Ako podporiť imunitný systém?

|
Strava
Imunitný systém
Organizmy

Keď náš imunitný systém funguje správne, ani si to nevšimneme, ale keď máme nedostatočne alebo nadmerne aktívny imunitný systém, hrozí nám väčšie riziko vzniku infekcií a iných zdravotných ťažkostí. Ako teda môžete podporiť svoj imunitný systém?

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Ako podporiť imunitný systém?

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Čo je imunitný systém
  • Choroby imunitného systému
  • Ako posilniť imunitný systém
  • Aké potraviny pomáhajú v boji proti vírusom
  • Potraviny, ktoré pomáhajú v boji proti infekciám

Ak premýšľate o tom, ako posilniť svoj imunitný systém, nezabudnite, že sa to nemusí stať zo dňa na deň. Ide o posilnenie imunitnej reakcie pomocou zmeny životného štýlu a používania antimikrobiálnych a antivírusových bylín na posilnenie imunity.

 

Neustále sme vystavení organizmom, ktoré vdychujeme, prehltneme alebo sa usídlia na našej koži a slizniciach. O tom, či tieto organizmy vedú k ochoreniu, rozhoduje integrita obranných mechanizmov alebo imunitného systému nášho tela.

 

Dobré vedieť

Náš vrodený imunitný systém funguje ako všeobecná obrana proti patogénom.

 

Imunitný systém

Imunitný systém je interaktívna sieť orgánov, bielych krviniek a bielkovín, ktoré chránia telo pred vírusmi a baktériami alebo akýmikoľvek cudzími látkami.

 

Imunitný systém sa snaží neutralizovať a eliminovať patogény, ako sú baktérie, vírusy, parazity alebo plesne, ktoré sa dostanú do tela; rozpoznáva a neutralizuje škodlivé látky z prostredia a bojuje proti vlastným bunkám, ktoré sa zmenili v dôsledku ochorenia.

 

Náš imunitný systém nás chráni každý deň a my si to ani nevšimneme. Keď je výkonnosť imunitného systému narušená, čelíme ochoreniu.

 

Výskum ukazuje, že nedostatočná činnosť imunitného systému môže viesť k závažným infekciám a nádorom imunitného systému, zatiaľ čo nadmerná činnosť vedie k alergickým a autoimunitným ochoreniam.

 

Aby prirodzená obrana nášho tela fungovala bez problémov, imunitný systém musí byť schopný rozlišovať medzi „vlastnými“ a „nevlastnými“ bunkami, organizmami a látkami.

 

Vedeli ste?

Náš adaptívny imunitný systém sa zameriava na veľmi špecifické patogény, s ktorými je telo už v kontakte.

 

Ochorenia imunitného systému

Medzi poruchy imunitného systému patria:

 

Alergie a astma

Alergia je imunitne sprostredkovaná zápalová reakcia na normálne neškodné látky z prostredia známe ako alergény. Telo na alergén reaguje nadmerne, čo spôsobuje imunitnú reakciu a príznaky alergie.

 

Vedeli ste?

Môže vyústiť do jedného alebo viacerých alergických ochorení, ako sú astma, alergická nádcha, atopická dermatitída a potravinové alergie.

 

Ochorenia imunitného systému

O ochorení z imunodeficiencie hovoríme vtedy, keď imunitnému systému chýba jedna alebo viac častí a je príliš pomalý na to, aby reagoval na hrozbu. Ochorenia z nedostatku imunity, ako je HIV/AIDS a imunodeficiencia vyvolaná liekmi, sú spôsobené závažným poškodením imunitného systému, čo vedie k infekciám, ktoré sú niekedy život ohrozujúce.

 

Autoimunitné ochorenia

Autoimunitné ochorenia spôsobujú, že váš imunitný systém útočí na bunky a tkanivá vášho vlastného tela v reakcii na neznámy spúšťač.

 

Príkladmi autoimunitných ochorení sú reumatoidná artritída, lupus, zápalové ochorenie čriev, skleróza multiplex a diabetes 1. typu.

 

revmatoidní artritida

reumatoidná artritída

 

Ako môžete rýchlo posilniť svoj imunitný systém?

