Artičok - nutričné ​​hodnoty, benefity, vedľajšie účinky

Strava
Rastliny

Artičoky sú bohaté na vlákninu, antioxidanty a ďalšie živiny. Aké ďalšie benefity sa skrývajú v tejto rastline? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Artičok - nutričné ​​hodnoty, benefity, vedľajšie účinky

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to artičok
  • Aké výživové hodnoty má artičok
  • Hlavné účinky artičoka
  • Aké sú nežiaduce účinky artičoka
  • Ako variť a jesť artičok

 

Artičoky sú krásne zelené rastliny plné živín. Rovnako ako ružičkový kel sú však medzi zeleninou trochu podceňované.

 

Čo je artičok?

Artičok (Cynara cardunculus) je rastlina pochádzajúca zo Stredomoria. Jedným z najobľúbenejších druhov je artičok kardový, ktorého druhové meno je Cynara cardunculus var. scolymus. Tento druh je známy aj ako francúzsky artičok alebo zelený artičok.

 

Jedlá časť artičoka, obvykle nazývaná "srdiečko artičoka", je v skutočnosti púčik kvetu artičoka, ktorý sa vytvorí predtým, než kvet začne kvitnúť. Púčiková hlavička je zhluk mnohých malých pukov spolu s jedlým základom rastliny.

 

Vedeli ste?

V skutočnosti existuje asi 140 rôznych odrôd artičokov. Z týchto 140 druhov sa komerčne pestuje iba 40, ktoré sa predávajú ako potravina.

 

Nutričné hodnoty artičoku 

Každá šálka alebo 170 gramov vareného artičoku obsahuje:

 

DH = Denná hodnota

 

Artičoky majú nízky obsah tuku a zároveň sú bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Majú obzvlášť vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínu C a dodávajú tiež dôležité minerálne látky, ako je horčík, fosfor a draslík.

 

artičoky

 

Benefity artičoku 

Medzi pozoruhodné zdravotné účinky artičokov patrí vysoký obsah antioxidantov, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine, regulovať hmotnosť a kontrolovať hladinu cukru v krvi a cukrovku. Aj keď sú srdiečka artičokov často najčastejšie dostupnou a konzumovanou časťou artičokov, v skutočnosti sa v listoch artičokov nachádza mnoho najúčinnejších živín.

 

Artičok ako zdroj vlákniny 

 

Artičoky majú veľmi vysoký obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre množstvo funkcií v tele.

 

Vláknina zaisťuje hladký chod tráviaceho systému a zmierňuje problémy, ako je zápcha a hnačka. Jej dôležitou úlohou je pomáhať telu zbavovať sa odpadových látok, prebytočného cholesterolu, cukru a toxínov – navyše vláknina uľahčuje funkciu pečene a dodáva nám pocit sýtosti po jedle.

 

Vláknina je technicky vzatá tá časť každej rastlinnej potraviny, ktorú nemožno stráviť - preto si musí prejsť cestou tráviacim systémom a potom z tela von. Vláknina je v podstate látka, ktorá preťahuje potravu čreva, a bez nej môžete trpieť problémami, ako je pocit nadmerného hladu, zápcha, výkyvy a poklesy energie, zmeny nálad, priberanie na váhe a nadúvanie.

 

Detoxikuje pečeň a tráviaci systém

 

Pre svoju schopnosť zvyšovať produkciu tráviacej žlče a detoxikovať organizmus sú artičoky zaradené do protokolu diéty GAPS, čo je diéta, ktorá bola špeciálne vytvorená na výživu tráviaceho traktu a obnovu správneho stavu čriev. Konzumácia potravín schválených v rámci diéty GAPS, ako sú artičoky, súvisí so zlepšením črevnej flóry, znížením príznakov súvisiacich s ochorením zažívacieho traktu a posilnením imunity – pretože veľká časť imunitného systému sa v skutočnosti nachádza v črevách.

