Anémia alebo chudokrvnosť - príčiny, príznaky, liečba

Srdce

Únava, slabosť a dýchavičnosť sú jedny z príznakov anémie. Aké ďalšie príznaky môže anémia spôsobiť? Ako sú druhy a rizikové faktory anémia? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Anémia alebo chudokrvnosť - príčiny, príznaky, liečba

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to anémia
  • Príznaky a príčiny anémie
  • Aké môžu byť komplikácie anémie
  • Diagnostika a liečba anémie
  • Anémia a tehotenstvo

 

Anémia vzniká, keď nie je dostatok zdravých červených krviniek, ktoré by prenášali kyslík do telesných orgánov. V dôsledku toho je bežné, že pociťujete chlad a príznaky únavy alebo slabosti.

 

Čo je to anémia?

Anémia vzniká, keď nemáte dostatok červených krviniek alebo keď červené krvinky nepracujú tak, ako by mali. Červené krvinky prenášajú kyslík do celého tela. Kyslík poháňa bunky a dodáva energiu. Bez zdravých červených krviniek, ktoré plnia svoju prácu, telo nedostáva energiu, ktorú potrebuje na svoje fungovanie. Zatiaľ čo niektoré typy anémie sú krátkodobé a mierne, iné môžu trvať celý život.

 

anémia

 

Ako anémia ovplyvňuje organizmus?

Keď sa u niekoho objaví anémia, hovorí sa, že je chudokrvný, čo znamená, že má príznaky anémie, ako je veľká únava alebo pocit, že je mu stále zima. Anémia postihuje rôznych ľudí rôznym spôsobom:

 

  • Novorodenci - Niektoré deti sa rodia s nízkym počtom červených krviniek. Väčšina novorodencov nepotrebuje lekársku liečbu anémie, ale niektorí s ťažkou anémiou môžu potrebovať transfúzie krvi.

  • Dojčatá - Dojčatá môžu dostávať menej železa, než potrebujú, keď začnú jesť pevnú stravu. Je to preto, že železo v pevnej strave sa nevstrebáva tak ľahko ako železo v materskom mlieku alebo umelej výžive. Dojčatá s anémiou môžu vyzerať letargicky.

  • Deti - Deti medzi narodením a druhým rokom života veľmi rastú. Deti, ktoré prechádzajú rastovým špurtom, potrebujú viac železa. U detí s anémiou sa môžu objaviť súvisiace problémy, ako je oneskorený vývoj motorických zručností a problémy s učením.

  • Tehotné ženy - Tehotné ženy môžu trpieť anémiou z nedostatku železa, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť komplikácií, ako je predčasný pôrod alebo pôrod detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

  • Ženy - Ženy, ktoré majú silnú menštruáciu (menštruačné krvácanie) alebo ochorenia, ako sú myómy maternice, môžu strácať krv a rozvinúť anémiu.

  • Ľudia vo veku 65 rokov a starší - Ľudia starší ako 65 rokov majú častejšie stravu chudobnú na železo a niektoré chronické ochorenia, ktoré zvyšujú riziko vzniku anémie. Ak sa u nich anémia rozvinie, môžu mať problémy so srdcom alebo slabosť, ktorá im sťažuje pohyb. Môžu mať zmätenosť alebo depresie.

  • Ľudia s chronickými ochoreniami - Niektoré chronické stavy, ako sú autoimunitné ochorenia alebo rakovina, môžu zvyšovať riziko vzniku anémie. Ide o anémiu chronických ochorení.

 

Čo sa stane, keď sa anémia nelieči?

U ľudí, ktorí majú nediagnostikovanú alebo neliečenú anémiu, môže dôjsť k život ohrozujúcemu zlyhaniu orgánov. Deti, ktoré majú ťažkú ​​anémiu, môžu mať oneskorený vývoj. U ľudí po osemdesiatke sa môžu objaviť srdcové problémy, vrátane anginy pectoris, arytmie a infarktu myokardu.

