Mučenka – čo je to a aké má účinky?

Strava
Rastliny

Mučenka, passion fruit/flower a maracuya sú všetko názvy rastliny, ktorá má nielen výživové benefity. Čo je to mučenka, kde rastie a aké sú jej výhody? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Mučenka – čo je to a aké má účinky?

Toto tropické ovocie má dlhú históriu užívania v miestach, ako je Brazília, Peru a Ekvádor, kde domorodci veria, že medzi prospešné účinky mučenky patrí znižovanie zápalov, zlepšovanie trávenia a ochrana pokožky.

 

Čo je mučenka?

Mučenka je drevnatá vytrvalá, rýchlo rastúca popínavá rastlina, ktorá má dva hlavné druhy: mučenku fialovú (Passiflora edulis) alebo žltú (Passiflora edulis flavicarpa). Z týchto dvoch typov je obľúbenejšia mučenka fialová. Rastlina pochádza z Južnej Ameriky, konkrétne z Brazílie, severnej Argentíny a Ekvádoru.

 

Do iných častí sveta bola rastlina zavlečená v 19. storočí a zdomácnela a začala sa hojne pestovať v Indii a na Havaji. V súčasnej dobe ju možno nájsť takmer vo všetkých krajinách tropického pásu a celosvetová produkcia sa odhaduje v rozmedzí 640 000 - 850 000 ton ročne. Najväčším producentom mučenky je stále Južná Amerika, pričom na prvých troch miestach sú Brazília, Mexiko a Ekvádor. Ďalšími veľkými producentmi mučenky sú Austrália, Kolumbia, Juhoafrická republika, Zimbabwe, Keňa, Taiwan, Japonsko a Havaj.

 

Španielski objavitelia sa o mučenke dozvedeli od pôvodných obyvateľov Peru. Pomenovali tieto rastliny podľa ich podobnosti s krížom. V kresťanských tradíciách sa "mučenka" používa na označenie posledného obdobia života Ježiša Krista, vrátane jeho ukrižovania.

 

Mučenka chutí sladko a trpko. Má výraznú vôňu, ktorá sa často reprodukuje v kúpeľových produktoch a sviečkach. Na konzumáciu je vhodná iba dužina a semená, pričom už v niekoľkých lyžičkách sa skrýva množstvo zdraviu prospešných látok.

 

mučenka kvet

mučenka - kvet 

 

Benefity a účinky mučenky

Mučenka má mnoho benefitov. Medzi pozitívne vplyvy mučenky patrí napríklad, že môže pomôcť zmierniť účinky menopauzy, pomáha znižovať krvný tlak, znížiť úzkosť a iné.

 

Môže pomôcť zmierniť účinky menopauzy

 

Menopauza je spojená s pocitmi úzkosti a depresie, ktoré sú často spôsobené nízkou hladinou kyseliny gama-aminomaslovej (GABA), čo je chemická látka v mozgu. Hormonálna liečba, ktorá sa opiera o modernú medicínu, môže vyvolať mnoho nežiaducich vedľajších účinkov.

 

Vykonali sa štúdie, ktoré ukazujú, že mučenka dokáže liečiť príznaky menopauzy, ako sú vazomotorické príznaky (návaly tepla a nočné potenie), nespavosť, depresia, hnev a bolesti hlavy, a môže byť alternatívou ku konvenčnej hormonálnej liečbe. Ženy stále častejšie vyhľadávajú prírodné prostriedky a mučenka môže pomôcť tým, že zvyšuje hladinu GABA. Keď sa hladina GABA zvýši, pomáha znížiť aktivitu niektorých mozgových buniek vyvolávajúcich depresie.

 

Alkaloidy v mučenkovom kvete môžu tiež zabrániť produkcii monoaminooxidázy, čo je presne to, o čo sa snažia antidepresíva. Štúdie preukázali, že môže znižovať depresiu, ktorá je častým problémom žien v menopauze, vrátane výskumu vykonávaného na zvieracích modeloch.

 

Iná štúdia ukázala, že mučenka môže znížiť nepríjemné návaly tepla. Štúdia používala rôzne bylinné prípravky a výsledky ukázali, že aníz, koreň sladkého drievka, čierny kohútik, červená ďatelina, pupalka dvojročná, ľanové semienko, ľubovník bodkovaný, valeriána lekárska a mučenka môžu zmierniť návaly tepla u osôb v menopauze aj pred menopauzou.