 

Vedeli ste?

Artičoky bsahujú silný antioxidačný flavonoid zvaný silymarín, ktorý účinne chráni pečeň.

 

Artičoky môžu dokonca napomáhať regenerácii pečeňových buniek. Štúdia z roku 2018 zistila, že doplňovanie extraktu z artičokov zvyšuje stav antioxidantov v pečeni, vrátane hladiny superoxiddismutázy, katalázy, glutatiónu a glutatiónperoxidázy.

 

Bolo tiež preukázané, že ďalšia látka vo výžive z artičoka zvaná cynarin pozitívne stimuluje produkciu žlče, ktorá je produkovaná pečeňou a v konečnom dôsledku je zodpovedná za umožnenie trávenia a pomoc pri vstrebávaní živín. Bez správnej tvorby žlče nemožno kvalitnou stravou podporiť zdravie, pretože mnoho základných živín a mastných kyselín sa správne nevstrebáva.

 

Jedna štúdia publikovaná v časopise Journal of Alternative and Complimentary Medicine tiež zistila, že extrakt z listov artičoku môže byť veľmi užitočný pri zmierňovaní príznakov spojených so syndrómom dráždivého čreva (IBS), čo je jedna z hlavných porúch trávenia na svete. IBS je ochorenie, ktoré často spôsobuje bolestivé príznaky IBS, ako je zápcha, hnačka, nadúvanie, žalúdočnú nevoľnosť a ďalšie.

 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

zdravá pečeň

 

Pomáha kontrolovať cukrovku a metabolický syndróm

 

Vysoké množstvo vlákniny obsiahnutej vo výžive artičokov znamená, že artičoky môžu pomôcť normalizovať hladinu cukru v krvi a zabrániť tak prudkým nárastom a poklesom hladiny inzulínu, ktoré môžu u diabetikov viesť k vážnym problémom. Vláknina obsiahnutá vo výžive artičokov umožňuje pomalšie vstrebávanie glukózy v krvi, a pretože vláknina je látka, ktorá sa dá tráviť a nevyžaduje inzulín, vláknina sa nezapočítava do množstva skonzumovaných sacharidov alebo glukózy.

 

Zlúčeniny artičoka majú tiež protizápalové účinky. Jedna štúdia na zvieratách zistila, že dopĺňaniu extraktu z artičoku pomáha predchádzať adipozití a súvisiacim metabolickým poruchám, ako je dyslipidémia, pečeňová steatóza, inzulínová rezistencia a zápal.

 

Artičok a chudnutie 

 

Štúdie preukázali, že konzumácia veľkého množstva rozpustnej vlákniny, akú obsahujú artičoky, je skvelým spôsobom, ako sa vyhnúť nebezpečnému viscerálnemu tuku, ktorý sa hromadí okolo orgánov a môže viesť k rôznym ochoreniam. Strava s vysokým obsahom vlákniny súvisí s udržiavaním zdravej hmotnosti a taktiež znižuje riziko závažných ochorení, vrátane rakoviny hrubého čreva, srdcových chorôb a ďalších.

 

Výživa z artičokov môže pomôcť pri chudnutí, pretože majú schopnosť napučiavať a rozpínať sa v žalúdku a črevách, nasiaknuť tekutiny a dodať vám pocit sýtosti. Vďaka tomu sa horšie prejedáte a tiež pomáha vyrovnávať chute vďaka schopnosti vlákniny stabilizovať hladinu cukru v krvi.

 

artičok

 

Bojuje proti kardiovaskulárnym ochoreniam

 

Konzumácia artičokov a extraktu z artičokov súvisí so znížením nezdravej hladiny cholesterolu, vysokého krvného tlaku a metabolického syndrómu. Výživa z artičokov môže tiež pomôcť upokojiť zápal v tele a zlepšiť prietok krvi.

