Ovčie kiahne - čo to je a aké sú ich príčiny?

Ovčie kiahne sú ochorenie, s ktorým sa stretne 95% populácie. Možno mu predchádzať? Má zmysel očkovanie? Aké pri kiahňach hrozia riziká a komplikácie?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Ovčie kiahne - čo to je a aké sú ich príčiny?

Ovčie kiahne sú vírusové ochorenie, ktorým si prevažná väčšina ľudí prejde v detstve. Je pre neho charakteristické to, že naše telo pokryje hromadu červených vyrážok, ktoré neznesiteľne svrbia. V nasledujúcom článku vám pripomenieme, na čo všetko si dať pri kiahňach pozor a ako sa dajú liečiť.

 

Čo sú ovčie kiahne?

Ide o infekčné ochorenie spôsobené vírusom varicella-zoster (VZV). Zdrojom infekcie je chorý človek. Choroba je veľmi nákazlivá. Vírus sa prenáša kvapôčkami a pohybom vzduchu na vzdialenosť až niekoľkých desiatok metrov - odtiaľ názov ovčie kiahne. Infekčný je aj obsah pľuzgierikov kiahní. Chorý nakazí svoje okolie 1-2 dni predtým, než sa objaví charakteristická vyrážka, a prestane infikovať až po zaschnutí všetkých pľuzgierikov a odpadnutí chrasty, čo trvá asi týždeň.

 

Ovčie kiahne - inkubačná doba

Inkubačná doba, tj doba, ktorá uplynie od vniknutia vírusu do organizmu do objavenia prvých príznakov ochorenia, sa pohybuje od 10 do 21 dní, v priemere 14 dní (u osôb so zníženou imunitou sa môže predĺžiť až na 28 dní).

 

Koho ohrozujú ovčie kiahne?

Ochorenie postihuje predovšetkým deti a najčastejšie má mierny priebeh, ale v poslednej dobe sa zvyšuje počet prípadov u dospievajúcich a dospelých, u ktorých má infekcia ťažší priebeh a vyššiu mieru komplikácií.

 

Ovčie kiahne - riziká, komplikácie, imunita

Najčastejšou komplikáciou je bakteriálna superinfekcia lézií kiahní, ktorá často vedie k zjazveniu. Medzi vzácnejšie, ale závažnejšie komplikácie patrí zápal pľúc, zápal stredného ucha, zápal myokardu, meningitída, encefalomyelitída, zápal mozgu a mozočku. U novorodencov a osôb s poruchou imunity môže byť ochorenie smrteľné. Zvlášť nebezpečné je ochorenie tehotnej ženy, pretože môže viesť k infekcii plodu.

 

Po prekonaní kiahní si vytvoríte trvalú imunitu. Vírus však zostáva v nervových gangliách latentný po zvyšok života a pri nešpecifických podnetoch, obvykle pri oslabení imunity, sa môže aktivovať a spôsobiť hemiplégiu. Ochorenie sa vyskytuje predovšetkým u starších ľudí, vyznačuje sa výraznou bolesťou v postihnutých oblastiach (neuralgia) a má tendenciu prechádzať do chronického stavu. Kožné lézie sa objavujú lokálne pozdĺž inervačných oblastí, najčastejšie na hrudníku alebo tvári, a obvykle postihujú jednu stranu tela. Nebezpečné je postihnutie zrakového alebo sluchového orgánu.

 

Aké časté sú ovčie kiahne?

Ovčie kiahne sú najčastejším infekčným ochorením detského veku. Každý sa ním však môže nakaziť iba raz za život. Odhaduje sa, že infikovaných je až 95 % populácie. V Česku je každoročne zaznamenaných nižšie desiatky tisíc prípadov. So zavedením očkovania proti ovčím kiahňam však možno očakávať, že počet osôb vnímavých k nákaze, a teda aj miera výskytu, bude postupne klesať.

 

Ako sa ovčie kiahne prejavujú?

Ochorenie začína horúčkou, bolesťou hlavy, malátnosťou. Obvykle druhý deň horúčky sa potom objaví vyrážka. Pri niekoľkých vzplanutiach sa postupne objavujú škvrny, papuly a potom vezikuly, ktoré zasychajú v pustuli. Premena erupcií obvykle trvá až 7 dní. Vyrážka je rozšírená po celom tele. Je sprevádzaná intenzívnym svrbením kože. Škrabanie môže spôsobiť superinfekciu erupcií a zjazvenie.

 

Novorodenci s vrodenými kiahňami (sporadickými) vykazujú vývojové poruchy, nízku pôrodnú hmotnosť, neurologické príznaky (mikrocefália, hydrocefalus, encefalitída, motorická a mentálna retardácia), očné vady (mikroftalmia, katarakta, atrofia optiky spôsobujúca slepotu, retinitída), zjazvenie kože, nedostatočný vývoj končatín. Infekcia matky niekoľko dní pred pôrodom alebo po ňom je veľmi nebezpečná pre novorodencov, u ktorého sa môže rozvinúť závažná multiorgánová vírusová infekcia.

