Čo je reumatoidná artritída a aké sú rizikové faktory?

|
Bolesť
Pohyb
Autoimunitné ochorenia

Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým kĺby, ale môže postihovať aj iné časti tela. Existujú určité rizikové faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko reumatoidnej artritídy. Tieto a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Čo je reumatoidná artritída a aké sú rizikové faktory?

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Čo je reumatoidná artritída?
  • Príznaky a príčiny reumatoidnej artritídy
  • Aké sú rizikové faktory osteoartrózy
  • Diagnostika a liečba
  • Starostlivosť o seba

 

Reumatoidná artritída je ochorenie, ktoré môže spôsobovať bolesť, opuch a stuhnutosť kĺbov. Hoci neexistuje liek, včasná diagnostika a liečba môžu pomôcť zvládnuť príznaky a zabrániť trvalému poškodeniu kĺbov.

 

Čo je reumatoidná artritída?

Reumatoidná artritída je chronické zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť nielen vaše kĺby. U niektorých ľudí môže toto ochorenie poškodiť rôzne telesné systémy vrátane kože, očí, pľúc, srdca a ciev.

 

Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, ktoré vzniká, keď váš imunitný systém omylom napadne tkanivá vášho vlastného tela.

 

Na rozdiel od poškodenia spôsobeného opotrebovaním pri osteoartritíde, reumatoidná artritída postihuje výstelku kĺbov a spôsobuje bolestivé opuchy, ktoré môžu nakoniec vyústiť do erózie kostí a deformácie kĺbov.

 

Práve zápal spojený s reumatoidnou artritídou môže poškodiť iné časti tela. Hoci nové typy liekov výrazne zlepšili možnosti liečby, ťažká reumatoidná artritída môže stále spôsobovať telesné postihnutie.

 

revmatoidní artritida

 

Ako reumatoidná artritída ovplyvňuje vaše telo?

Bunky imunitného systému sa presúvajú z krvi do kĺbov a tkaniva, ktoré ich vystiela. Toto tkanivo sa nazýva synovia. Keď sa bunky dostanú na miesto, vytvoria zápal. V dôsledku toho kĺb opuchne, pretože sa v ňom hromadí tekutina. Vaše kĺby sú bolestivé, opuchnuté a teplé na dotyk.

 

Zápal časom opotrebuje chrupavku, pružnú vrstvu tkaniva, ktorá pokrýva konce vašich kostí. Ako sa chrupavka opotrebúva, priestor medzi vašimi kosťami sa zužuje. Časom sa môžu o seba trieť alebo sa posunúť z miesta. Bunky, ktoré spôsobujú zápal, produkujú aj látky, ktoré poškodzujú vaše kosti.

 

 

Typy reumatoidnej artritídy

Existuje niekoľko rôznych typov RA. Ak viete, ktorý typ máte, môže to pomôcť vášmu lékar vybrať pre vás najlepší typ liečby. Medzi typy RA patria:

 

Séropozitívna RA

Ide o najčastejší typ RA. Tento typ artritídy sa môže vyskytovať v rodinách. Séropozitívna RA môže mať závažnejšie príznaky ako séronegatívna RA.

 

Séronegatívna RA

To znamená, že ste boli negatívne testovaný na prítomnosť reumatoidného faktora (RF) aj typu protilátky nazývanej cyklický citrulinovaný peptid (CCP), ale napriek tomu máte príznaky RA.

 

Juvenilná idiopatická artritída (JIA)

Toto ochorenie sa nazýva aj juvenilná idiopatická artritída alebo JIA. Spôsobuje opuchnuté a stuhnuté kĺby u detí vo veku 16 rokov a mladších. Ak bolesť a stuhnutosť kĺbov trvá 6 týždňov alebo dlhšie, môže ísť o JIA.

 

Idiopatická znamená „neznáma“. Odborníci si nie sú istí, čo JIA spôsobuje. Domnievajú sa, že niektoré deti sa narodia s génom, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť, že dostanú JIA. Potom niečo - napríklad vírus alebo baktéria - spustí imunitný systém. Vedci sa nedomnievajú, že by to súviselo s alergiami, potravinami alebo nesprávnou stravou.