 

Príznaky anémie

Príznaky anémie závisia od príčiny a od toho, aká závažná je anémia. Anémia môže byť taká mierna, že spočiatku nevyvoláva žiadne príznaky. Potom sa však obvykle príznaky objavia a zhoršujú sa s tým, ako sa anémia zhoršuje. Pokiaľ anémiu spôsobuje iné ochorenie, môže toto ochorenie príznaky anémie maskovať. Potom môže test na iné ochorenie anémiu odhaliť. Niektoré typy anémia majú príznaky, ktoré ukazujú na príčinu. Medzi možné príznaky anémie patria napríklad:

 

  • Únava.
  • Slabosť.
  • Dýchavičnosť.
  • Bledá alebo žltkastá koža, ktorá môže byť viac viditeľná na bielej koži ako na čiernej alebo hnedej.
  • Nepravidelný srdcový tep.
  • Závraty alebo točenie hlavy.
  • Bolesť na hrudi.
  • Studené ruky a nohy.
  • Bolesť hlavy.

 

anémia

 

Príčiny anémie

Anémia vzniká, keď v krvi nie je dostatok hemoglobínu alebo červených krviniek. K tomu môže dôjsť, ak:

 

  • Telo nevytvára dostatok hemoglobínu alebo červených krviniek.
  • Krvácanie spôsobuje stratu červených krviniek a hemoglobínu rýchlejšie, než je možné ich nahradiť.
  • Telo ničí červené krvinky a v nich obsiahnutý hemoglobín.

 

Čo červené krvinky robia

 

Telo vytvára tri typy krviniek. Biele krvinky bojujú proti infekcii, krvné doštičky pomáhajú zrážať krv a červené krvinky roznášajú kyslík po celom tele.

 

Červené krvinky obsahujú bielkovinu bohatú na železo, ktorá dáva krvi červenú farbu, zvanú hemoglobín. Hemoglobín umožňuje červeným krvinkám prenášať kyslík z pľúc do všetkých častí tela. A červené krvinky vďaka nemu prenášajú oxid uhličitý z ostatných častí tela do pľúc, aby ho mohli vydýchnuť. Červené krvinky a hemoglobín sa tvoria z hubovitej hmoty vo vnútri mnohých veľkých kostí, zvanej kostná dreň. Na ich výrobu potrebuje telo železo, vitamín B-12, foláty a ďalšie živiny z potravy.

 

 

Príčiny a druhy anémie

Rôzne typy anémia majú rôzne príčiny. Patria medzi ne:

 

Anémia z nedostatku železa

 

Príliš málo železa v tele spôsobuje tento najčastejší typ anémie. Kostná dreň potrebuje železo na tvorbu hemoglobínu. Bez dostatočného množstva železa nemôže telo vytvoriť dostatok hemoglobínu na červené krvinky. Tehotné osoby môžu dostať tento typ anémia, pokiaľ neužívajú doplnky železa. Môže ju spôsobiť aj strata krvi. Strata krvi môže byť spôsobená silným menštruačným krvácaním, vredom, rakovinou alebo pravidelným užívaním niektorých liekov proti bolesti, najmä aspirínu.

 

Anémia z nedostatku vitamínov

 

Okrem železa potrebuje telo na tvorbu dostatočného množstva zdravých červených krviniek aj foláty a vitamín B-12. Strava, ktorá neobsahuje dostatok týchto a ďalších kľúčových živín, môže mať za následok, že telo nevytvára dostatok červených krviniek. Niektorí ľudia tiež nedokážu vstrebať vitamín B-12. To môže viesť k anémii z nedostatku vitamínu, nazývanej aj perniciózna anémia.

 

Zápalová anémia

 

Choroby, ktoré spôsobujú prebiehajúci zápal, môžu telu brániť v tvorbe dostatočného množstva červených krviniek. Príkladom je rakovina, HIV/AIDS, reumatoidná artritída, ochorenie obličiek a Crohnova choroba.

