Testosterón - prečo je dôležitý a ako prirodzene zvýšiť jeho hladinu?

|
Hormóny

Testosterón je dôležitý v mnohých aspektoch vášho zdravia, od sexuálnych funkcií až po riziko ochorenia. Kde sa produkuje testosterón? Aký vplyv má príliš veľa testosterónu? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Testosterón - prečo je dôležitý a ako prirodzene zvýšiť jeho hladinu?

Testosterón je oveľa dôležitejší, než by jeho povesť naznačovala. Muži a ženy potrebujú správne množstvo testosterónu, aby sa mohli normálne vyvíjať a fungovať. Optimálne množstvo testosterónu však zďaleka nie je jasné. Hladiny testosterónu sú prirodzene oveľa vyššie u mužov ako u žien.

 

Čo je to testosterón?

Testosterón je hlavným pohlavným hormónom, ktorý je zodpovedný za rozvoj reprodukčných funkcií u samcov stavovcov. Testosterón je jedným z hormónov označovaných ako androgény, ktoré sú tiež známe ako anabolické steroidy. Ako steroidný hormón je testosterón odvodený od cholesterolu a štruktúra tohto hormónu je podobná u všetkých cicavcov, plazov, vtákov a rýb.

 

Funkcie testosterónu

U mužov je testosterón potrebný pre vývoj mužských pohlavných orgánov, ako je zväčšenie penisu a veľkosti semenníkov. Hormón tiež podporuje vývoj mužských pohlavných znakov počas puberty, ako je prehĺbenie hlasu a rast ochlpenia v podpazuší, na hrudi a podobne.

 

Testosterón zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní sexuálnej túžby, produkcii spermií, svalovej sily a kostnej hmoty. Zdravá hladina testosterónu tiež chráni pred kostnými poruchami, ako je osteoporóza. Keďže je testosterón potrebný pre mnoho telesných funkcií, je považovaný za všeobecného podporovateľa celkového zdravia a pohody.

 

Testosterón je tiež dôležitý na udržanie pevnosti kostí a svalovej hmoty u žien a prispieva k celkovej pohode a hladine energie. Tento hormón zohráva kľúčovú úlohu v sexuálnom apetíte žien a je zodpovedný za zvýšenie sexuálneho potešenia pri pohlavnom styku. Hladina testosterónu produkovaného ženami je však stále desaťkrát až trikrát nižšia ako u mužov.

 

testosterón

 

Produkcia testosterónu

U mužov sa väčšina testosterónu vylučuje zo semenníkov. Hormón je v malom množstve produkovaný aj nadobličkami. Produkciu tohto hormónu riadi hypotalamus a hypofýza v mozgu. Hypofýza dostáva od hypotalamu pokyny, koľko testosterónu treba vyrobiť, a odovzdáva tieto informácie semenníkom prostredníctvom chemických látok a hormónov kolujúcich v krvnom riečisku.

 

U žien je polovica testosterónu produkovaná vaječníkmi a nadobličkami. Zvyšok je produkovaný premenou nadobličkových androgénov v iných častiach tela.

 

TIP: Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje rast svalov, silu, vytrvalosť, spaľovanie tukov, sexuálnu funkčnosť, apetít, sebavedomie, kognitívne funkcie, psychickú pohodu a mnoho ďalšieho.

 

Testosteronus

 

Testosterón ako steroid 

Prírodný testosterón je steroid - anabolicko-androgénny steroid. "Anabolický" znamená budovanie svalov a "androgénny" znamená zvýšenie mužských pohlavných znakov.

 

Keď však počujete ľudí používať termín "anabolické steroidy", majú spravidla na mysli syntetické (v laboratóriu vyrobené) varianty testosterónu, ktoré sa vstrekujú do tela. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti používajú syntetický testosterón na liečbu a zvládanie rôznych zdravotných stavov.

 

Niektorí športovci a kulturisti zneužívajú syntetický testosterón (anabolické steroidy) tým, že užívajú jeho veľmi vysoké dávky v snahe zvýšiť výkonnosť alebo zmeniť svoj fyzický vzhľad. Zneužívanie týchto liekov môže spôsobiť množstvo nepríjemných príznakov a viesť k dlhodobým nebezpečným zdravotným problémom, vrátane krvných zrazenín, mŕtvice a potenciálne zvýšiť riziko rakoviny prostaty. Syntetický testosterón sa ďalej využíva na maskulinizačnú hormonálnu terapiu.

