Pečeň a alkohol - poškodenie pečene alkoholom

|
Pečeň

Alkohol ovplyvňuje mnoho orgánov v celom tele, ale pečeň je voči negatívnym účinkom zneužívania alkoholu obzvlášť zraniteľná. Ako teda alkohol ovplyvňuje pečeň a aké choroby môžu byť dôsledkom?

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Pečeň a alkohol - poškodenie pečene alkoholom

5 najdôležitejších bodov článku

  • Alkohol a pečeň
  • Vplyv alkoholu na pečeň
  • Choroby spôsobené nadmerným užívaním alkoholu
  • Diagnostika ochorenia pečene alkoholom
  • Ako spoznať, že sa pečeň regeneruje

 

Alkoholové ochorenie pečene je časté, ale možno mu vo väčšine prípadov predchádzať. Existujú tri typy pečeňových ochorení spojených s alkoholom.

 

Alkohol a pečeň

Pečeň, dôležitý orgán pri odstraňovaní toxínov z krvi, zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme alkoholu, rozkladajú ho a očisťujú od neho organizmus. V dôsledku toho môže pečeň utrpieť devastujúce poškodenie tkaniva v dôsledku chronického, ale aj ťažkého pitia alkoholu, čo môže viesť k niekoľkým pečeňovým chorobám spôsobeným alkoholom, ktoré môžu postupovať a spôsobiť dlhodobé zdravotné následky - niektoré z nich môžu byť život ohrozujúce.

 

Vplyv alkoholu na pečeň

Pečeň má niekoľko hlavných funkcií, medzi ktoré patria:

 

  • Premena živín (potravy) na látky, ktoré môže telo využiť, ich ukladanie a dodávanie orgánom a bunkám v prípade potreby.
  • Odstraňovanie toxínov a odpadových látok z krvného obehu.
  • Produkcia žlče, ktorá pomáha pri trávení tukov.

Keď pečeň filtruje a spracováva alkohol - najmä pravidelne po dlhšiu dobu alebo v epizodickom nadmernom množstve (tj pri nárazovom pití), môže sa pečeň poškodiť a niektoré z týchto poškodení môžu viesť k určitým pečeňovým ochoreniam.

 

Hoci pečeňové ochorenia súvisiace s alkoholom často nasledujú postupne - od stukovatenia pečene cez alkoholickú hepatitídu až po cirhózu pečene, pokiaľ sa v nadmernom pití alkoholu pokračuje, nie je tomu tak vždy. Každé z týchto ochorení sa môže objaviť bez toho, aby došlo k rozvoju ostatných, a spôsobiť vážne dlhodobé zdravotné následky, niekedy aj smrť, pokiaľ sa nelieči.

 

Alkoholové ochorenie pečene je časté, ale dá sa mu predchádzať. Existujú tri typy pečeňových ochorení spojených s alkoholom. Mnoho jedincov, ktorí konzumujú alkohol vo veľkom množstve, postupne prechádza týmito typmi ochorení.

 

poškodenie pečene

 

Steatóza alebo stukovatenie pečene

Alkoholické stukovatenie pečene (AFLD) alebo steatóza je stav, ktorý postihuje takmer všetkých ťažkých alkoholikov a vzniká rýchlo. AFLD je charakterizované trvalým hromadením tuku, ktoré presahuje normálnu hladinu tuku v pečeni.

 

K steatóze dochádza v dôsledku nadmernej konzumácie alkoholu. Zakaždým, keď pečeň filtruje alkohol, časť ich buniek odumiera. Pečeň obvykle dokážu vytvoriť nové bunky, ktoré nahradia tie staré. Ak však pijete príliš veľa alkoholu, vaša pečeň to nemusí zvládať obnovovať. Namiesto toho môže dôjsť k steatóze.

 

Steatóza je jedným z najskorších stavov, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku problematického pitia alkoholu. Preto je tento stav častý u osôb, ktoré zneužívajú alkohol alebo bojujú so závislosťou na alkohole. Výskumy totiž ukazujú, že steatóza sa rozvíja u viac ako 90% osôb, ktoré konzumujú 4-5 štandardných nápojov denne po celé desaťročia. Rozvíja sa však aj po pravidelnom nárazovom pití - definovanom ako konzumácia 4-5 nápojov počas 2 hodín alebo menej. Bez ohľadu na časový rámec môže nadmerná konzumácia alkoholu viesť k steatóze.

 

Vedeli ste? 

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) definuje nadmernú konzumáciu alkoholu ako 15 a viac nápojov týždenne u mužov a 8 a viac nápojov u žien.

