Alopécia areata - príčiny, príznaky, liečba

Autoimunitní onemocnění

Alopécia areata je autoimunitné ochorenie. Čo ale spôsobuje alopéciu a aké sú príznaky tohto ochorenia? Ako prebieha diagnostika a liečba? To a ďalšie informácie nájdete v našom článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Alopécia areata - príčiny, príznaky, liečba

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to alopécia
  • Aké sú príznaky alopécie areata
  • Prečo dochádza k alopécii
  • Diagnostika a liečba alopécie
  • Dorastajú vlasy späť pri alopécii?

 

Alopécia areata je autoimunitné ochorenie, ktoré môže viesť k nepredvídateľnému vypadávaniu vlasov. Vedci sa domnievajú, že príčina je genetická, pretože sa obvykle vyskytuje v rodinách.

 

Čo je alopécia?

Alopécia (tiež známa ako alopécia areata) je chronické, imunitne sprostredkované kožné ochorenie charakterizované náhlou stratou vlasov na pokožke hlavy, fúzov a niekedy aj obočia, rias a ochlpenia na tele.

 

Môže byť tiež popísaná ako lysina alebo ložisková alopécia. Toto nepravidelné vypadávanie vlasov je veľmi nepredvídateľné, pretože rast vlasov sa môže kedykoľvek vrátiť do normálu a potom náhle znova vypadnúť.

 

Postihnuté miesta nevykazujú žiadne známky zápalu alebo iných dôvodov vypadávanie vlasov. Škvrny vypadávanie vlasov môžu byť také malé ako veľkosť mince alebo môžu úplne postihnúť postihnutú oblasť.

 

Najčastejším prejavom alopecia areata sú lokalizované lysé škvrny, najčastejšie na pokožke hlavy alebo fúzov. Pokiaľ dôjde k úplnej strate všetkých vlasov na pokožke hlavy, nazýva sa to alopecia totalis. Pokiaľ ide o vlasy na pokožke hlavy aj o ochlpenie tela, nazýva sa to alopecia universalis.

 

Vedeli ste?

Celosvetovo sa s alopéciou niekedy v živote stretne približne 2 percentá ľudí.

 

Kto trpí alopéciou areata?

Alopécia areata sa môže objaviť u kohokoľvek. Šanca, že budete mať alopéciu areatu, je však vyššia, ak:

 

  • ste dieťa,
  • alopécia areata sa u vás vyskytla v rodine,
  • vy alebo vaši rodinní príslušníci trpíte autoimunitným ochorením, vrátane cukrovky, lupusu alebo ochorenia štítnej žľazy.

 

Vedeli ste?

Muži aj ženy trpia alopéciou rovnako a postihuje všetky rasové a etnické skupiny.

 

alopecie

 

Typy alopécie

Existujú rôzne typy tohto stavu. Alopecia areata je najčastejšia vo svojej hlavnej forme, ale existujú aj iné, vzácnejšie typy:

 

  • Alopecia areata totalis znamená stratu všetkých vlasov na hlave.
  • Alopecia areata universalis je strata vlasov po celom tele.
  • Difúzna alopécia areata je skôr náhle rednutie vlasov ako stratené škvrny.
  • Ophiasis alopecia areata spôsobuje vypadávanie vlasov v tvare pruhu po stranách a v zadnej časti hlavy.

 

 

Aké sú hlavné príčiny alopécie?

Alopécia areata je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje, že váš imunitný systém napáda vaše telo. Váš imunitný systém napáda vlasové folikuly, pretože si myslia, že sú to cudzí votrelci - baktérie, vírusy, parazity alebo plesne, ktoré spôsobujú infekcie, choroby a ochorenia.

 

Keď k tomu dôjde, začnú vám vypadávať vlasy, často v chuchvalcoch veľkosti. Rozsah vypadávania vlasov je rôzny. V niektorých prípadoch je to iba na niekoľkých miestach. V iných prípadoch môže byť vypadávanie vlasov výraznejšie, vrátane úplnej straty vlasov.

 

Vaša genetická výbava (časti vašich buniek, ktoré určujú vaše fyzické vlastnosti, ako je farba očí, výška alebo farba vlasov) môže vyvolať autoimunitnú reakciu vášho tela. Alebo môže reakciu vyvolať vaša genetická výbava v kombinácii s vírusom alebo inou látkou, s ktorou sa stretnete.

