Vplyv izbových rastlín na naše zdravie

Rastliny

Pobyt v prírode všeobecne zlepšuje psychické zdravie. Ako je to ale s izbovými rastlinami? Aké izbové rastliny vybrať a ktoré sú vhodné pre začiatočníkov? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Vplyv izbových rastlín na naše zdravie

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Ľudia a rastliny
  • Vplyvy zahradničenia na naše zdravie
  • Benefity izbových rastlín
  • Aké izbové rastliny vybrať
  • Izbové rastliny a alergie alebo astma

 

Pre tých z nás, ktorí nemajú prístup k vonkajšej zeleni, sú izbové rastliny štýlovým a cenovo dostupným spôsobom, ako sa dostať do kontaktu s prírodou. Okrem pekného vzhľadu majú izbové rastliny niekoľko ďalších výhod – najväčšou výhodou môže byť zlepšenie duševného zdravia.

 

Ľudia a rastliny sú prirodzene prepojení

Podľa tzv. biofilnej hypotézy, ktorú v roku 1984 spopularizoval prírodovedec a spisovateľ E. O. Wilson, majú ľudia prirodzený vzťah k rastlinám a ďalším živým organizmom. Odvtedy viac ako tri desaťročia výskumov po celom svete túto hypotézu potvrdili a ukázali, že prírodné prostredie má značný vplyv na zvyšovanie pozitívnych emócií a znižovanie negatívnych.

 

A keď ľudia začali tráviť viac času v interiéroch, priniesli sme do nich kúsky prírody, aby sme sa aj naďalej cítili prepojení.

 

Nemať prístup k prírode môže mať niekoľko vplyvov na naše zdravie. Súvisí to s príznakmi depresie a úzkosti aj s ďalšími zdravotnými problémami, ako je astma, kardiovaskulárne ochorenia a zlá funkcia imunitného systému. Pre mnohých z nás sú izbové rastliny nevyhnutným spojením s prírodou.

 

Aký má zahradničení vplyv na naše zdravie?

Väčšina týchto štúdií sa však zameriava na samotnú prítomnosť rastlín. Z výskumov o prospešnosti zahradničení môžeme predpokladať, že starostlivosť o izbové rastliny prinesie oveľa viac emocionálnych výhod – napríklad hrdosť, sociálne väzby, spokojnosť, fascináciu, psychickú odolnosť v stresových situáciách a môže vám dokonca pomôcť uzdraviť sa z traumy z minulosti.

 

Veľa štúdií preukázalo, ako blahodárne pôsobí zeleň a zahradničení na duševné zdravie. Jedna štúdia napríklad zistila, že ľudia, ktorí denne zahradničí, majú lepšiu pohodu a nižšiu hladinu stresu v porovnaní s tými, ktorí sa zahradničení nevenujú.

 

Záhradničenie tiež znižuje príznaky depresie a úzkosti a zvyšuje pozitívne emócie v rovnakej miere ako jazda na bicykli, prechádzky a správne stravovanie. Mnohé z týchto výsledkov platia aj pre izbové rastliny.

 

rastliny

 

Benefity izbových rastlín

Nedávny prehľad 42 štúdií ukazuje, že aj samotná prítomnosť izbových rastlín môže zlepšiť duševné a fyzické zdravie. Tieto experimenty porovnávali účastníkov, ktorí vykonávali rôzne činnosti v miestnostiach s rastlinami alebo bez nich.

 

V prítomnosti rastlín podávali lepšie výkony v kognitívnych úlohách zahŕňajúcich sústredenie, triedenie alebo vybavovanie pamäte, lepšie znášali bolesť pri držaní rúk v ľadovej vode a mali nižšiu úroveň fyziologického stresu.

 

Vedeli ste? 

Zaujímavé je, že dôležitý je aj estetický vzhľad rastlín, pričom samostatný výskum ukázal, že ľudia majú tendenciu reagovať pozitívnejšie na svieže, zelené rastliny so zaoblenými a hustejšími listami.

 

Rastliny môžu rýchlo zlepšiť náladu

Naše spojenie s rastlinami je také silné, že niekedy stačí len pár minút pobytu v ich prítomnosti, aby sme sa začali cítiť lepšie. Štúdie zistili, že stačí menej ako 20 minút, aby sme sa cítili pokojnejšie.

 

V jednom experimente sa účastníci, ktorí strávili len päť až desať minút v miestnosti s niekoľkými izbovými rastlinami, cítili šťastnejší a spokojnejší ako tí, ktorí boli v miestnosti bez rastlín. V inej štúdii sa účastníci cítili pokojnejšie a pozitívnejšie po tom, čo strávili 15 minút v miestnosti v blízkosti vysokej rastliny (okolo piatich metrov) v porovnaní s inými objektmi.

