Rebarbora - jedovatá zelenina?

Strava
Rastliny

Rebarbora je zelenina, ktorá je bežne pestovaná na záhradkách. Aké benefity v sebe schováva a prečo sa o nej hovorí, že je jedovatá? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Rebarbora - jedovatá zelenina?

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je rebarbora a kedy je jedovatá
  • Výživové hodnoty rebarbory
  • Zdravotné benefity rebarbory
  • Aké sú riziká a vedľajšie účinky rebarbory
  • Ako skladovať a pestovať rebarboru

 

Rebarbora je dobrým zdrojom antioxidantov, vitamínu K a vlákniny. Je tiež bohatá na šťaveľan vápenatý, takže pokiaľ máte sklon k obličkovým kameňom, radšej sa jej vyhnite.

 

Čo je rebarbora?

Rebarbora je vytrvalá rastlina, ktorá je známa svojou výraznou chuťou a živou farbou. Vyrastá z krátkych, silných podzemkov a má trojuholníkovité listy a jasne sfarbené stonky. Hoci sa rebarbora pôvodne používala v mnohých formách tradičnej medicíny, stala sa obľúbenou prísadou do celého radu dezertov, vrátane koláčov, chipsov a tort.

 

Najlepšia doba zberu je na jar. Stonky sa ľahko spoznajú podľa jasne ružovej farby a vyskytujú sa aj vo svetlo ružovej a svetlo zelenej farbe, čo nemá nič spoločné so zrelosťou alebo sladkosťou. Stonky a kvety sú však jediné jedlé časti rastliny.

 

Vedeli ste?

Sezóna rebarbory ​​trvá od apríla do júna.

 

rastlina rebarbory

 

Je rebarbora jedovatá?

Hoci sú prípady otravy rebarborou veľmi zriedkavé, je dôležité dbať pri jej konzumácii na zvýšenú opatrnosť, najmä ak si rastlinu pripravujete doma na použitie vo svojich obľúbených receptoch. Niektoré zlúčeniny v rastline môžu byť skutočne zdraviu škodlivé.

 

Stonky a kvety sú jediné jedlé časti rastliny, zatiaľ čo listy rebarbory ​​môžu byť skutočne jedovaté kvôli prítomnosti zlúčenín, ako je kyselina šťaveľová a antrachinónové glykozidy.

 

Dobré vedieť

Príznaky otravy môžu zahŕňať problémy s dýchaním, pálenie v ústach a v krku, nevoľnosť a hnačka.

 

Ako chutí rebarbora? 

Rebarbora je pravdepodobne najkyslejšia zelenina, ktorú môžete nájsť. Jej kyslosť je spôsobená predovšetkým vysokým obsahom kyseliny jablčnej a šťaveľovej. Kyselina jablčná je jednou z najrozšírenejších kyselín v rastlinách a prispieva ku kyslej chuti mnohých druhov ovocia a zeleniny.

 

rebarbora stonky

 

Výživové údaje rebarbory

Rebarbora má nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah vlákniny a kľúčových mikroživín, ako je vitamín K, vitamín C a mangán. Jedna šálka (asi 122 g) surové rebarbory ​​nakrájané na kocky obsahuje tieto živiny:

 

  • 26 kalórií
  • 5,5 gramu sacharidov
  • 1,1 gramu bielkovín
  • 0,2 gramu tuku
  • 2,2 gramu vlákniny
  • 35,7 mikrogramov vitamínu K (45 % dennej dávky)
  • 9,8 miligramov vitamínu C (16 % dennej dávky)
  • 0,2 miligramu mangánu (12 % dennej dávky)
  • 105 miligramov vápnika (10 % dennej dávky)
  • 351 miligramov draslíka (10 % dennej dávky)
  • 14,6 miligramov horčíka (4 % dennej dávky)

 

TIP: Na doplnenie dennej dávky horčíka, vyskúšajte naše Magnézium - PRE ENERGIU, vďaka ktorému telu dodáte vysoko vstrebateľný horčík a tiež vďaka extraktom z yerby maté a zeleného čaju dodáte organizmu energiu, vitalitu a odbúrate vyčerpanie a únavu.

 

 

Zdravotné výhody rebarbory 

Rebarbora je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a zrážanlivosť krvi. Vitamín A obsiahnutý v rebarbore môže tiež pomáhať v boji proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú poškodenie a predčasné starnutie pokožky, a udržiavať tak jej zdravý a mladistvý vzhľad. Má tiež vysoký obsah antioxidantov a mnoho ďalších dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré poskytujú množstvo zdraviu prospešných látok.

