Berberin - benefity, riziká, nežiaduce účinky

|
Strava
Rastliny

Berberín je zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v mnohých rastlinách. Ako prispieva berberín k chudnutiu a aké má iné benefity? To a viac informácií nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Berberin - benefity, riziká, nežiaduce účinky

Berberin sa už po stáročia používa v ajurvédskej a tradičnej čínskej medicíne na liečbu rôznych ochorení. Moderné výskumy naznačujú, že môže byť prírodným liekom okrem iného napríklad na vysoký cholesterol alebo cukrovku.

 

Čo je berberin?

Berberín je bioaktívna zlúčenina - chemická látka, ktorá môže ovplyvňovať fungovanie človeka a ďalších živých organizmov. Nachádza sa v celom rade bylín, vrátane dráča, zlatobyle, mahónie cesminolisté a kurkumy. V týchto rastlinách sa alkaloid berberín nachádza v stonke, kôre, koreňoch a podzemkoch (podzemných stonkách podobných koreňom) rastlín. Má sýto žltú farbu - a to natoľko, že sa používa ako prírodné farbivo.

 

Patrí tiež do skupiny zlúčenín obsahujúcich dusík, ktoré sa nazývajú alkaloidy. Medzi ďalšie známe alkaloidy patrí morfín, nikotín a kofeín. Berberín síce nie je taký známy ako kofeín, ale nie je to nová látka. V tradičnej čínskej medicíne je základom už viac ako 400 rokov a používa sa hlavne na liečbu hnačky a iných gastrointestinálnych infekcií.

 

Výskumy ukazujú, že môže byť účinný pri niekoľkých chronických ochoreniach, vrátane cukrovky, kardiovaskulárnych porúch a zápalových ochorení.

 

kurkuma

kurkuma

 

Ako berberín pôsobí?

Keď berberín užívate vo forme tabliet alebo prášku, dostáva sa do krvného obehu, putuje do buniek a viaže sa na rôzne molekuly. Ale namiesto toho, aby vyvolal jedinú zmenu, berberín interaguje s viacerými cieľmi a ovplyvňuje tak viac chorôb naraz.

 

Berberin pôsobí na bunkovej úrovni a mení fungovanie buniek tým, že ich vypína a zapína. Jeho základné interakcie sa týkajú mnohých rôznych procesov v tele. Je dôležité si uvedomiť, že berberín, rovnako ako akýkoľvek iný doplnok stravy, by nemal nahrádzať žiadnu lekársku liečbu.

 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

zdravá pečeň

 

Berberin - účinky a benefity

Prínos berberínu je potenciálny pre každého, kto má diagnostikovanú cukrovku 2. typu alebo metabolický syndróm - súbor rizikových faktorov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku závažných zdravotných problémov, ako je cukrovka, srdcové ochorenia a mŕtvice.

 

berberín

berberin - vzorec

 

Znižuje hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou

 

Berberín môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou. Zdá sa, že je najúčinnejšia v kombinácii s tradičnými liečebnými postupmi. Vďaka svojim účinkom na citlivosť na inzulín môže táto zlúčenina podľa niektorých štúdií tiež pomáhať predchádzať poškodeniu obličiek.

 

Ľudia s diabetom 2. typu majú často vysokú hladinu glukózy v krvi (hyperglykémiu), čo sa môže stať, ak telo nemá dostatok inzulínu, hormónu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi tým, že dáva bunkám signál, aby si "vzali" glukózu z krvi. Bunky sú rezistentné na inzulín, čo znamená, že nereagujú na inzulín, keď im dáva signál, aby si "vzali" glukózu z krvi.

 

Inzulínová rezistencia je príčinou viac ako 80 % problémov s glukózou pri diabete 2. typu. Vysoká hladina glukózy v krvi môže viesť k závažným zdravotným problémom, vrátane ochorení očí, problémov s nohami, ochorení ďasien a srdca. Berberín však reguluje spôsob spracovania glukózy a pomáha tak dostať hladinu cukru v krvi pod kontrolu. Zvyšuje množstvo inzulínu, ktorý telo produkuje, a znižuje rezistenciu buniek, čo vedie k zníženiu hladiny cukru v krvi.

