Kancerogenéza - ako a prečo vzniká rakovina

|
Imunitný systém
Organizmy

Jednou z najčastejšie kladených otázok v prípade rakoviny a zhubných nádorov je, ako vznikajú. Presne na túto otázku si v tomto článku odpovieme.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Kancerogenéza - ako a prečo vzniká rakovina

Každý zhubný nádor a rakovina, ktorá je typom zhubného novotvaru, sa vyznačuje abnormálnym rastom, ktorý sa líši od zdravého tkaniva, a možnosťou metastázovania do iných miest, ktoré ďalej rastú samé o sebe ako nové nádorové ložiská.

 

Zhubný nádor (neoplasma malignum) - tkanivo vytvorené z buniek nízkej diferenciácie (menej diferencovaných ako tkanivo, z ktorého sa vyvíja), ktoré vzniká nezadržateľným rastom, infiltruje lymfatické cievy a krvné riečisko. Nádorové bunky infiltrujúce cievy sú prenášané do lymfatických uzlín alebo iných orgánov, čím vznikajú nádorové metastázy.

 

Nádory vznikajúce v epiteliálnom tkanive sa nazývajú karcinómy, zatiaľ čo nádory vznikajúce v mezenchymálnom tkanive sa nazývajú sarkómy.

 

Zdravé bunky sa delia a vyvíjajú spôsobom, ktorý je naprogramovaný v ich genetickom materiáli. Keď množiace sa bunky dosiahnu naprogramovanú veľkosť a dotknú sa iných buniek, je to pre nich signál, že sa nemôžu ďalej množiť, a proces delenia buniek je zastavený.

 

V prípade nádorových buniek je situácia úplne odlišná; proces množenia nádorových buniek nepodlieha prirodzeným mechanizmom kontroly delenia. Nádor rastie bez ohľadu na okolité tkanivá.

 

Keď sa rakovinové bunky dostanú do steny krvných alebo lymfatických ciev, pokračujú v delení a prenikajú do ciev. Odtrhnuté nádorové bunky putujú po lymfatických cievach a usadzujú sa v lymfatických uzlinách, kde vytvárajú metastázy.

 

Nádorové bunky, ktoré prenikli do ciev, sa spolu s krvou dostávajú do rôznych orgánov, kde sa uhniezdia a vytvoria vzdialené metastázy.

 

Ak sa rakovinový nádor vyvinie v tráviacom trakte, môžu sa rakovinové bunky dostať do portálnej žily, ktorá ústi do pečene, a tam sa rozvinúť ako metastázy v tomto orgáne.

 

Ak sa nádorové bunky vylúčia z povrchu nádoru do peritoneálnej dutiny, môžu sa priamo implantovať do peritonea pokrývajúceho brušné orgány alebo do peritonea pokrývajúceho schránky zvnútra a spôsobiť peritoneálne metastázy.

 

rakovina vznik rakovinné buňky

 

Ako vznikajú rakovinové bunky v zdravom organizme?

Termín "karcinogenéza" alebo "kancerogenéza" sa všeobecne používa na opis procesu vedúceho od premeny zdravej bunky prostredníctvom mutácie k vzniku zhubného nádoru. Obvykle sa jedná o dlhý proces, ktorý trvá v priemere asi päť rokov, ale môže trvať aj desať a viac rokov.

 

To je doba, za ktorú sa vytvorí rakovinový nádor o veľkosti približne 1 cm, ktorý je možné odhaliť pomocou zobrazovacích vyšetrení, ako je CT, magnetická rezonancia alebo ultrazvuk.

 

Pri preventívnych vyšetreniach, ako je mamografia, kolonoskopia, gynekologické vyšetrenie s biopsiou krčka maternice a ďalšie, možno odhaliť rakovinové nádory menšej veľkosti a dokonca aj predrakovinové lézie, ktoré sa ešte nerozvinuli v infiltrujúcu rakovinu.

 

Neinfiltrujúca rakovina (vyvíjajúca sa in situ, v mieste) je rakovina, ktorá sa vyvíja v povrchovej vrstve epitelu a nepreniká cez bazálnu membránu, ktorá oddeľuje epitel od vrstvy, kde sa nachádzajú krvné a lymfatické cievy.

 

Neinfiltrujúca rakovina nemetastazuje cez krvný a lymfatický systém. Pokiaľ rozvíjajúci sa nádor prejde bazálnou membránou, môže preniknúť do krvných a lymfatických ciev a metastázovať do lymfatických uzlín a vzdialených orgánov. Takýto nádor sa nazýva infiltrujúca rakovina.

 

Bez ohľadu na to, ako dlho trvá, kým sa rakovina vyvinie, je jej hlavnou príčinou poškodenie normálnej zdravej bunky, ktorá vedie k jej premene na rakovinovú bunku.

