Spirulina - vlastnosti, použitie a kontraindikácie

Spirulina patrí do skupiny tzv. "superpotravín". Navyše je vďaka svojim liečivým účinkom veľmi obľúbená po celom svete. V súčasnej dobe sa táto riasa pestuje v Afrike a Južnej Amerike.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Spirulina - vlastnosti, použitie a kontraindikácie

Spirulina je modrozelená riasa, ktorá za svoj názov vďačí tvaru pripomínajúcemu špirálu. Názov spirulina pochádza zo slova špirála. Jej zdraviu prospešné vlastnosti oceňovali už dávni Aztékovia. Riasy predávali na trhoch v podobe veľmi cenných zelených sušienok.

 

Spirulina - čo to je?

Spirulina je názov pre zelenomodrú riasu, ktorá rastie v teplých vodách jazier v Afrike a Strednej a Južnej Amerike. Pestuje sa tu špeciálne, pretože je tu vysoký dopyt po tejto rastline, ktorá sa používa pri výrobe kozmetiky a predáva sa aj vo forme prášku alebo kapsúl ako doplnok stravy. Aký je dôvod jej úspechu?

 

  • Spirulina sa pridáva okrem iného do ovocných a zeleninových koktailov. Nájdete ju aj v zložení pokrmov, nátierok a niektorých energetických tyčiniek.
  • Športovci a ľudia s náročným životným štýlom túto riasu s obľubou používajú.
  • Zložky obsiahnuté v spiruline pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a tiež predchádzať srdcovým ochoreniam.

 

spirulina

 

Spirulina ako doplnok stravy

Spirulina je jednou z najcennejších potravín vďaka obsiahnutým zložkám. Má štipľavú chuť. Nekonzumuje sa ako samostatná potravina, ale pridáva sa napríklad do ovocných alebo zeleninových koktailov a energetických tyčiniek.

 

Doplnky stravy s jeho obsahom sú široko rozšírené, obľúbené najmä u športovcov, ľudí vedúcich aktívny a vyčerpávajúci životný štýl, ľudí dbajúcich na zdravie a tých, ktorí chudnú alebo si chcú udržať štíhlu postavu. Užívanie spiruliny je úplne bezpečné a nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky. Poskytuje telu mnoho cenných látok.

 

Riasy - zdroj spiruliny

Spirulina sa už mnoho rokov získava pestovaním rias, ktoré môžu rásť prakticky kdekoľvek na svete vo vodnom prostredí s dostatočne vysokou vlhkosťou. Presnejšie povedané, riasy sú rastliny patriace do vývojovej línie pleuropodných čiže beztkanových organizmov. Tieto rastliny nemajú žiadne vyvinuté pletivá a vďaka obrovským zásobám chlorofylu sú schopné autotrofia (samovýživy) prostredníctvom fotosyntézy.

 

Medzi riasy patria napríklad sinice, ktoré sú známejšie ako cyanobaktérie (napr. Arthrospira platensis a Arthrospira maxima), z ktorých je možné získať aj spirulinu. Práve ony majú charakteristické zelenomodré sfarbenie a vďaka svojej vyvinutej prispôsobivosti sú schopné sa ľahko adaptovať na najrôznejšie podmienky.

 

spirulina vo vode

 

Spirulina - vlastnosti

Spirulina sa môže pochváliť významným obsahom bielkovín (štyrikrát viac ako mäso s rovnakou hmotnosťou), síce nie tak dobrým aminokyselinovým zložením ako živočíšne produkty, ale lepším ako väčšina rastlinných produktov. Doplnky stravy obsahujúce túto riasu preto môžu doplniť vegánsku a vegetariánsku stravu o nutné aminokyseliny potrebné pre správne fungovanie nášho tela. Vďaka vysokému obsahu bielkovín (60-70 % hmotnosti) sa často označuje aj ako „zelené mäso“.

 

Spirulina obsahuje:

  • osem esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nevytvára,
  • vitamín B1 (vo väčšom množstve ako ovocie a zelenina),
  • vitamín B2 (v množstve až 20-krát vyššom ako v iných potravinách),
  • vitamínu B12 (2,5-krát viac ako v živočíšnej pečeni),
  • kyselina gama-linolénová - GLA.

 

Riasy budú cenným prvkom stravy, pokiaľ chceme doplniť o vitamín A. Tento vitamín je nevyhnutný pre správne videnie, udržanie plného zdravia a je tiež zodpovedný za stav vlasov, kože a nechtov. Vitamín A sa v spiruline vyskytuje vo forme β-karoténu.

