menštruácia, tehotenstvo a menopauza sú sčasti možné vďaka estrogénu.

 

Estrogén zohráva dôležitú úlohu aj v ďalších telesných systémoch. Z tohto dôvodu, hoci ženy majú najviac estrogénu, vytvárajú tento hormón všetky pohlavia.

 

Kde sa tvorí estrogén?

Vaječníky vytvárajú väčšinu estrogénu počas reprodukčného obdobia. Estrogén vylučujú aj nadobličky (žľazy na obličkách) a tukové tkanivo. Placenta (orgán, ktorý umožňuje zdieľanie živín medzi rodičom a plodom) vylučuje estrogén počas tehotenstva.

 

Po uvoľnení putuje estrogén krvným riečiskom, kým sa nedostane do tej časti tela, ktorú treba povzbudiť k činnosti. Tam sa estrogén naviaže na bielkovinu zvanú estrogénový receptor, ktorá uvedie proces do pohybu. Estrogénové receptory sa nachádzajú po celom tele.

 

estrogén

 

Aké sú typy estrogénov?

Existujú tri hlavné formy estrogénu:

 

Estrón (E1) 

 

Estrón je druhým najčastejším typom estrogénu produkovaným telom v plodnom veku. Má tiež slabší účinok ako estradiol na špecifické estrogénne hormonálne receptory tela.

 

Estrón sa primárne vytvára z iného typu pohlavného hormónu v tele, ktorý sa nazýva androgén. Špeciálny biochemický proces zvaný aromatizácia mení androgény na estrón. Tento proces prebieha predovšetkým v tukovom tkanive alebo tukových bunkách a vo svaloch.

 

Iba malé množstvo estrónu produkuje vaječník. V menopauze, kedy vaječníky prestanú produkovať hormóny, je estrón jediným typom estrogénu, ktorý telo naďalej produkuje.



Estradiol (E2) 

 

Estradiol produkujú muži aj ženy a je to hlavným estrogénom v ženskom tele v období plodnosti. Ide o obdobie tesne pred prvou menštruáciou až do poslednej menštruácie alebo menopauzy. V tomto období máte v krvi viac estradiolu ako iných typov estrogénov. Estradiol má tiež najsilnejší vplyv na receptory estrogénnych hormónov špecifických pre telo.

 

Estradiol je produkovaný predovšetkým vo vašich vaječníkoch a jeho množstvo sa v priebehu mesačného menštruačného cyklu mení. Malé množstvo estradiolu sa premieňa z iného typu estrogénu zvaného estrón.



Príliš veľa estradiolu môže mať za následok akné, stratu sexuálnej túžby, osteoporózu a depresie. Veľmi vysoké hladiny môžu zvyšovať riziko rakoviny maternice a prsníka. Nízke hladiny však môžu mať za následok priberanie na váhe a kardiovaskulárne ochorenie.

 

Ethinyl estradiol je syntetická forma estrogénu, ktorá sa bežne používa v hormonálnej antikoncepcii.

 

antikoncepcia

 

Estriol (E3) 

 

Estriol je zvyčajne známy ako estrogén tehotenstva. V čase, keď žena nie je tehotná, je v krvnom obehu prítomný iba vo veľmi malom (takmer nezistiteľnom) množstve. Zo všetkých typov estrogénov má najslabší účinok na estrogénové receptory vášho tela.

 

Hoci sa v tehotenstve zvyšuje hladina všetkých typov estrogénov, hladina estriolu sa zvyšuje najviac. Je to vďaka placenty. Estrogén hrá v tehotenstve mnoho dôležitých rolí, od podpory rastu a vývoja plodu až po prípravu pŕs na laktáciu.

 

Funkcia estrogénu

Estrogén umožňuje fungovanie nasledujúcich orgánov:

 

  • Vaječníky: Estrogén pomáha stimulovať rast vaječného folikulu.

  • Pošva: V pošve estrogén udržuje hrúbku pošvovej steny a podporuje lubrikáciu.

  • Maternica: Estrogén posilňuje a udržuje sliznicu, ktorá lemuje maternicu. Reguluje tiež tok a hrúbku maternicového hlienového sekrétu.

  • Prsia: Telo využíva estrogén pri tvorbe prsného tkaniva. Tento hormón tiež pomáha zastaviť tok mlieka po odstavení.

