7 tipov, ako nakupovať ekologicky

Planétu máme iba jednu a je na mieste správať sa k nej šetrne. V Herbaluse si veľmi zakladáme na BIO štandardoch a čo najšetrnejších postupoch pri vývoji, výrobe aj predaji. Ako môžete prispieť aj vy k ekologickému nakupovaniu?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

7 tipov, ako nakupovať ekologicky

Spoločnosť vie stále viac o ekológii v širokom slova zmysle a stále viac sa ľudia zaujímajú o životné prostredie. Väčšina z nás preto zavádza opatrenia na ochranu planéty do svojho každodenného života. Naozaj veľké množstvo takýchto akcií môže súvisieť s tým, čo sa týka každého z nás, totiž s nakupovaním. V tomto článku vám poradíme, ako nakupovať ekologicky. Získajte ekologické tipy od Herbalusu!

 

Ekologický tip č. 1 - triedený odpad

Ekologické nakupovanie sa týka aj toho, čo sa s výrobkami deje po nákupe. Známou ekologickou a nie nutne prácnou či časovo náročnou činnosťou je triedenie odpadu. To platí ako pre malé popolnice v našich domácnostiach, tak pre veľké popolnice na sídliskách. V každom dome a na každom sídlisku by mali byť koše, do ktorých môžete odkladať odpadky.

 

  • Plasty (žlté kontajnery)
  • Sklo (zelené koše)
  • Papier (modré koše)
  • Zmiešaný odpad (čierne popolnice)
  • Bioodpad (hnedé popolnice)
  • Kovy (sivé popolnice)

 

Ekologický tip č. 2 - zbavte sa plastov

Nakupovať ekologicky znamená aj múdro sa rozhodovať. Takou voľbou by bolo napríklad vzdať sa plastov v prospech skla alebo papiera. Nákup nápoja, vody alebo džúsu v sklenenej fľaši (aj keď potom môže byť výrobok o niečo drahší ako ten v plastovej fľaši) je určite ekologickejší. Balenie chleba - miesto do plastových vrecúšok - do obalov z papiera je tiež prospešné pre životné prostredie. Ako vidíte, zbaviť sa plastov ich nahradením inými materiálmi nie je ťažké.

 

Ekologický tip č. 3 - neplytvajte potravinami

Základné zistenie výskumu ukázalo, že každý Čech v priemere ročne vyhodí 57 kg jedla. Pre celú republiku teda ide o zhruba 605 500 ton potravinového odpadu za rok. Približne 60 % týchto potravín pochádza z domácností, zvyšných 40 % tvoria potraviny vyhodené v supermarketoch, obchodoch alebo reštauráciách. Tieto čísla sú alarmujúce a nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia v roku 2022 zlepšila. Pri ekologickom nakupovaní by sme však mali vždy zvážiť čo kupujeme a či to využijeme.

 

Nákupný zoznam zabraňuje plytvaniu potravinami

Je dobré ísť nakupovať so zoznamom - buď klasickým, napísaným na papieri (čo rozhodne neodporúčame), alebo elektronickým, ktorý nájdete v špeciálnej aplikácii vytvorenej na tento účel (čo rozhodne odporúčame). Vyžaduje od nás určité úkony – skontrolovať, čo máme v kuchyni a hlavne v chladničke, premyslieť si, čo budeme jesť v nasledujúcich dňoch, a napísať si na zoznam len to, čo potrebujeme. V obchode by sme sa tiež nemali nechať zlákať všetkými akciami, ktoré nám ponúkajú lacnejší nákup pod podmienkou, že nakúpime veľa tovaru, pokiaľ niektoré z týchto výrobkov skončia v košíku. Mali by sme si tiež uvedomiť, že potraviny, ktoré sme si už kúpili, nemusia nutne skončiť v našom žalúdku – možno je v našom okolí niekto, kto by rád zjedol to, čoho sme si kúpili príliš veľa?

 

Ekologický tip č. 4 - používajte znovupoužiteľné tašky

Nakupovať ekologicky znamená tiež používať znovupoužiteľné tašky. Tieto tašky sú buď veľmi lacným výdavkom, alebo ich je možné získať zadarmo. Na rôznych veľtrhoch alebo festivaloch sú tašky s logami značiek, ktoré akciu podporujú, veľmi častou pomôckou, ktorú môže každý získať bezplatne. Využime to a pamätajme, že dnes už pri nákupoch nepotrebujeme peňaženku plnú hotovosti, ale telefón alebo platobnú kartu, vyššie spomínaný nákupný zoznam a ekologickú, znovupoužiteľnú tašku.

 

Ekologický tip č. 5 - dávajte si pozor na to, čo kupujete

Ekologické nakupovanie znamená vedomé nakupovanie. Preto sa oplatí vyberať výrobky označené ako "eko" alebo "bio" a skontrolovať, či nimi skutočne sú. Bohužiaľ nie všetci výrobcovia sú úprimní a často využívajú "zelené PR", aby si získali srdcia spotrebiteľov, ktorí sa starajú o svoje zdravie a životné prostredie, ale nie sú nutne uvedomelými spotrebiteľmi. Taká „ekologizácia“ je taká populárna, že sa jej dokonca dostalo špeciálneho názvu – greenwashing.

 

Ekologický tip č. 6 - nulový odpad 

Pri ekologickom nakupovaní sa oplatí sledovať stále populárnejší prístup k nakladaniu s odpadmi, ktorý je známy ako „zero waste“. "Zero waste" je možné preložiť ako "nulový odpad". Ide o ochranu zdrojov prostredníctvom: 1. zodpovednej výroby, 2. zodpovednej spotreby a 3. opätovného použitia. Ako zaviesť prístup "zero waste"? Stačí si zapamätať nasledujúcich päť pravidiel (z angličtiny „5R"):

 

  • odmietnuť („refuse”)
  • znížiť („reduce”)
  • opätovné použitie („reuse”)
  • recyklovať („recycle”)
  • kompost („rot”)

Ekologický tip č. 7 - vzdelávajte sa

Posledná vec, ktorú môže každý, kto má znalosti, urobiť pre životné prostredie pri nakupovaní (a nielen pri ňom), je vzdelávať tých, ktorí tieto znalosti ešte nemajú. To samozrejme platí aj pre rodičov, ktorí chodia s deťmi nakupovať, učiteľov v školách a všetkých ostatných, ktorí sa obklopujú ľuďmi, ktorí si nemusia byť vedomí toho, aké malé, nenáročné ekologické akcie môžu výrazne ovplyvniť náš život a predovšetkým život budúcich generácií.


Autor: Tomáš Konieczny