 

Reumatoidná artritída je celoživotné ochorenie. Podobne ako RA, aj JIA je autoimunitné ochorenie. Deti však niekedy z JIA vyrastú. Môže však ovplyvniť rast kostí, čo môže mať dlhodobejšie následky.

 

Príčiny

U zdravého človeka imunitný systém bojuje proti útočníkom, ako sú baktérie a vírusy. Pri autoimunitnom ochorení, ako je RA, si imunitný systém mýli telesné bunky s cudzími votrelcami a uvoľňuje zápalové chemické látky, ktoré tieto bunky napádajú.

 

V prípade RA napáda synoviu, tkanivo vystielajúce kĺb, ktoré produkuje tekutinu, ktorá pomáha hladkému pohybu kĺbu. Zapálená synovia zhrubne a spôsobuje, že oblasť kĺbu je bolestivá a citlivá, vyzerá červená a opuchnutá a pohyb cez kĺb môže byť sťažený.

 

Vedci si nie sú istí, prečo sa RA u ľudí vyskytuje. Domnievajú sa, že títo jedinci môžu mať určité gény, ktoré sú aktivované spúšťačom v prostredí, napríklad vírusom alebo baktériou, fyzickým alebo emocionálnym stresom alebo iným vonkajším faktorom.

 

Vedeli ste, že?

Zápal pri RA sa môže šíriť a postihovať orgány a systémy v celom tele, od očí až po srdce, pľúca, obličky, cievy a kožu.

 

Aký je vek nástupu reumatoidnej artritídy?

RA sa zvyčajne začína rozvíjať medzi 30. a 60. rokom života. Reumatoidná artritída sa však môže vyvinúť u kohokoľvek.

 

U detí a mladých dospelých - zvyčajne vo veku od 16 do 40 rokov - sa nazýva reumatoidná artritída s mladým nástupom (YORA). U ľudí, u ktorých sa príznaky objavia po 60. roku života, sa nazýva neskorá reumatoidná artritída (LORA).

 

Aké sú príznaky reumatoidnej artritídy?

Reumatoidná artritída postihuje každého inak. U niektorých ľudí sa kĺbové príznaky prejavia až po niekoľkých rokoch. U iných ľudí príznaky reumatoidnej artritídy postupujú rýchlo. Mnoho ľudí má obdobie s príznakmi (vzplanutie) a potom obdobie bez príznakov (remisia).

 

Medzi príznaky reumatoidnej artritídy patria:

  • Bolesť, opuch, stuhnutosť a citlivosť viac ako jedného kĺbu.
  • Stuhnutosť, najmä ráno alebo po dlhom sedení.
  • Bolesť a stuhnutosť tých istých kĺbov na oboch stranách tela.
  • Únava (extrémne vyčerpanie).
  • Slabosť.
  • Horúčka.

revmatoidni artritida

 

Približne 40 % ľudí s reumatoidnou artritídou má aj príznaky, ktoré sa netýkajú kĺbov. Medzi oblasti, ktoré môžu byť postihnuté, patria:

  • Koža.
  • Oči.
  • Pľúca.
  • Srdce.
  • Obličky.
  • Slinné žľazy.
  • Nervové tkanivo.
  • Kostná dreň.
  • Krvné cievy.

Príznaky reumatoidnej artritídy môžu mať rôznu závažnosť a môžu dokonca prichádzať a odchádzať. Obdobia zvýšenej aktivity ochorenia, nazývané vzplanutia, sa striedajú s obdobiami relatívnej remisie - keď opuch a bolesť ustúpia alebo vymiznú.

 

Dobré vedieť

Reumatoidná artritída môže časom spôsobiť deformáciu kĺbov a ich posunutie z miesta.

 

Vyrážka pri reumatoidnej artritíde

RA môže postihovať kožu aj kĺby. Na vašom tele sa môžu objaviť pevné lézie, nazývané uzlíky. Ďalší kožný príznak sa nazýva vaskulitída.

