Hormonálna nerovnováha - keď telo stráca kontrolu nad svojimi chemickými poslami

Hormóny

Hormonálna nerovnováha nastáva, keď je v tele príliš veľa alebo príliš málo jedného alebo viacerých hormónov. Čo ale spôsobuje hormonálnu nerovnováhu a ako sa s ňou vysporiadať? To a viac informácií nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Hormonálna nerovnováha - keď telo stráca kontrolu nad svojimi chemickými poslami

Hormóny sú zložité a silné chemické látky. Pokiaľ sa jeden alebo viac z nich vychýli z rovnováhy, môže to spôsobiť určité príznaky, ktoré vo vás vyvolávajú pocit, že nemáte svoje telo úplne pod kontrolou.

 

Čo sú hormóny?

Hormóny sú chemické látky, ktoré koordinujú rôzne funkcie v tele tým, že prenášajú správy krvou do orgánov, kože, svalov a ďalších tkanív. Tieto signály hovoria telu, čo má robiť a kedy to má robiť. Hormóny sú nevyhnutné pre život a zdravie. Vedci doteraz identifikovali v ľudskom tele viac ako 50 hormónov.

 

Hormóny a väčšina tkanív (predovšetkým žliaz), ktoré ich vytvárajú a uvoľňujú, tvoria endokrinný systém. Hormóny riadi mnoho rôznych telesných procesov, vrátane metabolizmu, homeostázy, rastu, vývoja, sexuálnej funkcie, reprodukcie, cyklus spánku a bdenia a aj náladu.

 

Čo je hormonálna nerovnováha?

Hormonálna nerovnováha nastáva, keď je jeden alebo viac hormónov v tele príliš veľa alebo príliš málo. Ide o široký pojem, ktorý môže predstavovať mnoho rôznych stavov súvisiacich s hormónmi. Hormóny sú mocné signály. U mnohých hormónov môže ich čo i len mierne nadmerné alebo nedostatočné množstvo spôsobiť v tele závažné zmeny a viesť k určitým stavom, ktoré vyžadujú liečbu.

 

Niektoré hormonálne nerovnováhy môžu byť dočasné, zatiaľ čo iné sú chronické (dlhodobé). Niektoré hormonálne nerovnováhy navyše vyžadujú liečbu, aby ste si mohli zachovať fyzické zdravie, zatiaľ čo iné nemusia mať vplyv na zdravie, ale môžu negatívne ovplyvniť kvalitu života.

 

Príznaky hormonálnej nerovnováhy

Príznaky hormonálnej nerovnováhy sa môžu líšiť v závislosti od toho, ktorá žľaza je postihnutá a či ide o mužskú alebo ženskú žľazu. Medzi príznaky hormonálnej nerovnováhy u žien častejšie patria zmeny nálad, zápcha alebo hnačka, nepravidelný menštruačný cyklus, neplodnosť, bolesti brucha alebo chrbta počas menštruácie, nízka sexuálna túžba, nespavosť, krehké kosti, nadmerný rast vlasov, kožné vyrážky a nárast alebo úbytok hmotnosti.

 

Muži s hormonálnou nerovnováhou môžu byť postihnutí nízku hladinu testosterónu, jeho príznaky zvyčajne zahŕňajú zníženie sexuálnej túžby, erektilnej dysfunkcie, úbytok svalovej hmoty, rednutie vlasov a znížený rast vlasov a citlivosť v oblasti hrudníka. Viac o testosteróne v tomto článku.

 

TIP: Ak trpíte nespavosťou, vyskúšajte naše Magnézium - PRE SPÁNOK, ktoré obsahuje nielen vysoko vstrebateľný horčík, ale je obohatené aj o tryptofán, chmeľ, valeriánu a vitamín B6. Teda látky, ktoré stimulujú tvorbu melatonínu a výrazne pomáhajú zmierniť poruchy spánku.

 

 

Prejavy hormonálnej nerovnováhy

Hormonálne problémy spôsobujú desiatky zdravotných problémov. Mnohé z týchto nerovnováh vyžadujú liečbu, niektoré však môžu byť dočasné a môžu odznieť samy. Medzi najčastejšie stavy súvisiace s hormónmi patria:

 

Nepravidelná menštruácia (perióda)

 

Na menštruačnom cykle sa podieľa niekoľko hormónov. Z tohto dôvodu môže nerovnováha jedného alebo viacerých z týchto hormónov spôsobiť nepravidelnú menštruáciu. Medzi špecifické hormonálne stavy, ktoré spôsobujú nepravidelnú menštruáciu, patrí syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) a amenorea.