 

Každodenná strava je často chudobná na omega-3 kyseliny, ktoré sa nachádzajú v spiruline. Sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Kyseliny omega-3 sú navyše potrebné na vývoj mozgu. V spiruline je tiež kyselina gama-linolénová, ktorá má vplyv na zníženie "zlého" cholesterolu a zabraňuje srdcovým chorobám.

 

spirulina

 

Spirulina je zdrojom mnohých vitamínov, napríklad vitamínu A, C, D, E a vitamínov skupiny B. Vitamíny v našej strave majú množstvo funkcií, napríklad posilňujú imunitný systém a urýchľujú hojenie rán. Pokiaľ sa chceme starať o stav svojej pokožky, vlasov a nechtov, je vhodné dbať na správny prísun týchto zložiek v strave.

 

Železo je nevyhnutným prvkom na fungovanie nášho organizmu. Je súčasťou hemoglobínu, ktorý je zodpovedný za prenos kyslíka do buniek v našom tele. Spirulina obsahuje 28,5 mg železa, takže je ideálnym doplnkom vegánskej, vegetariánskej a redukčnej diéty.

 

Americká liekopisná konvencia vydala kladné stanovisko k užívaniu spiruliny a potvrdila jej bezpečnosť v strave. Pri nákupe spiruliny by sme mali dbať na to, či výrobca má príslušné certifikáty, pretože inak môže byť riasa kontaminovaná toxickými látkami, napríklad hliníkom.

 

Ako spirulina funguje?

Spirulina sa odporúča pri mnohých zdravotných problémoch. Má zdraviu prospešné účinky:

 

  • Znižuje krvný tlak - vďaka obsiahnutému fykocyanínu. Japonskí vedci zhodne dospeli k záveru, že užívaním rias možno zvrátiť endoteliálnu dysfunkciu u metabolického syndrómu (MS), ktorý sa vyznačuje početnými poruchami, ktoré zvyšujú riziko vzniku a rozvoja kardiovaskulárnych ochorení a tiež cukrovky. Spirulina je tak veľmi sľubnou zložkou, ktorá môže priniesť veľké výhody, aj keď treba mať na pamäti, že sa nezaobíde bez ďalšieho výskumu a testovania. Spirulina nám môže pomôcť v boji proti vyššie uvedeným chorobám a znížiť ich výskyt.

  • Zabraňuje ateroskleróze a mozgovej mŕtvici - ďalší výskum ukázal, že suplementácia spirulinou môže znížiť plochu membrány tvorenej cholesterolom vo vnútri aorty o 33% až 48%. Vďaka tomu zvyšuje priepustnosť ciev, čo zároveň naznačuje, že spirulina môže zabrániť ateroskleróze a vzniku mŕtvice. Treba tiež poznamenať, že štúdia používala vysokocholesterolovú diétu (HCD). To ukazuje, že pravidelný príjem spiruliny môže zvrátiť škody spôsobené zlou stravou. V kombinácii so správnou, tj vyváženou stravou je možné srdce udržať v dobrej kondícii.

  • Odstraňuje z tela ťažké kovy - podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa mnoho krajín na svete stretáva s problémami s vysokým obsahom arzénu (otravy arzénom sa vyskytujú aj v krajinách, ktoré patria k tým vysoko rozvinutým). Vedci sa zhodujú, že najväčší počet prípadov sa týka Ďalekého východu, teda Bangladéša a Indie, a tiež Čile. Arzén sa najčastejšie vyskytuje v pitnej vode, ktorú ľudia denne konzumujú. Klinické štúdie potvrdili, že len v Bangladéši má až 3 % celého národa príznaky otravy arzénom. Veľmi dôležité je, že na otravu neexistuje žiadna špecifická liečba, a preto bola zavedená alternatívna metóda, ktorou sú práve riasy.

    Dvadsaťštyri pacientov trpiacich chronickou otravou arzénom dostávalo dvakrát denne Spirulinu (250 mg) a zinok (2 mg), zatiaľ čo ďalších 17 pacientov dostávalo iba placebo. Výsledky ukázali, že Spirulina spolu so zinkom mala významný účinok. U testovaných osôb, ktoré užívali riasy, došlo k zníženiu obsahu arzénu v tele až o 47 %.