 

Jedným z príznakov vaskulitídy pri RA je výskyt jamiek na nechtoch. Vaskulitída môže spôsobiť aj vyrážku, ktorá môže byť vyvýšená alebo plochá. Môže vyzerať ako modrina. Vyrážka nezmizne, keď na ňu vyvíjate tlak. Často postihuje kolená a dolné končatiny.

 

 

Spôsobuje reumatoidná artritída únavu?

Každý má s reumatoidnou artritídou trochu iné skúsenosti. Mnohí ľudia s RA však tvrdia, že únava je jedným z najhorších príznakov ochorenia.

 

Život s chronickou bolesťou môže byť vyčerpávajúci. A únava môže sťažovať liečbu bolesti. Je dôležité venovať pozornosť svojmu telu a robiť si prestávky skôr, ako sa príliš unavíte.

 

Rizikové faktory

Medzi faktory, ktoré môžu zvyšovať riziko reumatoidnej artritídy, patria:

  • Vaše pohlavie - u žien je pravdepodobnosť vzniku reumatoidnej artritídy vyššia ako u mužov.
  • Vek - Reumatoidná artritída sa môže objaviť v akomkoľvek veku, ale najčastejšie sa začína v strednom veku.
  • Rodinná anamnéza - Ak má niekto vo vašej rodine reumatoidnú artritídu, riziko ochorenia sa môže zvýšiť.
  • Fajčenie - Fajčenie cigariet zvyšuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy, najmä ak máte genetickú predispozíciu na toto ochorenie. Zdá sa, že fajčenie je spojené aj s väčšou závažnosťou ochorenia.
  • Nadváha - Zdá sa, že ľudia s nadváhou majú o niečo vyššie riziko vzniku reumatoidnej artritídy.

 

Vedeli ste?

Ženy majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú RA, ako muži.

 

Aké sú príznaky vzplanutia reumatoidnej artritídy?

Príznaky vzplanutia reumatoidnej artritídy sa veľmi nelíšia od príznakov reumatoidnej artritídy. U ľudí s RA však dochádza k vzostupom a poklesom. Vzplanutie je obdobie, keď máte výrazné príznaky po tom, čo ste sa istý čas cítili lepšie.

 

Pri liečbe budete mať pravdepodobne obdobia, keď sa budete cítiť lepšie. Potom stres, zmeny počasia, určité potraviny alebo infekcie spustia obdobia zvýšenej aktivity ochorenia.

 

Hoci vzplanutiam nemôžete úplne zabrániť, môžete podniknúť kroky, ktoré vám pomôžu ich zvládnuť.

 

Pomôcť vám môže každodenné zapisovanie si príznakov do denníka, ako aj toho, čo sa deje vo vašom živote. Tento denník zdieľajte so svojím reumatológom, ktorý vám môže pomôcť identifikovať spúšťače. Potom môžete pracovať na zvládaní týchto spúšťačov.

 

psaní deníku

 

Liečba reumatoidnej artritídy

RA sa nedá vyliečiť, ale lieky môžu pomôcť zvládnuť príznaky tým, že kontrolujú zápalovú reakciu. Zmiernenie zápalu môže tiež pomôcť zabrániť ďalšiemu poškodeniu kĺbov a orgánov.

 

Liečba podľa filozofie liečby Target, ktorú reumatológovia používajú na účinné zvládnutie RA, viedla k zníženiu príznakov a vyššej miere remisie u ľudí s RA. Zahŕňa:

  • Stanovenie špecifického cieľa testovania, ktorý signalizuje buď remisiu, alebo nízky stav ochorenia,
  • testovanie reaktantov akútnej fázy a vykonávanie mesačného monitorovania na posúdenie pokroku a plánu liečby,
  • okamžitú zmenu liečebného režimu, ak sa nedosiahne pokrok.

Okrem toho môžu niektoré alternatívne terapie, domáce prostriedky a úpravy životného štýlu pomôcť zlepšiť kvalitu života pri živote s RA. Patria medzi ne špecifické druhy cvičenia, odpočinku a asistenčných pomôcok.