 

Neplodnosť

 

Hormonálna nerovnováha je hlavnou príčinou neplodnosti u žien. Hormonálne stavy, ako je PCOS a anovulácia, môžu spôsobiť neplodnosť. U mužov, sa tiež môže vyskytnúť hormonálna nerovnováha, ktorá ovplyvňuje plodnosť, napríklad nízka hladina testosterónu (hypogonadizmus).

 

Akné 

 

Akné je primárne spôsobené upchatými pórmi. Aj keď k vzniku akné prispieva mnoho faktorov, významným faktorom sú hormonálne výkyvy, najmä v období puberty. Olejové žľazy, vrátane tých v koži na tvári, sa stimulujú, keď sa počas puberty aktivujú hormóny.

 

Hormóny testosterón, estrogén a progesterón môžu ovplyvňovať mazové žľazy v koži. Testosterón pomáha regulovať tvorbu kožného mazu. Nadmerné množstvo môže potenciálne blokovať póry, čo môže viesť k vzniku akné.

 

Zvýšená hladina progesterónu pravdepodobne hrá úlohu v akné súvisiacom s tehotenstvom, aj keď lekári si nie sú istí, ako presne. U žien sa môže vyskytnúť postmenopauzálne akné, ktoré môže byť spôsobené zmenami hladín estrogénu a progesterónu.

 

Okrem toho sa u žien, ktoré trpia syndrómom polycystických vaječníkov (PCOS), častejšie vyskytuje závažné a pretrvávajúce akné. Lekári sa domnievajú, že zvýšená expozícia androgénnym hormónom, ako je testosterón, a rezistencia voči hormónom inzulínu môžu zvyšovať riziko akné.

 

akné

 

Diabetes alebo cukrovka

 

Pri cukrovke pankreas nevytvára žiadny alebo dostatočné množstvo hormónu inzulínu alebo ho telo nevyužíva správne. Existuje niekoľko rôznych druhov cukrovky. Najčastejšie sú diabetes 2. typu, diabetes 1. typu a tehotenská cukrovka. Cukrovka vyžaduje liečbu. Viac o cukrovke nájdete v tomto článku.

 

Ochorenie štítnej žľazy

 

Dva hlavné typy ochorení štítnej žľazy sú hypotyreóza (nízka hladina hormónov štítnej žľazy) a hypertyreóza. Tento stav nastáva, keď máte nízku hladinu hormónov štítnej žľazy, čo spôsobuje spomalenie metabolizmu. To môže spôsobiť priberanie na váhe. Každé ochorenie má viac možných príčin. Ochorenie štítnej žľazy vyžaduje liečbu.

 

 

Menopauza

 

Počas menopauzy mnoho žien priberá na váhe v dôsledku hormonálnych zmien, ktoré spôsobujú spomalenie metabolizmu. Je dôležité si uvedomiť, že tento typ „hormonálnej nerovnováhy“ je prirodzený a je očakávanou súčasťou života.

 

Obezita 

 

Veľa hormónov môže ovplyvňovať to, ako telo signalizuje, že potrebujete potravu, a ako telo využíva energiu, takže nerovnováha niektorých hormónov môže mať za následok priberanie na váhe v podobe ukladania tuku. K obezite môže prispievať napríklad nadbytok kortizolu (hormónu) a nízka hladina hormónov štítnej žľazy (hypotyreóza).

 

Čo spôsobuje hormonálnu nerovnováhu?

V priebehu života – a dokonca aj počas dňa – hladina hormónov prirodzene stúpa a klesá. Niektoré životné obdobia spôsobujú dramatickejšie zmeny a výkyvy hormónov, vrátane puberty, tehotenstva a menopauzy.

 

Existuje však niekoľko ďalších dôvodov, prečo môže byť hladina hormónov v neočakávaných obdobiach nepravidelná. Medzi najčastejšie príčiny kolísania alebo nevyrovnaných hladín hormónov patrí napríklad stres, niektoré lieky a užívanie steroidov. Tieto hormonálne nerovnováhy sú s väčšou pravdepodobnosťou dočasné alebo napraviteľné zmenou liekov alebo správnym zvládaním stresu.

 

Chronické stavy súvisiace s hormónmi môžu mať niekoľko rôznych možných príčin. Všeobecne medzi hlavné stavy alebo situácie, ktoré spôsobujú lekársky významné hormonálne nerovnováhy, patria nádory, poškodenie alebo poranenie endokrinnej žľazy a autoimunitné stavy. Tiež anorexia môže mať vplyv na hormonálnu nerovnováhu.