 

Jedinci so steatózou pečene, ktorá vnútorne spôsobuje metabolické zmeny a dysfunkciu pečene, často nevykazujú žiadne vonkajšie príznaky, ale niektorí jedinci môžu pociťovať určitý diskomfort na pravej hornej strane brucha (kde sa nachádza pečeň). Dobrou správou je, že steatóza je úplne reverzibilná, ak je odhalená včas a jedinci sa zaviažu k abstinencii od alkoholu. Neliečená však môže prejsť do závažnejších stavov, vrátane alkoholickej hepatitídy alebo cirhózy.

 

steatóza

 

Alkoholická hepatitída 

Alkoholom spôsobená hepatitída je akútny zápal pečene. Dochádza k odumieraniu pečeňových buniek, často s následným trvalým zjazvením. Štatistiky naznačujú, že až u 35 % ťažkých alkoholikov prejde neliečená steatóza v alkoholickú hepatitídu. Alkoholická hepatitída je závažné zápalové ochorenie, ktoré môže byť od mierneho až po ťažké. Príznaky alkoholickej hepatitídy sa líšia, ale často prichádzajú náhle a môžu zahŕňať:

 

  • Žltačka alebo zožltnutie kože.
  • Malátnosť alebo celkový pocit nepohody.
  • Citlivá hepatomegália (zväčšenie pečene).

Alkoholická hepatitída je závažnejšia ako steatóza; výskumy však ukazujú, že miernejšie prípady alkoholickej hepatitídy možno zvrátiť, ak jedinec prestane piť, aj keď úplné odznenie môže trvať mesiace. Na druhú stranu ťažšie prípady alkoholickej hepatitídy sú spojené s vysokou mierou úmrtnosti. Navyše ak sa alkoholická hepatitída nelieči a pokiaľ sa v pití alkoholu pokračuje, môže prejsť v alkoholom indukovanú cirhózu pečene.

 

 

Cirhóza pečene spôsobená alkoholom

Najzávažnejšia forma pečeňového ochorenia spôsobeného alkoholom sa nazýva cirhóza. Cirhóza je štádium, kedy je pečeň výrazne zjazvená. V priebehu času sa pečeň v reakcii na poškodenie snaží sama seba opraviť tvorbou jazvy, ktorá nahrádza poškodené tkanivo.

 

Pokiaľ sa tento proces opakuje, vedie k stále väčšiemu množstvu zjazveného tkaniva, ktoré narúša prietok krvi pečeňou a bráni pečeni normálne fungovať. Ako sa stav zhoršuje, pečeň nedokážu filtrovať toxíny, spracovávať a ukladať živiny a vytvárať žlč, čo nakoniec vedie k zlyhaniu pečene, ktoré môže byť bez transplantácie pečene smrteľné. Ani v tomto štádiu sa nemusia prejavovať žiadne zjavné príznaky. S postupujúcim ochorením môžu príznaky zahŕňať:

 

  • Únava.
  • Nevoľnosť alebo zvracanie.
  • Nezámerné chudnutie.
  • Zvýšená tvorba modrín alebo krvácanie.
  • Žltačka, ktorá môže spôsobiť zožltnutie očného bielka alebo žltý nádych kože.
  • Žihľavka alebo silné svrbenie kože.
  • Opuchy nôh, členkov a chodidiel.
  • Nadúvanie spôsobené nahromadením tekutiny v bruchu, tzv ascites.
  • Pečeňové encefalopatia - zmätenosť, strata pamäti a zmeny osobnosti.

Dobré vedieť

Všeobecne cirhóza pečene nie je vratná, ale okamžité zastavenie pitia alkoholu môže zabrániť ďalšiemu poškodeniu a výrazne predĺžiť dĺžku života.

 

Rizikové faktory poškodenia pečene alkoholom

Vek, pohlavie, genetika a ďalšie faktory majú vplyv na celkové riziko vzniku pečeňových ochorení a tiež na to, ako rýchlo a závažne sa prejaví poškodenie pečene spôsobené alkoholom. Štúdie však naznačujú, že starší dospelí sú náchylnejší.

 

Aj keď nie je celkom jasné, ako vek ovplyvňuje priebeh ochorení pečene súvisiacich s alkoholom, starší dospelí sú postihnutí viac, pretože alkohol sa u nich nemetabolizuje rovnakou rýchlosťou ako u mladších osôb. Riziko predstavuje aj obezita. Výskum naznačuje významnú súvislosť medzi rizikom ochorenia pečene a konzumáciou alkoholu u osôb s vysokým indexom telesnej hmotnosti (BMI).