 

Ľudia s vyššou hladinou cholesterolu sú viac ohrození vznikom srdcových ochorení a prekonaním zástavy srdca alebo mŕtvice. Našťastie je účinná látka cynarin obsiahnutá vo výžive z artičokov jedným z najlepších prírodných prostriedkov na vrátenie hladiny cholesterolu na zdravú úroveň.

 

Výskumy ukazujú, že pôsobeniu artičokov na znižovanie lipidov a glykémie im tiež pomáha predchádzať ischemickej chorobe srdca a metabolickým poruchám. Účinky artičokov na znižovanie cholesterolu sa pripisujú predovšetkým ich rozpustným vlákninám, najmä druhu zvanému inulín. Jedna dvojito zaslepená, randomizovaná kontrolovaná štúdia tiež zistila, že doplňovanie extraktu z artičokových listov znižuje koncentráciu celkového cholesterolu, cholesterolu v lipoproteínoch s nízkou hustotou, cholesterolu v lipoproteínoch s vysokou hustotou a triglyceridov.

 

Bolo tiež preukázané, že extrakt a šťava z artičoka pôsobia proti vysokému krvnému tlaku/hypertenzii. Táto zelenina navyše poskytuje živiny, ako je horčík a draslík, ktoré sú dôležité pre zdravý krvný tlak.

 

TIP: Na doplnenie dôležitého horčíka vyskúšajte naše MAGNÉZIUM PRE ENERGIU, ktoré kombinuje extrakty z yerby maté a zeleného čaju, tým dodáte organizmu energiu, vitalitu, zlepšíte svoje kognitívne funkcie, osviežite telo a odbúrate vyčerpanie a únavu.

 

 

Artičok ako dobrý zdroj železa

 

Zatiaľ čo mnoho ľudí považuje za jediný a najlepší zdroj železa živočíšne produkty, ako je hovädzie mäso a vajcia, artičoky sú tiež dobrým zdrojom, najmä pre tých, ktorí sa živia rastlinnou stravou a potrebujú sa uistiť, že prijímajú dostatok tohto životne dôležitého minerálu.

 

Nedostatok železa sa najčastejšie vyskytuje u žien, najmä pred menopauzou, a u detí. Nízka hladina železa môže mať za následok únavu, oslabenie imunitného systému, zlú koncentráciu a schopnosť sústredenia a tiež zažívacie problémy, ako je syndróm deravého čreva a dráždivý črevo.

 

Ešte závažnejší je stav, ktorý nastáva pri trvale nízkej hladine železa, tzv. anémii. Anémia vzniká, keď telo nedokáže produkovať dostatočné množstvo hemoglobínu, a červené krvinky preto nie sú schopné správne rozvádzať kyslík do celého tela.

 

Vedeli ste?

Konzumácia potravín bohatých na železo je skvelým spôsobom, ako predchádzať anémii a negatívnym príznakom spojeným s nedostatkom železa.

 

Zlepšuje zdravie a vzhľad pokožky

 

Nedostatočná konzumácia potravín, ktoré obsahujú vitamíny, ako je vitamín C a E, a ďalšie živiny, má často za následok nízku tvorbu kolagénu a ďalšie kožné ochorenia, ktoré vedú k predčasnému starnutiu pokožky. Artičok má na pleť blahodarný vplyv, okrem iného podporuje imunitný systém a dodáva antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom.

 

Imunita je do značnej miery založená na zdraví črevnej steny a množstve živín, ktoré sa dostanú do tela a správne sa vstrebajú, takže váš imunitný systém čiastočne určuje, ako dobre je vaše telo schopné chrániť pokožku pred infekciami a nezdravým bakteriálnym osídlením.

 

Pozitívne účinky artičokov na tráviaci trakt a pečeň znamenajú, že imunitný systém je dobre vybavený na rýchle uzdravenie pokožky, akonáhle dôjde k jej poškodeniu, popáleniu alebo keď sa dostane do kontaktu s bežnými toxínmi a škodlivinami.