 

rakovina

 

Aplastická anémia

 

Táto vzácna, život ohrozujúca anémia vzniká, keď telo nevytvára dostatok nových krviniek. Medzi príčiny aplastickej anémie patrí infekcia, niektoré lieky, autoimunitné ochorenie a kontakt s toxickými chemickými látkami.

 

Anémia súvisiaca s ochorením kostnej drene

 

Choroby, ako je leukémia a myelofibróza, môžu ovplyvniť spôsob, akým kostnú dreň tvorí krv. Následky týchto typov ochorení sa pohybujú od miernych až po život ohrozujúce.

 

Hemolytická anémia

 

Táto skupina anémií vzniká tým, že červené krvinky sú ničené rýchlejšie, než ich kostná dreň dokáže nahradiť. Niektoré krvné ochorenia zvyšujú rýchlosť, s akou sú červené krvinky ničené. Niektoré typy hemolytických anémií sa môžu dediť v rodine.

 

Kosáčikovitá anémia

 

Toto dedičné a niekedy závažné ochorenie je typom hemolytickej anémie. Neobvyklý hemoglobín núti červené krvinky k neobvyklému tvaru polmesiaca, ktorý sa nazýva kosáčik. Tieto nepravidelné krvinky odumierajú príliš skoro. To spôsobuje trvalý nedostatok červených krviniek.

 

kosáčikovitá anémia

kosáčikovitá anémia

 

Rizikové faktory

Tieto faktory môžu zvyšovať riziko anémie:

 

  • Strava, ktorá neobsahuje dostatočné množstvo niektorých vitamínov a minerálov - Nedostatočný príjem železa, vitamínu B-12 a kyseliny listovej zvyšuje riziko anémie.

  • Problémy s tenkým črevom - Ochorenie, ktoré ovplyvňuje spôsob, akým tenké črevo prijíma živiny, zvyšuje riziko anémie. Príkladom je Crohnova choroba a celiakia.

  • Menštruácia - Všeobecne platí, že silná menštruácia môže spôsobiť riziko anémie. Menštruácia spôsobuje stratu červených krviniek.

  • Tehotenstvo - Tehotné osoby, ktoré neužívajú multivitamín s kyselinou listovou a železom, sú vystavené zvýšenému riziku anémie.

  • Trvajúce, tzv chronické ochorenia - Mať rakovinu, zlyhanie obličiek, cukrovku alebo iné chronické ochorenie zvyšuje riziko anémie chronických ochorení. Tieto stavy môžu viesť k tomu, že máte príliš málo červených krviniek. Pomalá, chronická strata krvi z vredu alebo iného zdroja v tele môže spotrebovať zásoby železa v tele, čo vedie k anémii z nedostatku železa.

  • Rodinná anamnéza - Mať v rodine člena s typom anémie, ktorý sa v rodinách odovzdáva, tzv. dedične, môže zvýšiť riziko dedičných anémií, ako je kosáčikovitá anémia.

  • Ďalšie faktory - Anamnéza niektorých infekcií, krvných chorôb a autoimunitných ochorení zvyšuje riziko anémie. Pitie nadmerného množstva alkoholu, pobyt v blízkosti toxických chemikálií a užívanie niektorých liekov môže ovplyvniť tvorbu červených krviniek a viesť k anémii.

  • Vek - Ľudia starší ako 65 rokov majú zvýšené riziko anémie.

 

cukrovka obezita

 

Komplikácie anémie

Ak nie je anémia liečená, môže spôsobiť mnoho zdravotných problémov, ako je napríklad silná únava. Ťažká anémia môže znemožniť vykonávanie každodenných činností. Ďalej tiež tehotenské komplikácie. U tehotných osôb s anémiou z nedostatku folátov môže byť vyššia pravdepodobnosť komplikácií, napríklad predčasného pôrodu.

