Biotín - pre energiu, krásne vlasy, pokožku a nechty

Čo je biotín a aké sú jeho vlastnosti? Aké produkty sú na tento vitamín bohaté a je možné sa týmto jedinečným „vitamínom krásy“ predávkovať?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Biotín - pre energiu, krásne vlasy, pokožku a nechty

Biotín, známy aj ako vitamín H alebo vitamín B7, je jednou z hlavných zložiek prípravkov, ktoré sú zodpovedné za rast vlasov a zlepšujú vzhľad pokožky a nechtov. Treba tiež vedieť, že biotín zohráva dôležitú úlohu v mnohých ďalších procesoch, ktoré prebiehajú v našom tele.

 

Biotín – čo to je?

Biotín alebo tiež vitamín H či vitamín B7 je rozpustný v tukoch a radí sa medzi vitamíny skupiny B. Dôležité je, že sa jedná o organickú zlúčeninu, ktorá sa nachádza v živočíšnych aj rastlinných tkanivách.

 

Biotín pôsobí aj ako koenzým v priebehu rôznych metabolických procesov, ako je metabolizmus tukov a aminokyselín, a podieľa sa aj na glukoneogenéze, a preto je považovaný za jeden z najdôležitejších prvkov pri výrobe energie. Biotín je tiež súčasťou enzýmov katalyzujúcich karboxylačné reakcie, čo znamená, že sa podieľa na syntéze nukleových kyselín a nukleotidov.

 

biotín

 

Vlastnosti biotínu

Biotín je vitamín, a preto je pre správne fungovanie nášho tela nevyhnutný. Rovnako ako väčšina vitamínov skupiny B je biotín úzko spojený predovšetkým so štruktúrou a funkciou kože, vlasov a nechtov. To je spôsobené prítomnosťou molekúl síry v štruktúre biotínu, ktorý je potrebný na tvorbu keratínu, stavebného kameňa vlasov, kože a nechtov.

 

Biotín ďalej pomáha posilňovať nechtovú platničku, takže je menej náchylná na lámanie a štiepenie, a tiež pomáha zlepšovať stav pokožky. Biotín hrá dôležitú úlohu aj pri potláčaní nadmerného vypadávania vlasov – pomáha posilňovať štruktúru vlasov, avšak za predpokladu, že príčinou vypadávania vlasov je nedostatok biotínu.

 

Biotín je zlúčenina, ktorá sa tiež podieľa na tvorbe protrombínu, ktorý je dôležitým prvkom v procese zrážania krvi. Okrem toho má biotín tiež priaznivý vplyv na štítnu žľazu a podporuje normálnu funkciu tohto orgánu. Mali by sme si tiež uvedomiť, že biotín je pomerne stály (aj keď sa ľahko rozpúšťa v kyslých roztokoch) a citlivý na UV žiarenie a zmeny teploty.

 

Aké sú hlavné prínosy biotínu?

  • vlasy, koža a nechty - biotín ich posilňuje, zabraňuje ich šediveniu a vypadávaniu;
  • zlepšenie nálady - vitamín B7 má priaznivý vplyv na fungovanie nervového systému, čo vedie k zlepšeniu nálady a zníženiu nervozity;
  • silnejšie svaly a kĺby - biotín je skvelý pri bolestiach svalov a kĺbov;
  • udržanie primeranej hladiny glukózy v krvi - príjem biotínu sa odporúča najmä diabetikom;
  • vstrebávanie vitamínu C;
  • fungovanie štítnej žľazy a pankreasu;
  • zrýchlenie metabolizmu - biotín má pozitívny vplyv na celé telo a zabraňuje priberaniu na váhe;
  • správne zrážanie krvi.

 

V čom nájdeme biotín?

Biotín je organická zlúčenina, ktorá sa bežne vyskytuje v mnohých skupinách potravín. Zaujímavé je, že sa vyskytuje v rastlinných aj živočíšnych produktoch. Najväčšími zdrojmi biotínu v potravinách sú:

 

  • hovädzia a bravčová pečeň (približne 100 µg/100 g);
  • pivovarské kvasnice (približne 80 µg/100 g);
  • strukoviny (približne 60 µg/100 g);
  • vlašské orechy (približne 37 µg/100 g);
  • sardinky (približne 21 µg/100 g);
  • mandle (približne 17 µg/100 g).

 

Zdrojom biotínu je okrem iného aj zelenina, ako je karfiol, špenát, mrkva a paradajky, a ovocie, ako sú banány, melón, melóny, grapefruit, broskyne a hroznové víno. Okrem toho je pre zvýšenie zásob biotínu v tele vhodné konzumovať výrobky na báze sójovej a celozrnnej múky, mliečne výrobky, slnečnicové semienka, hnedú ryžu, huby, sóju a otruby.

 

Osobitnú pozornosť treba venovať vajciam. Vo vaječnom bielku je prítomný avidín, ktorý pôsobí proti biotínu a bráni jeho vstrebávaniu v tráviacom trakte. Pri varení vajec dochádza k denaturácii avidínu, čím stráca svoje väzobné vlastnosti pre biotín a stáva sa biologicky dostupným. Vstrebávanie biotínu v tráviacom trakte však možno zvýšiť doplnením ďalších vitamínov skupiny B (tzv. B-komplexu), horčíku a mangánu.