 

V randomizovanej kontrolnej štúdii z roku 2020 dostávalo 80 pacientov s diabetom 2. typu 480 miligramov berberínu alebo tradičnú liečbu 1000 miligramami (mg) metformínu denne počas 12 týždňov. Štúdia zistila, že berberín je pri znižovaní hladiny cukru v krvi a kontrole diabetu 2. typu rovnako účinný ako metformín. Neboli zaznamenané žiadne krátkodobé vedľajšie účinky.

 

Prehľad 46 randomizovaných kontrolovaných štúdií z roku 2021 navyše skúmal bezpečnosť a účinnosť berberínu pri liečbe diabetu 2. typu. Prehľad zistil, že berberín pri konzumácii samostatne alebo v kombinácii s perorálnymi liekmi na zníženie hladiny cukru v krvi významne zlepšuje hladinu cukru v krvi, hemoglobínu A1C, inzulínovú rezistenciu a markery zápalu. Tieto zlepšenia boli významnejšie v kombinácii s bežnou liečbou.

 

Je však dôležité poznamenať, že prehľad zistil, že účinnosť berberínu sa znížila, ak liečba trvala dlhšie ako 12 týždňov, denná dávka presiahla 2 gramy (g) alebo ak boli pacienti starší ako 60 rokov.

 

cukrovka

 

Úbytok hmotnosti

 

Prvé výskumy naznačujú, že berberín môže pomôcť znížiť množstvo telesného tuku. V jednej malej klinickej štúdii, ktorá sa zaoberala liečbou nealkoholického stukovatenia pečene, došlo u účastníkov, ktorí užívali berberín každý deň po dobu troch mesiacov, k výraznému úbytku hmotnosti.

 

Jeho účinok na chudnutie vyplýva z jeho vplyvu na inzulín a glukózu. Keď sa väčšine ľudí vybaví inzulín, myslí na reguláciu hladiny cukru v krvi. Inzulín však reguluje aj metabolizmus tukov a bielkovín. Ak máte inzulínovú rezistenciu, bunky nemajú dostatok glukózy, čo spôsobuje pocit hladu – dochádza k nesprávnej signalizácii. Keď pokračujete v jedle, aby ste ukojili svoj hlad, vaše telo ukladá prebytočnú glukózu v krvi ako tuk.

 

Berberín však zlepšuje reakciu buniek na inzulín (citlivosť na inzulín) a podporuje lepší pohyb glukózy do buniek (príjem glukózy). Ovplyvňuje tiež spôsob, akým sa glukóza využíva. Akonáhle bunky získajú glukózu, cítite menší hlad, takže jete menej.

 

Berberin tiež aktivuje enzým zvaný AMP-aktivovaná proteínkináza (AMPK). AMPK sa nachádza v každej bunke. Jej hlavnou úlohou je regulovať metabolizmus a pomáha riadiť, ako telo odbúrava a využíva energiu. AMPK však môže tiež ovplyvňovať zloženie telesného tuku a hrá zásadnú úlohu pri regulácii chuti do jedla.

 

Nedajte však na tvrdenie na TikToku, že berberín je "prírodný Ozempic". Je dôležité si uvedomiť, že je potrebné vykonať ďalšie štúdie o tom, ako berberín ovplyvňuje chudnutie.

 

chudnutie

 

Zníženie rizika srdcových ochorení

 

Krv obsahuje tukové látky (lipidy), ktoré priamo súvisia so zdravím srdca. Vysoká hladina niektorých z týchto lipidov – cholesterolu (hyperlipidémia) a triglyceridov – zvyšuje riziko srdcových ochorení.

 

Výskumy ukazujú, že berberín môže hladinu lipidov znižovať. Štúdie zamerané na berberín a zdravie srdca tiež ukazujú, že tento doplnok stravy môže zvýšiť hladinu dobrého (HDL) cholesterolu a zároveň znížiť hladinu celkového cholesterolu, zlého (LDL) cholesterolu a triglyceridov v krvi.

 

Zníženie hladiny lipidov však nie je jediným spôsobom, ako môže berberín chrániť srdce. Výskum naznačuje, že užívanie berberínu aj liekov na hypertenziu znižuje krvný tlak viac ako samotné lieky. Cukrovka, obezita a vysoký krvný tlak sú rizikové faktory pre srdcové ochorenia. Keď berberín tieto faktory zlepší, môže priamo ovplyvniť zdravie srdca.