 

Hladiny estrogénu

Hladiny estrogénu sa u jednotlivých osôb líšia. Kolísajú aj počas menštruačného cyklu a v priebehu života ženy. Toto kolísanie môže niekedy vyvolať účinky, ako sú zmeny nálady pred menštruáciou alebo návaly tepla v menopauze.

 

Medzi faktory, ktoré môžu ovplyvňovať hladinu estrogénov, patrí napríklad tehotenstvo, dojčenie, puberta, menopauza, nadváha a obezita, extrémne diéty alebo mentálna anorexia, namáhavé cvičenie alebo tréning. Ďalej tiež cukrovka, vysoký krvný tlak, nedostatočná činnosť hypofýzy a iné.

 

Akú úlohu zohráva estrogén v reprodukčnom zdraví žien?

Estrogén, rovnako ako všetky hormóny, je chemický posol. Hovorí telu, kedy má spustiť a zastaviť procesy ovplyvňujúce sexuálne a reprodukčné zdravie. Tieto procesy spôsobujú v tele dôležité zmeny.

 

Puberta

 

Hladina estrogénu sa počas puberty zvyšuje. Toto zvýšenie vedie k vzniku sekundárnych pohlavných znakov, ako sú prsia, ak zmenám celkovej telesnej stavby (napr. kriviek).

 

Menštruačný cyklus

 

Spolu s hormónmi vytváranými v mozgu (FSH - folikulostimulačný hormón a LH - luteinizačný hormón) a progesterónom zohráva estrogén dôležitú úlohu v menštruačnom cykle. Tieto hormóny koexistujú v krehkej rovnováhe, aby udržali menštruáciu pravidelnú. Estrogén hrá úlohu pri ovulácii (kedy vaječníky uvoľňujú vajíčko) a zahusťuje sliznicu maternice (endometrium), aby ju pripravil na tehotenstvo.

 

menštruačný cyklus

 

Tehotenstvo a plodnosť

 

Estrogén vrcholí v dňoch predchádzajúcich ovulácii. Ide o najplodnejšie obdobie. Estrogén zároveň zrieďuje cervikálny hlien, tekutinu, ktorú musia spermie preplávať, aby dosiahli vajíčka a oplodnili ho. Tieto estrogénom vyvolané zmeny uľahčujú otehotnenie pri pohlavnom styku.

 

Bez ohľadu na to, v akej fáze menštruačného cyklu sa nachádzate, prítomnosť estrogénu uľahčuje pohlavný styk. Udržuje pošvové steny silné, pružné a lubrikované, čím znižuje bolesť spojenú s penetračným sexom.

 

Menopauza

 

Hladina estrogénu klesá počas perimenopauzy, teda v období tesne pred menopauzou. Perimenopauza môže trvať niekoľko rokov pred menopauzou. Menopauza oficiálne začína, keď nemáte menštruáciu po dobu 12 mesiacov. Obvykle k tomu dochádza okolo 51. roku života. Pri menopauze klesá hladina estrogénu a končí ovulácia. Pokles estrogénu môže viesť k príznakom, ako je suchosť pošvy, zmeny nálad, nočné potenie a návaly tepla.

 

Primárny estrogén v tele sa počas menopauzy mení z estradiolu (E2) na estrón (E1).

 

Tip: Ako zostať pozitívne počas menopauzy? Vyskúšajte CBD oleje, ktoré môžu byť účinnou podporou v ťažkých obdobiach menopauzy. Viac o tom, ako prekonať menopauzu s úsmevom nájdete tu.

 

 

Aká je nereprodukčná funkcia estrogénu?

Estrogén reguluje dôležité procesy v kostrovom, kardiovaskulárnom a centrálnom nervovom systéme, ktoré ovplyvňujú celkové zdravie. Estrogén ovplyvňuje hladinu cholesterolu, hladinu cukru v krvi, kostnú a svalovú hmotu a krvný obeh a prietok krvi. Ďalej ovplyvňuje tvorbu kolagénu a vlhkosť pokožky a funkciu mozgu, vrátane schopnosti sústrediť sa.

 

Akú úlohu zohráva estrogén v reprodukčnom zdraví mužov?

Estrogén má vplyv na reprodukčné zdravie aj mužov. Príliš málo estrogénu môže viesť k nízkej sexuálnej túžbe. Príliš veľa ho môže spôsobiť neplodnosť a erektilnú dysfunkciu. Nadmerné množstvo estrogénu môže spôsobiť gynekomastiu alebo zväčšené prsia.