 

Môže zlepšiť spánok

 

Spánok je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete pre svoje telo urobiť. Boli vykonané štúdie na pacientoch, ktorí mali problémy so spánkom. Štúdia zameraná na pacientov s bipolárnou poruchou testovala rôzne prírodné bylinné lieky, vrátane mučenky, a výsledky ukázali zlepšenie spánku, pravdepodobne vďaka zníženiu úzkosti.

 

Dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia zahŕňala pacientov, ktorí museli týždeň piť čaj z mučenky. U účastníkov došlo k štatisticky významnému zlepšeniu spánku. Kvet mučenky v kombinácii s koreňom valeriány lekárskej môže byť jednou z najlepších kombinácií, ktorá pomáha pri nespavosti.

 

 

Pomáha znižovať krvný tlak

 

Časopis Journal of Nutritional Biochemistry vykonal výskum s použitím extraktu z mučenky. Štúdia zistila, že hladina krvného tlaku sa výrazne znížila, pravdepodobne vďaka vlastnostiam extraktu podporujúcim tvorbu GABA.

 

Štúdie na zvieratách, ktoré boli publikované, uvádzajú dužinu plodov mučenky ako potenciálny prostriedok na zníženie systolického krvného tlaku podávaním ôsmich miligramov mučenky počas piatich dní. Výsledky ukázali, že extrakt z mučenky zvýšil hladinu antioxidačného enzýmu a znížil hladinu oxidovaných lipidov, ktoré môžu spôsobiť poškodenie v dôsledku hromadenia toxínov a odpadových produktov v tele.

 

Dokáže znížiť úzkosť

 

Mučenka môže byť užitočná pri znižovaní úzkosti a je už dlho známa ako ľudový liek. Predpokladá sa, že niektoré zlúčeniny obsiahnuté v mučenkovom kvete môžu interagovať s niektorými receptormi v mozgu a vyvolať tak uvoľnenie. Pretože mučenka zvyšuje hladinu GABA, znižuje sa aktivita niektorých mozgových buniek, ktoré môžu spôsobovať úzkosť, a vy sa tak cítite uvoľnenejší. Štúdie naznačujú, že výťažky z mučenky môžu mať dokonca mierne protizápalové a protizáchvatové účinky.

 

Jedna štúdia skúmala účinky mučenky na celkovú úzkostnú poruchu. Vedci došli k záveru: "Táto štúdia uvádza, že mučenka by mohla byť vhodná ako doplnok v liečbe generalizovanej úzkostnej poruchy s nízkymi vedľajšími účinkami. Na potvrdenie výsledkov tejto štúdie sa odporúčajú ďalšie štúdie s dlhšou dobou trvania." Iná štúdia zahŕňajúca deti ukázala, že nervozita sa znížila po použití kombinovaných rastlinných extraktov, ktoré zahŕňali mučenku, ľubovník a koreň valeriány.

 

Pomáha riešiť príznaky ADHD

 

Zdá sa, že porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) je trvalým problémom mnohých rodičov, a bohužiaľ bežné lieky, ako je Adderall, môžu spôsobovať mnoho nežiaducich vedľajších účinkov. ADHD je porucha mozgu, ktorá sa prejavuje príznakmi, ako je nepozornosť, hyperaktivita a impulzivita, ktoré narúšajú vývoj dieťaťa alebo jeho každodennej činnosti.

 

Dobrou správou je, že prieskum ukázal, že rodičia stále častejšie volia alternatívne spôsoby liečby ADHD, pričom na prvom mieste zoznamu prostriedkov sú výživové terapie. Bylinky, ako je rímsky harmanček, valeriána lekárska, medovka a mučenka, boli zaznamenané ako možné liečebné prostriedky, aj keď je vždy dôležité sa najskôr poradiť s lekárom, pretože niektoré z nich môžu vyvolať alergické reakcie.

 

Pomáha znižovať hladinu inzulínu

 

Bola vykonaná štúdia s použitím žltej múky zo šupiek mučenky, ktorá mala zistiť, ako ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Bola hodnotená citlivosť na inzulín v snahe lepšie porozumieť inzulínovej rezistencii u diabetikov. Pri vykonávaní štúdie bolo 43 dobrovoľníkov s diabetom 2. typu (28 žien a 15 mužov) požiadaných, aby počas dvoch mesiacov užívali určité množstvo múky zo šupiek žltej mučenky. Výsledky ukázali zníženie inzulínovej rezistencie u diabetikov 2. typu, čo naznačuje, že mučenka môže byť pre diabetikov prínosom.