 

Existujú 3 fázy karcinogenézy:

I. Iniciácia

Poškodenie určitého génu v DNA zdravej bunky v tele vedie k vzniku jednej mutácie. Toto poškodenie môže byť dôsledkom mnohých rôznych faktorov, ako sú vrodené génové mutácie, vonkajšie faktory (fyzikálne a chemické) a tiež vírusová infekcia. Pokiaľ nedôjde k oprave poškodenia alebo bunka neodumrie apoptózou, je zahájený proces neoplastickej transformácie.

 

II. Propagácia

Stupeň karcinogenézy zahŕňajúci ďalší vývoj genetických zmien v DNA bunky, ktoré vedú k premene zmutovanej bunky na rakovinovú bunku so schopnosťou nekontrolovaného delenia (množenia). Táto fáza môže trvať až niekoľko rokov.

 

III. Postup

Konečná fáza karcinogenézy, v ktorej proces proliferácie nádorových buniek a ich diferenciácia vedie k vzniku rakovinového nádoru. Nádor získava schopnosť infiltrovať tkanivá a metastázovať. Tento proces môže trvať niekoľko mesiacov až niekoľko rokov.

 

Genetické mechanizmy vzniku nádorov

Génové mutácie v DNA zdravých buniek sú základnou príčinou vzniku nádorových buniek a následného rozvoja rakoviny. Je dôležité rozlišovať tieto dva procesy, pretože ich mechanizmy sú odlišné.

 

K premene zdravej bunky na nádorovú dochádza v dôsledku poškodenia DNA. Tento proces sa nazýva onkogenéza. K poškodeniu DNA dochádza v dôsledku mutácie jednotlivých génov alebo chromozómu.

 

K preskupeniu génov môže dôjsť aj pripojením vírusových génov. Takto zmenený gén sa nazýva onkogén, zatiaľ čo gén v zdravej bunke, ktorý je zodpovedný za bunkové delenie a môže byť premenený na onkogén, sa nazýva protoonkogén.

 

Poškodenie DNA buniek v tele nie je nezvyčajné. Dohliada na ne imunitný systém, ktorý rozpoznáva a kontroluje poškodenie, ku ktorému v bunkách dochádza.

 

Pokiaľ imunitný systém dostane informáciu (signál), že v určitej bunke došlo k génovej mutácii, prostredníctvom siete signálnych proteínov zabrzdí rast bunky a zablokuje jej delenie, kým nedôjde k oprave poškodenia, alebo pokiaľ takáto oprava nie je možná, aktivuje mechanizmus sebadeštrukcie bunky zvaný apoptóza.

 

Gény, ktoré bránia poškodeným bunkám v ďalšom delení, sa nazývajú supresorové gény. Tieto gény, ktoré sú zodpovedné za dohľad nad normálnym procesom delenia buniek, však môžu byť tiež zmutované a dohľad nad poškodenými bunkami potom nie je dostatočný.

 

V takejto situácii má nádorová bunka, ktorá je výsledkom zmien označovaných ako iniciácia karcinogenézy, možnosť prejsť do neskorších štádií vývoja, ktorými sú propagácia a progresia. Medzi tieto gény, ktoré sú zodpovedné za tvorbu proteínov, ktoré v prípade poškodenia bunky bránia jej deleniu, patria okrem iného BRCA1, BRCA2, p53, APC, PTEN.

 

 

Názov génu

Komentár

Rakovina

Možné odhalenie genetickým testovaním

p53

Vyskytuje sa približne u 50% všetkých druhov rakoviny, spôsobuje apoptózu poškodenej bunky, opravuje bunku poškodenú UV žiarením. Ľudia s diagnostikovanou mutáciou by sa mali vyhýbať expozícii ionizujúcemu žiareniu (röntgenovému).

Rakovina hrubého čreva

 

Rakovina žalúdka

 

Rakovina pľúc

 

Glióm mozgu

 

Sarkómy

 

Leukémia

 

Li-Fraumeniho syndróm

 

Ďalšie

Áno

BRCA1

Výskyt rakoviny prsníka sa vyskytuje u viac ako 70% nositeliek tejto génovej mutácie. Odstránenie prsných žliaz sa odporúča vykonať v čase, na ktorom sa lekár s pacientkou vzájomne dohodnú. Výskyt rakoviny vaječníkov je vyšší ako 40 %. Obojstranná excízia vaječníkov sa odporúča ako preventívne opatrenie po 35. roku veku.

Rakovina prsníka

 

Rakovina vaječníkov

Áno

BRCA2

Mutácia tohto génu vedie menej často k rakovine prsníka a/alebo vaječníkov ako mutácia génu BRCA1. Charakteristickým rysom mutácií génu BRCA2 je výskyt ďalších nádorov tráviaceho traktu.