 

Spúšťače zahŕňajú kombináciu viacerých environmentálnych a genetických faktorov. Alopécia môže byť často spojená s inými autoimunitnými poruchami, ako je ochorenie štítnej žľazy, systémový lupus erythematosus, psoriáza, reumatoidná artritída a ďalšie zápalové ochorenia.

 

Vedeli ste?

Jedná sa o druhú najčastejšiu formu vypadávania vlasov, hneď po ženskej plešatosti a mužskej plešatosti.

 

Príznaky alopécie areata

Medzi najčastejšie príznaky alopécia areata patria:

 

  • vypadávanie vlasov, vrátane vlasov na hlave, tváre, obočia, rias a ochlpenia na tele,
  • jamkovité nechty.

Vaše škvrny zvyčajne nebudú mať žiadne ďalšie príznaky, ale v zriedkavých prípadoch sa môžu vyskytovať:

 

  • svrbenie (pruritus),
  • zmena farby (červená, fialová, hnedá alebo šedá),
  • vytvorenie viditeľné, ústie pripomínajúce otvory vo vlasových folikuloch (folikulárne ostie),
  • mať čierne bodky, čo sú vlasové chĺpky, ktoré sú viditeľné vo folikulárnych ostiach (kučeravé vlasy),
  • vyrastanie krátkych vlasov, ktoré sú hore silnejšie a smerom k pokožke hlavy sa zužujú (vlasy s výkričníkom),
  • rast bielych vlasov.

alopecie u žen

 

Aké sú skoré príznaky alopécie?

Medzi bežné príznaky alopécie areata patrí jedna malá okrúhla škvrna alebo viac škvŕn vypadávanie vlasov. Alopecia areata zvyčajne začína v malej lokalizovanej oblasti, ale môže prejsť do alopecia totalis a alopecia universalis.

 

Typickým nálezom aktívnej alopécie je ochlpenie "výkričníka" na okraji lyzín, ktoré je možné voľným okom vidieť ako krátke chĺpky s užšou bázou na koži a silnejším koncom. Tieto chĺpky sú krehkejšie a pravdepodobne vypadnú.

 

Navyše niektorí jedinci s alopéciou pociťujú abnormality nechtov, ako je tvorba jamiek na nechtovej platničke. Abnormality nechtov sa môžu objaviť pred alebo počas vypadávania vlasov, alebo dokonca potom, čo vlasy začali znova dorastať.

 

Dobré vedieť

Alopécia areata nie je nákazlivá. Alopécia areata sa nešíri kontaktom kože na koži ani vzdušnou cestou.

 

Čo sa stane, keď máte alopéciu areatu?

Alopecia areata spôsobuje, že vám vlasy vypadávajú po častiach. Škvrny sú zvyčajne malé a okrúhle - približne veľkosti štvrtky - ale tvar a množstvo vypadaných vlasov môže byť väčšia alebo menšia.

 

Na vašich nechtoch sa tiež môžu objaviť jamky alebo jamky (kuperózne priehlbiny). Môžu spôsobovať, že vaše nechty budú hrubé alebo zrnité ako šmirgľový papier.

 

Alopécia areata zvyčajne nemá vplyv na vaše fyzické zdravie. Môže vás však ovplyvniť psychosociálne (ako spoločnosť a sociálne skupiny ovplyvňujú vaše myšlienky a emócie) a psychologicky (ako premýšľate o sebe a svojom správaní). Môžete pociťovať stres, úzkosť a depresie.

 

TIP: Pre optimálne fungovanie mozgu a podporu kognitívnych funkcií vyskúšajte náš unikátny produkt BYSTRÝ MOZOG. Tiež podporuje duševné zdravie a posilňuje odolnosť voči stresu.

 

herbalus bystry mozek

 

Diagnostika alopécie areata

Lekár môže zvyčajne diagnostikovať alopéciu areatu na základe fyzikálneho vyšetrenia. Spýta sa na vašu anamnézu, vrátane toho, kedy ste si začali všímať vypadávanie vlasov a či sa u vás v rodine vyskytla alopécia areata alebo autoimunitné poruchy. Môžu vám tiež vyšetriť nechty.

