Púpava lekárska - vlastnosti, účinky, prínosy

|
Pečeň
Strava
Rastliny

Na čo je dobrá púpava? Aké má účinky a akým spôsobom môže zlepšiť ľudské zdravie? Kedy rastie a kedy kvitne púpava? Všetko, čo by ste o púpavach potrebovali vedieť, nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Púpava lekárska - vlastnosti, účinky, prínosy

Púpavu spozná každý. Sú v Čechách všadeprítomné a je ich mnoho. Vedeli ste však, že sú bohaté na antioxidanty a môžu hrať dôležitú úlohu vo vyváženom životnom štýle? Medzi ďalšie potenciálne zdravotné prínosy patrí znižovanie krvného tlaku, regulácia hladiny cukru v krvi a regulácia hmotnosti.

 

Púpava lekárska

Púpava lekárska alebo inak tiež smotánka (lat. Taraxacum officinale) sa vyskytuje v miernom pásme Európy, Ázie a Severnej Ameriky. Púpavy môžeme nájsť na trávnatých miestach a kvitnú od apríla do septembra. Púpava je dvojklíčnolistová trvalka, ktorá môže dorásť do výšky takmer 12 cm.

 

Tieto rastliny majú hlboko vykrajované, zubaté, lopatkovité listy, ktoré sú lesklé a bez chlpov. Stonky púpav sú zakončené jasne žltými kvetmi. Po odtrhnutí stonky vyteká latex, ktorý na vzduchu tuhne a necháva farebné fľaky na rukách. Žliabkovité listy odvádzajú dážď ku koreňom.

 

Kvety púpav sa otvárajú ráno so slnkom a zatvárajú sa večer alebo za pochmúrneho počasia. Tmavo hnedé korene sú mäsité a krehké a sú naplnené bielou mliečnou hmotou, ktorá je horká a mierne zapácha.

 

púpava

 

Výživové hodnoty púpav

Púpavy obsahujú veľa vitamínov a minerálov v malej rastline. Tiež sú skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, ako napr. vitamíny A, C a K, horčík, zinok, železo, vápnik a draslík.

 

Aj s týmito mikroživinami obsahuje šálka surovej púpavovej zeleniny iba 25 kalórií. Púpava má nízky obsah sacharidov a minimálny obsah cukru v jednej porcii. Esenciálne vitamíny a minerály púpavy ponúkajú niekoľko zdraviu prospešných látok bez toho, aby do vášho jedálnička pridávali nadmerné množstvo kalórií alebo sacharidov.

 

Ako je možné užívať púpavu?

Listy púpavy sa používajú na dochutenie šalátov, sendvičov a čajov. Kvety sa používajú na výrobu vína alebo medu. Koreň púpavy je možné užívať vo forme tabliet alebo doplnku stravy s extraktom alebo ho použiť na prípravu horúcej šálky púpavovej kávy či čaju bez kofeínu.

 

Je púpava bezpečná?

Púpava je všeobecne považovaná za bezpečnú rastlinu. Pre väčšinu zdravých dospelých je pridanie tejto silnej byliny do jedálnička obvykle bezpečné a prospešné, avšak treba vziať do úvahy aj niekoľko vedľajších účinkov.

 

Na začiatok môže púpava u niektorých ľudí vyvolať alergické reakcie pri konzumácii alebo aplikácii na kožu. Ak ste citliví na iné rastliny z rovnakej čeľade rastlín, ako je ambrózia, sedmokráska alebo bodliak, môžete byť citliví aj na púpavu.

 

Ak sa u vás objavia príznaky ako opuch, svrbenie alebo začervenanie, mali by ste okamžite prerušiť užívanie a poradiť sa so svojím lekárom. Aj ľudia, ktorí majú problémy s obličkami, žlčníkom alebo žlčovými kameňmi, by sa mali pred konzumáciou púpavy poradiť so svojím lekárom.

 

Púpava býva občas zamieňaná s mliečom zelinným. Na nasledujúcom obrázku je vidieť rozdiely, medzi týmito rastlinkami.

 

vykvitnutá púpava

Mlieč zelinný vs. Púpava lekárska

 

Kedy rastie a kvitne púpava?

Púpava kvitne od apríla do júla a na jeseň druhýkrát. Má žlté, jazykovité kvety, zbalené v kvetinovom koši zabalené v tmavo zelených listoch. Po dokončení kvetenstva pripomína bielu, ochmýrenú guľu a plodom púpavy je tzv. nažka. Všetky časti rastliny majú bielu mliečnu šťavu.