 

Anémia môže viesť k rýchlemu alebo nepravidelnému srdcovému tepu, tzv. arytmii. Pri anémii musí srdce pumpovať viac krvi, aby nahradilo príliš málo kyslíka v krvi. To môže viesť k zväčšeniu srdca alebo srdcovému zlyhaniu. Niektoré dedičné anémia, ako je kosáčikovitá anémia, môžu viesť k život ohrozujúcim komplikáciám. Rýchla strata veľkého množstva krvi spôsobuje ťažkú ​​anémiu a môže byť smrteľná.

 

Dobré vedieť

Pri liečbe anémia jedzte stravu bohatú na železo. Pokiaľ nebudete jesť dostatok železa, môže mať vaše telo nedostatok železa. Medzi potraviny s vysokým obsahom železa patrí napríklad mäso, vajcia, zelená listová zelenina, potraviny obohatené železom (pr. obilniny), fazuľa, morské plody, hrach, orechy, šošovica a sušené ovocie.

 

Diagnostika anémie 

Lekár sa vás bude pýtať na vaše príznaky. Pretože k anémii dochádza, keď nemáte dostatok zdravých červených krviniek, vykoná krvné testy, aby skontroloval stav vašich červených krviniek:

 

  • Kompletný krvný obraz: Tento test používajú lekári na kontrolu všetkých krviniek so zameraním na červené krvinky. Spočítajú červené krvinky a zhodnotia ich veľkosť a tvar. Lekári môžu tento test použiť na kontrolu hladiny vitamínu B12 alebo B9.

  • Periférny krvný náter: Lekár vyšetrí červené krvinky pod mikroskopom.

 

Prevencia anémie 

Mnohým typom anémie nemožno zabrániť. Zdravá strava však môže zabrániť anémii z nedostatku železa a anémiám z nedostatku vitamínov. Zdravá strava zahŕňa:

 

  • Železo - Medzi potraviny bohaté na železo patrí hovädzie a iné mäso, fazuľa, šošovica, obilniny obohatené železom, tmavo zelená listová zelenina a sušené ovocie.

  • Foláty - Túto živinu a jej ľudskú formu kyselinu listovú nájdeme v ovocí a ovocných šťavách, tmavo zelenej listovej zelenine, zelenom hrášku, fazuľach, arašidoch a obohatených obilných výrobkoch, ako je chlieb, cereálie, cestoviny a ryža.

  • Vitamín B-12 - Medzi potraviny bohaté na vitamín B-12 patrí mäso, mliečne výrobky a obohatené obilniny a sójové výrobky.

  • Vitamín C - Medzi potraviny bohaté na vitamín C patria citrusové plody a šťavy, paprika, brokolica, paradajky, melóny a jahody. Tie tiež pomáhajú telu prijímať železo.

B12

 

Liečba anémie 

Liečba anémia závisí od príčiny. Liečba anémie z nedostatku železa obvykle zahŕňa užívanie doplnkov železa a zmenu stravy. Ak je príčinou nedostatku železa strata krvi, treba nájsť zdroj krvácania a zastaviť ho. To môže zahŕňať chirurgický zákrok.

 

Liečba anémie z nedostatku vitamínov alebo nedostatku kyseliny listovej a vitamínu B-12 zahŕňa doplnky stravy a zvýšenie obsahu týchto živín v strave. Ľudia, ktorí majú problémy so vstrebávaním vitamínu B-12 z potravy, môžu potrebovať injekcie vitamínu B-12. Spočiatku sa injekcie podávajú každý druhý deň. Časom budú injekcie len raz mesačne, prípadne doživotne.

 

Liečba anémie z chronického ochorenia sa zameriava na ochorenie, ktoré ju spôsobuje. Ak sa príznaky stanú závažnými, môže liečba zahŕňať získanie krvi, tzv. transfúziu, alebo injekcie hormónu zvaného erytropoetín. Liečba anémie spojenej s ochorením kostnej drene môže zahŕňať lieky, chemoterapiu alebo získanie kostnej drene od darcu, tzv. transplantáciu. Liečba aplastická anémia môže zahŕňať transfúzie krvi na zvýšenie hladiny červených krviniek. Pokiaľ kostná dreň nedokáže vytvárať zdravé krvinky, môže byť potrebná transplantácia kostnej drene.