Rakovina prsníka

 

Rakovina vaječníkov

 

Rakovina žalúdka

 

Rakovina hrubého čreva

 

Rakovina pankreasu

Áno

RET1

Test sa vykonáva u osôb z rodín s častým výskytom rakoviny štítnej žľazy.

Medulárny karcinóm štítnej žľazy

 

Syndróm MEN II

Áno

APC

Mutácia génu sa vyskytuje v rodinách so syndrómom familiárnej polypózy. Mutácia génu APC dáva stopercentnú istotu, že vznikne zhubný nádor hrubého čreva, a je indikáciou k pankolektómii (odstránenie celého hrubého čreva s časťou konečníka).

Kolorektálny karcinóm

Áno

Gly84Glu

Test vykonávaný u osôb z rodín s vysokým výskytom rakoviny prostaty.

Test vykonávaný u osôb z rodín s vysokým výskytom rakoviny prostaty

 

Rakovina prostaty (dedičná)

Áno

CHEC2

Nositeľom mutácie tohto génu 1% ľudí.

Rakovina obličiek

 

Rakovina prsníka

 

Rakovina hrubého čreva

 

Rakovina štítnej žľazy

Áno

CDH1

Mutácia génu e-cadhedrín zvyšuje riziko vzniku ochorenia pred 45. rokom veku.

Rakovina žalúdka

Áno (vykonáva sa zriedka)

RB1

Mutácia tohto génu je vzácna, približne 1/20 000 narodených detí.

Retinoblastóm

Áno

 

 

Fyzikálne faktory spôsobujúce mutácie v génoch buniek (fyzikálne faktory karcinogenézy)

Fyzikálne faktory, ktoré môžu viesť k poškodeniu génov, sú ionizujúce žiarenie (röntgenové lúče), ultrafialové UV žiarenie, teplota alebo mechanické podráždenie.

 

Zatiaľ čo rola ionizujúceho žiarenia v karcinogenéze je dobre známa, riziko vystavenia UV žiareniu je dobre známe, ale často ignorované - nadmerné opaľovanie alebo používanie solárií vedie k vzniku melanómu.

 

Ďalším fyzikálnym faktorom, ktorý treba mať na pamäti, je dlhodobé poškodenie epitelu v dôsledku trenia (napr. zubné náhrady). Podobný mechanizmus je pozorovaný u ľudí, ktorí jedia veľmi korenené jedlá. Opakované dlhodobé procesy opráv stále poškodených tkanív môžu iniciovať proces karcinogenézy vedúci k vzniku rakoviny ústnej dutiny alebo pažeráka.

 

Jednou z foriem dlhodobého dráždenia tkanív a vzniku nádorov je expozícia pracovníkov azbestovému prachu. Jemné ihličky azbestu prenikajú do pľúcneho tkaniva a dlhodobým dráždením vedú k vzniku rakoviny pľúc.

 

Ďalším príkladom rakoviny, ktorá môže vzniknúť v dôsledku fyzikálnych faktorov, je rakovina pier, ktorá vzniká v dôsledku dlhoročného tepelného poškodenia u fajčiarov fajok.

 

rakovina rakovinná buňka detail

 

Chemické faktory karcinogenézy

Jedným z najznámejších chemických činiteľov vedúcich ku karcinogenéze je alkohol. Rovnako ako fyzikálne činidlá poškodzuje alkohol zdravý epitel gastrointestinálneho traktu, čo vedie k zvýšeným regeneračným (opravným) procesom.

 

Zvýšená bunková aktivita v týchto procesoch môže viesť k vzniku nádorových buniek. Medzi najčastejšie rakoviny spojené s konzumáciou alkoholu patrí rakovina pažeráka, žalúdka alebo hrdla.

 

Nikotín, ktorý poškodzuje gén p53, a približne 40 ďalších karcinogénnych zlúčenín obsahujúcich decht, ako je napríklad arzén, nikel, polónium, kadmium, benzén, dibenzoakridín, sú príčinou rakoviny spôsobenej fajčením.

 

Patrí medzi ne rakovina pľúc, hrdla, hrtana a úst, ale aj rakovina tráviaceho traktu spôsobená karcinogénmi, ktoré sa šíria slinami, ako je rakovina žalúdka a pankreasu. Okrem toho sa tieto látky prenikaním do krvi dostávajú do ďalších orgánov, kde pôsobia karcinogénne (napr. do močového mechúra).

 

Existuje obrovské množstvo karcinogénnych chemických látok, ktoré boli skúmané. V nasledujúcej tabuľke sú uvedené príklady týchto ochorení a rakoviny, ktorú môžu spôsobiť.