 

Berberín môže pomôcť normalizovať funkciu ciev, ktorá je narušená nadmernou produkciou reaktívnych kyslíkových druhov a zníženou dostupnosťou oxidu dusnatého. Tiež môže pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu a zlepšiť lipidový profil krvi. Tieto účinky môžu pomôcť znížiť riziko aterosklerózy, hypertenzie a ďalších kardiovaskulárnych ochorení spojených s menopauzou.

 

 

Zvýšenie počtu potrebných črevných baktérií

 

Črevná mikroflóra (mikroorganizmy v tráviacom trakte) pozitívne aj negatívne ovplyvňuje mnoho telesných systémov. Môže zlepšiť imunitné reakcie a pomôcť predchádzať zápalovým ochoreniam. Nerovnováha črevných baktérií je však spojená s mnohými chorobami, vrátane cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny.

 

Prehľad výskumov ukazuje, že udržiavanie vyváženej črevnej mikroflóry môže tiež znížiť riziko rakoviny hrubého čreva, zápalových črevných ochorení a obezity. Berberín môže prispievať k rovnováhe alebo regulácii črevného zdravia tým, že znižuje počet škodlivých baktérií a podporuje rast potrebných baktérií. Zároveň pomáha zlepšiť fungovanie črevnej bariéry.

 

Úľava od príznakov PCOS

 

Syndróm polycystických ovárií (PCOS) je stav spôsobený hormonálnou nerovnováhou. Môže zvyšovať riziko niekoľkých chronických ochorení a spôsobovať neplodnosť, priberanie na váhe, nepravidelnú menštruáciu a nadmerný rast ochlpenia.

 

Predpokladá sa, že berberín prináša výhody ľuďom s PCOS, vrátane zlepšenia plodnosti, pomoci pri chudnutí a znížení rizika metabolických komplikácií spojených s týmto ochorením. Na preukázanie jeho účinkov je však potrebný ďalší výskum.

 

Potenciálna ochrana pred úpadkom kognitívnych funkcií

 

Štúdie hodnotili terapeutický potenciál berberínu proti neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a neurodegenerácia spôsobená traumou. Hoci je potrebné vykonať ďalší výskum, jedna štúdia odhalila, že berberín má viac pozitívnych účinkov - niektoré z nich posilňujú neuroprotektívne faktory/cesty a iné pôsobia proti neurodegenerácii.

 

Štúdie na zvieratách tiež ukázali, že môže pomáhať v boji proti depresii. Existujú dôkazy, že berberín má ochranné účinky na centrálny nervový systém, najmä schopnosť inhibovať monoaminooxidázu-A, enzým podieľajúci sa na odbúravaní noradrenalínu a serotonínu, ktorý má účinky na zlepšenie nálady.

 

Depresia počas perimenopauzy môže byť spôsobená náhodnými zmenami hladín pohlavných hormónov a berberín môže pomôcť znížiť tieto symptómy. Berberín môže tiež pomôcť zlepšiť účinnosť a rýchlosť úľavy od depresívnych symptómov tým, že zvyšuje neurotransmisiu v troch monoamínových systémoch (serotonín, noradrenalín a dopamín).

 

alzheimer

 

Potenciálne má protirakovinové účinky

 

Stále častejšie sa objavujú výskumy regulácie metabolizmu rakovinových buniek pomocou berberín-hydrochloridu. To preto, že berberín môže pomáhať vyvolať smrť rakovinových buniek.

 

Vďaka jeho protinádorovej aktivite, konkrétne inhibícii rastu a proliferácie rakovinových buniek, je pravdepodobné, že sa stane prirodzenou súčasťou nanočasticových nosičov používaných na terapiu rakoviny berberínom. Napríklad vo výskume vykonanom na Čínskej lekárskej univerzite vyvolal berberín apoptózu buniek rakoviny ľudského jazyka. Každopádne aj tak sú potrebné ďalšie štúdie.

 

Riziká a interakcie berberínu 

Ak máte zdravotné problémy alebo užívate nejaké lieky, vrátane antibiotík, odporúčame, aby ste sa pred užívaním poradili so svojím lekárom. To je obzvlášť dôležité, ak v súčasnej dobe užívate lieky znižujúce hladinu cukru v krvi.