 

Liečba hemolytických anémií zahŕňa vysadenie liekov, ktoré ju môžu spôsobovať, a liečbu infekcií. Ak imunitný systém napáda červené krvinky, môže liečba zahŕňať užívanie liekov, ktoré znižujú aktivitu imunitného systému. Kosáčikovitá anémia - liečba môže zahŕňať kyslík, lieky proti bolesti a hydratáciu pomocou tekutín podávaných žilou, tzv. intravenózne, aby sa znížila bolesť a zabránilo sa komplikáciám. Súčasťou môže byť aj prijatie krvi, tzv. transfúzie, a užívanie doplnkov stravy s kyselinou listovou a antibiotík. Na liečbu kosáčikovej anémie sa tiež používa liek proti rakovine zvaný hydroxyurea.

 

Čo môžem očakávať, ak mám anémiu?

Vaša prognóza alebo očakávaný výsledok závisí od toho, prečo máte anémiu, aký typ anémie máte a či máte jej ťažkú ​​formu. Vo väčšine prípadov môžu lekári liečiť anémiu tým, že vám pomôžu upraviť stravu alebo pomocou liekov. Sú však prípady, keď s anémiou môžete žiť až do konca života.

 

Anémia a tehotenstvo

Keď otehotniete, telo prechádza mnohými zmenami. Vaše telo produkuje o 20 až 30% viac krvi, čo znamená, že potrebujete viac železa a vitamínov. Mnoho ľudí nemá v druhom a treťom trimestri dostatok železa, čo môže viesť k anémii. Zatiaľ čo mierna anémia je v tehotenstve normálna, ťažká anémia by mohla ohroziť anémiu aj vaše dieťa.

 

Ak ste počas prvých dvoch trimestrov ťažko chudokrvná, hrozí vám vyššie riziko predčasného pôrodu alebo narodenia dieťaťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Tehotné a chudokrvné osoby sú tiež vystavené vyššiemu riziku straty krvi počas pôrodu a môžu horšie bojovať s infekciami.

 

Môžete užívať prenatálne vitamíny, ktoré obsahujú železo, aby ste predišli nedostatku železa v tehotenstve alebo ho liečili. Lekár vám tiež môže dať iný doplnok stravy obsahujúci železo. Môžete tiež jesť viac potravín bohatých na železo, ktoré vám pomôžu s nedostatkom železa.

 

Pokiaľ tieto veci urobíte a napriek tomu budete mať anémiu, lekár vám môže navrhnúť vyšetrenie, aby zistil ďalšie možné príčiny. Pokiaľ je anémia spôsobená nedostatkom železa, bude vám nariaďovať užívať viac doplnkov železa. Ak ste však v minulosti prekonali bypass žalúdka, operáciu tenkého čreva alebo nie ste schopní užívať doplnky stravy so železom, lekár vám bude podávať železo prostredníctvom kvapkačky (intravenózne).

 

Záver - súhrn

Anémia vzniká, keď nemáte dostatok červených krviniek alebo keď červené krvinky nepracujú tak dobre, ako by mohli. Niektorí ľudia sa s anémiou narodia, ale u väčšiny ľudí, ktorí trpia anémiou, sa tento stav časom vyvinie. Preto je dôležité sledovať zmeny vo vašom tele.

 

Všetci máme napríklad dni, keď sa cítime vyčerpaní. Ak sa však cítite veľmi unavení niekoľko dní, hoci odpočívate, zvážte, či sa neobrátiť na svojho lekára. Anémia je väčšinou krátkodobý problém, ktorý sa ľahko lieči zmenou stravy alebo užívaním doplnkov stravy. Neliečená anémia môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

 

Zdroje: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360 

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3929-anemia

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.