Čo spôsobuje a čo pomáha pri pálení záhy?

Strava
Bolesť

Všetci poznáme pocit pálenia záhy, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo ho spôsobuje? Ako pálenie záhy súvisí s refluxom a aké komplikácie môže mať neliečený reflux? To a ešte viac sa dozviete v našom článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Čo spôsobuje a čo pomáha pri pálení záhy?

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Čo je reflux kyseliny

  • Príznaky refluxu

  • Čo spôsobuje reflux a pálenie záhy

  • Čo robiť pri pálení záhy

  • Pálenie záhy v tehotenstve

 

Reflux kyseliny sa môže objaviť po veľkom, výdatnom jedle alebo keď si po večeri príliš skoro ľahnete. Žalúdočná kyselina stúpa do pažeráka a spôsobuje pálenie záhy a ďalšie príznaky.

 

Čo je to reflux kyseliny? 

Obsah žalúdka by sa mal pohybovať len jedným smerom: nadol. Keď kyselina zo žalúdka putuje späť - teda nahor - do pažeráka a hrdla, nazýva sa to reflux.

 

Keď sa kyselina dostane na miesta, kam nepatrí, určite to pocítite. Kyselina dráždi a zapáli tkanivá vo vnútri pažeráka, ktorý vedie zo žalúdka cez hrudník do hrdla.

 

Takmer každý z nás už niekedy zažil občasnú epizódu refluxu kyseliny. Môže sa prejavovať ako tráviace ťažkosti - pálivá bolesť v žalúdku po jedle - alebo pálenie záhy - pálivá bolesť na hrudi v blízkosti hrudnej kosti.

 

Príležitostný reflux kyseliny je nepríjemný, ale nie je to choroba. Niektorí ľudia však majú reflux neustále. Chronický reflux kyseliny môže skutočne ovplyvniť kvalitu života a môže tiež skutočne poškodiť tkanivá.

 

Hoci si ľudia môžu tieto pojmy zamieňať, pálenie záhy je príznakom refluxu kyseliny, známeho aj ako gastroezofageálny reflux (GER). 

 

Gastroezofageálna refluxná choroba (GERD) je závažnejšia forma GER. Lekári diagnostikujú GERD, keď sa reflux kyseliny začne opakovať, zvyčajne viac ako dvakrát týždenne počas niekoľkých týždňov.

 

Vedeli ste?

GERD sa najčastejšie vyskytuje v západných krajinách, kde postihuje približne 20 % populácie.

 

gerd

GERD

Prečo dochádza k refluxu?

Žalúdok obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, čo je silná kyselina, ktorá pomáha rozkladať potravu a chrániť pred patogénmi, ako sú baktérieSliznica žalúdka je špeciálne prispôsobená na ochranu pred silnou kyselinou, ale pažerák chránený nie je.

 

Svalový prstenec, gastroezofageálny zvierač, normálne funguje ako ventil, ktorý prepúšťa potravu do žalúdka, ale nevracia ju späť do pažeráka.

 

Keď tento ventil zlyhá, obsah žalúdka sa vracia do pažeráka. Ide o reflux kyseliny. Človek pociťuje pálenie v pažeráku, pretože kyselina stúpa nahor. To je pálenie záhy.

 

 

Aké sú príznaky refluxu kyseliny a GERD?

Príznaky refluxu kyseliny a GERD môžu zahŕňať:

  • Spätný výtok - Po jedle môžete zaznamenať spätný výtok kyseliny, jedla alebo tekutín zo žalúdka do hrdla. Tento jav sa nazýva aj regurgitácia. Môžete zaznamenať kyslú chuť kyseliny.

  • Pocit pálenia - Kyselina doslova spaľuje tkanivá v pažeráku. Ak pociťujete pálenie na hrudi, nazýva sa to pálenie záhy. Ak ho pociťujete bližšie k žalúdku, môžete ho nazývať kyslé tráviace ťažkosti.

  • Nesrdcová bolesť na hrudníku - Niektorí ľudia pociťujú bolesť v pažeráku, ktorá nemá charakter pálenia. Bolesť v pažeráku vyvolávajú tie isté nervy ako bolesť súvisiaca so srdcom, preto ju môžete pociťovať práve takto.