 

Posilňuje kosti

Rebarbora obsahuje veľkú dávku vitamínu K, ktorý zohráva hlavnú úlohu v metabolizme kostí a môže dokonca chrániť pred osteoporózou. Vitamín K je totiž nevyhnutný na karboxyláciu osteokalcínu, dôležitého bielkovinového hormónu, ktorý sa podieľa na tvorbe kostí.

 

Podľa prehľadu publikovaného v časopise Nutrition in Clinical Practice má vitamín K "pozitívny vplyv na hustotu kostných minerálov a znižuje riziko zlomenín". To znamená, že by mohol byť obzvlášť dôležitý pre prevenciu osteoporózy a úbytku kostnej hmoty.

 

Ochrana zdravia srdca

Rebarbora je vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Štúdie ukazujú, že rebarbora pomáha znižovať hladinu zlého aj celkového cholesterolu. Nižšia hladina cholesterolu znižuje riziko srdcových ochorení a infarktu.

 

Vitamín K obsiahnutý v rebarbore môže tiež pomáhať pri prevencii odvápňovania ciev. Antioxidanty obsiahnuté v zelenine majú tiež protizápalové účinky, ktoré môžu ďalej prispieť k ochrane zdravia vášho srdca.

 

nakrajana rebarbora

 

Podpora trávenia

Vláknina obsiahnutá v rebarbore pomáha udržiavať pohyb v tráviacom trakte a predchádzať tak problémom, ako je zápcha. Obsahuje tiež zlúčeniny zvané sennosidy, ktoré pôsobia ako prírodné preháňadlo.

 

Prevencia rakoviny

Antioxidanty obsiahnuté v rebarbore pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, čo môže prispieť k ochrane pred oxidačným stresom a poškodením buniek. Antioxidanty bojujúce proti voľným radikálom môžu znižovať riziko vzniku niektorých typov rakoviny.

 

Znižuje zápal

Rebarbora je bohatá na antioxidanty, najmä na antokyany (ktoré jej dodávajú červenú farbu) a proanthokyanidíny. Antioxidačné zlúčeniny v rebarbore pomáhajú bojovať proti zápalom.

 

Tieto vlastnosti môžu byť užitočné pre osoby so syndrómom systémovej zápalovej reakcie. Iná štúdia zistila, že protizápalové vlastnosti extraktu z rebarbory ​​môžu pomôcť zlepšiť hojenie rán.

 

Dobré vedieť

Antioxidanty v rebarbore majú antibakteriálne, protizápalové a protirakovinové účinky, ktoré vás pomáhajú chrániť pred mnohými zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby, rakovina a cukrovka.

 

Riziká a vedľajšie účinky rebarbory

Rebarbora má vysoký obsah šťavelanu vápenatého (oxalátu). Táto látka sa nachádza predovšetkým v listoch, ale aj v stonkách. Príliš veľa šťavelanu vápenatého v strave môže viesť k hyperoxalurii, čo je hromadenie kryštálov šťavelanu v rôznych orgánoch. Tieto kryštály môžu tiež podporovať tvorbu obličkových kameňov a zvyšovať riziko zlyhania obličiek.

 

Obsah vitamínu K v rebarbore môže tiež ovplyvňovať účinok diuretík a liekov na riedenie krvi. Môže znížiť účinnosť lieku, preto sa nezabudnite poradiť so svojím lekárom, ak chcete rebarboru zaradiť do svojho jedálnička.

 

rebarbora drink

rebarborový drink 

 

Ako jesť rebarboru

Čerstvú rebarboru môžete nájsť v oddelení produktov v obchode s potravinami, keď je sezóna tejto zeleniny, čo je obvykle od apríla do júna. Pri výbere rebarbory ​​hľadajte pevné a chrumkavé stonky. Vyhnite sa tým, ktoré sú ochabnuté alebo majú škvrny. Hľadajte rebarbory ​​s malými listami, ktoré ukazujú na mladšiu rastlinu, ale pred varením alebo konzumáciou ich nezabudnite odstrániť. Stonky orezávajte až vo chvíli, keď budete chcieť rebarboru použiť, inak by sa zelenina mohla vysušiť.

