Diabetes - príznaky a príčiny cukrovky. Objavte typy a liečbu cukrovky

Čo je diabetes mellitus alebo cukrovka? Aké sú jej príčiny a príznaky? Aké typy cukrovky existujú a aká je jej liečba? To všetko a mnoho ďalšieho rozoberieme v dnešnom článku.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Diabetes - príznaky a príčiny cukrovky. Objavte typy a liečbu cukrovky

Cukrovka (diabetes mellitus) je chronické metabolické ochorenie, ktoré je dôsledkom poruchy vylučovania alebo pôsobenia inzulínu, hormónu produkovaného pankreasom. Aké sú príčiny a typy cukrovky? Ako spoznáte príznaky cukrovky? Aké testy odhalia vysokú hladinu cukru v krvi? A ako sa diabetes lieči? Sú komplikácie cukrovky nebezpečné?

 

Diabetes - definícia ochorenia

Názov cukrovka - diabetes mellitus - pochádza z latinských slov, ktoré znamenajú "cediť vodu v tele" a "sladký ako med". Oba pojmy sa vzťahujú k základným príznakom cukrovky: zvýšenému smädu, častému močeniu a vysokej hladine cukru v krvi.

 

Prečo je dôležité, aby každý vedel, aké sú príznaky cukrovky? Stále viac ľudí totiž trpí cukrovkou, najmä cukrovkou II. typu, tzv inzulín-dependentné cukrovkou.

 

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) žilo v roku 2014 na celom svete odhadom 422 miliónov dospelých ľudí s cukrovkou (v roku 1980 ich bolo 108 miliónov).

 

Podľa Medzinárodnej diabetologickej federácie sa očakáva, že v roku 2040 bude mať cukrovku 642 miliónov ľudí. V Českej republike sa počet ľudí s cukrovkou odhaduje na viac ako 1 milión, ale k tomu je pravdepodobne treba pripočítať ďalšie desiatky a stovky tisíc ľudí, ktorí o svojej chorobe ani nevedia.

 

Príčiny cukrovky

Taký nárast má mnoho príčin. Medzi najdôležitejšie príčiny cukrovky patria:

 

 

Pokiaľ sa u vás v rodine toto ochorenie vyskytlo, automaticky sa zvyšuje riziko, že si vypestujete armádu ľudí s "príliš sladkou krvou". Pokiaľ bola u niektorého člena vašej rodiny diagnostikovaná cukrovka, musíte byť obzvlášť ostražití, pretože môžete byť náchylní k tomuto ochoreniu.

 

Rizikovými faktormi sú aj pohlavie a vek - riziko vzniku cukrovky sa zvyšuje s vekom ako u mužov, tak u žien, a ženy majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu.

 

diabetes príčiny

 

Typy cukrovky

 

Diabetes 1. typu (diabetes mellitus závislý od inzulínu)

Postihuje 15-20% diabetikov, je spôsobená zničením beta buniek pankreasu, ktoré sú zodpovedné za produkciu a vylučovanie inzulínu; diabetes 1. typu sa najčastejšie vyskytuje u detí a mladistvých; nemožno mu predchádzať a jedinou liečbou tohto diabetu je inzulín, diéta a aktívny životný štýl (pohyb).

 

Latentný autoimunitný diabetes u dospelých (LADA)

 

Jedná sa o neskorý autoimunitný diabetes u dospelých, ktorý spadá pod definíciu diabetu 1. typu; LADA postihuje 5-10% osôb s diabetom diagnostikovaným po 35. roku veku; na jeho diagnostiku je potrebná prítomnosť autoprotilátok typických pre diabetes 1. typu, predovšetkým anti-GAD.

 

Monogénny diabetes

 

Monogénny diabetes predstavuje 1-2 % všetkých prípadov cukrovky; vzniká na základe jedinej mutácie, takže jeho definitívna diagnóza závisí na genetickom vyšetrení; najčastejšími formami monogénneho diabetu sú MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young), mitochondriálny diabetes a novorodenecký diabetes, z ktorých väčšina je spojená s poruchou sekrécie inzulínu.