 

gynekomastia

 

TIP: Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje rast svalov, silu, vytrvalosť, spaľovanie tukov, sexuálnu funkčnosť, apetít, sebavedomie, kognitívne funkcie, psychickú pohodu a mnoho ďalšieho.

 

Testosteronus

 

Aké sú normálne hladiny estrogénu?

Hladina estrogénu sa v priebehu života zvyšuje a znižuje. Toto kolísanie je normálne. Napríklad je normálne, že hladina estrogénu stúpa počas puberty a klesá s blížiacou sa menopauzou. Je normálne, že hladina estrogénu stúpa počas ovulácie, aby sa vaše telo mohlo pripraviť na tehotenstvo. Je normálne, že hladina klesá počas menštruácie, keď tehotenské zmeny nie sú potrebné.

 

Hladiny, ktoré sú trvale nízke alebo vysoké, môžu signalizovať základné ochorenie, ktoré si vyžaduje pozornosť.

 

Vysoká hladina estrogénu

Nadmerné množstvo estrogénu v tele môže byť spojené s mnohými stavmi: polypy, myómy, PCOS (syndróm polycystických ovárií), bolesťami pri endometrióze, nádory vaječníkov a iné.

 

Hladiny môžu byť vysoké, pretože je veľa estrogénu v pomere k druhému pohlavnému hormónu, progesterónu. Lieky, ktoré sa užívajú a obsahujú estrogén, môžu spôsobiť, že ho je v tele príliš veľa.

 

Medzi príznaky môžu patriť: znížená sexuálna túžba, priberanie na váhe, najmä v oblasti pása a bokov, nepravidelná menštruácia (nepredvídateľné načasovanie, slabé alebo silné krvácanie), zhoršenie príznakov spojených s PMS alebo predmenštruačná dysforická porucha.

 

Nízka hladina estrogénu

Nízka hladina estrogénu je často varovným signálom, že sa blížite menopauze. Nízka hladina estrogénu môže tiež znamenať problém s plodnosťou, nedostatok živín, ochorenia ako Turnerov syndróm atď.

 

Príznaky môžu zahŕňať citlivosť pŕs, slabé alebo krehké kosti, návaly tepla a nočné potenie, nepravidelná menštruácia alebo žiadna menštruácia, bolesti hlavy, problémy so sústredením, únava, ospalosť, problémy so spánkom. Ďalej môžu zahŕňať zmeny nálad, podráždenosť a depresie a vaginálnu suchosť vedúcu k bolestivému pohlavnému styku (dyspareunia).

 

magnézium pre spánok

 

Tip: Horčík prispieva k zníženiu miery únavy, vyčerpania, normálnej činnosti nervovej sústavy a valeriána s chmeľom podporujú spánok.

 

Ako si udržať zdravú hladinu estrogénu?

Stavom spojeným s hormonálnou nerovnováhou nemožno vždy zabrániť. Napriek tomu môžete zaviesť správne postupy, ktoré vám pomôžu udržať si celkové zdravie.

 

Doprajte si dostatok kvalitného spánku. Dostatočný, neprerušovaný spánok každú noc pomáha telu udržiavať zdravé hladiny hormónov potrebné na vykonávanie dôležitých funkcií.

 

Vysoký stres môže spôsobiť, že vaše telo produkuje príliš veľa stresových hormónov kortizolu a adrenalínu. Nadbytok stresových hormónov môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, ktorá negatívne ovplyvňuje hladinu estrogénu.

 

Venujte sa správnemu množstvu pohybu. Zdravé množstvo pohybu vám pomôže regulovať množstvo prijímanej potravy a množstvo telesného tuku. Môže vám tiež pomôcť lepšie spať.

 

Obmedzte príjem alkoholu. Alkohol môže zvyšovať hladinu estrogénu. Prílišné vystavenie estrogénu môže časom zvýšiť riziko vzniku rakoviny.

 

Praktizujte správne stravovacie návyky. Sledujte príjem potravy, aby ste pomohli vyrovnať svoje hormóny. Obmedzenie potravín s obsahom cukru a konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny a zdravých tukov (tuky obsiahnuté v olivovom oleji, orechoch, semenách a rybách) môže pomôcť s hormonálnou rovnováhou.

 

stravovacie návyky

 

Prírodný estrogén v potravinách

Niektoré potraviny obsahujú fytoestrogény, čo sú látky rastlinného pôvodu, ktoré sa podobajú estrogénu. Niektoré štúdie naznačujú, že môžu ovplyvňovať hladinu estrogénu v tele. Avšak neexistuje dostatok dôkazov, ktoré by to potvrdzovali.