 

Aké testy sa vykonávajú na diagnostiku alopécie areata?

Ak lekár nemôže stanoviť diagnózu po fyzickom vyšetrení, môže:

 

  • vyšetriť pokožku hlavy na známky infekcie,
  • odobrať vzorku vašich vlasov a poslať ho do laboratória na analýzu,
  • odobrať biopsiu vlasovej pokožky a skontrolovať, či nejde o kožné ochorenie,
  • vykonať krvné testy.

Liečba alopécie 

Jedinci s malými škvrnami vypadávanie vlasov môžu mať prospech z protizápalovej liečby pomocou topického steroidu vo forme šampónu, mlieka alebo peny.

 

Lokálna liečba steroidy by mala byť používaná po dobu najmenej troch mesiacov, aby boli vidieť výsledky, a po šiestich mesiacoch by mala byť ukončená, pokiaľ nedochádza k rastu nových vlasov. Medzi potenciálne vedľajšie účinky patrí folikulitída, vyrážka a stenčenie kože. Lokálna liečba steroidmi nie je indikovaná pri alopécii totalis a alopécia universalis.

 

Ďalšou možnosťou liečby nerovnomerného vypadávania vlasov je intralezionálna aplikácia steroidov vo forme injekcie priamo do vrchnej vrstvy kože. Zvyčajne je potrebných viac injekcií, čo môže viesť k atrofii kože v mieste vpichu.

 

Injekcie steroidov do lézií sa neodporúčajú u jedincov s rýchlo progredujúcou alopecia areata alebo u jedincov s alopéciou totalis alebo alopecia universalis.

 

Ďalšou topickou liečbou je anthralín. Antralín má protizápalové vlastnosti a zvyčajne trvá asi osem týždňov, kým sa objaví nový rast vlasov. Potenciálnymi vedľajšími účinkami antralinu sú zmena farby kože a podráždenia, čo z neho robí nežiaducu voľbu pre dlhodobú liečbu.

 

Alopécia môže byť tiež liečená perorálnymi liekmi, ako je minoxidil. Minoxidil pôsobí ako vazodilatátor, ktorý zvyšuje prietok krvi do pokožky hlavy.

 

U minoxidilu môže trvať mesiace, kým dôjde k rastu vlasov, takže sa obvykle používa v kombinácii s topickým steroidom. Časté vedľajšie účinky pozorované u minoxidilu môžu zahŕňať zápal kože, bolesti hlavy a prerastanie vlasov.

 

Pri alopécii totalis a alopécia universalis zahŕňa potenciálna liečba dlhodobé užívanie kortikosteroidov a kontaktnú imunoterapiu. Systémová liečba kortikosteroidmi perorálnym prednizolónom by mala pokračovať až 6 mesiacov, aby sa udržoval rast vlasov.

 

Vzhľadom na vedľajšie účinky dlhodobého užívania perorálnych kortikosteroidov je tento liek vyhradený pre osoby s veľmi rozsiahlou alopéciou. Týždenná liečba lokálnym alergénom imunoterapie, ako je difenylcyklopropenón, sa v niektorých prípadoch ukázala ako účinná.

 

Aby sa dosiahol dostatočný rast vlasov, liečba by mala pokračovať aspoň šesť mesiacov.

 

Mnoho ľudí navyše hľadá psychickú podporu a kozmetické predmety, ako sú parochne.

 

alopecie foto

 

Prevencia alopécie 

Neexistuje žiadny spôsob, ako alopécii areate zabrániť. Liečba môže zmierniť vaše príznaky. Ak máte alopéciu areatu, môže sa počas vášho života objavovať a miznúť.

 

Ako sa starať o seba ak mám alopéciu?

Existujú rôzne kozmetické a ochranné techniky, ktoré môžu ľudia s alopéciou areatou používať na starostlivosť o seba, vrátane:

 

  • ak ste prišli o riasy, noste slnečné okuliare, ktoré chránia vaše oči pred slnkom a okolitým prostredím.

  • Noste pokrývky (parochne, klobúky alebo šatky), ktoré chránia vašu hlavu pred nepriaznivými vplyvmi.