 

menopauza

 

Poškodenie alebo poranenie endokrinnej žľazy

 

Akékoľvek poškodenie alebo poranenie endokrinnej žľazy môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu - obvykle nedostatok (deficit) hormónov. Poškodenie môže byť dôsledkom nasledujúcich stavov alebo situácií ako je náhodné poškodenie pri operácii - napríklad približne 75 % prípadov hypoparatyreózy (nízka hladina parathormónu) je dôsledkom náhodného poškodenia prištítnych teliesok pri operácii krku alebo štítnej žľazy.

 

Tiež radiačná terapia pri liečbe rakoviny môže poškodiť žľazy s vnútornou sekréciou. Napríklad až u 50 % osôb liečených na rakovinu hlavy a krku pomocou rádioterapie sa vyvinie hypotyreóza. Úraz mozgu alebo hlavy (nazývaný aj traumatické poranenie mozgu alebo TBI), keď situácie, ako je dopravná nehoda, pád alebo kontaktné športy, môžu spôsobiť úraz hlavy a poranenia mozgu, ktoré môžu spôsobiť poškodenie hypofýzy alebo hypotalamu.

 

Nadmerná strata krvi alebo nedostatočné prekrvenie žľazy s vnútornou sekréciou môže spôsobiť odumretie tkaniva (nekrózu). Napríklad k Sheehanovmu syndrómu, ktorý je príčinou hypopituitarizmu, môže dôjsť, keď u človeka dôjde k veľkej strate krvi po pôrode.

 

Autoimunitné stavy

 

K autoimunitnému ochoreniu dochádza, keď imunitný systém náhodne napadne určitú časť tela, namiesto toho, aby ju chránil. Nie je jasné, prečo to imunitný systém robí. Pokiaľ imunitný systém napadne žľazu alebo orgán, ktorý produkuje hormóny, spôsobí to hormonálnu nerovnováhu.

 

Medzi autoimunitné endokrinné stavy patria napríklad Diabetes 1. typu, polyglandulárne syndrómy, Hashimotova choroba, Gravesova choroba a Addisonova choroba.

 

Diagnostika hormonálnej nerovnováhy

Testovanie hormonálnej nerovnováhy závisí do značnej miery od toho, aký stav môže byť podľa lekára príčinou ochorenia. Niektoré z testov, ktoré môže lekár použiť, zahŕňajú:

 

  • Krvné testy - lekári môžu testovať určité hormóny, napríklad estrogén, testosterón alebo hormón štítnej žľazy.

  • Zobrazovacie metódy - Lekári môžu vykonať zobrazovacie vyšetrenie, ako je ultrazvuk, röntgen alebo vyšetrenie magnetickou rezonanciou (MRI), aby zistili cysty alebo nádory, ktoré by mohli spôsobovať nadmernú produkciu hormónov v tele.

  • Vyšetrenie moču - Lekári používajú testy moču na meranie hladín hormónov súvisiacich konkrétne s menštruačným cyklom, ako je napríklad folikuly stimulujúce hormón (FSH).

 

krvný test

 

Liečba hormonálnej nerovnováhy

Liečba hormonálnej nerovnováhy závisí od toho, čo ju spôsobuje. Pokiaľ máte nižšiu ako normálnu hladinu hormónov, je hlavnou liečbou hormonálna substitučná terapia. V závislosti na tom, ktorého hormónu je nedostatok, môžete užívať perorálne lieky (tablety) alebo injekčné lieky.

 

Ak máte napríklad nízku hladinu hormónov štítnej žľazy (hypotyreózu), môže vám lekár predpísať syntetické tablety hormónov štítnej žľazy. Ak máte nedostatok rastového hormónu, budete pravdepodobne musieť užívať injekcie syntetického rastového hormónu.

 

Ak máte vyššiu ako normálnu hladinu hormónov, existuje mnoho možností liečby v závislosti od príčiny. Medzi možnosti patria lieky, chirurgický zákrok, rádioterapia alebo kombinácia niektorého z týchto spôsobov. Ak máte napríklad prolaktinóm, nezhubný nádor, ktorý spôsobuje nadmerné množstvo prolaktínu (hormónu), môže vám lekár predpísať lieky na zmenšenie nádoru alebo môže byť nutný chirurgický zákrok na jeho odstránenie.

 

Tehotenstvo a hormonálna nerovnováha 

Tehotenstvo vedie k zmene hladiny hormónov pre výživu rastúceho plodu. Medzi ne patrí zmena hladín hormónov progesterónu, estrogénu a testosterónu. Aj keď sa hladiny hormónov môžu líšiť, nemusia byť počas tehotenstva nutne nevyvážené. Niektoré hormóny, ktoré sa počas tehotenstva zvyšujú, však môžu ovplyvniť spôsob, akým telo ženy využíva inzulín. To môže viesť k inzulínovej rezistencii a cukrovke počas tehotenstva.