  • Nevoľnosť - Prekyslenie alebo reflux kyseliny môže spôsobiť pocit nevoľnosti alebo stratu chuti do jedla. Hoci ste možno pred chvíľou jedli, môžete mať pocit, že ešte potrebujete stráviť ďalšie jedlo.

  • Bolesť hrdla - Ak vám kyselina stúpa do hrdla, môže spôsobiť jeho bolesť. Môžete mať pocit, že máte v hrdle hrču alebo že sa vám ťažko prehĺta. Reflux v hrdle sa často vyskytuje v noci.

  • Príznaky astmy - GERD môže spôsobiť príznaky podobné astme, ako je chronický kašeľ, sipot a dýchavičnosť. Ak sa častice kyseliny dostanú do vašich dýchacích ciest, môžu spôsobiť ich zúženie.

Čo spôsobuje reflux a pálenie záhy?

Aby sa kyselina dostala do pažeráka, musí prejsť cez ventil na dne pažeráka, ktorý jej za normálnych okolností bráni v návrate. Tento ventil sa nazýva dolný pažerákový zvierač (LES).

 

LES je kruhový sval, ktorý sa počas prehĺtania otvára a následne zatvára, aby udržal obsah v žalúdku. Mierne sa otvára aj pri grganí alebo štikútaní, aby vypustil bublinky plynu.

 

Reflux kyseliny nastáva vtedy, keď LES zoslabne alebo sa uvoľní natoľko, že umožní kyseline prechádzať späť do pažeráka. LES sa môže dočasne uvoľniť napríklad pri ležaní po veľkom jedle. Ak však trpíte GERD, znamená to, že sa vám LES uvoľňuje často a opakovane.

 

K oslabeniu LES môže prispieť mnoho faktorov, či už krátkodobých alebo dlhodobých. Príležitostný reflux kyseliny sa môže zmeniť na chronický GERD, ak tieto faktory pôsobia spoločne alebo dlhodobo.

 

Toto sú ďalšie bežné rizikové faktory refluxného ochorenia:

  • jesť veľké jedlá alebo si hneď po jedle ľahnúť,
  • nadváha alebo obezita,
  • jedenie ťažkých jedál a ležanie na chrbte alebo ohýbanie sa v páse,
  • občerstvenie pred spaním,
  • konzumácia určitých potravín, ako sú citrusové plody, paradajky, čokoláda, mäta, cesnak, cibuľa alebo korenené či mastné jedlá,
  • pitie určitých nápojov, ako je alkohol, sýtené nápoje alebo káva či čaj,
  • fajčenie,
  • tehotenstvo,
  • užívanie aspirínu, ibuprofénu, niektorých liekov na uvoľnenie svalov alebo liekov na krvný tlak.

tehotenstvi

 

Môžu potraviny spôsobiť reflux?

Samotné potraviny a nápoje pravdepodobne nespôsobujú reflux, ale môžu k nemu prispieť. Čokoláda, káva, alkohol, mäta, cesnak a cibuľa môžu vo veľkých množstvách uvoľniť dolný pažerákový zvierač.

 

Mastné jedlá zvyšujú produkciu žalúdočnej kyseliny a ich trávenie trvá dlhšie, čo zvyšuje pravdepodobnosť úniku kyseliny do pažeráka. Ak si na večeru dáte ťažké jedlo, nemusí sa vám ho podariť stráviť pred spaním.

 

Diagnostika refluxu kyseliny

Reflux kyseliny a pálenie záhy sú bežné a pomerne ľahko diagnostikovateľné, ale môžu sa zamieňať s inými ťažkosťami na hrudníku, ako napr:

  • srdcový infarkt,
  • zápal pľúc,
  • bolesť hrudnej steny,
  • pľúcna embólia.

Lekár často diagnostikuje GERD jednoducho tak, že si všimne zlepšenie príznakov pálenia záhy v reakcii na zmenu životného štýlu a antirefluxné lieky.

