Konopné oblečenie - ekologické oblečenie z rastliny konope

Nie každý vie, že z konope je možné vyrábať nielen doplnky stravy a kozmetiku. Jej vlákna sa používajú v celom rade priemyselných odvetví, vrátane textilného a módneho priemyslu.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Konopné oblečenie - ekologické oblečenie z rastliny konope

Konope má veľmi dlhú históriu používania ako vlákno, pestovalo sa tisíce rokov na takmer každom kontinente. Ich vlákna sa dávno používali na výrobu plátna na oblečenie, laná, vrecia či plachty. Konopné textílie sú mimoriadne pevné a ich výroba je oveľa šetrnejšia k životnému prostrediu ako výroba bavlny. Niet preto divu, že sa o tento materiál stále viac zaujíma módny priemysel. Názov canvas je odvodený od slova cannabis, ktoré sa používa na celom svete. Ako píšu zdroje, odevy z konope sa nosili už v staroveku, v modernej dobe v súvislosti s prohibíciou konope stratili na popularite aj v priemysle, dnes môžeme sledovať ich veľký návrat do obchodov. Zaslúžene?

 

Aké sú vlastnosti konopného oblečenia?

Konopné vlákna patria k najpevnejším prírodným vláknam, ktoré sa v prírode vyskytujú. Okrem látok sa z neho vyrábajú aj pevné laná, šnúry a plachtovina. Tkaniny z ich vlákien vykazujú vysokú odolnosť proti oderu, vlhkosti a nepriaznivým poveternostným podmienkam. Nie je teda divu, že túto látku ocenil popredný americký výrobca odevov Levi Strauss, ktorý z konope vyrobil svoje prvé džínsy.

 

Konopné odevy majú podobné tepelné vlastnosti ako ľan: v teple chladia, v chladných dňoch zahrievajú a zároveň chránia pokožku pred UV žiarením. Konopná tkanina je rovnako ako bavlna veľmi savá a priedušná, ale je tiež odolnejšia a vďaka svojim vynikajúcim izolačným vlastnostiam lepšie chráni pred chladom. Konopné odevy sú navyše vynikajúcou voľbou pre osoby s citlivou pokožkou, pretože sú antibakteriálne, protiplesňové, antistatické a antialergické. Charakteristickým znakom konopného oblečenia je jeho trvanlivosť - pri praní sa nezničí, je oveľa odolnejšia a jeho farby sa nevymývajú.

 

Konopné tkaniny sú rovnako prírodné ako bavlna, ale ich výroba je oveľa udržateľnejšia, pretože pestovanie vyžaduje menej vody a je oveľa efektívnejšie. Materiály z konopných vlákien sú plne ekologické a biologicky odbúrateľné. Vo fáze výroby je tkanina oveľa menej náročná na použitie farbív a ďalších chemických látok.

 

Ako sa vyrába konopné oblečenie?

Podľa historických prameňov bolo možné vyrábať konopné látky, povrazy a šnúry už pred niekoľkými storočiami. Primitívne metódy výroby konopnej priadze sú stále možné a dostupné, ale pre masovú výrobu bolo nutné proces zdokonaliť a predovšetkým automatizovať.

 

Na výrobu konopného oblečenia používajú výrobcovia pomerne tuhé, dlhé vlákna získané zo stonky rastliny. Najprv sa oddelia od kôry, potom sa vlákna vyčesajú, rozvoľnia, položia sa paralelne a potom sa spletú dohromady, aby vytvorila súvislú niť, z ktorej sa vyrába konopná priadza. Špeciálne tkacie stroje vyrábajú tkaninu prepletaním nití. Okrem mechanického spôsobu výroby priadze existuje aj alternatívny postup, ktorý je rýchlejší a lacnejší, ale vyžaduje veľké množstvo chemikálií. To platí najmä pre veľmi jemné viskózové alebo hodvábne varianty konopných tkanín.

 

Proces tkania na priemyselné účely vyžaduje špeciálnu výrobnú linku a samozrejme je možné ho vykonávať aj v remeselnom prostredí, ale primitívne metódy tvorby tkaniny sú veľmi časovo náročné, čo materiál veľmi predražuje. Väčšina odevov zo 100% konopnej tkaniny býva tuhá a pomerne hrubá, najmä na začiatku. Postupom času, s používaním, sa tkanina začína spracovávať a stáva sa mäkšou. Oproti tomu konopné oblečenie vytvorené z pleteniny, napríklad z konope a bavlny alebo konope a viskózy, je pružnejšie a mäkšie.

 

Aké značky vyrábajú konopné oblečenie?