 

Váš lekár alebo dietológ vám môže odporučiť najmä protizápalovú diétu, ktorá vám pomôže pri zmiernení príznakov. Tento typ stravy zahŕňa potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Vyhýbanie sa spúšťacím potravinám a výber správnych potravín vám pomôže zvládnuť RA.

 

Mnohým ľuďom táto liečba pomáha žiť aktívny život a znižuje riziko dlhodobých komplikácií. Váš lekár s vami bude spolupracovať na určení najlepšieho liečebného plánu pre vaše zdravotné potreby.

 

Komplikácie

Reumatoidná artritída zvyšuje riziko vzniku:

  • Osteoporóza - samotná reumatoidná artritída spolu s niektorými liekmi používanými na liečbu reumatoidnej artritídy môžu zvýšiť riziko vzniku osteoporózy, ochorenia, ktoré oslabuje kosti a zvyšuje ich náchylnosť na zlomeniny.
  • Reumatoidné uzlíky - Tieto tvrdé hrudky tkaniva sa najčastejšie tvoria v okolí tlakových bodov, napríklad v oblasti lakťa. Tieto uzlíky sa však môžu vytvoriť kdekoľvek v tele vrátane srdca a pľúc.
  • Suché oči a ústa - Ľudia, ktorí trpia reumatoidnou artritídou, majú oveľa vyššiu pravdepodobnosť výskytu Sjögrenovho syndrómu, poruchy, pri ktorej sa znižuje množstvo vlhkosti v očiach a ústach.
  • Infekcie - samotná reumatoidná artritída a mnohé lieky, ktoré sa proti nej používajú, môžu narušiť imunitný systém, čo vedie k zvýšenému výskytu infekcií. Chráňte sa tým, že sa necháte zaočkovať, aby ste predišli ochoreniam, ako sú chrípka, zápal pľúc, pásový opar a COVID-19.
  • Abnormálne zloženie tela - Ľudia, ktorí majú reumatoidnú artritídu, majú často vyšší pomer tuku k chudej hmotnosti, a to aj tí, ktorí majú normálny index telesnej hmotnosti (BMI).
  • Syndróm karpálneho tunela - Keď reumatoidná artritída postihne zápästie, zápal môže stlačiť nerv, ktorý obsluhuje väčšinu ruky a prstov.
  • Problémy so srdcom - Reumatoidná artritída môže zvýšiť riziko kôrnatenia a upchávania tepien, ako aj zápalu vaku, ktorý obklopuje srdce.
  • Ochorenie pľúc - Ľudia s reumatoidnou artritídou majú zvýšené riziko zápalu a zjazvenia pľúcneho tkaniva, čo môže viesť k postupnej dýchavičnosti.
  • Lymfóm - Reumatoidná artritída zvyšuje riziko lymfómu, skupiny krvných nádorov, ktoré sa vyvíjajú v lymfatickom systéme.

 

osteoporóza

osteoporóza

 

Starostlivosť o seba

Spolupráca s lekárom pri určovaní správnej liečby je nevyhnutná, ale aj vy sami môžete podniknúť kroky, ktoré vám pomôžu zvládnuť RA a zmierniť bolesť a únavu.

 

Dobré vedieť

Strava, cvičenie, odvykanie od fajčenia a duševné zdravie sú kľúčom k celkovo dobrému zdraviu a zvládaniu RA.

 

Zdravé stravovanie

Vyvážená, výživná strava pozostávajúca z odporúčaných množstiev všetkých skupín potravín pomáha podporovať dobré zdravie a uľahčuje udržiavanie zdravej hmotnosti.

 

Každodenné cvičenie

Aj keď nemáte čas na cvičenie, snažte sa, aby bol pohyb súčasťou vašej každodennej rutiny. Namiesto výťahu choďte po schodoch. Zaparkujte na mieste, kde musíte prejsť krátku vzdialenosť, aby ste vstúpili do budovy. Na schôdzku v kancelárii si zvoľte dlhšiu trasu.