 

Izbové rastliny môžu pomôcť znížiť hladinu stresu

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Physiological Anthropology zistila, že rastliny v dome alebo kancelárii vám môžu zaistiť väčšie pohodlie, upokojenie a prirodzenosť.

 

V rámci štúdie dostali účastníci dve rôzne úlohy: presadiť izbovú rastlinu alebo splniť krátku počítačovú úlohu. Po každej úlohe vedci merali biologické faktory spojené so stresom, vrátane srdcovej frekvencie a krvného tlaku.

 

Zistili, že úloha týkajúca sa zahradničení v interiéri znížila u účastníkov stresovú reakciu. Počítačová úloha naopak spôsobila zvýšenie srdcovej frekvencie a krvného tlaku, hoci účastníci štúdie boli mladí muži dobre zvyknutí na prácu s počítačom.

 

Výskumníci dospeli k záveru, že práca s rastlinami môže znížiť fyziologický aj psychický stres.

 

zahradničení

 

Izbové rastliny a kvalita vzduchu

Rastliny môžu odstraňovať znečisťujúce látky, ako je oxid uhličitý, oxid dusičitý (z dopravy v okolí), jemné častice (z prachu) a prchavé organické látky (z osviežovačov vzduchu, varenia a upratovania). Pre ľudí, ktorí sú po väčšinu dňa doma, je kvalita vzduchu v miestnosti nesmierne dôležitá.

 

Vysoké koncentrácie oxidu uhličitého môžu znižovať kognitívnu výkonnosť (napr. sústredenie a zapamätanie), zatiaľ čo dlhodobé vystavenie ostatným znečisťujúcim látkam v interiéri môže spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy – od drobného podráždenia očí alebo krku až po dýchacie problémy a rakovinu.

 

Odstránenie významného množstva znečisťujúcich látok v interiéri by však vyžadovalo mnoho rastlín vo veľmi svetlej miestnosti – čo je pre väčšinu ľudí nereálne. Ak to predsa len chcete skúsiť, najlepšou stávkou sú rastliny s veľkou listovou plochou – napríklad figovník pryžodárny (Ficus elastic) alebo šplhavnica zlatá (Epipremnum aureum).

 

Teoreticky môžu rastliny tiež pomôcť zvýšiť vlhkosť vzduchu v miestnosti. Udržiavanie optimálnej vlhkosti vzduchu môže zabrániť šíreniu vírusov, rastu plesní a tiež vysychaniu očí, kože a nosa.

 

Hoci závisí na ďalších podmienkach v miestnosti, ako je veľkosť, svetlo a prúdenie vzduchu, medzi najlepšie rastliny na zvýšenie vlhkosti patrí brečtan popinavý (Hedera helix), šplhavica zlatá (Epipremnum aureum) a potulka (Spathiphyllum).

 

Rastliny prinášajú úľavu v uzavretých priestoroch

Pokiaľ ste na dlhé hodiny zatvorení v kancelárii alebo inom malom priestore, môžu rastliny priniesť pocit úniku. V štúdii vykonanej počas pandémie v domácnosti pociťovali účastníci, ktorí mali izbové rastliny, výrazne menej príznakov depresie a úzkosti ako tí, ktorí ich nemali.

 

Obklopenie izbovými rastlinami viedlo k pocitom "odlúčenia" od sociálnych alebo fyzických nárokov.

 

 

Aké izbové rastliny vybrať?

Neustále sa diskutuje o tom, aké druhy a koľko rastlín treba v domácnosti pestovať, aby sa dosiahli priaznivé účinky na zdravie. Platí však, že čím väčší je počet rastlín, tým väčšia je pravdepodobnosť prínosu pre kvalitu ovzdušia a celkovú pohodu.

 

Nižšie uvádzame zoznam ľahko pestovateľných listnatých izbových rastlín, ktoré je možné pestovať v domácnostiach, školách a kanceláriách. Majú atraktívne listy a schopnosť odolávať podmienkam prostredia, s ktorými sa obvykle stretávame v interiéri (tolerancia na zatienenie a kolísanie teplôt). Okrem toho sú obvykle lacné a ľahko sa udržujú.

 

Izbové listnaté rastliny a prchavé organické látky, ktoré môžu znižovať:

 

Benzén a formaldehyd (v rôznej miere)

 

  • Chlorophytum comosum (zelenec chocholatý)
  • Dracaena fragrans (dračinec vonný)
  • Dracaena marginata (dračinec vrúbený)
  • Epipremnum aureum (šplhavnica zlatá)
  • Ficus elastica (fígovník gumový)
  • Hedera helix (brečtan popinavý)
  • Nephrolepis exaltata (obličník ztepilý)
  • Sansevieria trifasciata (svokrin jazyk)
  • Syngónium podophyllum
  • Zamioculcas zamiifolia (guľkas zamiolistý)

svokrin jazyk

svokrin jazyk

 