 

obezita

 

Diagnostika ochorenia pečene spôsobené alkoholom

Váš lekár vykoná kompletnú zdravotnú anamnézu a fyzikálne vyšetrenie. Ďalšie testy používané na diagnostiku ochorení pečene spôsobeného alkoholom môžu zahŕňať:

 

  • Krvné testy - Tie zahŕňajú pečeňové enzýmy, ktoré ukazujú, či pečeň pracujú tak, ako majú, a ako pokročilé môže byť vaše pečeňové ochorenie.

  • Pečeňová biopsia - Tá zahŕňa odber malých vzoriek tkaniva z pečene pomocou ihly alebo počas operácie. Tieto vzorky sa kontrolujú pod mikroskopom, aby sa zistil typ pečeňového ochorenia.

  • Ultrazvukové vyšetrenie - Toto vyšetrenie využíva vysokofrekvenčné zvukové vlny na vytvorenie obrazu orgánov.

  • CT vyšetrenie - Toto zobrazovacie vyšetrenie využíva röntgenové žiarenie a počítač na vytvorenie detailných snímok akejkoľvek časti tela, vrátane kostí, svalov, tuku a orgánov. CT vyšetrenie je podrobnejšie ako bežné röntgenové snímky.

  • Magnetická rezonancia (MR) - MR využíva magnetické pole, rádiofrekvenčné impulzy a počítač na vytvorenie podrobných snímok vnútorných telesných štruktúr.

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

jatra_2

 

Je možné zvrátiť následky poškodenia pečene alkoholom?

Ako už bolo spomenuté, nadmerná konzumácia alkoholu poškodzuje pečeň a dlhodobé a opakované užívanie alkoholu môže viesť k pečeňovým ochoreniam súvisiacim s alkoholom, o ktorých hovorí tento článok. Pečeň je však pozoruhodne regeneratívna. Dôkazy ukazujú, že aj keď napríklad steatóza pokročila do fibrózy, pečeň sa môže sama opraviť a regenerovať. Kľúčové je, že konzumácia alkoholu musí prestať.

 

Pokiaľ vám bolo diagnostikované ochorenie pečene súvisiace s alkoholom, najdôležitejšie je prestať piť. Abstinencie je jediným spôsobom, ako prípadne zvrátiť poškodenie pečene alebo minimálne zabrániť jeho zhoršeniu. Je potrebné poznamenať, že náhle ukončenie užívania alkoholu po jeho chronickom alebo nadmernom užívaní môže predstavovať určité zdravotné riziká, napríklad odvykací stav. Lekársky vedený detoxikačný program vám môže pomôcť bezpečne prestať piť vďaka zvládnutiu určitých abstinenčných príznakov.

 

Dobré vedieť 

Nezvládnuté odvykanie alkoholu môže byť potenciálne smrteľné.

 

Komplikácie 

Počet úmrtí v súvislosti s ochorením pečene spôsobenej alkoholom sa v posledných desaťročiach výrazne zvýšil. Medzi život ohrozujúce komplikácie patria:

 

  • vnútorné (varixové) krvácanie,
  • hromadenie toxínov v mozgu (encefalopatia),
  • hromadenie tekutiny v bruchu (ascites) a s tým spojené zlyhanie obličiek,
  • rakovina pečene,
  • zvýšená náchylnosť k infekciám.

alkohol

 

Regenerácia pečene 

Pokiaľ od alkoholu upustíte a doprajete pečeni čas na uzdravenie a regeneráciu, dôjde k znateľným pozitívnym zmenám. Tu je niekoľko príznakov, že sa vaša pečeň uzdravuje:

 

Zvýšená energia

Znížená funkcia pečene negatívne ovplyvňuje metabolické procesy v tele, čo môže spôsobiť, že sa budete neustále cítiť unavení a pomalí. Akonáhle sa vaša pečeň uzdraví, zaznamenáte nárast hladiny energie.

 

Vyrovnaná hmotnosť

Vplyv poškodenia pečene na váš metabolizmus môže tiež spôsobiť nepriaznivé problémy s hmotnosťou. U jedincov s poškodením pečene nie je neobvyklé, že dochádza k nárastu hmotnosti v dôsledku nutričnej nerovnováhy. Zdravá pečeň zaisťuje telu prísun potrebných živín a pomáha udržiavať stabilnú hmotnosť.

 

Normalizácia farby očí a kože 

Poškodenie pečene alkoholom spôsobuje žltačku - stav vyznačujúci sa zožltnutím očí a kože v dôsledku neschopnosti pečene účinne spracovávať červené krvinky pri ich rozpade. Ak dáte pečeni priestor na uzdravenie tým, že sa zdržíte konzumácie alkoholu, vráti sa normálna farba očí a kože.

