Všetko, čo potrebujete vedieť o gynekomastii

Hormóny

Zväčšenie prsných žliaz môže postihnúť mužov všetkých vekových kategórií. Čím je to spôsobené a ako s tým bojovať? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Všetko, čo potrebujete vedieť o gynekomastii

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to gynekomastia a pseudogynekomastia
  • Aké sú príčiny gynekomastie
  • Príznaky gynekomastie
  • Diagnostika gynekomastie
  • Ako sa zbaviť gynekomastie

 

Gynekomastia je stav, kedy sa tkanivo mužského prsníka zväčší. Ide o bežný stav, ktorý je dôsledkom zmeny rovnováhy medzi hormónmi testosterónom a estrogénom.

 

Čo je to gynekomastia a pseudogynekomastia?

Gynekomastia je zväčšenie množstva tkaniva prsných žliaz u chlapcov alebo mužov. Spôsobuje ju nerovnováha hormónov estrogénu a testosterónu. Gynekomastia môže postihnúť jedno alebo obe prsia, niekedy nerovnomerne.

 

Pseudogynekomastia je zväčšenie tukového tkaniva, nie však žľazového tkaniva v mužských prsiach. U novorodencov, chlapcov prechádzajúcich pubertou a starších mužov sa môže vyvinúť gynekomastia v dôsledku prirodzených zmien hladiny hormónov. Existujú aj ďalšie príčiny.

 

Dobré vedieť

Najčastejšie gynekomastia nepredstavuje závažný problém. Gynekomastia môže sama odznieť.

 

Ako gynekomastia ovplyvňuje telo?

Gynekomastia sa prejavuje ako výrastok veľkosti gombíka pod bradavkou. Môžete ho vidieť ako hrčku na prsníku alebo ho cítiť, keď na túto oblasť zatlačíte. Bulka sa môže v prsnom tkanive ľahko pohybovať a môže byť citlivá na dotyk. Bulky a zväčšenie pŕs sa môžu vyskytovať v jednom (jednostranná gynekomastia) alebo v oboch prsiach.

 

gynekomastia u mužov

 

Vývoj pŕs 

Prsné tkanivo sa vyvíja v maternici. Počas tejto doby prsia tvoria malé vetviace sa kanály za bradavkou. Kým chlapci nedosiahnu pubertu, ich prsné tkanivo je rovnaká ako u dievčat. Keď však dosiahnu pubertu, zvýšená hladina hormónov ovplyvňuje ďalší vývoj prsného tkaniva.

 

U dievčat hormón estrogén spôsobuje rast pŕs a tvorbu mliečnych žliaz (lalôčikov) na konci kanálikov, takže ženské prsia sú schopné produkovať mlieko.

 

Chlapci majú v puberte aj vyššie hladiny estrogénu, ale na konci dospievania majú obvykle oveľa vyššie hladiny testosterónu. Tým sa zastaví účinok estrogénu na prsné tkanivo a prsia sa obvykle sploštia.

 

Kto môže mať gynekomastiu?

Viac ako polovica novorodencov mužského pohlavia má zväčšené prsia alebo prsné púčiky. Tento stav je spôsobený hladinou estrogénu u matky. Zväčšené prsia obvykle v priebehu niekoľkých týždňov zmiznú.

 

V puberte viac ako polovica dospievajúcich chlapcov má určitý stupeň zväčšenia pŕs. Kolísanie hormónov, vrátane poklesu testosterónu a nárastu estrogénu, spôsobuje rast prsného tkaniva. Tento stav zmizne, akonáhle sa hladiny hormónov vyrovnajú – tento proces trvá približne šesť mesiacov až dva roky.

 

Zväčšené prsia sú častejšie u mužov starších ako 50 rokov. S pribúdajúcim vekom produkuje mužské telo menej testosterónu. Môžu mať aj viac telesného tuku, ktorý stimuluje produkciu estrogénu a rast prsného tkaniva.

 

TIP: Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje rast svalov, silu, vytrvalosť, spaľovanie tukov, sexuálnu funkčnosť, apetít, sebavedomie, kognitívne funkcie, psychickú pohodu a mnoho ďalšieho.