 

Artičok ako antioxidant 

 

Artičoky sú plné radu dôležitých antioxidantov a fytonutrientov, ako sú kvercetín, rutín, kyselina gallová a cynarin. Artičoky sú vysoko antioxidačnou potravinou a majú vysoké skóre ORAC (kapacita absorpcie kyslíkových radikálov), ktoré testuje schopnosť rastliny absorbovať a eliminovať voľné radikály.

 

Strava s vysokým obsahom antioxidantov môže pomôcť odvrátiť rôzne typy rakoviny, pretože antioxidanty sú presne to, čo naše telo potrebuje na boj proti voľným radikálom a na spomalenie nástupu chorôb, ktoré sa často vyskytujú u starnúcej populácie. Štúdie preukázali, že zlúčeniny obsiahnuté v artičoku - konkrétne rutín, kvercetín a kyselina gallová - obmedzujú rast rakovinových buniek, a tým zabraňujú množeniu rakovinových nádorov.

 

Artičoky preukázali svoje protirakovinové schopnosti najmä u dvoch druhov rakoviny: rakoviny prsníka a hepatocelulárneho karcinómu. Výskum publikovaný v časopisoch Journal of Cellular Physiology and Oxidative Medicine a Cellular Longevity zistil, že polyfenolické extrakty z jedlých častí artičokov "indukujú apoptózu a znižujú invazívny potenciál ľudskej bunkovej línie rakoviny prsníka MDA-MB231".

 

Ďalšia štúdia vykonaná oddelením lekárskej chémie Národného výskumného centra v egyptskej Dokki Gíze sa zaoberala ochrannými účinkami rybieho oleja a artičokov na hepatocelulárny karcinóm u potkanov. Po rozdelení potkanov do ôsmich skupín dospeli vedci k záveru, že "výsledky poukázali na to, že 10 % rybieho oleja a 1 g % listov artičoku dokázali do určitej miery chrániť pred hepatocelulárnym karcinómom. Okrem toho ich možno považovať za ochranné potraviny proti angiogenéze".

 

rozrezaný artičok

 

Ako variť a jesť artičok

Artičoky možno jesť surové, ale môžu byť ťažko stráviteľné, preto sa obvykle varí, aby sa využili ich nutričné ​​výhody. Ľudia popisujú chuť artičokov ako ľahkú, chrumkavú, orieškovú a nie horkú, na rozdiel od niektorých druhov zelenej zeleniny. Niektorí prirovnávajú chuť k špargle, aj keď artičoky sú vraj sladšie a orieškovejšie.

 

Chuť zrejme závisí od spôsobu prípravy artičokov a od konkrétneho druhu. Medzi najčastejšie doplnkové ingrediencie artičokov patrí olivový olej, citrón, petržlen, rozmarín, kvalitné syry, červená cibuľa, rukola, soľ a čierne korenie.

 

Artičoky možno variť v pare, variť aj piecť. Pri dokonalej príprave budú artičoky hodvábne a krémové a mali by dobre držať pohromade. Majte na pamäti, že čím väčší artičok, tým dlhšie sa musí variť.

 

Najprv artičok dobre opláchnite pod studenou vodou. Na artičoku môže byť ľahký povlak, čo sa deje počas jeho rastu, preto ho dobre opláchnite alebo vydrhnite kuchynskou kefkou či utierkou, aby ste ho očistili. Odrežte centimeter z vrcholu artičoka a zastrihnite stopku. Potom mierne roztiahnite okvetné lístky. Tak budete môcť ochutiť celý artičok. Môžete naň tiež vytlačiť trochu citrónovej šťavy, aby pri varení ľahko nezhnedol.

