Ako alkohol ovplyvňuje mozog a kognitívne funkcie?

|
Mozog

Alkohol narúša komunikačné dráhy v mozgu a môže ovplyvniť jeho vzhľad a fungovanie. Alkohol sťažuje činnosť oblastí mozgu, ktoré riadia rovnováhu, pamäť, reč a úsudok, čo vedie k vyššej pravdepodobnosti nehôd a iným negatívnym následkom.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Ako alkohol ovplyvňuje mozog a kognitívne funkcie?

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Ako alkohol ovplyvňuje mozog?
  • Ako pozorovať účinky poškodenia alkoholom
  • Čo sa deje pri abstinencii
  • Alkohol a duševné zdravie
  • Vplyv alkoholu na dospievajúci mozog

Dlhodobé nadmerné pitie alkoholu spôsobuje zmeny v neurónoch, napríklad zmenšenie ich veľkosti. Nižšie sú uvedené niektoré kľúčové témy týkajúce sa alkoholu a mozgu.

 

Ako alkohol pôsobí na mozog?

Alkohol výrazne ovplyvňuje zložité štruktúry mozgu. Blokuje chemické signály medzi nervovými bunkami (neurónmi), čo vedie k okamžitým príznakom intoxikácie, ako je impulzívne správanie, nezrozumiteľná reč, slabá pamäť a spomalené reflexy.

 

Pri dlhodobom nadmernom pití sa mozog prispôsobuje tým, že sa stáva citlivejším na určité chemické látky (neurotransmitery).

 

Keď alkohol vyprchá, mozog naďalej nadmerne aktivuje tieto neurotransmitery, čo vedie k bolestivým a potenciálne nebezpečným abstinenčným príznakom, ktoré môžu poškodiť mozgové bunky.

 

Toto poškodenie sa zhoršuje pri nadmernom pití a náhlom vysadení alkoholu. Poškodenie mozgu alkoholom môže mať niekoľko foriem. Prvou je neurotoxicita, ku ktorej dochádza, keď neuróny reagujú na neurotransmitery príliš dlho.

 

opilost

 

Nadmerné vystavenie neurotransmiteru môže spôsobiť, že neuróny nakoniec „vyhoria“. Keďže neuróny tvoria dráhy medzi rôznymi časťami mozgu, keď začnú vyhorieť, môže to spôsobiť výrazné spomalenie reakcií týchto dráh.

 

Okrem poškodenia dráh nadmerné užívanie alkoholu poškodzuje aj samotný mozog. U ľudí závislých od alkoholu často dochádza k „zmenšovaniu mozgu“, čo je zmenšovanie objemu sivej hmoty (telieska buniek) aj bielej hmoty (dráhy buniek) v priebehu času.

 

Existujú určité jemné rozdiely v tom, ako dochádza k poškodeniu mozgu u mužov a žien, ale bez ohľadu na pohlavie sa úbytok mozgovej hmoty zvyšuje s vekom a množstvom skonzumovaného alkoholu.

 

 

Zabíja alkohol mozgové bunky?

Alkohol je neurotoxín, ktorý môže narušiť komunikáciu mozgu. Ovplyvňuje aj funkciu mozgových buniek.

 

To môže viesť k zhoršeniu intelektu, bolestiam hlavy, strate pamäti, spomaleniu myslenia, nezrozumiteľnej reči a problémom s rovnováhou a koordináciou. Nadmerné pitie alkoholu môže ovplyvniť nervový systém a spôsobiť necitlivosť a bolesť rúk a nôh, záchvaty a demenciu.

 

Alkohol je toxický aj pre vyvíjajúci sa mozog počas tehotenstva a môže spôsobiť vrodené postihnutia vrátane vývojových porúch.

mozek kreslený

 

Aké sú pozorovateľné účinky poškodenia alkoholom?

Keďže alkohol ovplyvňuje veľkú časť mozgu, v dôsledku nadmerného pitia alkoholu sa môže vyskytnúť mnoho rôznych druhov kognitívnych porúch vrátane problémov s plynulosťou reči a verbálnym učením, rýchlosťou spracovania, pracovnou pamäťou, pozornosťou, riešením problémov, priestorovým spracovaním a impulzívnosťou.

 

Časti mozgu súvisiace s pamäťou a „vyššími funkciami“ (napr. riešenie problémov a kontrola impulzov) sú náchylnejšie na poškodenie ako iné časti mozgu, takže problémy v týchto oblastiach bývajú horšie ako v iných.

 

Dobré vedieť

Dospievajúci sú obzvlášť ohrození dlhodobým alebo trvalým poškodením a nedostatočnou výkonnosťou, pretože ich najviac postihnuté oblasti mozgu sa stále vyvíjajú.