 

testosteronus1

 

Príznaky gynekomastie

Gynekomastia je stav, ktorý je obvykle zaznamenaný fyzickými zmenami, ktoré nevykazujú príznaky. U niektorých ľudí však môže rozvoj gynekomastie priniesť rôzne príznaky. Medzi príznaky gynekomastie patria nasledujúce:

 

  • Bolesť okolo hrudníka
  • Opuch v prsnom tkanive
  • Citlivosť v prsiach
  • Pocit nepohodlia, keď bradavka trie oblečenie

 

 

Príčiny gynekomastie

Hlavnou príčinou gynekomastie je hormonálna nerovnováha. Tiež obezita môže mať za dôsledok pseudogynekomastiu.

 

Hormonálna nerovnováha

Gynekomastia môže byť spôsobená nerovnováhou medzi pohlavnými hormónmi testosterónom a estrogénom. Estrogén spôsobuje rast prsného tkaniva. Všetci muži síce produkujú určité množstvo estrogénu, ale obvykle majú oveľa vyššiu hladinu testosterónu, ktorý zastavuje rast prsného tkaniva spôsobený estrogénom.

 

Pokiaľ sa rovnováha hormónov v tele zmení, môže to spôsobiť rast mužských pŕs. Niekedy je príčina tejto nerovnováhy neznáma.

 

Obezita

Veľká nadváha (obezita) je častou príčinou gynekomastie – nadváha totiž môže zvýšiť hladinu estrogénu, ktorý môže spôsobiť rast prsného tkaniva. Pokiaľ máte nadváhu, je tiež pravdepodobnejšie, že budete mať prebytočný tuk, ktorý môže prsné tkanivo zväčšovať. Niektorým ľuďom môže pomôcť zníženie hmotnosti alebo viac cvičenia, ale nie vždy sa tým stav zlepší. Tento stav sa nazýva pseudogynekomastia.

 

pseudogynekomastia

 

Novorodenci 

Gynekomastia môže postihnúť novorodených chlapcov, pretože estrogén prechádza placentou z matky na dieťa. Je to dočasné a zmizne to niekoľko týždňov po narodení dieťaťa.

 

Puberta

Počas puberty sa hladiny hormónov u chlapcov menia. Ak hladina testosterónu klesne, môže estrogén spôsobiť rast prsného tkaniva. Mnoho dospievajúcich chlapcov má určitý stupeň zväčšenia pŕs. Gynekomastia v puberte obvykle vymizne, akonáhle chlapci zostarnú a ich hladiny hormónov sa ustália.

 

Starší vek

Ako muži starnú, produkujú menej testosterónu. Starší muži majú tiež tendenciu mať viac telesného tuku, a to môže spôsobiť väčšiu produkciu estrogénu. Tieto zmeny hladín hormónov môžu viesť k nadmernému rastu prsného tkaniva.

 

Vedeli ste? 

Gynekomastia je najčastejším ochorením mužských pŕs. Postihuje 50 až 65 % chlapcov a mužov na celom svete.

 

Stavy spôsobujúce gynekomastiu

Niektoré stavy môžu spôsobiť zväčšenie mužských pŕs, vrátane:

 

  • Nádory nadobličiek.
  • Alkoholizmus.
  • Ochorenie obličiek alebo zlyhanie obličiek.
  • Klinefelterov syndróm (dedičné ochorenie).
  • Ochorenie pečene.
  • Ochorenie štítnej žľazy.

Diagnostika gynekomastie 

Lekár posúdi príznaky, vykoná fyzikálne vyšetrenie a preskúma vašu zdravotnú a rodinnú anamnézu. Môže byť tiež odporúčané vyšetrenie krvi na kontrolu hladiny hormónov. Vzhľadom na to, že gynekomastia aj rakovina prsníka spôsobujú hrčky v prsníku, môže vám lekár nariadiť:

 

  • ultrazvuk pŕs na zobrazenie podrobných snímok prsných výrastkov
  • mamografické vyšetrenie na vyšetrenie neobvyklých výrastkov alebo zmien v prsnom tkanive

 

gynekomastia

 

Stavy, ktoré spôsobujú podobné príznaky

Zdravotnícky tím sa bude chcieť uistiť, že opuch pŕs je gynekomastia a nie iný stav. Medzi ďalšie stavy, ktoré môžu spôsobovať podobné príznaky, patria:

 

Stlštené prsné tkanivo

 

Iný názov pre tento stav je pseudogynekomastia. Niektorí ľudia, najmä tí s obezitou, majú v prsiach tuk, ktorý vyzerá ako gynekomastia. Nie je to však to isté ako gynekomastia. U ľudí, u ktorých bol tento stav diagnostikovaný, nie je potrebné robiť ďalšie vyšetrenia.

