Ateroskleróza - príčiny, príznaky, liečba. Ako tomu zabrániť?

Ateroskleróza je veľmi nepríjemné a nebezpečné ochorenie kardiovaskulárneho systému. Je spojené s infarktom či aj mŕtvicou. Práve preto je vhodné sa s touto zdravotnou komplikáciou zoznámiť a vedieť ako sa prejavuje, ako sa lieči a ako sa jej predchádza.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Ateroskleróza - príčiny, príznaky, liečba. Ako tomu zabrániť?

Termín ateroskleróza zahŕňa skupinu ochorení, ktoré vedú k stlsteniu a strate elasticity steny tepien. Najzávažnejšími komplikáciami sú srdcový infarkt a mozgová mŕtvica. Ako sa liečia rôzne typy aterosklerózy? Ako zabrániť vzniku aterosklerotického plátu?

 

Čo je to ateroskleróza?  

Ateroskleróza (hovorovo arterioskleróza) je ochorenie tepien, ktoré zužuje ich lumen v dôsledku prítomnosti aterosklerotických plátov tvorených cholesterolom, ktoré znižujú prietok krvi a nakoniec vedú k ischémii rôznych orgánov.

 

Kým je aterosklerotický plát stabilný, je orgán "iba" hypoxický, zatiaľ čo ak plát praskne, môže vzniknúť trombus, úplná obštrukcia tepny, a to vedie k infarktu myokardu alebo nekróze (v prípade koronárnych tepien), cievnej mozgovej príhode (v prípade krčných tepien) a obštrukciu tepien dolných končatín s ich kritickou ischémiou.

 

Ateroskleróza sa u každého človeka vyvíja rôznou rýchlosťou (v závislosti od počtu rizikových faktorov). Aterosklerotické lézie sa môžu objaviť v ranom veku (ale nespôsobujú príznaky a môžu dokonca regredovať) as pribúdajúcimi rokmi sa pod vplyvom rizikových faktorov vyvíjajú pláty. Ateroskleróza sa najčastejšie prejavuje vo veku 40-50 rokov.

 

Príčiny aterosklerózy

Zúženie lumen tepien je spôsobené tzv. aterosklerotickými plátmi, ktoré bránia voľnému prietoku krvi. Ich hromadenie súvisí so zápalovým procesom poškodeného endotelu cievy a je dôsledkom zvýšenej hladiny zlého cholesterolu a abnormálnej koncentrácie triglyceridov.

 

Vznik aterosklerotických plátov v tepnách vyzerá nasledovne: v dôsledku pôsobenia rizikových faktorov dochádza k poškodeniu endotelu ciev a následne sa v tejto oblasti môžu ukladať usadeniny, ktoré môžu kalcifikovať, postupne sa hromadí cholesterol v arteriálnej stene a monocyty z krvi. Tie sa zmenia na bunky, ktoré sa živia (makrofágy) a "požierajú" častice LDL cholesterolu (zlú frakciu). Také makrofágy s cholesterolom sú penové bunky. Práve tie sa hromadia v stene ciev a vytvárajú aterosklerotické pláty.

 

Rizikové faktory aterosklerózy sú:

 

  • vek,
  • genetické faktory - pozitívna rodinná anamnéza,
  • mužské pohlavie,
  • dyslipidémia - vysoký celkový alebo LDL cholesterol, nízky HDL (dobrý) cholesterol, zvýšený lipoproteín A, vysoké triglyceridy,
  • fajčenie,
  • diabetes mellitus,
  • hypertenzia,
  • vysoké hladiny CRP - C-reaktívneho proteínu - ukazovatele zápalu,
  • zvýšené hladiny inzulínu v krvi, napr. v dôsledku inzulínovej rezistencie,
  • zvýšené hladiny homocysteínu,
  • obezita,
  • zvýšená protrombotická pripravenosť (napr. zvýšená hladina fibrinogénu),
  • renálna insuficiencia,
  • sedavý spôsob života.

 

ateroskleróza príznaky

 

Typy aterosklerózy a ich príznaky

Ateroskleróza dlho nevyvoláva klinické príznaky. Vznikajú, keď stabilný aterosklerotický plát zúži lumen o viac ako 70 % a zhorší prietok krvi cievou alebo praskne a vytvorí trombus/zrazeninu vo veľkej tepne. K tomu dochádza najčastejšie vo veku 40-50 rokov.