  • Jedzte vyváženú stravu - Rast vlasov je proces závislý od vitamínov a minerálov. Hoci to nesúvisí konkrétne s alopéciou areata, ľudia, ktorí držia módne diéty, majú často problémy s vypadávaním vlasov. Stredomorská strava obsahuje ovocie, zeleninu a bielkoviny, ktoré môžu pomôcť posilniť vlasy a minimalizovať ich vypadávanie.

  • Zvážte užívanie doplnkov stravy s vitamínom D.

cbd olej D3k2

 

Dorastajú vlasy späť?

Áno, vlasy môžu dorásť. Niektorí ľudia, ktorí o vlasy prídu, si ich nechajú znova narásť a už nikdy sa im to nestane. To je častejšie, keď má niekto niekoľko miest s vypadanými vlasmi. Častejšie sa stáva, že ľudia o vlasy prídu, aby im znova narástli a vypadli. Keď vlasy vypadnú potom, čo znova narastú, hovorí sa tomu recidíva.

 

U mnohých ľudí dochádza k recidíve do jedného roka od opätovného dorastania vlasov a väčšina recidív sa objaví do 5 rokov. Tieto epizódy vypadávania a opätovného dorastania vlasov sa môžu vyskytovať po celý život človeka.

 

To, koľko vlasov človeku znova narastie, sa líši. U niektorých ľudí dochádza k úplnému dorastaniu vlasov. Mnohí však nezaznamenajú taký rast vlasov, aký očakávali. Keď vlasy začnú znovu rásť, môžu byť biele alebo svetlé a jemnejšie ako predtým. To je obvykle dočasné. Časom a niekedy aj vhodnou liečbou sa často vráti prirodzená farba a štruktúra vlasov.

 

Vedeli ste?

U 8 z 10 ľudí vlasy do roka samovoľne dorastú.

 

Ako dlho trvá epizóda alopécie areata?

To je rôzne. Vlasy môžu samy dorásť približne za rok a niektorí ľudia už nikdy nemajú ďalšiu epizódu vypadávanie vlasov. Niekedy vlasy potrebujú na opätovný rast pomoc. Bez liečby môže vypadávanie vlasov zostať rovnaké alebo sa zhoršiť.

 

Pri liečbe je možné pozorovať určitý opätovný rast vlasov do 6 týždňov. Na úplný opätovný rast však potrebujete mesiace.

 

Potom, čo vlasy dorastú, je možné, že sa objavia ďalšie epizódy vypadávanie vlasov. Doba medzi jednotlivými epizódami sa líši. Vypadávanie vlasov sa môže na dlhú dobu zastaviť, alebo môžete pomerne rýchlo zaznamenať ďalšie vypadávanie vlasov.

 

Dobré vedieť

Vyhnite sa vlasovým prípravkom obsahujúci drsné chemické látky. Snažte sa nájsť šetrné šampóny a kondicionéry bez silikónov a parabénov.

 

Alopécia u detí

U alopécie areata sa na povrchu kože nevyskytuje začervenanie ani šupinatenie. U detí sa obvykle najprv objaví jedna až niekoľko malých škvŕn na pokožke hlavy, ale občas dochádza k rýchlejšiemu vypadávaniu vlasov, ktoré zahŕňa takmer celú pokožku hlavy, obočie, riasy a ochlpenia na tele.

 

Súhrn 

Vypadávanie vlasov môže byť znepokojujúce. Alopecia areata je bežné ochorenie, ktoré spôsobuje vypadávanie vlasov kdekoľvek na tele, ale obvykle postihuje pokožku hlavy.

 

Každý človek stráca vlasy, keď sa umýva šampónom alebo kefou, je to súčasť procesu rastu vlasov. Pokiaľ však trpíte alopéciou areata, môžete si všimnúť väčšie vypadávanie vlasov ako obvykle.

 

Alebo si to nemusíte všimnúť, kým sa neobjaví útržkovitá plešatosť. Obráťte sa na svojho lekára, akonáhle si všimnete vypadávanie vlasov, najmä ak to spôsobuje stres, úzkosť alebo depresia.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/70957 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4521674/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4521674/

https://www.niams.nih.gov/health-topics/alopecia-areata 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18425901/ 

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/types/alopecia 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

hoffmannova - foto  

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.