  • Urýchľuje odbúravanie tukov a znižuje hladinu cholesterolu - vďaka vysokému obsahu fenylalanínu, ktorý znižuje chuť do jedla. Vláknina obsiahnutá v morských riasach vytvára na črevných stenách slizovitý povlak, čím znižuje vstrebávanie tukov a nadbytočných cukrov, pomáha normalizovať hladinu glukózy v krvi a znižuje hladinu cholesterolu. Stimuláciou metabolizmu je spirulina schopná výrazne uľahčiť chudnutie.

  • Prevencia rakoviny - podľa údajov Lekárskeho centra Marylandskej univerzity bolo na základe štúdií na zvieratách preukázané, že spirulina zvyšuje produkciu protilátok, proteínov bojujúcich proti infekciám a ďalších buniek, ktoré sú zodpovedné za imunitu, a pomáha predchádzať infekciám a chorobám, ako je rakovina. Podľa štúdie uskutočnenej v apríli 2014 českými vedcami bolo preukázané, že spirulina môže znižovať hladinu cholesterolu v krvi a obsahuje tetrapyrrolové zlúčeniny (ktoré sú silne spojené s molekulami bilirubínu), silné antioxidanty a tiež antiproliferačné látky.

 

BIO Algae - Spirulina a Chlorella

Kombinácia spiruliny a chlorelly v tabletách.

 

Vlastnosti spiruliny boli potvrdené štúdiami na zvieratách. Okrem toho početné štúdie preukázali, že spirulina pôsobí proti chrípke, herpesu a HIV. Môže sa tiež stať veľmi vhodnou zložkou stravy pre ľudí, ktorí fajčia alebo trvalo užívajú lieky. Pretože boli preukázané detoxikačné účinky spiruliny na ľudský organizmus.

 

Detoxikačné funkcie a ochranný potenciál, ktorý spirulina ponúka, nás môže chrániť pred cirhózou a poškodením pečene, takže pomôže aj ľuďom, ktorí zneužívajú alkohol. Okrem toho zmierňuje zápal pri alergickej nádche a pomáha pri anémii tým, že zvyšuje tvorbu červených krviniek. Odporúčame bio spirulinu v práškovej forme, ktorá sa skvele hodí na pridávanie do jedál a nápojov a pomôže dodať telu cenné živiny.

 

Spirulina a kontrola hmotnosti

 

Užívanie prípravkov obsahujúcich spirulinu pomáha udržiavať normálnu hmotnosť. Vláknina v nej obsiahnutá podporuje túto funkciu spiruliny prostredníctvom zmien črevných funkcií, ako sú: skrátenie doby potravín v tráviacom trakte, zvýšenie objemu stolice alebo zvýšenie frekvencie črevných pohybov, tzv. "červov".

 

Spirulina navyše obsahuje malé množstvo nasýtených mastných kyselín, ktorým sa snažíme v strave vyhýbať. Okrem toho tieto zdraviu prospešné riasy obsahujú vitamíny skupiny B, vrátane biotínu, ktorý ovplyvňuje náš energetický metabolizmus.

 

Udržiavanie normálnej hladiny glukózy v krvi

 

Stále častejšie počúvame o civilizačných chorobách. Jedným z týchto ochorení je cukrovka 2. typu, ktorou momentálne trpí okolo 11% dospelej populácie v česku. Štatistiky bohužiaľ ukazujú, že každým rokom pribúda ľudí, ktorí ochorejú na cukrovku. Okrem toho sa s týmto ochorením stretáva stále viac detí. Preto by sme mali do svojho jedálnička zaradiť superpotraviny, ako je spirulina, ktoré majú vplyv na udržanie normálnej hladiny cukru.

 

spirulina prášok

 

Spirulina - kontraindikácie

Spirulina je považovaná za veľmi zdravý a bezpečný produkt, ale nemalo by sa zabúdať, že rovnako ako každý iný produkt môže aj škodiť. Pred začatím užívania tohto lieku je vhodné poradiť sa s odborníkom. Správne dávkovanie je nesmierne dôležité. Je zaujímavé, že štúdie ukázali, že nežiaduce účinky a prípady alergických reakcií sa objavili pri dávkach vyšších ako 1 gram denne.

 

Medzi osoby, ktoré by spirulinu nemali užívať, patria: dojčiace matky a tehotné ženy; deti (ak po konzultácii s lekárom nevidia žiadne kontraindikácie); osoby, ktoré bojujú s autoimunitnými chorobami; osoby užívajúce lieky na zrážanie krvi alebo imunosupresíva; osoby trpiace fenylketonúriou.