 

Krátkodobé účinky

Ak si dáte s priateľmi len jedno alebo dve pivá, ako alkohol ovplyvňuje vás a váš mozog? Z krátkodobého hľadiska môže alkohol ovplyvniť vaše kognitívne funkcie a spôsobiť:

  • nezrozumiteľnú reč.
  • Rozmazané videnie.
  • Nedostatok kontroly.
  • Únavu.
  • Zhoršenú koordináciu oko-ruka.
  • Spomalený reakčný čas.
  • Problémy s rovnováhou.
  • Zhoršená pamäť a uvažovanie.
  • Zmätenosť.
  • Výkyvy nálad.
  • Nevoľnosť a vracanie.
  • Strata pamäti.

Tieto účinky sa môžu objaviť už po jednom poháriku - a zvyšujú sa s každým ďalším pohárikom.

zvracení

 

Dlhodobé účinky

Vo všeobecnosti sa časom objavili nové štúdie, ktoré ukázali, že chronické užívanie alkoholu - ak je veľmi intenzívne - môže viesť k poškodeniu mozgu, a to tak sivej, ako aj bielej hmoty. Môže spôsobiť atrofiu mozgu a časom ho zmenšiť.

 

Dobré vedieť

To znamená, že dlhodobé užívanie alkoholu môže spôsobiť štrukturálne zmeny mozgu.

 

Bez liečby sa kognitívne poruchy zhoršujú a nakoniec sa vyvinú do trvalého syndrómu známeho ako demencia súvisiaca s alkoholom - ktorá predstavuje približne 10 % všetkých prípadov demencie (okrem toho sa odhaduje, že alkohol prispieva k približne 29 % všetkých ostatných prípadov demencie).

 

Môže tiež zvýšiť počet mozgových príhod, ktoré môžu tiež spôsobiť demenciu.

 

Kognitívne deficity zhoršuje podvýživa, najmä nedostatok vitamínu B (bežný nedostatok pri závislosti od alkoholu). Podvýživa a intenzívne užívanie alkoholu môžu časom spôsobiť vážne poruchy pamäti a reči a potenciálne môžu vyústiť do trvalej kognitívnej poruchy nazývanej Wernickeho-Korsakovov syndróm, ktorá spôsobuje amnéziu a v prípade neliečenia môže viesť až ku kómatu.

 

Wernicke-Korsakoffov syndróm

Ľudia, ktorí nadmerne a dlhodobo užívajú alkohol, sú tiež vystavení riziku nedostatku tiamínu v dôsledku nesprávnej výživy, čo môže viesť k vzniku Wernickeho-Korsakovho syndrómu (WKS).

 

Pri Wernickeho encefalopatii pociťujete zmätenosť, problémy s pamäťou, chôdzou, pohybmi očí a môžete mať rôzne iné náladové príznaky. Ak prestanete piť alkohol, zlepšíte si stravu a nahradíte tiamín, toto ochorenie môže byť reverzibilné.

 

 

Dlhodobé účinky na mladších ľudí

Ak ste mladší, má to väčší vplyv na mozog a jeho vývoj - a to môže mať dlhodobý vplyv.

 

Konkrétne, keď ste mladší, váš mozog prechádza mnohými zmenami. Váš mozog je veľmi citlivý. Obrovským rizikovým faktorom pre ľudí, u ktorých sa vyvinie porucha spôsobená užívaním alkoholu, je skoré pitie.

 

Ak teda pijete pred 14. rokom života, existuje približne 50 % pravdepodobnosť, že sa u vás v dospelosti vyvinie porucha spôsobená užívaním alkoholu.

 

Dobré vedieť

Skoré pitie alkoholu môže ovplyvniť vaše IQ, pamäť a spracovanie myšlienok v dospelosti.

 

Záťaž, ktorú môže mať časté užívanie alkoholu na váš organizmus, môže byť závažná, ale v niektorých prípadoch môže byť poškodenie vratné.

 

Čo sa deje pri zotavovaní?

U väčšiny ľudí sa mozog dokáže zotaviť. Ak sa s abstinenciou od alkoholu začne včas, veľkú časť fyzických poškodení spôsobených nadmerným pitím alkoholu možno zvrátiť.

 

Na zobrazenie a meranie poškodenia a zlepšenia tkaniva vo všetkých oblastiach mozgu sa používa magnetická rezonancia (MRI). Tieto štúdie MRI ukázali, že stratený objem šedej hmoty v dôsledku chronického zneužívania alkoholu sa začína regenerovať už po dvoch týždňoch abstinencie.

 

alkohol méně

 

Iná štúdia zistila, že mozog alkoholikov sa začal obnovovať a zväčšovať po troch mesiacoch abstinencie. Na druhej strane, u tých, ktorí po prvých troch mesiacoch začali opäť intenzívne piť, nedošlo k výraznému zlepšeniu. To naznačuje, že ak sa niekto po krátkom období abstinencie vráti k intenzívnemu pitiu, bráni rýchlej regenerácii mozgu, ktorá zvyčajne nastáva krátko po abstinencii od alkoholu.

 

Štúdia alkoholikov po šiestich mesiacoch pokračujúcej abstinencie alebo mierneho obnovenia užívania alkoholu ukázala pokračujúci rast mozgového tkaniva, ktorý bol prítomný u pacientov, ktorí konzumovali malé množstvá alkoholu, čo naznačuje, že poškodenie tkaniva je predovšetkým dôsledkom ťažkého alebo chronického užívania alkoholu.