 

Testosterón a ženy

Ak ste si mysleli, že testosterón je dôležitý iba pre mužov, mýlili ste sa. Testosterón je produkovaný vo vaječníkoch a nadobličkách. U žien je jedným z niekoľkých androgénov (mužských pohlavných hormónov). Predpokladá sa, že tieto hormóny majú dôležité účinky na funkciu vaječníkov, pevnosť kostí, sexuálne správanie, vrátane normálneho libida (aj keď dôkazy nie sú jednoznačné).

 

Správna rovnováha medzi testosterónom (spolu s ďalšími androgénmi) a estrogénom je dôležitá pre normálnu funkciu vaječníkov. Hoci špecifiká nie sú isté, je možné, že androgény hrajú dôležitú úlohu aj v normálnej funkcii mozgu (vrátane nálady, sexuálneho apetítu a kognitívnych funkcií).

 

Príliš veľa testosterónu

Príliš veľa prirodzene sa vyskytujúceho testosterónu nie je u mužov bežným problémom. Možno vás to prekvapí vzhľadom na to, čo by ľudia mohli považovať za zjavné dôkazy nadbytku testosterónu: zúrivosť, bitky a sexuálna promiskuita.

 

Čiastočne to môže byť spôsobené ťažkou definíciou "normálnej" hladiny testosterónu a "normálneho" správania. Hladiny testosterónu v krvi sa v priebehu času a dokonca aj počas dňa dramaticky menia. Navyše to, čo sa môže zdať ako príznak nadbytku testosterónu, nemusí v skutočnosti s týmto hormónom súvisieť.

 

V skutočnosti väčšina toho, čo vieme o abnormálne vysokých hladinách testosterónu u mužov, pochádza od športovcov, ktorí užívajú anabolické steroidy, testosterón alebo príbuzné hormóny na zvýšenie svalovej hmoty a športového výkonu.

 

Medzi problémy spojené s umelo zvýšenou hladinou testosterónu u mužov patrí nízky počet spermií, zmenšenie semenníkov a impotencia, poškodenie srdcového svalu a zvýšené riziko srdcového infarktu, zväčšenie prostaty s ťažkosťami pri močení, ochorenie pečene, akné, zadržiavanie tekutín s opuchmi nôh a chodidiel, priberanie na váhe, ktoré môže čiastočne súvisieť so zvýšenou chuťou do jedla.

 

Ďalej vysoký krvný tlak a cholesterol, nespavosť, bolesti hlavy, zvýšená svalová hmota, zvýšené riziko vzniku krvných zrazenín, spomalenie rastu u dospievajúcich, nezvyčajne agresívne správanie (aj keď nie je dobre preskúmané alebo jasne preukázané), výkyvy nálad, eufória, podráždenosť a bludy.

 

vysoký krvný tlak

 

U žien je asi najčastejšou príčinou vysokej hladiny testosterónu syndróm polycystických vaječníkov (PCOS). Toto ochorenie je bežné. Postihuje 6 až 10 % žien pred menopauzou.

 

Vaječníky žien s PCOS obsahujú mnohopočetné cysty. Medzi príznaky patrí nepravidelná menštruácia, znížená plodnosť, nadmerné alebo hrubé ochlpenie v tvári, na končatinách, trupe a v pubickej oblasti, plešatosť mužského typu, stmavlá, silná koža, priberanie na váhe, depresia a úzkosť. Jedným z dostupných spôsobov liečby mnohých týchto problémov je spironolaktón, špeciálny typ diuretika (tabletky na vodu), ktorý blokuje pôsobenie mužských pohlavných hormónov.

 

U žien s vysokou hladinou testosterónu, či už v dôsledku choroby, alebo užívania drog, môže okrem mnohých problémov, ktoré môžu mať muži, dôjsť k zmenšeniu veľkosti pŕs a prehĺbeniu hlasu.

 

Príliš málo testosterónu

V posledných rokoch sa vedci (a farmaceutické spoločnosti) zamerali na účinky nedostatku testosterónu, najmä u mužov. V skutočnosti s pribúdajúcim vekom klesá hladina testosterónu u mužov veľmi pozvoľna, približne o 1 až 2 % ročne – na rozdiel od relatívne rýchleho poklesu estrogénu, ktorý spôsobuje menopauza.

 

Semenníky produkujú menej testosterónu, z hypofýzy prichádza menej signálov, ktoré semenníkom hovoria, aby testosterón tvorili. S pribúdajúcim vekom tiež pečeň mužov vytvára viac globulínu viažuceho pohlavné hormóny (SHBG), ktorý sa viaže na testosterón cirkulujúci v krvnom riečisku.