 

Padanie vlasov a hormonálna nerovnováha

Vlasy môžu začať rednúť a jednou z príčin môže byť zmena hladiny hormónov počas menopauzy. Hladina estrogénu a progesterónu klesá, čo znamená, že sa zvyšuje účinok androgénov, mužských hormónov. Počas menopauzy a po nej môžu byť vlasy jemnejšie (tenšie), pretože sa zmenšujú vlasové folikuly.

 

Keď androgény, ako je napríklad testosterón, kolíšu, môže to zmenšiť vlasové folikuly a skrátiť obvyklý cyklus rastu vlasov, čo môže viesť k ich vypadávaniu a rednutiu. Zatiaľ čo niektorí muži môžu zistiť, že ich vlasy sú na tieto hormóny obzvlášť citlivé, iní žiadne výrazné zmeny na svojich vlasoch nezaznamenajú.

 

Ako napraviť hormonálnu nerovnováhu?

Mnoho zdravotných problémov, ktoré zahŕňajú hormonálnu nerovnováhu, ako je cukrovka a ochorenie štítnej žľazy, si vyžaduje lekársku liečbu. Okrem lekárskej liečby vám môže lekár odporučiť určité zmeny životného štýlu, ktoré vám pomôžu zvládnuť hormonálnu nerovnováhu.

 

Medzi zmeny životného štýlu, ktoré môžu pomôcť znížiť pravdepodobnosť a príznaky hormonálnej nerovnováhy, patrí udržovanie primeranej telesnej hmotnosti, konzumácia výživnej a vyváženej stravy, pravidelné cvičenie, používanie voľnopredajných prípravkov na akné, oplachov a liečivých krémov alebo gélov na mierne až stredne silné akné. Ďalej zníženie a zvládanie stresu, obmedzenie sladkých potravín a rafinovaných sacharidov.

 

TIP: Pokiaľ Vás trápi akné vyskúšajte CBD Masť, ktorá tlmí zápaly, stabilizuje hladinu androgénnych hormónov a tiež potláča bakteriálne infekcie. Ďalej znižuje produkciu kožného mazu a spriechodňuje zablokované póry.

 

masť na dermatitídu

 

Prírodné spôsoby, ako vyrovnať príznaky hormonálnej nerovnováhy

 

Hladinu hormónov môžete ovplyvniť stravou. Niektoré rastliny obsahujú zlúčeniny, ktoré napodobňujú estrogén. Medzi potraviny, ktoré môžu pomôcť zvýšiť hladinu estrogénu, patria napríklad jablká, bobuľoviny, broskyne, hrušky a slivky. Ďalej napríklad brokolica, jačmeň, mandle, sója, olivový olej a káva.

 

Vitamíny B a D môžu pomôcť zvýšiť hladinu estrogénu a minerál zvaný bór môže pomôcť telu absorbovať estrogén a testosterón. Pokiaľ zvažujete užívanie doplnkov stravy, je dobré sa najskôr poradiť s lekárom. Medzi bylinky, ktoré môžu napomoc pri hormonálnej nerovnováhe sa uvádza ashwaganda, majorán a drmek obyčajný.

 

Prevencia hormonálnej nerovnováhy

Hoci mnohým hormonálnym nerovnováham sa nedá zabrániť, existujú určité veci, ktoré môžete urobiť pre optimalizáciu svojho celkového zdravia a ktoré by mohli pomôcť udržať vaše hormóny v rovnováhe, vrátane udržiavania zdravej hmotnosti, pravidelného cvičenia, zvládania stresu, dostatku kvalitného spánku a vyváženej, zdravej stravy.

 

Záver

Väčšina ľudí zažije počas svojho života aspoň jedno alebo dve obdobia hormonálnej nerovnováhy. Hormonálna nerovnováha je častejšia v období puberty, menštruácie, tehotenstva, menopauzy a starnutia. U niektorých ľudí sa však hormonálna nerovnováha vyskytuje nepretržite a nepravidelne.

 

K hormonálnej nerovnováhe môžu viesť aj zdravotné problémy, ktoré ovplyvňujú endokrinný systém alebo žľazy alebo sa ich týkajú. Príčinou však môžu byť aj vonkajšie faktory, ako je stres alebo hormonálne lieky. O dlhodobých nevysvetliteľných príznakoch, najmä tých, ktoré spôsobujú bolesť, nepohodlie alebo narúšajú každodenné činnosti, by sa mal človek poradiť s lekárom.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22673-hormonal-imbalance

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321486#treatment

https://www.verywellhealth.com/hormonal-imbalance-symptoms-7565418

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.