 

Pred použitím spiruliny by sme mali hľadať produkt zo spoľahlivého a vhodného zdroja, aby sme sa vyhli škodám spôsobeným konzumáciou kontaminovaných zložiek, ktoré môžu následne spôsobiť viac problémov ako úžitku pre naše telo.

 

Pri užívaní kontaminovanej spiruliny môže dôjsť k problémom, ako sú bolesti brucha, nevoľnosť, vracanie, dehydratácia, šok av krajnom prípade aj riziko úmrtia. To je čiastočne spôsobené prítomnosťou toxických druhov siníc, ktoré môžu mať hepatotoxické, cytotoxické a neurotoxické účinky. Preto je vždy dôležité sa najskôr uistiť, že po spiruline môžeme siahnuť, potom si vybrať špičkový produkt a až potom ho používať podľa odporúčania. Poraďte sa v tomto ohľade s odborníkom na výživu.

 

Ako spirulinu dávkovať?

Výživový doplnok by mal byť dávkovaný podľa odporúčania výrobcu. Kapsule sa obvykle užívajú trikrát denne. Pokiaľ ide o spirulinu v prášku, dobrú radu dal Dr. Oz, ktorý je známy z americkej televízie. Konkrétne je potrebné rozpustiť jednu čajovú lyžičku prášku v 350 ml limetkovej šťavy a zmraziť ju vo forme kocky. Jednu kocku potom môžete rozpustiť v pohári vody alebo džúsu.

 

Takýto nápoj dodá telu energiu a zrýchli metabolizmus. Čajovú lyžičku zeleného prášku je možné tiež rozpustiť v pohári teplej vody alebo pridať do smoothie.

 

Okrem toho je spirulina súčasťou mnohých doplnkov stravy. Patria medzi aj doplnky stravy pre ľudí, ktorí znášajú stresové situácie a majú problémy so spánkom, a kyselina hyalurónová 50 mg, prípravok podporujúci funkciu svalov, kĺbov a kostí.

 

spirulina nápoj

 

Spirulina - nutričné hodnoty

Spirulina obsahuje asi 350 kalórií na 100 gramov produktu. Tento obsah kalórií je spôsobený významným množstvom bielkovín vo výrobku, ktoré predstavujú 60 gramov. Riasa obsahuje aj malé množstvo sacharidov a 8 gramov vlákniny. Pri zvažovaní nákupu tejto zdraviu prospešnej látky stojí za to venovať pozornosť obsahu vitamínov C, E, D a vitamínov skupiny B. Okrem toho obsahuje významné množstvo železa, medi a horčíka.

 

Recepty na chutné jedlá so spirulinou

Spirulínu je možné použiť ako prísadu do koktailov, zmrzliny, šalátov a koláčov. Môžeme ju taktiež rozpustiť priamo vo vode. Nižšie uvádzame niekoľko zaujímavých receptov na jedlá obsahujúce túto riasu:

 

Koktejl zelenej energie

Ingrediencie:

1 pohár rastlinného nápoja (napr. ovseného, ​​mandľového)

Stredne velké jablko 

Banán

1 odmerka spiruliny 

3 hrsti kapusty

1 lyžička medu

1 lyžička lúpaných semienok

 

Spôsob prípravy:

  1. Všetky ingrediencie okrem vylúpaných semienok vložíme do mixéra
  2. Rozmixujeme na hladkú hmotu
  3. Do hotového kokteilu pridáme vylúpané semienka

 

spirulina jedlo recepty

 

Zelený puding s chia a malinovou penou

Ingrediencie na puding:

Pohár kokosového mlieka

3 lyžice chia semienok

1 odmerka Bio spiruliny Herbalus

1 lyžička xylitolu

Pár jahôd

 

Suroviny na penu:

1 pohár malín

 

Spôsob prípravy:

  1. Chia semienka zalejeme kokosovým mliekom a nechajte niekoľko hodín odležať
  2. Potom pridáme xylitol, spirulinu a dôkladne premiešame
  3. Jahody nakrájame na plátky a vložíme do pudingu
  4. Medzitým zalejeme maliny 2-3 lyžicami vody a varíme, kým sa nevytvorí pena
  5. Vychladnutú penu nalejeme na puding
  6. Dobrú chuť!

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.