 

To všetko znižuje množstvo aktívnej (voľnej) formy testosterónu v tele. Viac ako tretina mužov starších ako 45 rokov môže mať zníženú hladinu testosterónu, než by sa dalo považovať za normálnu (aj keď, ako bolo spomenuté, definovať optimálnu hladinu testosterónu je diskutabilné).

 

Medzi príznaky nedostatku testosterónu u dospelých mužov patrí napríklad znížené ochlpenie tela a tváre, úbytok svalovej hmoty, nízke libido, impotencia, malé semenníky, znížený počet spermií a neplodnosť. Ďalej tiež zväčšená veľkosť pŕs, návaly tepla, podráždenosť, zlé sústredenie a depresia, strata ochlpenia, krehké kosti a zvýšené riziko zlomenín.

 

impotencia

 

Niektorí muži s nedostatkom testosterónu majú príznaky alebo stavy súvisiace s ich nízkym testosterónom, ktoré sa zlepšia, keď užívajú substitúciu testosterónu. Napríklad u mužov s osteoporózou a nízkou hladinou testosterónu môže náhrada testosterónu zvýšiť pevnosť kostí a znížiť riziko zlomenín.

 

Akokoľvek to môže byť prekvapivé, príznaky nedostatku testosterónu môžu trápiť aj ženy. Napríklad problém s funkciou hypofýzy alebo nadobličiek môže viesť k zníženej produkcii testosterónu. Postihnuté ženy môžu pociťovať nízke libido, zníženú pevnosť kostí, zlú koncentráciu alebo depresie.

 

Choroby a stavy, ktoré ovplyvňujú testosterón

U mužov môže dôjsť k poklesu testosterónu v dôsledku stavov alebo ochorení, ktoré ovplyvňujú:

 

  • semenníky - priame poranenie, kastrácia, infekcia, ožarovanie, chemoterapia, nádory
  • hypofýzu alebo hypotalamus - nádory, lieky (najmä anabolické steroidy, niektoré infekcie a autoimunitné stavy).

 

Testosterón môžu ovplyvniť aj genetické ochorenia, ako je Klinefelterov syndróm (pri ktorom má muž chromozóm X navyše) a hemochromatóza (pri ktorej abnormálny gén spôsobuje nadmerné hromadenie železa v celom tele, vrátane hypofýzy).

 

Ženy môžu mať nedostatok testosterónu v dôsledku ochorení hypofýzy, hypotalamu alebo nadobličiek, okrem odstránenia vaječníkov. Estrogénová terapia zvyšuje hladinu globulínu viažuceho pohlavné hormóny a rovnako ako u starnúcich mužov znižuje množstvo voľného, aktívneho testosterónu v tele.

 

Ako zvýšiť hladinu testosterónu prirodzene?

Existuje niekoľko spôsobov, ako zvýšiť hladinu testosterónu v tele prirodzeným spôsobom.

 

Kvalitný a kľudný spánok

 

Dobrý nočný spánok je pre vaše zdravie rovnako dôležitý ako strava a cvičenie. Kvalita spánku môže mať tiež významný vplyv na hladinu testosterónu. V skutočnosti jedna štúdia zahŕňajúca 2 295 dospievajúcich chlapcov a mužov zistila, že zhoršený spánok môže súvisieť s nižšou hladinou testosterónu.

 

Ideálne množstvo spánku sa líši od človeka k človeku, ale malá štúdia z roku 2011 zistila, že spánok iba 5 hodín za noc bol spojený s 10-15% znížením hladiny testosterónu. Hoci niektorí ľudia potrebujú menej spánku, väčšina výskumov odporúča zamerať sa na minimálne 7 hodín spánku každú noc.

 

TIP: Pre dosiahnutie pokojného spánku vyskúšajte náše Magnézium - PRE SPÁNOK s valeriánom, ktorý prispieva k ľahšiemu zaspávaniu a kvalitnému spánku.

 

 

Cvičenie 

 

Cvičenie je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako predchádzať mnohým chorobám súvisiacim so životným štýlom. Nielen to, ale môže tiež zvýšiť hladinu testosterónu. Jedna štúdia z roku 2015 zahŕňajúca mužov s obezitou zistila, že zvýšená fyzická aktivita bola pre zvýšenie hladiny testosterónu výhodnejšia ako obmedzenie kalórií.

