Kanadské čučoriedky - prínosy, liečivé vlastnosti, kalórie, vitamíny

Strava
Rastliny

Čučoriedky sú všeobecne považované za najzdravšie ovocie, vďaka čomu ich môžeme bez výčitiek nazývať superpotravinou. Prečo tomu tak je? Aké majú prínosy a prečo by sme ich mali zaradiť do každodenného jedálnička?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Kanadské čučoriedky - prínosy, liečivé vlastnosti, kalórie, vitamíny

Kanadské čučoriedky sú ovocím, ktorého liečivé vlastnosti by mal oceniť každý - najmä ľudia, ktorí chcú mať zrak ako sokol. Počas druhej svetovej vojny jedli britskí piloti Kráľovského letectva čučoriedky, aby si zlepšili nočné videnie. Toto ovocie je tiež vhodné pri problémoch s pamäťou, pečeňových problémoch a dokonca ako prevencia rakoviny. Poďme sa spoločne pozrieť, aké ďalšie zdraviu prospešné účinky čučoriedky majú a prečo stojí za to ich pravidelne konzumovať.

 

Kanadské čučoriedky - čo to je?

Kanadská čučoriedka (Vaccinium corymbosum) je tmavo modré ovocie cenené pre svoju sladkú chuť. Čučoriedky sú pevné a šťavnaté a môžu sa jesť surové alebo spracované – napr. ako džem, sladká omáčka na múčniky alebo palacinky.

 

Na Slovensku začína sezóna čučoriedok obvykle v júli, kedy sa u nás nazbierané čučoriedky dostávajú do predaja. Tie dovezené je možné kúpiť oveľa skôr - obvykle už v máji, aj keď v niektorých obchodoch sa čučoriedky dovezené z Čile alebo Španielska predávajú celoročne. Po čučoriedkach sa oplatí siahať čo najčastejšie, a to nielen kvôli ich chuti, ale aj kvôli ich liečivým a zdraviu prospešným vlastnostiam.

 

Kanadské čučoriedky patria do rovnakej čeľade ako čučoriedky, ktoré nájdeme v lese alebo na horách v Českej republike. Kanadské čučoriedky sú však väčšie a majú sladšiu chuť ako ich lesní príbuzní. Sú tiež účinnejšie v prevencii niektorých druhov rakoviny. Aké ďalšie vlastnosti majú kanadské čučoriedky?

 

kanadské čučoriedky

 

Kanadské čučoriedky - liečivé vlastnosti

Vlastnosti kanadských čučoriedok ich radí medzi bobuľoviny, po ktorých sa oplatí siahať čo najčastejšie.

 

Kľúčové zdravotné vlastnosti kanadských čučoriedok:

  • zlepšujú pamäť
  • znižujú riziko vysokého krvného tlaku
  • zabraňujú vzniku rakoviny
  • zabraňujú cirhóze pečene
  • zlepšujú funkciu očí
  • pomáhajú tráviacemu systému

 

Zdravotné účinky kanadských čučoriedok boli pomerne dôkladne preskúmané v mnohých experimentoch a vedeckých štúdiách – a potom podrobne popísané.

 

 

Kanadské čučoriedky majú priaznivý vplyv na pamäťové procesy

Kanadské čučoriedky môžu zlepšiť pamäť, tvrdia vedci z dvoch britských univerzít – University of Reading a Penninsula Medical School – vo vedeckom časopise Free Radical Biology and Medicine. Podľa ich názoru je to vďaka flavonoidom, ktoré zvrátia stratu pamäti, ktorá prichádza s vekom. K týmto záverom dospeli po dvanásťtýždňovom experimente, v ktorom vedci účastníkom dopĺňali stravu čučoriedkami.

 

Už po troch týždňoch pozorovali zlepšenie pamäti, ktorá sa postupom času stále zlepšovala. Presné mechanizmy pôsobenia látok obsiahnutých v ovocí neboli stanovené, ale vedci sa domnievajú, že zlepšujú existujúce spoje v mozgu, zlepšujú komunikáciu medzi bunkami a stimulujú regeneráciu neurónov.

 

Kanadské čučoriedky môžu zabrániť hypertenzii

Vedci z University of East Anglia (Veľká Británia) a Harvardovej univerzity (USA) v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádzajú, že kanadské čučoriedky môžu predchádzať hypertenzii.

 

Pozorovali, že ľudia, ktorí aspoň raz týždenne zjedia porciu kanadských čučoriedok, majú o 10 % nižšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť hypertenziou.

 

Vedci tvrdia, že je to vďaka antokyanom, chemickým látkam zo skupiny flavonoidov, ktoré plody kanadských čučoriedok obsahujú. Vedci skúmali 134 000 žien a 47 000 mužov, ktorí sa zúčastnili štúdií Nurses Health Study a Health Professionals Follow-up Study trvajúcich 14 rokov.

 

Žiadny z účastníkov nemal na začiatku štúdie hypertenziu. Zdravotný stav bol hodnotený každé dva roky a stravovanie každé štyri roky. Hypertenzia sa objavila u 35 000 osôb.