 

varený artičok

 

Ako variť artičoky v pare

 

Ak chcete vedieť, ako rýchlo uvariť artičoky, je dobrou voľbou varenie v pare. Ak chcete artičoky variť v pare, vložte ich do naparovacieho koša stonkou nahor, a keď sa voda začne variť, nechajte ich v nej asi 30 minút (pri varení stredne veľkého artičoku v pare).

 

Do paráka môžete pridať aj strúčik cesnaku a trochu citróna, aby ste dodali chuť. Varenie artičokov v pare je vynikajúcim spôsobom, ako zachovať ich živiny, pretože nezničia niektoré jemné živiny a antioxidanty.

 

Ako variť artičoky

 

Ak chcete artičok uvariť, ponorte ho do vriacej vody a potom vodu udržujte na miernom ohni asi 30 minút.

 

Ako artičok upiecť

 

Roztrhnite stopky a dobre ich ochuťte srdcu prospešným olivovým olejom a korením. Potom ich zabaľte do dvoch vrstiev alobalu a položte na plech, pečte pri teplote 215 stupňov asi hodinu.

 

Dobré vedieť 

Pozor na nedostatočné alebo prílišné prepečenie artičokov. Nedorobené môžu byť tvrdé a žuvavé a prevarené môžu byť slizké a kašovité.

 

Ako jesť artičok

 

Aby ste využili výživové hodnoty artičokov, je ľahké ich jesť. Začnite tým, že z uvarenej vnútornej časti artičoka odtrhnete okvetný lístok. Potom stlačenými zubami odtrhnite mäkkú a chutnú dužinu.

 

Akonáhle spotrebujete všetky okvetné lístky, odstráňte chlpatú vrstvu, ktorá pokrýva jadro artičoka. Potom zjedzte srdiečko, ktoré väčšina z nás považuje za najchutnejšiu časť.

 

Riziká a vedľajšie účinky artičoka

U malého percenta ľudí môžu artičoky vyvolať niektoré nežiaduce účinky, napríklad črevnú plynatosť a alergické reakcie. Artičoky môžu vyvolať alergickú reakciu u ľudí, ktorí sú citliví na rastliny z čeľade Asteraceae/Compositae.

 

Medzi členov tejto čeľade patria ambrózie, chryzantémy, mesiačiky, sedmokrásky a mnoho ďalších, takže ak ste na niektorú z nich alergický, napríklad na ambróziu, určite sa pred užívaním artičokového extraktu alebo konzumáciou artičokov poraďte so svojím lekárom.

 

Existujú aj obavy, že artičoky by mohli zhoršiť obštrukciu žlčových ciest tým, že zvýši prietok žlče, čo je tekutina prirodzene uvoľňovaná pečeňou. Ak trpíte týmto ochorením, neužívajte artičokový extrakt ani nekonzumujte artičoky bez toho, aby ste svoje rozhodnutie najprv prediskutovali so svojím lekárom.

 

Zvýšením prietoku žlče v tele môže dôjsť k zhoršeniu stavu žlčových kameňov, preto ak trpíte žlčovými kameňmi, dbajte pri konzumácii artičokov na zvýšenú opatrnosť.

 

Dobré vedieť 

Najväčšie riziko alergickej reakcie hrozí tým, ktorí sú alergickí na rastliny, ako je nechtík lekársky, sedmokráska a ďalšie podobné byliny.

 

Záver 

Artičoky sú výživnou potravinou s nízkym obsahom sacharidov, ktorá môže mať množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. Pravidelná konzumácia extraktu z artičokov alebo priamo artičokov môže napomáhať hladine cholesterolu, krvnému tlaku, zdraviu pečene, IBS, zažívacím ťažkostiam a hladine cukru v krvi.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits#TOC_TITLE_HDR_10 

https://www.healthshots.com/beauty/natural-cures/benefits-of-artichoke-for-skincare-issues-like-acne-and-skin-ageing/

https://www.health.com/nutrition/artichoke-health-benefits 

https://draxe.com/nutrition/artichokes/ 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.