 

Prínosy púpavy

Hoci je púpava často prehliadaná ako otravná burina, môže byť v skutočnosti užitočným doplnkom vašej kuchyne aj lekárničky. Mnoho častí púpavy je jedlých, vrátane koreňov, listov a kvetov.

 

Korene aj zelené časti majú zdraviu prospešné vlastnosti a možno z nich pripraviť všetko od púpavového čaju až po super výživné šaláty.

 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

zdravá pečeň

 

Poskytuje veľké množstvo antioxidantov

Antioxidanty neutralizujú škodlivé účinky voľných radikálov. Ľudské telo voľné radikály produkuje prirodzene, ale škodí tým, že urýchľujú starnutie alebo postup niektorých ochorení.

 

Púpavy obsahujú beta-karotén, čo je antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením. Karotenoidy, ako je beta-karotén, zohrávajú zásadnú úlohu pri znižovaní poškodenia buniek. Kvet púpavy je tiež plný flavonoidov a polyfenolov, čo sú ďalšie typy antioxidantov.

 

 

Zdroj vlákniny

Korene púpavy sú skvelým zdrojom vlákniny a sú obzvlášť bohaté na druh rozpustnej vlákniny známe ako inulín. Vláknina je spájaná s niekoľkými zdraviu prospešnými účinkami, najmä pokiaľ ide o reguláciu hladiny cukru v krvi. Pretože vláknina prechádza telom nestrávená, pomáha spomaliť vstrebávanie cukru v krvnom riečisku, čo môže pomôcť zlepšiť dlhodobú kontrolu hladiny cukru v krvi.

 

Okrem udržiavania stálej hladiny cukru v krvi môže vláknina tiež chrániť pred mnohými zažívacími problémami, vrátane zápchy, bolestí žalúdka, hemoroidov, gastroezofageálnej refluxnej choroby (GERD) a žalúdočných vredov.

 

Pozitívne účinky na pleť

Vďaka svojim vlastnostiam proti starnutiu pomáha extrakt z púpavy v starostlivosti o pleť znižovať výskyt jemných liniek a vrások. Trojica vitamínov - A, C a E - obsiahnutá v púpavovom extrakte pomáha znižovať výskyt nepríjemných liniek a vrások, pretože podporuje tvorbu zdravých kožných buniek.

 

Napomáha zdravému tráveniu

Výskum ukazuje, že púpavy môžu zvýšiť prietok žlče, ktorý je nevyhnutný pre proces trávenia a vstrebávania tukov. Čerstvá alebo sušená púpavová bylina sa tiež používa ako mierny stimulant chuti do jedla a na zlepšenie žalúdočných ťažkostí.

 

Koreň púpavy môže pôsobiť ako mierne preháňadlo a používa sa na zlepšenie trávenia. Obsahuje prebiotickú vlákninu, ktorá preukázateľne zmierňuje zápchu a podporuje pravidelnosť čriev.

 

púpava

 

Chudnutie

Púpava zlepšuje metabolizmus sacharidov a reguluje vstrebávanie tukov. Potrebujeme zdravý metabolizmus sacharidov, aby sme zaistili, že ich naše telo využije ako energiu, a nie ako tukové zásoby.

 

Púpava a pečeň

Púpava pôsobí na pečeň hneď niekoľkými spôsobmi. Štúdia dospela k záveru, že púpava znižuje nadbytočný tuk uložený v pečeni a chráni pred oxidatívnym stresom, ktorý môže spôsobiť poškodenie pečene. Púpavy tiež môžu napomáhať predchádzať ochoreniu pečene tým, že zlepšujú ich funkciu a podporujú tvorbu žlče.

 

Podpora imunity 

Okrem mnohých ďalších zdraviu prospešných látok má koreň púpavy aj antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zastaviť rast baktérií a patogénov spôsobujúcich choroby.

 

Štúdia ukázala, že koreň púpavy je obzvlášť účinný proti niektorým kmeňom baktérií, ktoré sú zodpovedné za stafylokokové infekcie a choroby prenášané potravinami. Hoci je potrebné vykonať ďalší výskum, koreň púpavy môže byť užitočnou prírodnou metódou na podporu imunitného systému v boji proti bakteriálnym infekciám.

 

Púpava je tiež dobrým zdrojom vitamínu C, jedného z najprínosnejších vitamínov pre imunitný systém. Prítomnosť vitamínu C môže byť príčinou jej uvádzanej účinnosti proti sezónnemu prechladnutiu.