Posilniť imunitný systém nie je možné rýchlo, ale čím skôr začnete robiť niekoľko zmien v životnom štýle, tým skôr môžete zlepšiť svoju celkovú pohodu a v konečnom dôsledku aj imunitný systém.

 

Možno sa budete chcieť zamerať na vyváženú stravu s dostatkom čerstvých potravín a celozrnných výrobkov, venovať sa aspoň 150 minútám fyzickej aktivity týždenne, dostatočne spať, zvládať stres, vyhýbať sa fajčeniu alebo s ním prestať a obmedziť konzumáciu alkoholu.

 

 

Zdravé spôsoby posilnenia imunitného systému

Prvou obrannou líniou je zvoliť si zdravý životný štýl. Dodržiavanie všeobecných zásad dobrého zdravia je jediným najlepším krokom, ktorý môžete urobiť na prirodzené udržanie správneho fungovania vášho imunitného systému.

 

Každá časť vášho tela vrátane imunitného systému funguje lepšie, keď je chránená pred vonkajšími útokmi a podporovaná stratégiami zdravého životného štýlu, ako sú tieto:

  • Nefajčite.
  • Jedzte stravu bohatú na ovocie a zeleninu.
  • Pravidelne cvičte.
  • Udržujte si zdravú hmotnosť.
  • Ak pijete alkohol, pite len s mierou.
  • Doprajte si dostatok spánku.
  • Prijmite opatrenia na zabránenie infekcii, napríklad časté umývanie rúk a dôkladné varenie mäsa.
  • Snažte sa minimalizovať stres.
  • Udržiavajte si aktuálny stav všetkých odporúčaných očkovacích látok. Vakcíny pripravia váš imunitný systém na boj s infekciami skôr, ako sa uchytia vo vašom tele.

účinná spánková hygiena

 

Ako posilniť imunitný systém?

Keď hľadáte spôsob, ako posilniť imunitný systém, pozrite si tieto bylinky, potraviny, doplnky a faktory životného štýlu.

 

Echinacea

Mnohé chemické zložky echinacey sú silnými stimulátormi imunitného systému, ktoré môžu mať významnú terapeutickú hodnotu. Výskum ukazuje, že jedným z najvýznamnejších prínosov echinacey sú jej účinky pri používaní pri opakovaných infekciách.

 

V štúdii z roku 2012 sa zistilo, že echinacea najlepšie pomáha pri opakovaných infekciách a jej preventívne účinky pri prechladnutí boli silnejšie, keď ľudia užívali echinaceu pravidelne.

 

Ďalšia štúdia z roku 2003 na Lekárskej fakulte Wisconsinskej univerzity zistila, že echinacea má významný vplyv na posilnenie imunitného systému. Výskum ukázal, že echinacea pomáha organizmu lepšie bojovať s infekciami, najmä s prechladnutím a infekciami horných dýchacích ciest.

 

Echinacea

 

Cesnak

Cesnak je silným posilňovačom imunity vďaka vysokému obsahu zlúčenín obsahujúcich síru, najmä alicínu. Pri konzumácii surového cesnaku sa uvoľňuje alicín, ktorý sa vstrebáva do tela a posilňuje imunitné funkcie.

 

Štúdie preukázali, že cesnak môže:

  • Znížiť riziko prechladnutia,
  • znížiť závažnosť a trvanie príznakov prechladnutia a chrípky,
  • stimulovať imunitné bunky, ako sú makrofágy, lymfocyty a prirodzené zabíjačské bunky,
  • modulovať vylučovanie cytokínov a zvýšiť celkovú imunitnú odpoveď.

Vedeli ste?

Cesnak môže tiež spomaliť koróziu tepien a ľudia ho používajú na liečbu vysokého krvného tlaku.

 

Kurkuma

Kurkuma obsahuje kurkumín, zlúčeninu so silnými protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Výskum ukázal, že kurkumín môže:

  • modulovať aktiváciu T-buniek, B-buniek a prirodzených zabíjačských buniek.
  • Zlepšiť reakcie protilátok.
  • Znížiť zápal, čo môže podporiť celkovú funkciu imunitného systému.