 

žltačka

žltačka

 

Vyrovnanie hladiny glukózy

Dlhodobé užívanie alkoholu narúša hladinu glukózy v krvi. Mierna konzumácia alkoholu spôsobuje vzostup hladiny cukru v krvi, ale silné užívanie ju môže znížiť. Keď prestanete piť alkohol a dáte pečeni čas na uzdravenie, hladina glukózy v krvi sa vráti do normálneho rozmedzia.

 

Zlepšenie chuti k jedlu

Pečeň zohráva úlohu aj pri trávení; neustále produkujú žlč, ktorá mení tuk na energiu, ktorú telo využíva. Akonáhle umožníte pečeni uzdraviť sa, bude pre ne ľahšie tráviť potravu a živiny a vy zaznamenáte výrazné zlepšenie chuti do jedla.

 

Zlepšenie zrážanlivosti krvi

Alkohol v tele znižuje tvorbu krvných doštičiek - doštičkovitých bunkových fragmentov, ktoré vytvárajú zrazeniny, aby zastavili krvácanie a zabránili mu. Znížený počet krvných doštičiek znamená, že sa vám ľahšie tvoria modriny a hojenie rán trvá dlhšie. Zanechanie alkoholu umožní vášmu telu produkovať dostatočný počet krvných doštičiek.

 

Vedeli ste?

Alkohol v tele tiež vystavuje riziku vážnych vnútorných poranení, kvôli zníženému počtu krvných doštičiek.

 

Zlepšenie funkcie pečene

Úlohou pečene je vylúčiť alkohol a toxické látky z tela. Konzumácia alkoholu znižuje funkciu pečene a zvyšuje množstvo toxínov v tele. Zanechanie alkoholu posilňuje pečeň a znižuje množstvo toxínov v krvi.

 

Zníženie bolesti

Dlhodobá konzumácia alkoholu môže spôsobiť bolestivé zápaly spôsobené stavmi, ako je alkoholická hepatitída. Zanechanie alkoholu umožňuje regeneráciu pečene a znižuje súvisiacu bolesť.

 

Zníženie mozgovej hmly a zvýšenie duševnej bdelosti

Zálohovanie toxínov v dôsledku zníženej funkcie pečene môže spôsobovať častú mozgovú hmlu, zmätenosť a ospalosť. Tým, že prestanete piť alkohol a umožníte pečeni "dýchať", môžete zlepšiť svoju schopnosť sústredenia a zostriť pamäť.

 

Zlepšenie imunity

Pečeň tiež odhaľuje a odstraňuje z tela baktérie, vírusy a ďalšie patogény. Hojné užívanie alkoholu oslabuje imunitné funkcie organizmu, čo vás robí náchylnými na bežné ochorenia. Ak dáte svojmu životu priestor na dýchanie tým, že prestanete piť alkohol, posilníte svoj imunitný systém a odolnosť voči infekciám.

 

zlepšenie imunity

 

Ako dlho môže trvať uzdravenie pečene?

Vaša pečeň sa môže začať uzdravovať v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov po tom, čo prestanete piť. Rýchlosť hojenia však závisí od toho, ako dlho ste pili, a od rozsahu utrpeného poškodenia. Rýchlosť hojenia pečene môže ovplyvniť aj zdravotný stav a životný štýl. Ľudia, ktorí príležitostne konzumujú veľké množstvo alkoholu, sa vyhnú akémukoľvek poškodeniu, pokiaľ prestanú piť na dva až štyri týždne. Na potenciálnu úplnú obnovu pečeňových buniek je potrebných aspoň 30 dní abstinencie od alkoholu.

 

Ťažkí užívatelia alkoholu môžu potrebovať abstinenciu po dobu až 12 mesiacov, aby sa ich pečeň vrátila k normálnej funkcii. Abstinenčné príznaky môžu používateľom alkoholu, ktorí sa stali závislými, abstinenciu sťažiť. Úplné uzdravenie pečene je možné iba pri včasnom zistení poškodenia. Obnovenie normálnej funkcie pečene pri vzniku cirhózy obvykle nie je možné.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17853-alcoholic-hepatitis 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alcoholic-hepatitis/symptoms-causes/syc-20351388

https://www.nhs.uk/conditions/alcohol-related-liver-disease-arld/

https://canadiancentreforaddictions.org/signs-your-liver-is-healing-from-alcohol/ 

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/alcoholinduced-liver-disease

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.