 

Dobré vedieť

Tak ako poškodenie mozgu vedie k zhoršeniu kognitívnych funkcií, uzdravené mozgové tkanivo vedie k zlepšeniu kognitívnych funkcií.

 

Okrem zlepšenia v dôsledku zahojeného mozgového tkaniva dochádza k určitému zlepšeniu kognitívnych funkcií v dôsledku adaptácie mozgu na poškodenie a vytvorenia nových dráh na dokončenie úloh ovplyvnených nervovými dráhami poškodenými zneužívaním alkoholu.

 

Najvýraznejšie zlepšenie kognitívnych funkcií sa začína po jednom roku abstinencie od alkoholu, hoci dlhšie obdobia abstinencie vedú k väčšiemu zlepšeniu.

 

Metaanalýza 12 domén kognitívnych funkcií u alkoholikov zistila, že kognitívny výkon sa výrazne zlepšil vo všetkých 12 doménach po jednom roku nepretržitej abstinencie. Po jednom roku abstinencie bol v kognitívnej výkonnosti medzi bývalými alkoholikmi a ľuďmi, ktorí nikdy nadmerne nepili, malý rozdiel.

 

V inej štúdii sa zistilo, že pozornosť a pracovná pamäť sa výrazne zlepšili u pacientov, ktorí abstinovali od alkoholu aspoň jeden rok, v porovnaní s tými, ktorí abstinovali menej ako jeden rok.

 

Aké účinky môže mať alkohol na duševné zdravie?

Pri miernej konzumácii alkoholu môžu ľudia pociťovať zlepšenie sociálnej interakcie alebo všeobecného pocitu pohody. Je však dôležité si uvedomiť, že užívanie alkoholu môže predstavovať riziko pre duševné zdravie, celkovú náladu a každodenné kognitívne funkcie, pretože má vplyv na chemické látky v mozgu.

 

Užívanie alkoholu - najmä nadmerné užívanie alkoholu - môže zhoršiť už existujúce komorbidné psychiatrické poruchy, ako sú depresia a úzkosť. U iných môže alkohol vyvolať depresiu a úzkosť.

 

Kognitívne účinky užívania alkoholu môžu zahŕňať stratu pamäti, problémy s učením, demenciu a vo väčšine závažných prípadov vážne narušenie duševných funkcií.

 

Dobré vedieť 

Vyhľadanie liečby závislosti od alkoholu je prvým krokom k prevencii alebo zníženiu negatívnych účinkov alkoholu na mozog.

 

deprese

 

Mozog dospievajúcich

Mozog dospievajúcich je voči negatívnym účinkom alkoholu zraniteľnejší ako mozog dospelých. Zneužívanie alkoholu v období dospievania môže zmeniť vývoj mozgu, čo môže mať za následok dlhodobé zmeny v štruktúre a funkcii mozgu.

 

Alkohol a strata pamäte (blackout)

Alkohol má krátkodobé aj dlhodobé účinky na pamäť. Silné pitie alkoholu spomaľuje mozgovú kôru, ktorá prijíma a spracováva nové informácie v mozgu. Môžete mať problémy s pozornosťou. Alkohol tiež otupuje vnímanie zmyslov, takže môže byť ťažké prijímať nové informácie.

 

Alkohol ovplyvňuje hippocampus, ktorý pomáha vytvárať nové spomienky, vo vašom mozgu. To prispieva k výpadkom pamäte pri pití alkoholu.

 

mozek ?

 

Ako alkohol ovplyvňuje správanie?

Alkohol narúša signály v mozgu, ktoré ovplyvňujú správanie a náladu. Môžete mať problémy s jasným myslením a je pravdepodobnejšie, že budete robiť zlé rozhodnutia ako obvykle. Alkohol je spájaný s rizikovým správaním, ako je riadenie pod vplyvom a nechránený sex.

 

Cukanie oka pri pití alkoholu

Nadmerné pitie alkoholu môže časom spôsobiť mimovoľné rýchle pohyby očí alebo slabosť a ochrnutie očných svalov. Je to spôsobené nedostatkom vitamínu B-1, ktorý spôsobuje ďalšie zmeny na mozgu, ako je demencia, pokiaľ nie je včas liečený.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová

 

Na kvalite a presnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Ak ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep alebo nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.sk.

 

Zdroje: 

https://www.niaaa.nih.gov/publications/alcohol-and-brain-overview

https://practicalneurology.com/articles/2016-oct/the-cognitive-consequences-of-alcohol-use 

https://www.hazeldenbettyford.org/research-studies/addiction-research/alcohol-effects-brain 

https://health.clevelandclinic.org/how-does-alcohol-affect-the-brain 

https://americanaddictioncenters.org/alcohol/risks-effects-dangers/mental 

https://www.health.com/condition/alcoholism/effects-of-alcohol-on-the-brain