 

Pretože ateroskleróza môže postihovať tepny v rôznych miestach, môžeme hovoriť o rôznych typoch - ateroskleróza koronárnych tepien, mozgových ciev, krčných tepien, obličkových tepien, brušnej aorty, tepien dolných končatín.

 

Prvými príznakmi aterosklerózy preto môžu byť:

 

  • klaudikačná bolesť (bolesť pri chôdzi a nutnosť zastavenia v dôsledku ischémie končatín; ateroskleróza tepien dolných končatín), niekedy nekrotické lézie (ateroskleróza tepien dolných končatín),
  • angina pectoris v dôsledku lézií v koronárnych cievach (ateroskleróza koronárnych tepien),
  • prechodné príznaky mozgovej ischémie (mozgová ateroskleróza).

 

Niekedy je prvým príznakom aterosklerózy náhla smrť, ak došlo k embólii. Aterosklerotické zmeny steny tepny predisponujú k vzniku aneuryzmy a disekcií - príznaky môžu zahŕňať bolesť, pulzujúci útvar, absenciu pulzu (napr. aneuryzma brušnej aorty, aneuryzma disekcie aorty, ktoré predstavujú život ohrozujúci stav).

 

Diagnostika aterosklerózy - aké testy na aterosklerózu? Ku ktorému lekárovi mám ísť?

Diagnostický postup závisí od prítomnosti alebo neprítomnosti klinických príznakov. U osôb s príznakmi ischémie sa vykonáva invazívna aj neinvazívna diagnostika, ktorá určí závažnosť a umiestnenie aterosklerotických lézií. U pacienta sa vyhodnotia rizikové faktory a vykonajú sa laboratórne testy: hlavne glykémia, kompletný lipidogram a hladina homocysteínu.

 

Medzi zobrazovacie vyšetrenia patrí ultrazvuk (aj intravaskulárne - touto metódou je možné posúdiť, či je aterosklerotický plát stabilný alebo nie), optická koherentná tomografia (infračerveným laserovým svetlom), termografia aterosklerotických plátov (u nestabilných plátov je zvýšená teplota), elastografie ( lipidy bohaté aterosklerotické pláty) alebo invazívne angiografia (arteriografia, koronarografie).

 

Imunoscintigrafia je neinvazívna technika využívajúca rádioaktívne stopovacie látky na lokalizáciu nestabilných plakov.

 

U asymptomatických pacientov s rizikovými faktormi možno vykonať ultrazvukové vyšetrenie s farebným dopplerom alebo angio-CT, angio-RM, ktoré odhalia prítomnosť aterosklerotických plátov v tepnách, ale vykonanie týchto vyšetrení u asymptomatických pacientov nie je lepšie ako tradičné hodnotenie rizikových faktorov, nie sú lepšie (nevyplatí sa je teda vykonávať).

 

Diagnostiku aterosklerózy by mal začať praktický lekár alebo internista. Tí pacienta nasmerujú k príslušnému špecialistovi podľa orgánu postihnutého aterosklerózou.

 

Liečba aterosklerózy - aké lieky na aterosklerózu?

Liečba aterosklerózy spočíva predovšetkým v úprave rizikových faktorov, čo má spomaliť proces rozvoja aterosklerózy a regresie existujúcich doštičiek. Zmena životného štýlu pri ateroskleróze zahŕňa diétu, prestať fajčiť, pravidelná fyzická aktivita a zníženie hmotnosti.

 

Často je potrebná liečba porúch lipidov, hypertenzie a diabetu. Niekedy lekár rozhodne aj o použití liekov proti zrazeninám, ako je kyselina acetylsalicylová (skôr pre sekundárnu než primárnu prevenciu).

 

Ateroskleróza sa lieči v závislosti na tepne, ktorú postihuje. Pri veľmi pokročilej ateroskleróze je liečba invazívna - pri koronárnej ateroskleróze je to koronárna angioplastika s implantáciou stentu. Pri rozšírených, viacvaskulárnych koronárnych léziách je často nutný koronárny bypass.