 

schody

 

Vyváženie aktivity s odpočinkom

Je dôležité snažiť sa zostať fyzicky aktívny počas vzplanutia, ale odpočinok je tiež obzvlášť dôležitý, keď je RA aktívna a kĺby sú bolestivé, opuchnuté alebo stuhnuté. Odpočinok pomáha zmierniť zápal a únavu, ktoré sa môžu objaviť počas vzplanutia. Robenie prestávok počas dňa chráni kĺby a šetrí energiu.

 

Liečba teplom a chladom

Na upokojenie stuhnutých kĺbov a unavených svalov zvyčajne najlepšie fungujú tepelné procedúry, ako sú tepelné vankúšiky alebo teplé kúpele. Chlad je najlepší na akútnu bolesť a opuchnuté kĺby. Môže znecitliviť bolestivé miesta a zmierniť zápal.

 

Prípravky na lokálne použitie

Tieto krémy, gély alebo náplasti môžu zmierniť bolesť kĺbov alebo svalov. Niektoré obsahujú lieky, ktoré môžete dostať v tabletkách, a iné používajú zložky, ktoré dráždia nervy, aby odvrátili pozornosť od bolesti.

 

Zníženie stresu a doplnkové terapie

Existujú rôzne spôsoby, ako sa uvoľniť a prestať sa sústrediť na bolesť. Patrí medzi ne meditácia, hlboké dýchanie a premýšľanie o obrazoch v mysli, ktoré vám navodzujú pocit šťastia.

 

Masáž môže pomôcť znížiť bolesť, uvoľniť boľavé svaly a zmierniť stres alebo úzkosť. Akupunktúra zahŕňa zavádzanie jemných ihiel do tela pozdĺž špeciálnych bodov na zmiernenie bolesti. Ak nemáte radi ihly, akupresúra používa namiesto nich pevný tlak.

 

Doplnky stravy

Štúdie ukazujú, že kurkumín/kurkuma a doplnky stravy s omega-3 rybím olejom môžu pomôcť pri bolesti a rannej stuhnutosti pri reumatoidnej artritíde. Pred užívaním akéhokoľvek doplnku sa však poraďte so svojím lekárom a prediskutujte s ním vedľajšie účinky a to, ako môže ovplyvniť iné lieky, ktoré užívate.

 

 

Pozitívny prístup a systém podpory

Vytvorte si sieť priateľov, rodinných príslušníkov a spolupracovníkov, ktorí vám môžu pomôcť poskytnúť emocionálnu podporu. Nájdite si čas na veci, ktoré vás bavia, aby ste si zlepšili náladu, čo môže pomôcť zmierniť bolesť.

 

Diéta pri reumatoidnej artritíde

Diéta nevylieči reumatoidnú artritídu (RA), ale správny výber potravín môže pomôcť tým, že potlačí zápal, ktorý v tele spôsobuje spúšť, dodá telu potrebné živiny a pomôže vám udržať si zdravú hmotnosť. Je to dôležité, pretože nadváha zvyšuje tlak na boľavé kĺby a môže znížiť účinnosť niektorých liekov na RA. Okrem toho telesný tuk produkuje bielkoviny nazývané cytokíny, ktoré podporujú zápal.

 

Štúdie ukazujú, že stredomorská strava s množstvom ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov a zdravých tukov je pre ľudí s RA vhodnou voľbou. Tu je prehľad niektorých potravín, ktoré by ste mali konzumovať.

 

Mastné ryby

Losos, tuniak, sardinky, sleď a iné studenovodné ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť regulovať zápal. Vaše telo potrebuje zdravú rovnováhu omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

 

Vedci zistili, že vyšší pomer omega-6 a omega-3 súvisí s nárastom chronických zápalových ochorení, ako je napríklad RA. Preto je dôležité znížiť množstvo omega-6 mastných kyselín, ktoré môžu vyvolávať zápaly a nachádzajú sa v mäse, niektorých olejoch a v smažených a spracovaných potravinách, ktoré tieto oleje obsahujú, a zvýšiť množstvo omega-3 mastných kyselín.