 

kiahne

 

Čo robiť, keď sa objavia príznaky ovčích kiahní?

Je dôležité navštíviť lekára, akonáhle sa príznaky objavia. Je dôležité udržiavať kontakt s lekárom a byť si vedomý komplikácií, ktoré pacienta ohrozujú. Lekár rozhodne o potrebe antivírusovej medikácie a prípadnej hospitalizácii pacienta.

 

Ako lekár stanoví diagnózu?

Kožné lézie, ktoré sa objavujú v priebehu ovčích kiahní a hemiplégie, sú natoľko charakteristické, že je zvyčajne ľahké stanoviť diagnózu. Je možné vykonať sérologické testy, izolovať vírus z tekutiny odobratej z pľuzgierikov kiahní (tkanivová kultúra) a detekovať genetický materiál vírusu pomocou PCR.

 

Aké sú možnosti liečby ovčích kiahní?

V akútnej fáze ochorenia sa odporúča pokoj na lôžku. U ľahkých kiahní sa obvykle používa iba symptomatická liečba na zníženie horúčky a zmiernenie svrbenia. K dispozícii sú lokálne vysušujúce a protisvrbivé prípravky, ktoré však môžu podporovať bakteriálnu superinfekciu. Kúpele prinášajú úľavu a mali by sa používať denne.

 

U ťažších foriem ochorení a u pacientov s oslabenou imunitou sa používa aciklovir, ktorý zabraňuje deleniu a množeniu vírusu, čím skracuje a zmierňuje priebeh ochorenia. Vo vybraných prípadoch sa používa špecifický imunoglobulín (tj protilátky). Pacienti, u ktorých sa objavia komplikácie, a pacienti s oslabenou imunitou vyžadujú hospitalizáciu a odbornú liečbu.

 

Je možné úplné vyliečenie?

U ľudí s účinným imunitným systémom dochádza k spontánnemu vyliečeniu, ale vírus sa z tela nevylúči, zostáva latentný. Reaktivácia je preto možná, obvykle o mnoho rokov neskôr, v podobe herpes zoster. Následky kiahní môžu viesť k zjazveniu v mieste lézií kiahní, najmä ak došlo k bakteriálnej superinfekcii. V prípade komplikácií môže dôjsť k trvalým následkom, predovšetkým kardiovaskulárnym a neurologickým. Najzávažnejšie následky má vrodená infekcia, ktorá môže viesť k ťažkému postihnutiu. U jedincov s oslabenou imunitou môže byť priebeh ochorenia dokonca smrteľný.

 

Liečba následkov ovčích kiahní

Kožné lezie, ktoré sa pri ovčích kiahňach objavia, môžu zanechať trvalé následky na pokožke. Najmä, ak sa objavia u detí, ktoré majú tendenciu si ich škrabať. Po skončení ovčích kiahní odporúčame mazať postihnuté miesta niekoľko dní CBD masťou.
Masť významne urýchľuje hojenie a regeneráciu pokožky a zároveň taktiež znižuje riziko pre trvalé zjazvenie pokožky.

 

masť kiahne

 

Čo treba urobiť po liečbe?

U osôb, ktoré prekonali typický priebeh kiahní bez komplikácií, nie je nutný ďalší lekársky dohľad. Pacienti, u ktorých sa rozvinuli komplikácie alebo u ktorých bol priebeh ochorenia závažný a spôsobil poškodenie orgánov, vyžadujú ďalšie špecializované lekárske sledovanie, vrátane neurologickej, kardiologickej, očnej a liečebnej rehabilitácie.

 

Ovčie kiahne - očkovanie

Proti infekcii existuje účinná vakcína. V niektorých krajinách (USA, vybrané európske krajiny) je očkovanie proti ovčím kiahňam povinné. V Českej republike je očkovanie odporúčané všetkým, ktorí doteraz ochorenie neprekonali, najmä deťom s akútnou lymfoblastickou leukémiou v remisii.

 

Ak je očkovanie vykonané do 72 hodín po kontakte s chorým, môže ochrániť pred ochorením alebo zmierniť jeho priebeh. Pacienti s kiahňami by mali byť oddelení, aby sa zabránilo šíreniu infekcie. V uzavretých zariadeniach (nemocnice, domovy dôchodcov) je vhodné pacientov izolovať a oddeliť tých, ktorí s nimi prišli do styku.

 

Špecifické sérum obsahujúce ochranné protilátky sa podáva kontaktným osobám s vysokým rizikom komplikácií a novorodencom perinatálne chorých matiek. U žien, ktoré plánujú tehotenstvo a neprekonali kiahne, sa odporúča očkovanie s tým, že by nemali otehotnieť 3 mesiace po očkovaní.

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.