 

Zdravá strava

 

Okrem toho to, čo jete, môže ovplyvniť hladinu testosterónu a ďalších hormónov. Konzumácia dostatočného množstva bielkovín vám môže pomôcť udržať zdravú hladinu testosterónu a môže pomôcť pri strate tuku. Konštantná diéta alebo prejedanie sa môže narušiť hladinu testosterónu.

 

Konzumácia zdravých tukov môže tiež pomôcť podporiť hladinu testosterónu a hormonálnu rovnováhu. Niektoré výskumy ukazujú, že diéta s nízkym obsahom tukov by mohla znížiť hladinu testosterónu. Preto je najlepšia výživná, dobre zložená strava založená predovšetkým na celých potravinách. Zdravá rovnováha bielkovín, tukov a sacharidov môže pomôcť optimalizovať hladiny hormónov a podporiť celkové zdravie.

 

zdravý životný štýl

 

Alkohol

 

Vzťah medzi alkoholom a testosterónom je zložitý. Výskum naznačuje, že nadmerná konzumácia alkoholu znižuje hladinu testosterónu. Hladina testosterónu môže klesnúť už 30 minút po požití alkoholu. Nadmerné užívanie alkoholu môže viesť k zníženiu funkcie semenníkov a atrofii.

 

Stres 

 

Výskum často poukazuje na nebezpečenstvo dlhodobého stresu, ktorý môže zvýšiť hladinu hormónu kortizolu.

 

Náhle zvýšenie kortizolu môže rýchlo znížiť hladinu testosterónu. Tieto hormóny často fungujú ako hojdačka – keď jeden stúpa, druhý padá. Stres a vysoké hladiny kortizolu môžu tiež zvýšiť príjem potravy, prírastok hmotnosti a ukladanie škodlivého telesného tuku okolo orgánov. Tieto zmeny tiež negatívne ovplyvňujú hladinu testosterónu.

 

Pre optimálne zdravie, ako aj hladinu hormónov, sa snažte zvládnuť úroveň stresu. Zostať aktívny, dostatok spánku každú noc a praktizovať niektoré techniky na zmiernenie stresu môže byť prospešné.

 

Vitamín D

 

Vitamín D je mikroživina, ktorá hrá kľúčovú úlohu v mnohých aspektoch zdravia. Napriek svojmu významu má na svete nedostatok až 1 miliardy ľudí. Niektoré výskumy ukazujú, že nízke hladiny vitamínu D môžu súvisieť s nižšou hladinou testosterónu.

 

Štúdia z roku 2017 na 102 mužoch s nedostatkom vitamínu D navyše zistila, že užívanie doplnku vitamínu D zvýšilo hladinu testosterónu a zlepšilo erektilnú dysfunkciu. Je však potrebný ďalší výskum.

 

cbd olej D3

 

TIP: Ak chcete udržať zdravú hladinu vitamínu D, vyskúšajte CBD olej 5% - s vitamínmi D3+K2, kde len tri kvapky dosiahnu odporúčanú dennú dávku týchto vitamínov. 

 

Potraviny zvyšujúce testosterón 

Niektoré potraviny môžu pomôcť zvýšiť hladinu testosterónu. Ak máte nízku hladinu testosterónu, môžete urobiť zmeny vo svojej strave a zabezpečiť, aby ste jedli stravu bohatú na živiny, o ktorých je známe, že podporujú zdravé hladiny testosterónu.

 

Cibuľa a cesnak

 

Cibuľa a cesnak sú často považované za superpotraviny kvôli ich zdravotným výhodám. Obe sú bohaté na flavonoidy. Je známe, že flavonoidy bojujú proti zápalom a pôsobia ako antioxidanty. Okrem prínosu pre celkové zdravie a pohodu môžu tieto dve potraviny podľa niektorých štúdií prirodzene zvýšiť produkciu testosterónu.

 

Napríklad prehľad 18 štúdií naznačuje, že cesnak môže zvýšiť produkciu spermií, hladinu testosterónu a plodnosť. Výskumníci pripisujú tieto výhody jeho antioxidačným vlastnostiam. Je však potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, ako tieto flavonoidové potraviny môžu pomôcť plodnosti a produkcii testosterónu u mužov.

 

testosterón prírodný

 

Mastné ryby

 

Mastné ryby, ako je losos, tuniak a makrela, majú vysoký obsah zinku. Obsahujú aj ďalšie živiny, ktoré sú dôležité pre produkciu hormónov, ako je vitamín D. Vitamín D je veľmi dôležitý pre produkciu testosterónu. Niektoré štúdie ukazujú, že muži s nižšou hladinou vitamínu D majú väčšiu pravdepodobnosť nízkej hladiny testosterónu ako muži s vyššou hladinou.