 

 

Chemická látka

Rakovina

Rizikové skupiny

Alkohol

Rakovina pažeráka

 

Rakovina žalúdka

 

Rakovina hrdla

 

Rakovina pankreasu

 

Rakovina pečene

Zneužívanie alkoholu

Nikotín a ďalšie látky v tabakovom dyme

Rakovina pľúc

 

Rakovina ústnej dutiny

 

Rakovina hrdla

 

Rakovina pažeráka

 

Rakovina žalúdka

 

Rakovina pankreasu

 

Rakovina močového mechúra

Fajčiari tabaku (cigarety, cigary, fajka) Konzumenti žuvacieho tabaku

Azbest

Pleurálna mezotelióm

Pracovníci v závodoch na spracovanie azbestu, osoby prichádzajúce do styku s azbestom (eternit)

Aromatické uhľovodíky

Rakovina žalúdka

Ľudia, ktorí často jedia grilované jedlá

Radón

Rakovina pľúc

Baníci (najmä fajčiari tabaku)

Výfukové plyny z vozidiel (rôzne karcinogény)

Rakovina pľúc

 

Rakovina močového mechúra

Železničiari, profesionálni vodiči

Dusičnany a dusitany, ktoré sa v tele premieňajú na nitrodusičnany

Rakovina žalúdka

 

Kolorektálny karcinóm

Osoby konzumujúce konzervované alebo údené potraviny (zelenina, mäsové výrobky)

 

Vírusy ako príčina vzniku rakoviny

Pôsobenie onkogénnych vírusov (onkovírov) spočíva v zabudovaní niektorých vlastných génov do genómu ľudskej bunky alebo v poškodení génov zdravej bunky. Predpokladá sa, že onkogénne vírusy sú zodpovedné za približne 15 % všetkých prípadov rakoviny.

 

Onkovírusy môžu obsahovať DNA (adenovírusy) alebo RNA (retrovírusy). Prevencia rakoviny spôsobenej vírusmi spočíva v používaní očkovacích látok alebo vo vyhýbaní sa expozícii infekcii. Príklady rakoviny, ktoré môžu byť dôsledkom infekcie onkovírusmi, sú uvedené v nasledujúcej tabuľke.

 

 

Vírus

Rakovina

Potenciálny zdroj infekcie

HPV - ľudský papilóma vírus

Rakovina krčka maternice

 

Rakovina penisu

 

Rakovina pošvy

 

Rakovina konečníku

 

Rakovina ústnej dutiny

Pohlavná forma

HPV - ľudský papilóma vírus

Dlaždicobunkový karcinóm kože

Kontakt kože s infikovanými osobami

HPV 8

Kaposiho sarkóm

Pohlavná forma

HTLV 1

Leukémia typu T u dospelých

Prenáša sa krvou, ľudským mliekom a mužskou spermou

EBV - vírus Epstaina-Barrovej

B-bunkové lymfómy

 

T-bunkové lymfómy

 

Burkittov lymfóm

 

Malígny granulóm

 

Rakovina žalúdka

80-90% ľudí sú prenášačmi, pohlavnou formou, prostredníctvom slín

Vírus hepatitídy B a C (HBV, HCV)

Primárna rakovina pečene

Kontakt s krvou infikovanou vírusmi, transfúzie krvných produktov, ktoré neboli dostatočne testované, pohlavná forma

 

Rakovina a CBD - Čo o tejto kombinácii vieme?

"Ročne v Českej republike zomrie na rakovinu zhruba 30 000 ľudí. Choroba, na ktorej ešte stále neexistuje dostatočne efektívny liek."

 

Dá sa vzniku rakoviny predchádzať užívaním CBD? Možno konštatovať, že konopné produkty, a teda kanabinoidy v nich obsiahnuté, sú účinné v boji proti rakovine.

 

Endokanabinoidy, ktoré sa nachádzajú v ľudskom tele a ich blízki príbuzní rastlinného pôvodu - fytokanabinoidy, vykazujú obdivuhodnú schopnosť spomaľovať priebeh rakoviny, šírenie rakovinových buniek a schopnosť rakoviny metastázovať po tele.

 

Tiež ponúka sľubné výsledky v otázke prevencie rakoviny. Aj to sú dôvody, prečo sa stále viac a viac pozornosti vedeckej komunity upiera smerom kanabisu a výskumov a štúdií v tomto ohľade.

 

Okrem vyššie spomínaného je CBD a iné kanabinoidy obsiahnuté v našich konopných produktoch ako sú CBD kvapky či CBD kapsule, schopné výrazne mierniť negatívne vedľajšie účinky tradičnej liečby rakoviny – chemoterapie. Tiež fungujú bez nám známych komplikácií a nevykazujú žiadne negatívne vedľajšie účinky v kombinácii so spomínanou chemoterapiou a liečbou rakoviny.

 

Bližšie o téme CBD a rakovina v tomto článku.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.