Suplementácia – ako správne vybrať a kombinovať doplnky stravy?

Trh je plný rôznych doplnkov stravy za účelom zlepšenia zdravia. Niektoré sú výslovne klamaním zákazníka, niektoré môžu byť dobrým pomocníkom a zlým pánom a niektoré by sme mali všetci užívať pravidelne a dlhodobo. Ako sa v danej problematike zorientovať?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Suplementácia – ako správne vybrať a kombinovať doplnky stravy?

Doplnky stravy sú v dnešnej dobe riešením, po ktorom mnohí z nás siahajú. Na tejto skutočnosti nie je nič prekvapujúce - náš rušný životný štýl veľmi sťažuje udržiavanie vyváženej stravy. Samozrejme je nutné nielen užívať doplnky stravy v správnom množstve, ale taktiež ich starostlivo kombinovať. Nevhodná kombinácia môže mať dokonca opačný účinok.

 

Potreba vitamínov a minerálnych látok u dospelých

Dostatočné množstvo vitamínov a minerálov je dôležité v každom veku, ale u dospelých hrá táto otázka zvláštnu úlohu. Nedostatočné množstvo živín môže napríklad sťažiť výkon profesijných povinností či spôsobiť rôznorodé zdravotné problémy. Príklady požiadaviek na príjem vitamínov a minerálov nájdete nižšie:

 

 

Doplnky stravy, ktoré sa oplatí užívať: čo a kedy dopĺňať, aby ste svojmu telu poskytli skutočnú podporu?

Neexistuje jediný univerzálny katalóg doplnkov, ktoré sa oplatí používať. Môžeme však rozlíšiť také prípravky, ktoré sú pre organizmus obzvlášť prospešné. Patria medzi ne okrem iného také výrobky, ktoré obsahujú tieto látky:

 

  • Horčík - jedná sa o jednu z najdôležitejších zložiek - doplnky stravy s obsahom horčíku sa oplatí užívať každý deň. Horčík má priaznivý vplyv na nervový systém, činnosť tráviaceho a kostrového systému atď.

  • Kurkuma - pokiaľ trpíte bolesťami kĺbov, oplatí sa pravidelne užívať doplnky stravy s kurkumou.

  • Probiotiká - pravidelný príjem probiotík chráni pred črevnými zápalmi.

  • Vitamíny, vrátane napr. vitamínu C (posilňuje imunitný systém) a D3 (chráni pred rakovinou a cukrovkou).

 

S doplnkami stravy s vyššie uvedenými zložkami by sa mali užívať denne ako doplnok vyváženej stravy.

 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

zdravá pečeň

 

Magnesium alebo horčík

Všeobecne za jeden z najdôležitejších a najvhodnejších minerálov na suplementáciu je považovaný horčík, a to z dvoch hlavných dôvodov.

 

a) Ovplyvňuje viac ako 300 biochemických procesov v ľudskom tele

 

b) Väčšina populácie trpí jeho nedostatkom

 

Magnézium ovplyvňuje našu náladu, funkciu svalstva, spánkový proces (jeho nedostatok je častou príčinou spánkových problémov!), syntézu bielkovín, energiu a mieru vyčerpania, kvalitu našich zubov a kostí a mnoho ďalšieho. Pokiaľ vás v živote trápi nejaký zdravotný neduh, ako prvú vec urobte to, že začnete suplementovať horčík!

 

Je horčík a horčík!

Mnoho ľudí horčík suplementuje, avšak neuvedomuje si, že neprijíma dostatočné množstvo, resp. stáva sa obeťou klamlivej reklamy.

 

Vysvetlíme prečo tomu tak je. Všetko závisí od typu horčíka a jeho vstrebateľnosti.

 

Môžeme si uviesť jeden príklad za všetkých. Najpopulárnejšie doplnok horíčka, Magnosolv, ktorému všetci dôverujú a často užívajú, pretože je iba na predpis a dostávame naň odporúčanie z rúk lekára v domnení, že je to ten najúčinnejší suplement horčíka, je jeden z najrozšírenejších klamov na slovenskom trhu, čo sa účinnosti týka.