Na okolitých trhoch už existuje prinajmenšom niekoľko značiek, ktoré vyrábajú svoje oblečenie z konopných tkanín. Ide väčšinou o malé firmy mladých návrhárov, ktoré ponúkajú pomerne drahé výrobky, obvykle šité na zákazku, teda v systéme predobjednávok. Vysoká cena týchto výrobkov je spôsobená nielen remeselnou povahou ich výroby, ale aj tým, že konopné materiály sú pomerne drahé a ich dostupnosť v Európe je obmedzená. Tieto značky sa vyznačujú malými ročnými alebo polročnými kolekciami a vysokou kvalitou svojich výrobkov, ktorá obvykle vychádza z poslania spojeného s ekologickou módou a trendom udržateľnej výroby.

 

Lídrom a predchodcom používania konopných tkanín medzi veľkými výrobcami odevov je značka Levi Strauss. Prvé džínsy navrhnuté majiteľom spoločnosti boli vyrobené z konopného vlákna – vo svojej dobe boli v USA veľmi obľúbené, najmä medzi farmármi a jazdcami rodea, ktorí ich označovali za nezničiteľné. V súčasnej dobe existuje skupina výrobcov odevov s celosvetovou pôsobnosťou, ktorí trvalo vyrábajú odevy z konopných materiálov alebo zo zmesí konope a iných tkanín: Patagonia, Wrangler, Vans, Billabong, Levis alebo menej známe značky Afends a Wrap London. Iné spoločnosti k tomu pristupujú opatrnejšie – raz za čas dajú k dispozícii jednotlivé kolekcie z konope napríklad: ASOS, COS, H&M alebo Zara.

 

V krajinách, ktoré sú z hľadiska pestovania a technológie výroby konopných tkanín vyspelejšie, napríklad v Austrálii, Kanade alebo USA, existuje značný počet módnych značiek, ktorých kolekcie sú založené predovšetkým na konopných materiáloch: Hemp Temple, Mara Hoffman, Jungmaven alebo Tentree Clothing. Dokonca aj svetoví módni návrhári, ako sú Alexander Wang a Vivienne Westwoodová, majú modely z konopných látok. To ukazuje, že módny svet má o tento materiál stále väčší záujem, ale bude to budúcnosť módneho priemyslu?

 

Ekologické výhody výroby konopného oblečenia

Vzhľadom na to, že pestovanie konope je nenáročné - rastlina rastie vo všetkých podmienkach, nie je potrebné používať herbicídy ani pesticídy a veľké množstvo vody - je konope vynikajúcou surovinou na výrobu tkanín a rozhodne jednou z najekologickejších. Na výrobu 1 kg bavlny, čo zodpovedá jednému páru džínsov, je potrebných až 20 000 litrov vody. Rovnaké množstvo konopného materiálu je možné vyrobiť z iba 300-500 litrov vody. Už v tejto oblasti má konope obrovskú výhodu. Navyše konope potrebuje iba 3 až 4 mesiace na to, aby vyrástli dlhé vlákna, z ktorých sa vyrába tkanina, čo je o polovicu kratšia doba ako u bavlny. Konope je tiež oveľa účinnejšie a produkuje viac vlákna. Na výrobu 1 tony látky sa vypestuje o polovicu viac konope ako bavlny. Pokiaľ ide o porovnanie oboch látok, konope víťazí ešte v jednom aspekte, a tým je používanie pesticídov. Pri celosvetovom pestovaní bavlny sa spotrebúva veľké množstvo týchto chemikálií, uvádza sa, že až 10-16 % svetovej produkcie pesticídov sa používa na pestovanie bavlny. Konope vyžaduje minimálne alebo žiadne pesticídy, pretože má prirodzenú ochranu proti škodcom a jeho úroda je stabilnejšia.

 

Konope je jednou z najudržateľnejších plodín na svete. Rastlina je nielen nenáročná na údržbu, ale má aj remineralizačné vlastnosti a dokonca negatívnu uhlíkovú stopu – počas vegetačného obdobia pohlcuje viac CO2, než vyprodukuje. Vo fáze výroby tiež nevyžaduje veľa chemikálií alebo farbív (je veľmi savé, takže jej farbenie trvá kratšiu dobu). Konopné oblečenie je biologicky odbúrateľné, netoxické, neutrálne pre životné prostredie - jeho likvidácia ho neznečisťuje. Je to bezpochyby jedna z najekologickejších tkanín, ktorej celková ekologická stopa je oveľa nižšia ako u bavlny alebo iných materiálov.

Autor: Tomáš Konieczny