 

Gastroenterológovia môžu poskytnúť aj nasledujúce vyšetrenia:

  • endoskopiu: zobrazenie pomocou kamery,
  • biopsia: odber vzorky tkaniva na laboratórnu analýzu,
  • báriové röntgenové vyšetrenie: zobrazenie pažeráka, žalúdka a hornej časti dvanástnika po požití kriedovej tekutiny, ktorá pomáha zabezpečiť kontrast na snímkach,
  • pažeráková manometria: meranie tlaku v pažeráku,
  • 24-hodinové monitorovanie pH impedanciou: meranie množstva kyslosti v pažeráku.

 

Liečba refluxu

V mnohých prípadoch na zvládnutie príznakov refluxného ochorenia stačí zmena životného štýlu v kombinácii s voľnopredajnými liekmi.

 

Lieky proti refluxu

Antacidá môžu neutralizovať žalúdočnú kyselinu. Môžu však spôsobiť hnačku alebo zápchu, najmä ak ich užívate nadmerne.  Najlepšie je používať antacidá obsahujúce hydroxid horečnatý a hydroxid hlinitý. V kombinácii môžu pomôcť potlačiť tieto vedľajšie účinky na tráviaci trakt.

 

Ak antacidá nepomôžu, váš lekár môže vyskúšať iné lieky. Niektoré z nich si vyžadujú lekársky predpis. 

 

Chirurgický zákrok pri refluxe

Ak lieky nezaberajú a refluxné ochorenie vám vážne komplikuje život, lekár vám môže odporučiť operáciu. Existujú dve hlavné operácie, ktoré môžu pomôcť.

 

Prvá operácia zahŕňa umiestnenie malého krúžku nazývaného LINX na dolnú časť pažeráka, trubice, ktorá spája ústa so žalúdkom. Krúžok je vyrobený z magnetických titánových guľôčok a pomáha zabrániť žalúdočnej kyseline, aby sa vrátila do pažeráka. 

 

Vďaka tomu môžu pacienti znížiť alebo úplne prestať užívať lieky. Zariadenie LINX však nie je vhodné pre tých, ktorí sú alergickí na kovy, a po jeho inštalácii by sa nemali vykonávať vyšetrenia magnetickou rezonanciou.

 

Druhá operácia sa nazýva fundoplikácia. Pri nej sa horná časť žalúdka obopne okolo dolného konca pažeráka, čím sa posilní prirodzená chlopňa a zabráni sa refluxu. Tento zákrok sa môže vykonať buď cez otvorený rez, alebo pomocou malej trubičky zavedenej cez malý rez v bruchu.

 

Existuje aj novšia metóda nazývaná transorálna fundoplikácia bez rezu (TIF). Pri tejto metóde lekári fixujú dolný koniec pažeráka pomocou špeciálnych nástrojov zavedených cez ústa, takže nie sú potrebné žiadne chirurgické rezy. Táto metóda má rýchlu rekonvalescenciu a minimálne vedľajšie účinky.

 

Ak máte veľkú hiátovú herniu, samotná TIF nestačí, ale môže sa kombinovať s ďalšou operáciou.

 

Dobré vedieť

Tieto operácie sa zvyčajne vykonávajú len vtedy, keď všetky ostatné metódy liečby zlyhali.

 

Čo pomáha pri refluxe doma?

Na pomoc pri refluxe doma vyskúšajte:

  • jesť menšie jedlá - väčšie jedlá rozširujú žalúdok a vyvíjajú tlak na LES. Menšie jedlá sa trávia rýchlejšie a nestimulujú žalúdok k produkcii takého množstva kyseliny.

  • Večerajte skôr - Gravitácia zohráva úlohu pri udržiavaní kyseliny, preto je dobré jesť niekoľko hodín predtým, ako sa natiahnete v obývačke alebo pôjdete spať.

  • Spite na ľavom boku - Tým sa dolný pažerákový zvierač dostáva do vzduchovej kapsy nad obsahom žalúdka. Pri ležaní na chrbte alebo na pravom boku sa chlopňa ponorí pod vodu.

  • Znížte tlak v bruchu - Noste voľné oblečenie alebo zvážte zníženie hmotnosti, ak máte nadváhu/obezitu. Môže to pomôcť z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska.