 

  • Magnosolv - obsah jedného vrecka je 365 mg horčíka vo forme oxidu horečnatého, ktorý má vstrebateľnosť okolo 5% (!!!), tzn. jedným vreckom dostávate do tela cca 18 mg horčíka.

 

  • Magnézium - PRE SPÁNOK - obsah jednej tablety je 135 mg elementárneho horíčka vo forme auqmínu (vstrebateľnosť cca 70%) + 15 mg horčíka v chelátovej forme (bisglycinát) so vstrebateľnosťou 50%. Tzn. jednou tabletou získavate 75 mg horíčku.

 

Denné referenčné hodnoty, uvádzané na produktoch zo zákona, bohužiaľ vstrebateľnosť neberú do úvahy. Preto oficiálne možno nadobudnúť domenie, že jedným vreckom získavate odporúčaný denný príjem, avšak nie je tomu tak. Pre odporúčaný denný príjem musí človek vypiť aspoň 18 sáčkov. Pokiaľ máte skúsenosti s týmto prípravkom tak je vám jasné, že vzhľadom k preháňavým účinkom tohto produktu, je toto množstvo úplne nereálne.

 

Zaujíma vás bližšie téma horčíku? Detailne sme ho rozobrali v článku TU.

 

Doplňky stravy Herbalus

 

Kanabidiol alebo CBD

CBD je jeden z najnovších a najrýchlejšie rastúcich trendov na poli doplnkov stravy. V roku 2018 bol kanabidiol vyradený z úplne nezmyselnej klasifikácie psychoaktívnych látok (kde sa nachádzal iba preto, že pochádza z rastliny konope) a bol Svetovou Zdravotníckou Organizáciou klasifikovaný ako úplne bezpečná a nenávyková látka. Právom.

 

Neuveriteľne široké spektrum využitia kanabidiolu z neho robí naozaj neocenilný prípravok, ktorý v určitých chvíľach ocení úplne každý. Rieši problémy s nespavosťou, odbúrava stres, nervozitu, depresie, úzkosti, tlmí bolesť a lieči zápaly. Je obrovským pomocníkom v súvislosti s rôznymi civlizačnými ochoreniami, ako je Crohnova choroba, Parkinsonova choroba, epilepsia, roztrúsená skleróza či Alzheimerova choroba.

 

Aplikuje sa veľmi pohodlne vo forme kvapiek či kapsúl a účinky sú viditeľné už niekoľko minút po prvom užití.

 

Nie ste si istí, ktorý produkt je pre vás tým najvhodnejším? Pozrite sa na video nižšie.

 

 

Rozdelenie a charakteristika doplnkov

V praxi sa používa mnoho klasifikácií. Jedným z najobľúbenejších delení, ktoré sa dnes používa, je systematika zohľadňujúca zloženie, ktoré sa premieta do významu doplnkov stravy pre ľudský organizmus. Preto je možné rozlíšiť okrem iného taktiež doplnky stravy, ktoré:

 

  • Obsahujú veľké množstvo vlákniny, vďaka ktorej účinne pôsobia proti zápche. Tieto doplnky by sa mali zapíjať dostatočným množstvom vody. Pravidelné užívanie týchto doplnkov výrazne zlepšuje črevnú peristaltiku a znižuje vstrebávanie glukózy v tele.

  • Sú veľmi užitočné pri chudnutí. To je možné, pretože niektoré doplnky stravy obsahujú veľké množstvo takých zložiek, ako je chróm, vláknina, L-karnitín, chitosan, ale aj vitamíny a ďalšie minerály.

  • S veľkým množstvom kofeínu, horčíka, zinku a aminokyselín. Tieto doplnky stravy pomáhajú okrem iného zlepšovať pamäť a koncentráciu. Z tohto dôvodu ich často využívajú študenti (najmä v skúškovom období) a ľudia, ktorí vykonávajú náročnú, koncepčnú duševnú prácu. Medzi prípravky z tejto skupiny patrí aj tzv. nootropiká.

  • Zastavujú proces starnutia organizmu – takmer každý sa snaží udržať si mladistvý elán a svieži vzhľad. V takejto situácii by nikoho nemalo prekvapiť, že existujú doplnky stravy, ktoré účinne pôsobia proti starnutiu. Aké doplnky stravy sa oplatí užívať v rámci boja proti starnutiu? Patria medzi ne produkty obsahujúce polyfenoly, lecitín a rad kľúčových vitamínov (okrem iného A, B, E).