 

Medzi potraviny, ktoré obsahujú fytoestrogény, patrí napríklad křížatá zelenina (kapusta, brokolica, karfiol, ružičkový kel), sója a niektoré potraviny obsahujúce sójové bielkoviny, bobuľoviny, semená a obilniny, orechy, ovocie a víno.

 

Niektorí ľudia sa domnievajú, že potraviny obsahujúce fytoestrogény môžu pomôcť zvládnuť návaly tepla a ďalšie prejavy menopauzy, čo však nie je vedecky podložené. Okrem toho je nepravdepodobné, že by konzumácia celých sójových potravín mala rovnaký účinok ako napríklad užívanie výťažkov zo sóje vo forme doplnkov stravy.

 

Vedľajšie účinky estrogénu

Estrogén má síce mnoho výhod, ale v niektorých prípadoch môže byť aj škodlivý. Štúdia ukázala, že hormonálna substitučná liečba, ktorá bola vykonávaná ako výhradne estrogénom, tak estrogénom a progestínom má významné riziká. Zvyšovala riziko rakoviny prsníka, mŕtvice a krvných zrazenín a neznižovala, ako sa predpokladalo, riziko srdcových ochorení.

 

Vzhľadom na toto nebezpečenstvo by sa mala hormonálna substitučná liečba predpisovať prípad od prípadu. Väčšina prípadov rakoviny prsníka je tiež citlivá na estrogén, čo znamená, že estrogén podporuje rast nádoru. Tieto nádory sa nazývajú hormonálne receptorovo pozitívne nádory prsníka.

 

U osôb s týmito nádormi možno použiť liečbu znižujúcu hladinu estrogénov alebo blokujúcu ich produkciu, ktorá pomáha predchádzať recidíve rakoviny po operácii alebo spomaľuje jej rast.

 

Ďalším ochorením závislým od estrogénu je endometrióza. Pri liečbe endometriózy sa zvažuje zníženie hladiny estrogénov a poskytovanie neestrogénovej liečby. Problémom je, že zníženie hladiny estrogénu u žien môže viesť k neplodnosti.

 

endometrióza

endometrióza

 

Lieky s estrogénom

Estrogén sa nachádza vo väčšine perorálnych antikoncepčných tabliet (spolu s hormónom progestínom). Estrogén pomáha zastaviť ovuláciu počas tehotenstva a antikoncepčné tabletky tento účinok napodobňujú tým, že regulujú hladinu estrogénu, a tým zabraňujú ovulácii.

 

Hormonálna substitučná terapia alebo liečba na zmiernenie príznakov menopauzy tiež zahŕňa estrogén (ktorý môže byť podávaný v kombinácii s progestínom). Táto liečba sa niekedy používa na liečbu postmenopauzálnych problémov, ako sú návaly tepla, nočné potenie, úzkosť, problémy so spánkom a vaginálna atrofia, čo je stenčenie, vysušenie a zápal pošvových stien v dôsledku poklesu estrogénu.

 

Estrogénová hormonálna substitučná liečba sa tiež využíva pre transgender ženy, pretože je kľúčová pre dosiahnutie rastu pŕs, potlačenie rastu ochlpenia a vytvorenie ďalších zmien, ktoré sú dôležité pre prechod z muža na ženu. Podľa Kalifornskej univerzity sa podávanie hormónov, ktoré využíva estrogény a androgény, používa už viac ako 50 rokov ako účinný prostriedok pri liečbe rodovej dysfórie.

 

Záver

Estrogén je dôležitou súčasťou reprodukčného zdravia a tiež celkového zdravia. Je prirodzené, že sa hladina estrogénu mení v závislosti od veku a menštruačného cyklu. Ak sú trvale vysoké alebo nízke, môžu sa objaviť nepríjemné príznaky, ktoré stoja za to prebrať s lekárom. K dispozícii sú liečebné postupy, ktoré môžu pomôcť, najčastejšie v podobe antikoncepcie, úpravy životného štýlu alebo hormonálna terapia po menopauze.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://www.verywellhealth.com/what-is-estrogen-and-what-does-it-do-to-my-body-4142677

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22353-estrogen

https://www.medicalnewstoday.com/articles/277177#sources-and-uses

https://www.livescience.com/38324-what-is-estrogen.html

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.