 

TIP: Vyskúšajte náš Konopný čaj - UPOKOJENIE A SPÁNOK, ktorý obsahuje mučenku v kombinácii s konope, medovkou, levanduľou a chmeľom pre lepšie upokojenie, odpočinok, regeneráciu a tiež k lepšiemu spánku.

 

konopný čaj upokojenie a spánok

 

Znižuje zápaly

 

Kvet mučenky môže znižovať zápaly spôsobujúce choroby. Boli vykonané analýzy obsahu fytonutrientov a antioxidantov v divokých druhoch mučenky, konkrétne v P. tenuifila a P. setacea. Najväčšiu pozornosť venovali vedci semenám a explantátom zo semenáčikov, rovnako ako dospelej verzii. Vysoký obsah fenolických zlúčenín preukázal silnú antioxidačnú aktivitu extraktu z mučenky.

 

Upokojenie žalúdka

 

Pri žalúdočných problémoch môžu pomôcť aj ďalší zástupcovia rodu Passiflora. V štúdii uvedenej v časopise Indian Journal of Pharmacology vedci skúmali jej potenciál na liečbu žalúdočných vredov. Zistili, že pomáha zmierniť vredy u potkanov. vykazuje tiež antioxidačný potenciál. V ďalšej štúdii uvedenej v BioMed Research International vedci skúmali Passiflora serratodigitata. Z jej listov a stoniek vytvorili extrakt. Tento extrakt sa tiež ukázal ako sľubný pri liečbe vredov u potkanov. Je však potrebné vykonať ďalší výskum na ľuďoch.

 

Mučenka plod

Mučenka inak tiež passion fruit alebo maracuya je exotické fialové ovocie, ktoré môže byť zdravým doplnkom vyváženej stravy. Mučenka obsahuje vysoké množstvo kľúčových vitamínov a minerálov a je bohatá na antioxidanty.

 

Benefity plodu mučenky 

Mučenka je bohatá na antioxidanty, čo sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele. Antioxidanty hrajú zásadnú úlohu pri udržiavaní zdravých telesných systémov. Vedci vedia, že antioxidanty zlepšujú prietok krvi, najmä do mozgu a nervového systému.

 

Znižujú aj bunkový stres a zápaly v tele, ktoré majú súvislosť s chorobami, ako sú srdcové choroby a Alzheimerova choroba. Mučenka je bohatá na vitamín C, čo je antioxidant, ktorý pomáha chrániť telo pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Vitamín C posilňuje imunitný systém tým, že pomáha telu vstrebávať viac železa z rastlinných potravín a môže zlepšiť schopnosť organizmu bojovať proti infekciám v tele.

 

mučenka žltá

mučenka žltá - plod 

 

Poskytuje kľúčové živiny

 

Mučenka je prospešné ovocie so zdravým výživovým profilom. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, ktorý je dôležitý pre pleť, zrak a imunitný systém, a vitamínu C, ktorý je dôležitým antioxidantom. Mučenka tiež obsahuje draslík, horčík, vápnik, železo, fosfor, niacín a vitamín B6.

 

Dobrý zdroj vlákniny

 

Dužina mučenky obsahuje veľké množstvo vlákniny. Vláknina je dôležitou súčasťou každej stravy. Pomáha regulovať tráviaci systém a udržovať črevá zdravé, čím predchádza zápche a črevným problémom. Pravidelná konzumácia mučenky môže pomôcť predchádzať zápche a zlepšiť trávenie a celkový zdravotný stav.

 

Nízky glykemický index

 

Mučenka je tropické ovocie, ktoré má nízky glykemický index (GI). To znamená, že po jeho konzumácii nedochádza k prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo je vhodná voľba pre ľudí s cukrovkou.

 

Zlepšuje citlivosť na inzulín

 

Niektoré výskumy naznačujú, že zlúčenina obsiahnutá v semenách mučenky by mohla zlepšiť citlivosť človeka na inzulín. Zlepšenie citlivosti na inzulín môže pomôcť znížiť riziko mnohých ochorení, vrátane cukrovky. Malá štúdia na ľuďoch z roku 2017 zistila, že látka zvaná piceatannol by mohla zlepšiť metabolizmus po tom, čo to isté zistili štúdie na zvieratách.

 

Vedci zistili, že u mužov s nadváhou, ktorí užívali 20 mg piceatannolu každý deň počas 8 týždňov, došlo k zlepšeniu metabolického zdravia, vrátane citlivosti na inzulín, v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo.