 

Ako kombinovať vitamíny a minerály: zložky, ktoré zlepšujú ich vstrebávanie

Pri doplňovaní stravy je taktiež dôležité vhodne kombinovať minerály a vitamíny. Za úspešné kombinácie sú všeobecne považované kombinácie, ako je napríklad súčasné užívanie vitamínov: A, B, C, D, E.

 

Na druhú stranu sa neodporúča kombinovať vitamíny a minerály ako napr.:

 

  • zinok a vápnik
  • vápnik a horčík
  • zinok a horčík
  • vláknina a vitamíny

 

Nevhodná kombinácia nepovedie k zdravotným problémom, ale výrazne zhoršuje vstrebávanie jednotlivých zložiek v tele.

 

Aký je najlepší spôsob užívania doplnkov stravy?

Dôležité je nielen správne kombinovať vitamíny, ale taktiež ich správne užívať. Predovšetkým sa neodporúča užívať doplnky stravy bez zapitia – taký postup zabráni tomu, aby sa prijaté látky v organizme v zodpovedajúcej miere rozpustili. V dôsledku toho môže byť účel používania doplnkov stravy zbytočný.

 

Všeobecne sa odporúča užívať doplnky stravy s neperlivou vodou, ktorá má vlažnú teplotu (najlepšie, keď sa voda vopred prevarí). Môže byť neúčinné popíjať doplnky stravy s tak "obľúbenými" druhmi nápojov, ako sú napr.

 

  • káva/čaj - železo v ňom obsiahnuté môže brániť vstrebávaniu cenných látok do tela,
  • nálevy pripravené na báze bylín, mlieka atď. Účinok môže byť podobný ako u čaju alebo kávy,
  • alkoholické nápoje - v dôsledku kombinácie doplnkov stravy s alkoholom sa môže výrazne zvýšiť ich toxicita.

 

 

Účinky nedostatku alebo nadbytku vitamínov: ako ich naše telo oznamuje?

Pokiaľ má vaše telo príliš málo alebo príliš veľa vitamínov, rýchlo to zistíte – telo na nadbytok alebo nedostatok cenných živín a minerálov reaguje v krátkom čase. Účinky nadbytku alebo nedostatku vitamínov sa samozrejme pri jednotlivých typoch látok líšia.

 

Príklady nadbytku sú uvedené nižšie:

 

  • bolesti hlavy, plešatosť, zhoršená nálada, zhoršené videnie a bolesti očí - nadbytok vitamínu A,
  • žalúdočné problémy, nespavosť - predávkovanie vitamínom C,
  • zhoršená motorika, problémy s rovnováhou - nadbytok vitamínu B,
  • chronická únava, problémy s udržaním koncentrácie - nedostatok vitamínu E.

 

Ako vidíte, tieto problémy sú pomerne závažné. Preto môže byť potrebná podpora pomocou doplnkov stravy. V závislosti od situácie môže suplementácia trvať niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov.

 

Doplnky stravy - zhrnutie

Sú doplnky zdravé? Všeobecne áno. To však nič nemení na tom, že ich použitie by nemalo byť unáhlené. Pred užívaním doplnkov stravy je vhodné poradiť sa s lekárom – odporúča sa to okrem iného v prípade osôb, ktoré sa dlhodobo liečia (napr. s cukrovkou alebo iným chronickým ochorením vyžadujúcim farmakoterapiu).

 

V neposlednom rade treba pripomenúť, že doplnenie organizmu je prospešným opatrením, ktoré sa však môže ukázať ako nedostatočné. Dôležitá je aj plnohodnotná, vyvážená strava a pravidelný pohyb. Doplnky stravy by mali byť skôr doplnkom než jediným používaným opatrením.

 

Okrem toho je dôležité si uvedomiť, že výživový doplnok a liek sú dve úplne odlišné kategórie. Ani tie najlepšie prírodné doplnky stravy nemôžu nahradiť odbornú pomoc lekára.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.