 

Rebarboru môžete jesť na niekoľko rôznych spôsobov, napríklad surovú, rozmixovanú do smoothie alebo uvarenú do rebarborového džemu. Medzi ďalšie spôsoby, ako si túto zeleninu vychutnať, patria napr.:

 

  • výroba rebarborovej zmrzliny,
  • pridanie rebarbory ​​do koláčov alebo dezertov,
  • pridanie rebarbory ​​do čerstvých štiav alebo domáce kombuchy,
  • zmiešanie do omáčky k mäsu alebo hydine,
  • pečenie rebarbory ​​s kvapkou medu a jej pridávanie do šalátov.

 

recept rebarbora

 

Ako skladovať rebarboru

Čerstvá rebarbora sa rýchlo kazí, preto je správne skladovanie kľúčom k predĺženiu jej trvanlivosti. Ideálne je uložiť stonky do plastového vrecka a uchovávať ich v chladničke po dobu až piatich dní.

 

Pokiaľ rebarboru neplánujete v krátkom čase použiť, môžete ju tiež zmraziť. Stačí nakrájať stonky na malé, centimetrové kúsky a vložiť ich do uzavretého vzduchotesného vrecka. Mrazená rebarbora vydrží až rok a vo väčšine receptov ju možno použiť ako náhradu za čerstvú rebarboru.

 

Vedeli ste?

Varením rebarbory ​​môžete znížiť obsah šťavelanov o 30-87%.

 

Ako pestovať rebarboru

Rebarbora je vytrvalá zelenina, ktorú je možné ľahko pestovať doma a používať ju vo svojich obľúbených receptoch. Rastliny vyrastajú z krátkych, silných podzemkov. Podzemky a korene rastú pod zemou - podzemok však nie je koreň, ale stonku, ktorá rastie vodorovne.

 

Z podzemkov a kvetných stvolov vyrastajú listy a neskôr na jar sa môžu objaviť kvety. Stonky môžu byť červené, ružové, zelené alebo ich kombinácie, najžiadanejšie sú však červeno a ružovo sfarbené kultivary, pravdepodobne kvôli lepšej chuti.

 

Výsadba

Začnite tým, že vyberiete miesto na výsadbu rebarbory, na ktoré dopadá priame slnečné svetlo a ktoré je dobre odvodnené. Rebarboru možno vysadiť do úrodnej pôdy skoro na jar alebo po jesene.

 

Dbajte na to, aby rastliny boli od seba vzdialené približne štyri metre a korene vsádzajte len niekoľko centimetrov pod povrch. Mulčovanie vrstvou hnoja alebo slamy pomôže rastline udržať vlahu a zahnať burinu. Je tiež dôležité rastliny pravidelne zalievať, najmä v lete, aby sa podporil ich správny rast.

 

pestovanie rebarbory

 

Zber rebarbory

Pri zbere sa stonky opatrne vytrhávajú alebo odrezávajú z rastliny. Zatiaľ čo niektorí vyberaví jedáci môžu rebarboru odmietať, mnoho záhradkárov sa pre ňu rozhoduje kvôli krásnemu doplnku, ktorý ponúka krajine vďaka veľkým listom a farebným stonkám.

 

Zber by nemal prebiehať v prvom roku a môže trvať dva až tri roky, kým sa dočkáme dobrej úrody. So zberom stoniek je najlepšie počkať aspoň dva roky, rastlina tak posilní a bude produktívnejšia.

 

Sezóna rebarbory ​​trvá od apríla do júna. V treťom roku možno rastliny žať spravidla po dobu štyroch týždňov a v ďalších rokoch po dobu približne ôsmich až desiatich týždňov. V ideálnom prípade by ste mali prestať žať rastliny v polovici júna.

 

Dobré vedieť

Príliš neskorý zber môže znížiť výnos a kvalitu na budúci rok.

 

Záver

Rebarbora je rastlina často používaná pri varení a pečení. Je známa svojimi jasne sfarbenými stonkami a výraznou chuťou. Stonky a kvety sú jediné jedlé časti rastliny. Listy sú v skutočnosti považované za jedovaté a ich konzumácia môže byť zdraviu škodlivá.

 

Medzi hlavné prínosy rebarbory ​​zlepšenie trávenia, posilnenie kostí a zníženie zápalov. Môže tiež pomáhať v boji proti voľným radikálom, predchádzať mozgovým poruchám a zmierňovať zápchu a hnačku.

 

Túto všestrannú surovinu je možné pridávať do slaných i sladkých pokrmov, vrátane pečiva, omáčok, džemov, šalátov a ďalších. Možno ju ľahko pestovať doma a dokonca ju možno až rok skladovať v mrazničke na použitie vo vašich obľúbených receptoch.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1288268/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15826055/ 

https://draxe.com/nutrition/rhubarb/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-214/rhubarb 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.