 

Vzhľadom na to, že môže znižovať hladinu cukru v krvi, musia byť diabetici, ktorí si kontrolujú hladinu cukru v krvi pomocou inzulínu alebo iných liekov, pri užívaní tohto doplnku opatrní, aby sa vyhli nebezpečne nízkej hladine cukru v krvi. Ľudia s nízkym krvným tlakom by mali byť pri jeho užívaní tiež opatrní, pretože môže prirodzene znižovať krvný tlak.

 

Tehotné a dojčiace ženy by berberín nemali užívať. Pokiaľ plánujete jeho užívanie dopĺňať dlhšie ako 12 týždňov, je najlepšie poradiť sa s lekárom. Medzi možné interagujúce lieky patria lieky proti zrážanlivosti krvi, lieky na upokojenie, ako je zolpidem (Ambien, Edluar), a lieky na cukrovku vrátane metformínu.

 

Nežiaduce účinky berberínu

Celkovo má tento alkaloid veľmi dobrý bezpečnostný profil. Hlavné nežiaduce účinky súvisia s trávením a sú menšieho rozsahu, pretože sa objavujú správy o kŕčoch, hnačke, plynatosti, zápche a bolestiach žalúdka.

 

Opäť platí, že dodržiavaním odporúčaných menších dávok - rozložených počas dňa a po jedle - sa týmto možným drobným negatívnym vedľajším účinkom berberínu môžete úplne vyhnúť.

 

bolesť žalúdku

 

Užívanie berberínu

Berberín je možné zohnať vo forme doplnkov stravy, najčastejšie ako berberín HCL. Vzhľadom na to, že berberín má krátky polčas rozpadu, je vhodné tento doplnok stravy všeobecne užívať v rozdelených dávkach (napr. trikrát denne), aby ste si udržali stabilnú hladinu v krvi.

 

V mnohých štúdiách sa používajú dávky 900 až 1 500 miligramov denne. Najčastejšie sa odporúča užívať 500 miligramov trikrát denne, celkom teda 1 500 miligramov denne. Mal by sa užívať s jedlom alebo krátko po ňom, aby sa využil vzostup hladiny glukózy a lipidov v krvi, ktorý prichádza s jedlom.

 

Vysoké dávky užívané akútne môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti, kŕče a/alebo hnačku, čo je ďalší dobrý dôvod, prečo užívať berberín vo viacerých dávkach počas dňa. Dávku, ktorá vám najlepšie vyhovuje, môžete určiť v spolupráci s lekárom.

 

Niektorí ľudia tiež aplikujú berberín vo forme masti priamo na koži na liečbu popálenín a do očí vo forme očných kvapiek na liečbu bakteriálnych infekcií, ako je trachóm, ktorý často spôsobuje slepotu. Bolo preukázané, že je účinný proti širokej škále baktérií, prvokov a plesní, ktoré môžu postihovať kožu.

 

Záver

Berberin, obľúbený v tradičnej čínskej a ajurvédskej medicíne, je prírodný alkaloid, ktorý sa nachádza v celom rade bylín. Je dokázané, že má antibakteriálne, antimikrobiálne, protinádorové, protizápalové a glukózu v krvi znižujúce účinky.

 

Medzi prínosy berberínu patrí potenciálna liečba cukrovky, znižovanie vysokej hladiny cholesterolu, boj proti obezite, ochrana proti neurologickým ochoreniam, podpora zdravia srdca a posilnenie zdravia pľúc. Vykazuje tiež potenciál pre potlačenie rakoviny, zažívacích problémov, osteoporózy, popálenín, bakteriálnych infekcií a dokonca aj depresie, aj keď je potrebný ďalší výskum.

 

Hoci je berberín všeobecne považovaný za bezpečný, môže interagovať s niektorými doplnkami stravy a liekmi. Preto je dôležité, aby ste sa pred užívaním berberínu poradili so svojím lekárom, najmä ak máte nejaké zdravotné problémy alebo užívate lieky na predpis.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://mcpress.mayoclinic.org/nutrition-fitness/berberine-is-a-promising-supplement-but-its-not-a-magical-weight-loss-solution/

https://health.clevelandclinic.org/berberine-for-insulin-resistance-weight-loss/ 

https://draxe.com/nutrition/berberine/ 

https://www.health.com/what-is-berberine-7507111 

https://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/723093/ 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.