 

vitamín B7 biotín

 

Biotín a horčík - synergia

Tieto dve látky majú mnoho spoločného. Ako už bolo spomenuté v odseku vyššie, horčík podporuje vstrebávanie biotínu. Funguje to však aj opačne – biotín podporuje vstrebávanie horčíka. Užívaním týchto dvoch látok zároveň tak vyťažíte oveľa viac, než pokiaľ ich budete užívať samostatne alebo iba jednu z nich.

 

Čo ďalšie majú spoločné? Obe látky podporujú správne fungovanie svalov, kĺbov a pomáhajú predchádzať kŕčom. Obe látky pôsobia na nervový systém a priamo ovplyvňujú našu náladu – cítime sa po nich psychicky lepšie av lepšom rozpoložení. V neposlednom rade obe látky dodávajú telu energiu, potláčajú vyčerpanie a únavu.

 

Z tohto dôvodu sme obe látky v Herbaluse (+ niekoľko ďalších) spojili do jedného prípravku, ktorý nesie meno Magnézium - PRE ENERGIU. Práve spojenie biotínu (vit. B7), horčíku, vitamínu B6, extraktu zo zeleného čaju a z yerba maté pôsobí v dokonalej synergii, dodá telu dôležité minerály a vitamíny, energiu a pomôže potlačiť únavu, vyčerpanie a stres.

 

Magnézium pre energiu

 

Nedostatok biotínu

Vzhľadom na to, že biotín je obsiahnutý v mnohých potravinách, ktoré denne konzumujeme, je jeho nedostatok nepravdepodobný, najmä u tých, ktorí sa stravujú vyvážene. Je však potrebné mať na pamäti, že existujú faktory, ktoré môžu prispievať k zníženiu hladiny biotínu v tele, ako je enterálna výživa, dialýza, alkoholizmus, príliš vysoká koncentrácia steroidných hormónov v tele a užívanie niektorých antibiotík alebo antikonvulzív. Za nedostatok biotínu môže tiež inzulínová rezistencia, exfoliatívna dermatitída a konzumácia veľkého množstva surových vajec.

 

Nedostatok biotínu v tele môžeme vidieť voľným okom. Príznaky, ktoré sa potom objavujú, sa týkajú predovšetkým kože (vrátane zápalu kože, lupienky, lichen planus, seboroických lézií) a tiež:

 

  • nadmerné vypadávanie vlasov alebo predčasné šedivenie vlasov;
  • strata rias alebo obočia;
  • zmeny nálady a pocity menejcennosti;
  • únava, zvýšená ospalosť
  • bolesť svalov;
  • anémia;
  • vracanie, hnačka, nevoľnosť a nevoľnosť;
  • erytém na koži;
  • zápal spojiviek.

 

Majte na pamäti, že nízka hladina biotínu v tele môže byť obzvlášť nebezpečná pre budúce matky, pretože môže prispieť k oneskoreniu vývoja alebo dokonca k zakrpateniu dieťaťa.

 

Nadbytok biotínu

Nadbytok biotínu v tele obvykle nepredstavuje veľký problém, pretože sa vylučuje močom. Preto je prakticky nemožné sa biotínom predávkovať. Pokiaľ však dlhodobo užívame nadmerné množstvo biotínu, musíme počítať s výskytom takých vedľajších účinkov biotínu, ako sú opakované bolesti brucha, nevoľnosť, hnačka, zvracanie a zmeny nálad.

 

Biotín - dávkovanie

Doposiaľ neboli vydané žiadne konkrétne odporúčania pre denný príjem biotínových prípravkov. Predpokladá sa však, že denná dávka pre dospelého človeka by sa mala pohybovať medzi 30 a 100 µg. Vzhľadom na to, že nebola preukázaná toxicita vitamínu B7, ktorý je rozpustný vo vode a jeho prebytok sa z tela odstraňuje močom, môže byť bezpečná denná dávka biotínu pre človeka až 200 mg.

 

Biotín – kto by ho mal užívať?

Užívanie biotínových prípravkov sa odporúča ľuďom, ktorí sú ohrození nedostatkom biotínu, a tým, ktorí u seba pozorovali príznaky nedostatku biotínu. Na liečbu nedostatku biotínu sa používajú lieky s vitamínom B7, pri ktorých sa používa "nárazová" dávka biotínu, ktorá často mnohonásobne prevyšuje dennú potrebu tejto zložky. Ostatní ľudia môžu užívať biotínové doplnky na zlepšenie celkového stavu celého tela.

 

Aby sa účinky biotínových doplnkov prejavili, je dôležité mať na pamäti, že doba užívania doplnkov by mala byť aspoň tri mesiace. Po šiestich mesiacoch sa odporúča urobiť mesačnú prestávku v užívaní biotínu alebo znížiť dávku užívaného prípravku.

 

Ľudia, ktorí sa chcú starať o lepší stav svojich vlasov, môžu navyše do svojej každodennej starostlivosti o vlasy zaradiť kozmetiku s biotínom, ako sú šampóny, masky a kondicionéry obsahujúce vitamín H.

Autor: Tomáš Konieczny