 

Ženšen

Rastlina ženšenu, patriaca do rodu Panax, vám môže pomôcť posilniť váš imunitný systém a bojovať proti infekciám. Korene, stonky a listy ženšenu sa používajú na udržanie rovnováhy imunitného systému a na zvýšenie odolnosti voči chorobám alebo infekciám.

 

Ženšen zlepšuje výkonnosť imunitného systému tým, že reguluje všetky typy imunitných buniek, ako sú makrofágy, prirodzení zabíjači, dendritické bunky, T bunky a B bunky. Obsahuje tiež antimikrobiálne zlúčeniny, ktoré slúžia ako obranný mechanizmus proti bakteriálnym a vírusovým infekciám.

 

Dobré vedieť

Vďaka schopnosti ženšenu zohrávať úlohu pri produkcii protilátok pomáha telu bojovať proti napádajúcim mikroorganizmom alebo patogénnym antigénom.

 

Potraviny s vitamínom C

Potraviny s vitamínom C, ako sú citrusové plody a červené papriky, zlepšujú zdravie vášho imunitného systému tým, že poskytujú protizápalové a antioxidačné vlastnosti.

 

Štúdie ukazujú, že dostatok vitamínu C (spolu so zinkom) vo vašej strave môže pomôcť znížiť príznaky respiračných infekcií a skrátiť trvanie ochorení, ako je nachladnutie a bronchitída.

 

Medzi najlepšie potraviny s vitamínom C, ktoré môžete pridať na podporu silného imunitného systému, patria:

  • citrusové plody, vrátane pomaranča, citróna a grapefruitu,
  • čierne ríbezle,
  • guava,
  • zelená a červená paprika,
  • ananás,
  • mango,
  • petržlen,
  • kiwi,
  • papája,
  • brokolica.

ovoce a zelenina

 

Mandle

Pokiaľ ide o prevenciu a boj proti nachladnutiu, vitamín E často ustupuje do pozadia za vitamín C. Tento silný antioxidant je však kľúčom k zdravému imunitnému systému.

 

Je to vitamín rozpustný v tukoch, čo znamená, že na správne vstrebávanie potrebuje prítomnosť tuku. Orechy, ako napríklad mandle, sú plné vitamínu E a obsahujú aj zdravé tuky.

 

Potraviny s beta-karoténom

Beta-karotén má silnú antioxidačnú aktivitu, čo mu umožňuje znižovať zápal a bojovať proti oxidačnému stresu.

 

Namiesto užívania doplnkov beta-karoténu vedci odporúčajú, že beta-karotén môže podporiť zdravie, ak je prijímaný prostredníctvom stravy, teda konzumáciou potravín bohatých na karotenoidy.

 

Najbohatšie zdroje beta-karoténu sú žlté, oranžové a červené ovocie a zelenina spolu s listovou zeleninou. Pridanie nasledujúcich potravín do vašej stravy môže pomôcť podporiť silný imunitný systém:

  • mrkvová šťava,
  • tekvica,
  • sladké zemiaky,
  • červené papriky,
  • marhule,
  • kel,
  • špenát.

benefity jezení oranžové

 

Doplnky stravy

Vitamín D

Vitamín D môže ovplyvňovať vrodené a adaptívne imunitné reakcie a jeho nedostatok je spojený so zvýšenou autoimunitou a náchylnosťou na infekcie.

 

Výskumy dokazujú, že vitamín D pomáha udržiavať imunitnú toleranciu a podporuje ochrannú imunitu. Viaceré štúdie ukázali, že nižšie hladiny vitamínu D sú spojené so zvýšenou mierou infekcií.

 

Dobré vedieť

Niekedy môže riešenie nedostatku živín pomôcť posilniť imunitný systém.

 

 

Zinok

Doplnky zinku sa často používajú ako voľne predajný liek na boj proti nachladnutiu a iným chorobám. Tento minerál môže pomôcť znížiť príznaky spojené s nachladnutím a skrátiť jeho trvanie.

 

Výskum hodnotiaci účinnosť zinku ukazuje, že môže zasahovať do molekulárneho procesu, ktorý vedie k hromadeniu baktérií v nosových priechodoch.