 

Podporuje zdravie srdca

 

Mučenka je plná draslíka, ktorý je prospešný pre srdce, a má aj nízky obsah sodíka. Mučenka, ak sa jej so semienkami, obsahuje veľa vlákniny, ktorá môže pomôcť odstrániť prebytočný cholesterol z vnútra ciev. Strava s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko srdcových ochorení. Okrem toho môže konzumácia mučenky pomôcť zlepšiť krvný tlak. Strava s nízkym obsahom sodíka a bohatá na draslík pomáha znižovať krvný tlak.

 

mučenka plod

mučenka - plod 

 

Aký je rozdiel medzi passion fruit a passion flower?

Obaja môžu pochádzať z rovnakej rastliny. Kvet je rozmnožovací orgán rastliny, zatiaľ čo plod je štruktúra obsahujúca semená. Obvykle sa však pod pojmom mučenka rozumie konkrétna rastlina z čeľade mučenkovitých, ktorá môže mať vlastné liečivé vlastnosti, najmä pomáha pri úzkosti, nespavosti a bolesti.

 

Riziká a vedľajšie účinky

Napriek tomu, že štúdie naznačujú mnoho pozitívnych spôsobov využitia mučenky, vždy sa pred užívaním akejkoľvek novej byliny v akejkoľvek forme poraďte so svojím lekárom. Ak sa u vás objaví nevoľnosť, vracanie, ospalosť alebo iné zvláštne príznaky, aj keď až po niekoľkých dňoch, vyhľadajte pomoc lekára. Neužívajte mučenku, ak ste tehotná, dojčíte alebo máte zdravotné problémy. Prípravky nemusia byť vhodné pre deti mladšie ako 6 mesiacov.

 

Liekové interakcie

 

Rovnako ako pri každom rastlinnom lieku existuje vždy možnosť interakcie medzi mučenkou a inými liečebnými postupmi alebo liekmi. Existuje pomerne obsiahly zoznam liekov, o ktorých je známe, že môžu mať interakcie s mučenkou. Patria medzi ne napríklad antidepresíva, antihistaminiká, benzodiazepíny, barbituráty a narkotiká.

 

Buďte opatrní, ak užívate lieky na riedenie krvi alebo protizápalové lieky, pretože u nich boli tiež preukázané možné interakcie s mučenkou. Alkohol, kofeín a aspirín sa s užívaním mučenky nemusia dobre kombinovať.

 

Užívanie mučenky

Sušenú mučenku môžete pridať do vriacej vody a pripraviť si bylinný čaj. K dostaniu sú tiež tekuté výťažky, kapsule a tablety. Pred vyskúšaním mučenky ako alternatívnej liečby sa vždy poraďte so svojím lekárom. Môže vám pomôcť posúdiť možné prínosy a riziká. Je možnosť jesť plod mučenky. Tiež sa z neho robia drinky, džúsy alebo sa využíva normálne v kulinárstve.

 

mučenka drink nápoj

 

Ako jesť plod mučenky?

 

Ako spoznáte, že je mučenka zrelá a vhodná na jedenie? Hľadajte plody, ktoré sú veľké, bacuľaté a majú trochu zvrásnenú šupku, nie prevažne hladkú. Plody sa po dozretí obvykle zmenia zo zelenej na sýto žltú alebo fialovú farbu a potom kvôli svojej ťažkosti spadnú na zem.

 

Ak chcete mučenku skladovať, umyte a osušte plody a potom ich uložte do vrecka, najlepšie na chladnom mieste, na dobu až dvoch až troch týždňov. Plody aj šťavu môžete tiež zmraziť, aby vydržali dlhšie čerstvé. Toto ovocie môžete jesť aj surové, avšak by ste mali vyhodiť tvrdú vonkajšiu šupku, ktorá je považovaná za nepožívateľnú. Najviac prospešných látok získate konzumáciou semien mučenky, v ktorých sa nachádza väčšina vlákniny.

 

Záver

Kvet mučenky môže mať niekoľko výhod, vrátane zmiernenia úzkosti. Je však potrebných viac dôkazov, ktoré by potvrdili jej použitie na tieto a ďalšie účely. Ak sa rozhodnete tento bylinný doplnok vyskúšať, buďte si vedomí možných nežiaducich účinkov a poraďte sa so svojím lekárom o všetkých liekoch, látkach alebo doplnkoch stravy, ktoré užívate, aby ste sa vyhli rizikovým liekovým interakciám.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

 

Zdroje:

https://www.verywellmind.com/how-is-passion-flower-used-to-treat-anxiety-3024970

https://www.healthline.com/health/anxiety/calming-effects-of-passionflower#risks 

https://draxe.com/nutrition/passion-flower/ 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.