 

Angioplastiku s implantáciou stentu možno vykonať aj u aterosklerózy tepien dolných končatín a aterosklerózy renálnych tepien. V prípade aterosklerózy krkavice sa však častejšie vykonáva endarterektómia – chirurg najprv zaškrtí a potom otvorí vnútornú alebo spoločnú krkavicu a odstráni aterosklerotický plát. Týmto spôsobom sa predchádza ischemickej cievnej mozgovej príhode.

 

ateroskleróza diagnostika a liečba

 

Domáce lieky na aterosklerózu - čo používať? Ako znížiť hladinu cholesterolu? Ako posilniť cievy?

V prevencii aterosklerózy možno využiť antioxidanty, tj vitamín C a vitamín E, šťavu z granátových jabĺk, červené víno kvôli obsiahnutému resveratrolu, cesnak, ľanové semienko, chia, pestrec mariánsky, ďalej artičok (obsahuje cynarin), kurkumu, zelený.

 

Skvele v tomto prípade pomáha napríklad CBD Olej 5% DETOX, ktorý okrem kanabidiolu, obsahuje aj výťažky z kurkumy a čierneho korenia.

 

Vhodné je tiež zvážiť okrem vitamínu C aj suplementáciu horčíka. Napríklad v našom Magnézium - PRE ENERGIU nájdete okrem vysoko vstrebateľného elementárneho horčíka aj výťažky z yerba maté či zeleného čaju a ďalšie vitamíny a prospešné látky.

 

Antioxidanty zabraňujú rozvoju aterosklerózy a utesňujú a spevňujú steny ciev; majú tiež inhibičný účinok na neurodegeneráciu nervových buniek.

 

Doplnky stravy s cholesterolom zvyčajne obsahujú vyššie uvedené zložky vo svojom zložení a môžu byť použité na prevenciu aterosklerózy. Medzi ďalšie prírodné prípravky používané na liečbu alebo prevenciu aterosklerózy patrí extrakt z červenej ryže - monakolin - alebo extrakt z bergamotu.

 

Výživa pri ateroskleróze

Výživa spočíva vo výraznom znížení príjmu živočíšnych tukov a jednoduchých cukrov a zvýšení príjmu ovocia, zeleniny a vlákniny.

 

Najviac odporúčanou diétou pre pacientov so zvýšeným rizikom aterosklerózy je stredomorská diéta (veľké množstvo ovocia s nízkym obsahom cukru, zeleniny, celozrnných obilných výrobkov, strukovín, olivového oleja a obmedzenia tučných rýb, mlieka, jogurtov a syrov a mäsa - to všetko by malo ) a tiež podobná diéta - DASH.

 

Odporúča sa vhodná tepelná úprava potravín, napríklad dusenie v pare, dusenie bez tuku alebo pečenie vo fólii.

 

Komplikácie, účinky aterosklerózy

Komplikácia aterosklerózy závisí od postihnutého orgánu. Neliečená alebo zle liečená ateroskleróza môže mať nebezpečné následky pre zdravie a život pacienta. Ak lézie postihnú koronárne tepny, môže dôjsť k ischemickej chorobe srdca s najzávažnejším následkom - srdcovým infarktom.

 

Ak lézie postihnú cievy zásobujúce mozog krvou, môže dôjsť k mozgovej ischémii a mŕtvici. Pokiaľ lézie postihujú dolné končatiny a dochádza k nedokrveniu až do kritického stavu, môže to skončiť aj amputáciou.

 

Ako predchádzať ateroskleróze?

Prevencia je jednoduchšia ako liečba. Prevencia aterosklerózy nie je nič iné ako už spomínaný zdravý životný štýl - správna strava, pravidelný pohyb, starostlivosť o telesnú hmotnosť, v prípade nadváhy/obezity jej znižovanie, nefajčenie, striedme pitie alkoholu, pravidelné ročné krvné testy, starostlivosť o rovnováhu medzi prácou, povinnosťami a odpočinkom, starostlivosť o dobré vzťahy.

 

V skutočnosti neexistuje jediný liek, ktorý by toto všetko nahradil.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.