 

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú stabilizovať molekuly nazývané voľné radikály, ktoré môžu vyvolať zápal a poškodiť bunky. Sú tiež plné vitamínov a minerálov, ktoré telo potrebuje, a polyfenolov, ktoré môžu pomôcť znížiť C-reaktívny proteín (CRP), marker zápalu.

 

Ak chcete maximalizovať zdravotné výhody, jedzte každý deň niekoľko druhov čerstvého alebo mrazeného ovocia, ale dávajte si pozor na obsah cukru v mrazených verziách. Ak chcete získať čo najviac živín, jedzte rôznorodú zeleninu. Zamerajte sa na dve šálky ovocia a dve a pol až tri šálky zeleniny denne - menej, ak máte menej ako 30 minút pohybu denne, a viac, ak ste aktívnejší.

 

ovoce a zelenina

 

Celozrnné obilniny

Ovos, celozrnná pšenica, hnedá ryža, quinoa a iné celozrnné obilniny môžu znižovať hladinu CRP a znižovať riziko srdcových ochorení, ktoré je u ľudí s RA zvýšené. Celozrnné obilniny majú vyšší obsah živín a vlákniny ako rafinované obilniny. Okrem toho mnohé výrobky z rafinovaných obilnín obsahujú zdraviu škodlivé zložky, ako sú pridané cukry a nasýtené tuky.

 

Hrach a fazuľa

Tieto strukoviny sú skvelým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre zdravie svalov - a ľudia s RA sú náchylní na úbytok svalov. Okrem toho hrach a fazuľa prakticky neobsahujú tuk, obsahujú antioxidanty a niektoré sú bohaté na kyselinu listovú, horčík, železo, zinok a draslík, ktoré sú známe svojimi priaznivými účinkami na srdce a imunitný systém. Dobrou voľbou sú čierna fazuľa, fazuľa garbanzo, červená fazuľa a čiernooký hrášok.

 

Orechy

Orechy sú plné zdraviu prospešných mononenasýtených tukov a sú uznávané pre svoje vlastnosti chrániace srdce a dôležité živiny. Vyskúšajte píniové oriešky, pistácie, lieskové orechy a mandle.

 

Vlašské orechy sú obzvlášť vhodné pre ľudí s RA, pretože majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Ďalším dobrým rastlinným zdrojom omega-3 sú mleté ľanové semená.

 

 

Dobré vedieť

S orieškami to však nepreháňajte, obsahujú síce zdravé tuky, ale aj veľa kalórií.

 

Olivový olej

Namiesto iných olejov a tukov používajte olivový olej. Okrem zdravých mononenasýtených tukov obsahuje zlúčeninu nazývanú oleokantal, ktorá znižuje zápal a pri zmierňovaní bolesti pôsobí podobne ako ibuprofén. Jedzte ho však s mierou; rovnako ako všetky oleje je to tuk, ktorý môže viesť k priberaniu.

 

Je reumatoidná artritída dedičná?

Reumatoidná artritída sa nepovažuje za autozomálne dominantne alebo recesívne dedičné ochorenie, ale existujú gény, ktoré môžu byť s ochorením spojené. Za spúšťače sa považujú aj niektoré environmentálne príčiny, ako sú hormóny, stres alebo infekcie.

 

Bolí reumatoidná artritída stále?

Reumatoidná artritída môže spôsobovať rôzne príznaky, ktoré môžu prichádzať a odchádzať v rôznej intenzite. Po týchto obdobiach zvýšenej aktivity ochorenia alebo vzplanutiach často nasledujú obdobia úľavy alebo remisie, keď sa opuch a bolesť zmenšia alebo úplne vymiznú.

 

Mám reumatoidnú artritídu, môžem požiadať o invalidný dôchodok?

Ak máte reumatoidnú artritídu, môžete požiadať o invalidný dôchodok. V každom prípade nejde o lieky alebo ochorenie, ktoré máte, ale o to, ako veľmi vás ochorenie obmedzuje a bráni vám pracovať.