Formaldehyd (v rôznej miere)

 

  • Aglaonema (Aglaonema striebornolistá)
  • Rhapis excelsa (bambusová palma)
  • Spathiphyllum sp. (túľcovka)

Benzén (v rôznej miere)

 

  • Aspidistra elatior (korenokvetka)
  • Chamaedorea seifriziu (palma horská)
  • Crassula ovata (syn. Crassula portulacea) (hrubica vajcovitá)
  • Dieffenbachia (difenbachia)
  • Howea forsteriana (rajská palma)

Je potrebné poznamenať, že interpretácia tejto širokej škály vedeckých štúdií v reálnych situáciách je problematická. Skutočnosť, že sa vykonávajú za rôznych experimentálnych podmienok a že výsledky odstraňovania prchavých organických látok sú vyjadrené v rôznych termínoch, robí priame porovnávanie náročným.

 

Dieffenbachia

Dieffenbachia 

 

Pestovanie rastlín

Záhradničenie je o učení sa metódou pokusov a omylov a aj tí najskúsenejší záhradníci robia chyby. Nie všetkým rastlinám sa totiž bude dariť všade – a niektoré sa môžu stretávať so zamorením, neprispôsobia sa svetelným alebo vodným podmienkam a uhynú.

 

Snažte sa na tento neúspech nezanevrieť. Vždy sa oplatí skúsiť to znova, napríklad s iným druhom a vyzbrojení ďalšími botanickými znalosťami.

 

Dobré vedieť

Každá rastlina má iné nároky, preto hľadajte rastliny, ktoré sú vhodné na podmienky vášho domova.

 

Možno budete chcieť nájsť aj rastliny, ktorým sa skutočne darí pri zanedbávaní. Medzi najlepšie možnosti pre začiatočníkov patrí zelenec chocholatý (Chlorophytum comosum), palma sličná (Chamaedorea elegans) a čokoľvek z čeľade kaktusovitých a sukulentovitých, napríklad Havortie (Haworthia) alebo hrúbka vajcovitá (Crassula ovata).

 

Pestovanie byliniek je tiež lacným a užitočným začiatkom pre začiatočníkov. Existujú aj aplikácie (napr. Plant Parent), ktoré vám môžu uľahčiť starostlivosť o rastliny tým, že vám poskytnú rady, upomienky a fórum, kde môžete klásť otázky.

 

Vlastníctvo izbových rastlín môže mať množstvo prínosov pre naše zdravie - najmä duševné. Môže to byť tiež skvelý koníček, ktorý vás vždy naučí niečo nové, podporuje sebavyjadrenie – výber a starostlivosť o rastliny – a dáva vám hmatateľný pocit naplnenia.

 

hrúbky

hrúbka vajcovitá

 

Môžu izbové rastliny vyvolať alergie alebo astmu?

O tejto otázke sa vedú diskusie. Ak sa vaše alergie alebo príznaky astmy zhoršujú kvôli peľom, možno sa vám uľaví, keď zistíte, že väčšina bežných izbových rastlín neprodukuje mnoho peľov.

 

Hoci niektoré rezané kvety, ako napríklad narcisy, môžu produkovať peľ, vedci zaoberajúci sa astmou nenašli žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že izbové rastliny samy osebe spôsobujú astmatické záchvaty.

 

Ak vaše príznaky vyvoláva vlhkosť, plesne alebo huby, možno budete musieť venovať zvýšenú pozornosť vlhkosti pôdy v kvetináčoch. Výskumníci upozorňujú, že vystavenie plesniam, vlhkosti a hubám v interiéri môže zhoršiť príznaky astmy, najmä u detí.

 

Dobré vedieť

Pokiaľ po prinesení rastlín do domácnosti zaznamenáte príznaky astmy, je dobré ich odstrániť, kým sa o svojich príznakoch neprehovoríte s lekárom.

 

Súhrn 

Mať doma alebo v kancelárii rastliny môže byť príjemné. Záhradničenie v interiéri zmierňuje stres, zvyšuje kreativitu, produktivitu a sústredenie a podporuje regeneráciu. Existujú dôkazy, že izbové rastliny môžu pozitívne ovplyvňovať aj kvalitu ovzdušia vo vašej domácnosti.

 

Je dôležité vedieť, ktoré rastliny sú toxické, ak máte doma deti alebo domáce zvieratá. Pokiaľ trpíte astmou alebo alergiou, dávajte si pozor na druhy, ktoré vaše príznaky zhoršujú.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2015/09/30/e-o-wilson-explains-why-experiencing-nature-is-good-for-the-human-mind/

https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2022.750245/full 

https://www.mdpi.com/1660-4601/19/12/7454

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19407963.2013.793520 

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0143624419899519?journalCode=bsea

https://link.springer.com/article/10.1007/s11869-018-0618-9 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8454400/

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.