 

Probiotiká

Pretože „deravé“ (priepustné) črevo je hlavnou príčinou potravinových citlivostí, autoimunitných ochorení a imunitnej nerovnováhy alebo oslabeného imunitného systému, je dôležité konzumovať probiotické potraviny a doplnky stravy.

 

Probiotiká sú dobré baktérie, ktoré vám pomáhajú tráviť živiny, podporujú detoxikáciu hrubého čreva a posilňujú váš imunitný systém.

 

Suplementácia probiotík v detskom veku by mohla pomôcť predchádzať imunitne sprostredkovaným ochoreniam v detstve tým, že zlepšuje imunitný systém črevnej sliznice a zvyšuje počet buniek produkujúcich imunoglobulíny a cytokíny v črevách.

 

prebiotika a probiotika

 

Životný štýl

Zlepšenie spánku

Ak nemáte dostatok spánku, imunitný systém nedokáže správne fungovať. Výskumy ukazujú, že dospelí, ktorí spali menej ako šesť hodín v noci, mali viac ako štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť prechladnutia než tí, ktorí spali viac ako sedem hodín.

 

Aby ste znížili riziko prechladnutia a chrípky, uistite sa, že každú noc spíte aspoň sedem hodín.

 

TIP: Ak máte problémy so spánkom, vyskúšajte MAGNÉZIUM - PRE SPÁNOK. Vďaka vysoko vstrebateľnej forme horčíka a kombinácii s ďalšími látkami, ako napríklad valeriána lekárska, zabezpečíte telu prísun potrebných látok, ktoré pozitívne ovplyvnia náladu aj kvalitu spánku.

 

Zníženie stresu

Chronický stres môže potláčať ochranné imunitné reakcie a zhoršiť patologické imunitné reakcie. Na podporu zdravia a zotavenia je potrebné minimalizovať hladinu stresu.

 

TIP: Vyskúšajte adaptogény, ako je napríklad ASHWAGANDHA, ktoré pomáhajú telu lepšie sa prispôsobiť stresu a podporujú celkovú rovnováhu organizmu.

 

Cvičenie

Zaradenie fyzickej aktivity do denného a týždenného režimu je nesmierne dôležité pre posilnenie imunitného systému.

 

věci na cvičení

 

Aké potraviny pomáhajú v boji proti vírusom?

Medzi potraviny, ktoré pomáhajú v boji proti vírusom, patria:

  • Cesnak – Obsahuje alicín, ktorý má antivírusové a antibakteriálne vlastnosti.
  • Zázvor – Je známy tým, že znižuje zápal a zvyšuje imunitné reakcie.
  • Citrusové plody – Vysoký obsah vitamínu C podporuje produkciu imunitných buniek.
  • Zelený čaj – Obsahuje katechíny, ktoré môžu inhibovať replikáciu vírusov.
  • Jogurt – Obsahuje probiotiká, ktoré podporujú črevný a imunitný systém.

Aké potraviny pomáhajú v boji proti infekciám?

Medzi potraviny, ktoré pomáhajú bojovať s infekciami, patria:

  • Cesnak a cibuľa – Obidva obsahujú zlúčeniny, ktoré posilňujú imunitnú obranu.
  • Listová zelenina – Špenát a kel poskytujú vitamíny A, C a K, ktoré podporujú imunitné funkcie.
  • Kurkuma – Obsahuje kurkumín, ktorý má silné protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti.
  • Bobuľové ovocie – Bohaté na antioxidanty, pomáha bojovať proti voľným radikálom a posilňuje imunitný systém.

Ako zvýšiť počet bielych krviniek?

Na zvýšenie počtu bielych krviniek sa odporúča vyhnúť sa alkoholu a tabaku, užívať omega-3 a zinok, a stravovať sa vyvážene.

 

Štúdia z roku 2021 zistila, že stredomorská strava mala pozitívny vplyv na počet bielych krviniek u dospelých s rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a presnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Ak ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep alebo nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.sk.

 

Zdroje: 

https://draxe.com/health/how-to-boost-your-immune-system/ 

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system 

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-strengthen-immunity 

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21196-immune-system