 

Rakovina prsníka

 

Rakovina prsníka je u mužov neobvyklá, ale môže sa vyskytnúť. Zväčšenie jedného prsníka alebo prítomnosť pevnej hrčky vyvoláva obavu z rakoviny prsníka u mužov.

 

Ďalšie stavy

 

Zápal prsníka - jedná sa o zápal prsného tkaniva, ktorý niekedy zahŕňa infekciu. Lipóm - táto pomaly rastúca tuková hrčka nie je rakovinou.

 

Liečba gynekomastie

Gynekomastia často časom zmizne aj bez liečby. Ak je však gynekomastia spôsobená zdravotným stavom, môže byť potrebná liečba. Ak užívate lieky, ktoré môžu byť príčinou gynekomastie, opýtajte sa svojho zdravotníckeho tímu na možnosti voľby. Lekár vám môže nariadiť, aby ste liek vysadili alebo skúsili iný.

 

U dospievajúcich, ktorí majú gynekomastiu v dôsledku prirodzených hormonálnych zmien počas puberty, často nie je potrebná žiadna liečba. Zdravotnícky tím môže odporučiť kontroly každých 3 až 6 mesiacov, aby zistil, či sa stav sám od seba zlepšuje. Gynekomastia u dospievajúcich často zmizne bez liečby za menej ako dva roky.

 

Liečba môže byť potrebná, pokiaľ sa gynekomastia nezlepší sama od seba. Liečba môže tiež pomôcť, ak stav spôsobuje bolesť, citlivosť alebo rozpaky. Pokiaľ vás trápi rast prsného tkaniva, navštívte praktického lekára, ktorý s vami preberie možnosti liečby. Možnosti liečby zahŕňajú:

 

  • lieky na úpravu hormonálnej nerovnováhy
  • chirurgické odstránenie nadbytočného prsného tkaniva

Vždy navštívte praktického lekára, ak je oblasť veľmi bolestivá alebo je v nej zjavná hrčka. Niekedy môže byť potrebné hrčku odstrániť. Gynekomastia nesúvisí s rakovinou prsníka, ale ak vás trápi opuch prsníka, mali by ste navštíviť praktického lekára.

 

jednostranná gynekomastia

jednostranná gynekomastia

 

Chirurgické odstránenie nadbytočného prsného tkaniva

Zväčšené prsia môžete mať aj potom, čo ste čakali, kým gynekomastia sama zmizne, alebo potom, čo ste na ňu užívali lieky. Pokiaľ vás vzhľad alebo iné príznaky obťažujú, môže byť voľbou liečby chirurgický zákrok. Dve možnosti operácie gynekomastie sú:

 

  • Liposukcia - Pri tejto operácii sa odstráni prsný tuk, ale nie samotné tkanivo prsnej žľazy.

  • Mastektómia - Tento typ operácie odstráni tkanivo prsnej žľazy. Pri menšom množstve tkaniva žľazy je možné mastektómiu vykonať pomocou malých rezov. Tým sa skracuje doba rekonvalescencie. Niekedy sa liposukcia a mastektómia kombinujú.

Je možné gynekomastii predchádzať?

Mnohým hormonálnym zmenám, ktoré spôsobujú gynekomastiu, nemožno zabrániť. V prípade potreby môžete znížiť riziko zväčšenia prsníkov zmenou liekov alebo vyhľadaním liečby poruchy užívania návykových látok.

 

Záver 

Gynekomastia spôsobuje rast jedného alebo oboch prsníkov u mužov v dôsledku zväčšeného alebo nadmerne vyvinutého prsného tkaniva. Tento stav môže byť spôsobený hormonálnymi zmenami alebo po niektorých liekoch. Príznaky zvyčajne odznejú bez liečby. Na liečbu gynekomastie sú k dispozícii liečebné postupy, napríklad liposukcia či mastektómia. U väčšiny ľudí sú však obvykle zbytočné.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://www.nhs.uk/common-health-questions/mens-health/what-is-gynaecomastia/

https://www.livhospital.com/en/liv-health-guide/what-is-gynecomastia 

https://www.healthdirect.gov.au/gynaecomastia 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gynecomastia/diagnosis-treatment/drc-20351799 

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/16227-enlarged-male-breast-tissue-gynecomastia 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.