 

Kanadské čučoriedky môžu pomôcť predchádzať rakovine

Kanadské čučoriedky obsahujú veľké množstvo fytoestrogénu, rastlinného hormónu, ktorý účinne blokuje pôsobenie enzýmov, ktoré prispievajú k vzniku tzv. hormonálne závislých rakoviny, ako sú niektoré druhy rakoviny prsníka.

 

Podobné protirakovinové účinky má aj kyselina ellagová obsiahnutá v kanadských čučoriedkach.

 

Čučoriedky môžu tiež zabrániť cirhóze pečene.

Štúdia vykonaná japonskými vedcami ukazuje, že plody kanadskej čučoriedky, konkrétne jedna z jej odrôd, brusnica Asheova (Vaccinium ashei), inhibuje replikáciu vírusu hepatitídy C, a tým zabraňuje vzniku cirhózy pečene a má ochranný účinok na hepatocyty (pečeňové bunky).

 

Vedci z univerzity v Mijazaki dospeli k záveru, že proanthokyanidín obsiahnutý v listoch čučoriedok môže spomaliť replikáciu vírusu HCV, ktorý sa nachádza práve v pečeni.

 

TIP na súvisiaci článok: Očista pečene - ako efektívne očistiť pečeň?

 

pečeň

 

Kanadská čučoriedka podporuje funkciu očí

Kanadské čučoriedky sa používajú aj na liečbu očných ochorení, ako je šedý zákal a makulárnej degenerácie. Počas druhej svetovej vojny vraj piloti britského kráľovského letectva jedli čučoriedky, aby si zlepšili nočné videnie.

 

Kanadské čučoriedky majú tiež priaznivý vplyv na tráviaci systém

Plody kanadských čučoriedok obsahujú triesloviny, ktoré majú antimikrobiálny účinok – ničia okrem iného škodlivé kmene E. Coli. Okrem toho sa vláknina a antioxidanty obsiahnuté v čučoriedkach podieľajú na odstraňovaní toxínov a škodlivých produktov látkovej výmeny z tela.

 

kanadské čučoriedky

 

Výživové vlastnosti kanadských čučoriedok

Kanadské čučoriedky vďačia za svoje zdraviu prospešné a liečivé vlastnosti obsahu vitamínov, minerálnych látok a ďalších živín, ako sú polyfenoly, triesloviny, antokyány a fytoestrogény. Ovocie je tiež nízkokalorické a má nízky glykemický index (GI = 53), takže je vhodné na konzumáciu ľuďmi s inzulínovou rezistenciou a cukrovkou 2. typu.

 

Kanadské čučoriedky - nutričné ​​hodnoty, kalórie (na 100 g)

Energetická hodnota - 57 kcal

Celkový obsah bielkovín - 0,74 g

Tuk - 0,33 g

Sacharidy - 14,49 g (z toho jednoduché cukry 9,96 g)

Vláknina - 2,4 g

Vitamín C - 9,7 mg

Thiamín - 0,037 mg

Riboflavín - 0,0416 mg

Niacín - 0,418 mg

Vitamín B6 - 0,052 mg

Kyselina listová - 6 µg

Vitamín A - 54 IU

Vitamín E - 0,57 mg

Vitamín K - 19,3 µg

Vápnik - 6 mg

Železo - 0,28 mg

Horčík - 6 mg

Fosfór - 12 mg

Draslík - 77 mg

Sodík - 1 mg

Zinok - 0,16 mg

 

Ako vybrať tie najlepšie kanadské čučoriedky?

Čerstvé čučoriedky by mali byť intenzívne modré a pokryté belavým, kriedovým voskovým povlakom. Skontrolujte, či plody nie sú vlhké, plesnivé alebo nahnité.

 

Mrazené čučoriedky by mali byť sypké. Pokiaľ sú zlepené, môžete s vysokou pravdepodobnosťou povedať, že už boli rozmrazené a znovu zmrazené.

 

Čučoriedky v jedle

 

Ako kanadské čučoriedky skladovať?

Kanadské čučoriedky je možné skladovať v chladničke až sedem dní.

 

Čučoriedky, ktoré nebudú ihneď spotrebované, by sa nemali omývať.

 

Ak chcete čučoriedky zmraziť, položte neumyté čučoriedky na pergamenový papier, vložte ich do mrazničky, a keď zmrznú, preložte ich do plastového vrecka. Takto ich možno skladovať po dobu jedného roka.

 

Kanadské čučoriedky - využitie v kuchyni

  • Čerstvé čučoriedky treba opláchnuť vlažnou vodou a jemne osušiť.
  • Mrazené čučoriedky nie je potrebné omývať. Stačí ich rozmraziť pri izbovej teplote a pridať do tepelne neupravených pokrmov.
  • Pred pridaním čerstvých čučoriedok do surového koláča ich najprv poprášte múkou, aby sa neprepadali na dno.
  • Čučoriedky môžete pridať do šalátu alebo raňajkových cereálií, jesť ich samotné alebo z nich pripraviť koláč.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.