 

Kosti a zuby 

Púpavy sú skvelým zdrojom vitamínu K, dôležité živiny, ktorá hrá kľúčovú úlohu pre zdravie kostí. Tento esenciálny vitamín zvyšuje hladinu špecifickej bielkoviny potrebnej na budovanie silných kostí, a práve preto je nižší príjem vitamínu K spájaný so zvýšeným rizikom zlomenín a zníženou hustotou kostí. Púpava obsahuje aj vápnik, ktorý tvorí štruktúru kostí a zubov a pomáha ich udržiavať silné.

 

TIP: Skvelým prostriedkom na podporu kostí, zubov a zdravia všeobecne je náš unikátny CBD olej s vitamínmi D3 + K2

 

CBD oleje herbalus

 

Smotánka a rakovina 

Časti rastliny púpavy môžu pomôcť znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Hoci štúdie o listoch púpavy sú obmedzené, korene púpavy môžu minimalizovať rast rakoviny prsníka. Koreň púpavy môže vďaka svojim liečivým zložkám potláčať rast rakovinových buniek a znižovať riziko vzniku rakoviny žalúdka, hrubého čreva, prostaty a pankreasu.

 

Aj keď sú na preukázanie týchto teórií potrebné ďalšie testy, súčasné výskumy sú povzbudivé. Tradičná medicína už dlho využíva rastlinu púpavu na liečbu rôznych orgánových ochorení a môže byť účinnou prírodnou liečbou pri liečbe niektorých foriem rakoviny.

 

TIP na súvisiaci článok: Ako a prečo vzniká rakovina?

 

Pomoc pri menštruačných kŕčoch

Listy púpavy môžu vďaka svojim protizápalovým a uvoľňujúcim účinkom pomôcť zmierniť menštruačné kŕče. Púpavový list je tiež prírodné diuretikum, takže môže pomôcť znížiť zadržiavanie vody v tele a nadúvanie, čo sú časté príznaky menštruačných kŕčov.

 

Listy púpavy môžu tiež pomôcť vyrovnať hladinu hormónov v tele, čo môže pomôcť zmierniť menštruačné kŕče. Listy púpavy obsahujú fytoestrogény, čo sú rastlinné zlúčeniny, ktoré majú vlastnosti podobné estrogénom. Aj keď sú potrebné ďalšie testy a výskumy, listy púpavy môžu pomôcť zmierniť niektoré príznaky menštruačných kŕčov.

 

Zlepšenie nálady a kognitívnych funkcií

Nálada a kognitívne funkcie sú ovplyvnené zdravím mozgu a jeho podporných živín. Listy púpavy obsahujú antioxidanty a cholín, dve zlúčeniny, ktoré pomáhajú mozgu fungovať čo najlepšie. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením a znižujú oxidačný stres v mozgu, čo zlepšuje kognitívne funkcie a znižuje riziko poklesu kognitívnych funkcií súvisiacich s vekom.

 

Cholín zase napomáha syntéze acetylcholínu, neurotransmiteru, ktorý podporuje pamäť a kognitívne funkcie. Vďaka živinám v púpavovom liste, ktoré podporujú činnosť mozgu, môže púpava zlepšovať náladu a kognitívne funkcie a potenciálne znižovať riziko neurodegeneratívnych ochorení.

 

Zníženie hladiny cholesterolu

Púpavy obsahujú bioaktívne látky, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Výskumy vykonávané in vivo a in vitro ukázali, že púpava môže pomáhať znižovať hladinu krvných lipidov. To môže zahŕňať lipidy vrátane cholesterolu a triglyceridov.

 

Je možné, že púpava môže ľuďom pomôcť pri liečbe vysokej hladiny cholesterolu, ale je potrebné vykonať ešte ďalšie výskumy.

 

Záver

Hoci púpavu mnohí považujú za obyčajnú burinu, má pôsobivé účinky na zdravie, pokiaľ ide o podporu tráviaceho a imunitného systému. Hoci sa s ňou nezaobchádza ako s liekom, ako doplnok stravy ponúka ochranu pred oxidačným stresom, pečeňovými chorobami, vysokým cholesterolom a krvným tlakom, vysokou hladinou cukru v krvi, problémami s obličkami a infekciami.

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://lifebotanics.com.au/blogs/life-botanics/the-10-health-benefits-of-dandelion

https://www.mountsinai.org/health-library/herb/dandelion

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29548293/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5712354/ studie rakoviny

https://ensosuperfoods.com/blogs/supergreens/dandelion-leaf-benefits

 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.