  • Prestaňte fajčiť a piť - tabak a alkohol oslabujú LES. Ovplyvňujú aj žalúdok, čím ho robia kyslejším a spomaľujú trávenie.

  • Voľnopredajné lieky - Antacidá a algináty je dobré mať po ruke, najmä ak viete, že jete bohaté alebo kyslé jedlo, ktoré by mohlo vyvolať viac žalúdočných kyselín.

Komplikácie

Dlhodobý zápal pažeráka môže časom spôsobiť:

  • Zápal tkaniva v pažeráku, známy ako ezofagitída - Žalúdočná kyselina môže rozkladať tkanivo v pažeráku. To môže spôsobiť zápal, krvácanie a niekedy aj otvorenú ranu, tzv. vred. Zápal pažeráka môže spôsobovať bolesť a sťažovať prehĺtanie.

  • Striktúra pažeráka - Poškodenie dolnej časti pažeráka žalúdočnou kyselinou spôsobuje vznik jazvy. Zjazvené tkanivo zužuje cestu potravy, čo vedie k problémom s prehĺtaním.

  • Predrakovinové zmeny pažeráka, známe ako Barrettov pažerák - Poškodenie kyselinou môže spôsobiť zmeny v tkanive vystielajúcom dolnú časť pažeráka. Tieto zmeny sú spojené so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny pažeráka.

 

Čo robiť pri refluxnom záchvate?

Ak ho práve prežívate, skúste:

  • Postavte sa - gravitácia je na vašej strane.
  • Pite vodu - Nepite veľa, ale malé dúšky môžu pomôcť odplavovať kyselinu.
  • Uvoľnite si opasok - Ak to pomôže, odopnite si opasok alebo si vymeňte nohavice.
  • Užívanie antacíd

voda

 

Reflux kyseliny a pálenie záhy v tehotenstve

Počas tehotenstva je dočasný reflux kyseliny bežný. Zvýšený tlak a objem v bruchu môže napínať a oslabovať svaly podporujúce dolný pažerákový zvierač (LES). 

 

Okrem toho tehotenské hormóny, ako sú relaxín, estrogén a progesterón, môžu uvoľniť LES a zhoršiť príznaky refluxu.

 

Pálenie záhy v noci 

Medzi možné príčiny pálenia záhy v noci patrí konzumácia určitých potravín, jedlo príliš blízko pred spaním a užívanie niektorých liekov na predpis. Na pálenie záhy v noci môžu pomôcť lieky a domáce prostriedky. 

 

Pálenie záhy v noci alebo zhoršujúce sa príznaky pálenia záhy môžu byť príznakom gastroezofageálnej refluxnej choroby (GERD).

 

Pálenie záhy a coca cola 

Pitie vody, mlieka a bylinkových čajov môže pomôcť zvládnuť pálenie záhy. Alkohol, nápoje s obsahom kofeínu a limonády môžu príznaky zhoršiť.

 

V prehľade z roku 2021 sa zistilo, že viaceré štúdie preukázali súvislosť medzi pitím sýtených nápojov a zvýšeným rizikom GERD. Národný inštitút pre cukrovku a choroby tráviaceho ústrojenstva a obličiek tiež odporúča, aby sa ľudia vyhýbali sýteným nápojom s cieľom znížiť výskyt refluxu a GERD.

 

Zhrnutie

Reflux kyseliny nastáva, keď sa žalúdočná kyselina dostane do pažeráka a spôsobuje príznaky, ako je pálenie záhy alebo grganie. Zvyčajne ho spôsobuje problém s chlopňou nazývanou dolný pažerákový zvierač (LES), ktorá sa správne neuzatvára. 

 

Medzi príčiny patrí konzumácia veľkých porcií jedla, nadváha, niektoré potraviny a nápoje, fajčenie a tehotenstvo. Ak zmena životného štýlu a voľnopredajné lieky nepomáhajú, lekár vám môže nariadiť testy na potvrdenie diagnózy a liečbu, ako sú lieky na predpis alebo chirurgický zákrok, navrhnúť až ako poslednú možnosť.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.

 

Zdroje: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940 

https://www.webmd.com/heartburn-gerd/what-is-acid-reflux-disease 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17019-acid-reflux-gerd 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/146619#causes 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/314886