 

Výskum však zostáva rozporuplný. Jedna štúdia zistila, že liečba vitamínom D u zdravých mužov stredného veku neviedla k významnému zvýšeniu hladiny testosterónu.

 

Červené mäso

 

Červené mäso je dobrým zdrojom zinku, ktorý pomáha telu produkovať testosterón. Červené mäso tiež obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré pomáhajú telu budovať svalovú hmotu. Svalová hmota má tendenciu zvyšovať sa s hladinou testosterónu u oboch pohlaví.

 

Majte však na pamäti, že červené mäso je tiež spojené so zdravotnými problémami, ako je vyššie riziko srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny. Z tohto dôvodu by ste mali obmedziť príjem červeného mäsa a zamerať sa na iné zdroje zinku, ako sú tučné ryby a mäkkýše uvedené vyššie.

 

Testy na hladinu testosterónu

Ak má váš lekár podozrenie, že máte nepravidelné hladiny testosterónu, môže nariadiť jeden alebo viac testov vrátane:

 

  • všeobecný krvný test na testosterón (zvyčajne sa vykonáva ráno, pretože vtedy sú hladiny testosterónu najvyššie);
  • krvný test na folikuly stimulujúci hormón (FSH);
  • krvný test luteinizačného hormónu (LH)

 

Liečba nízkym obsahom testosterónu

Nízke hladiny testosterónu sa liečia substitučnou terapiou testosterónom. Testosterónová substitučná terapia prichádza v niekoľkých rôznych formách. 

 

  • Testosterónové gély
  • Intramuskulárne injekcie testosterónu
  • Testosterónové náplasti
  • Tablety

 

Injekcie testosterónu

testosteronová injekcia

 

Aké sú riziká liečby testosterónom?

Niektorí muži a ženy pociťujú okamžité vedľajšie účinky liečby testosterónom, ako je akné, poruchy dýchania počas spánku, opuch alebo citlivosť prsníkov alebo opuch členkov. Lekári sú tiež opatrní pred vysokým počtom červených krviniek, čo by mohlo zvýšiť riziko zrážania.

 

Muži, ktorí dlhodobo užívajú formy liečby testosterónom, môžu mať vyššie riziko kardiovaskulárnych problémov, ako sú srdcové infarkty, mŕtvica a smrť na srdcové choroby.

 

Niektorí lekári majú tiež pretrvávajúce obavy, že liečba testosterónom by mohla stimulovať rast buniek rakoviny prostaty. Rovnako ako pri hypotetických srdcových rizikách, dôkazy sú zmiešané. Ale pretože rakovina prostaty je taká bežná, lekári majú tendenciu byť pochybní, pokiaľ ide o predpisovanie testosterónu mužom, ktorí môžu byť ohrození.

 

U mužov s nízkou hladinou testosterónu v krvi prínosy hormonálnej substitučnej liečby pre mužov zvyčajne prevažujú nad potenciálnymi rizikami. Pre väčšinu ostatných mužov je to však spoločné rozhodnutie s lekárom.

 

Záver

Testosterón je hlavný pohlavný hormón zodpovedný za vývoj reprodukčných funkcií u mužov. Má kľúčovú úlohu pri vývoji mužských pohlavných znakov počas puberty, podporuje sexuálnu túžbu, produkciu spermií, svalovú silu a kostnú hmotu. U žien tiež hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní kostnej hmoty a svalov, sexuálnej túžby a celkovej pohody.

 

Nízka hladina testosterónu u mužov aj žien môže spôsobiť rôzne nepríjemné príznaky a problémy, ako je znížená plodnosť, nízke libido, úbytok svalov, depresia a ďalšie.

 

Existuje niekoľko spôsobov, ako prirodzene zvýšiť hladinu testosterónu, ako je dostatočný spánok, cvičenie, zdravá strava a zníženie stresu. Ak máte podozrenie na nízku hladinu testosterónu, mali by ste sa poradiť s lekárom, ktorý môže nariadiť testy a prípadne navrhnúť vhodnú liečbu.

 

 

Zdroje:

https://www.news-medical.net/health/What-is-Testosterone.aspx

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/testosterone--what-it-does-and-doesnt-do

https://www.healthline.com/health/what-is-testosterone

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24101-testosterone

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.