 

Diabetes 2. typu (diabetes mellitus závislý od inzulínu)

Diabetes 2. typu je cukrovka, ktorá najčastejšie postihuje starších ľudí, pričom príčinou zvýšenej hladiny glukózy v krvi nie je nedostatok inzulínu, ale jeho zlá funkcia v tele (inzulínová rezistencia).

 

Cukrovku 2. typu najčastejšie sprevádza obezita – trpí ňou asi 80-85 % všetkých pacientov – a hypertenzia. Liečba diabetu 2. typu je založená na vhodnej diéte, cvičení a perorálnej antidiabetickej medikácii, aj keď niektorí pacienti časom prejdú na inzulín.

 

Gestačný diabetes

 

Gestačný diabetes je cukrovka, ktorá je diagnostikovaná počas tehotenstva a odznieva po narodení dieťaťa. Ženy s tehotenskou cukrovkou majú vyššie riziko, že sa u nich v budúcnosti rozvinie cukrovka, než ženy bez tejto komplikácie.

 

Príznaky cukrovky v tehotenstve sú nepríjemné. Patria medzi ne polyúria, náhle záchvaty hladu, silný smäd, pocity únavy a letargie, poruchy videnia a opakované kožné infekcie. Liečba tejto formy cukrovky by mala byť vykonávaná iba v špecializovaných gynekologických a diabetologických centrách.

 

Sekundárny diabetes (diabetes 3. typu)

Ide o skupinu diabetes mellitus, ktorá dohromady predstavuje približne 2-3 % všetkých foriem diabetu v Európe a Severnej Amerike. Táto forma je charakterizovaná ďalšími poruchami alebo syndrómami, ktoré koexistujú s diabetom.

 

Najčastejšími príčinami sekundárnej cukrovky sú:

 

  • niektoré lieky používané pri kardiovaskulárnych ochoreniach (tiazidy alebo iné diuretiká, najmä v kombinácii s betablokátormi, steroidnými liekmi a ďalšími).

  • niektoré endokrinné ochorenia (endokrinopatia) - Cushingova choroba a syndróm, akromegália, hypertyreóza, feochromocytóm, nádor vylučujúci glukagón.

  • geneticky podmienené metabolické ochorenia - hemochromatóza

  • ochorenie slinivky brušnej - chronická pankreatitída, rakovina pankreasu, stav po pankreatektómii (chirurgickom odstránení pankreasu).

 

Sekundárny diabetes zahŕňa aj diabetes mellitus spôsobený nedostatočnou a závadnou výživou - vyskytuje sa predovšetkým u pôvodného obyvateľstva v medzipropickom pásme v krajinách Ázie, Afriky a Južnej Ameriky, kde je bežná podvýživa a hladovanie.

 

Diabetes - všeobecné príznaky

Diabetes II. typu (trpí ním 80-90% chorých) nemusí spočiatku vyvolávať žiadne príznaky. Niekedy sa objavia až po niekoľkých rokoch, preto sa oplatí sledovať reakcie svojho tela a podozrivé príznaky cukrovky odhaliť čo najskôr.

 

Najdôležitejším príznakom cukrovky je vysoká hladina glukózy v krvi, ktorá však bohužiaľ nie je viditeľná "obyčajným okom".

 

Pokiaľ nemáte vo zvyku vykonávať tento test pravidelne, nezostáva než zostať ostražitý a venovať pozornosť tomu, či sa u vás neobjavujú nasledujúce príznaky. Bez ohľadu na typ cukrovky (jednotlivé typy sú popísané nižšie) sú si príznaky dosť podobné a obvykle sa delia do skupín podľa toho, či máte alebo nemáte diabetes závislý na inzulíne.

 

Príznaky cukrovky 1. typu (závislého na inzulíne)

  • Extrémny smäd
  • Časté močenie
  • Veľká chuť do jedla a úbytok hmotnosti
  • Všeobecná slabosť
  • Ospalosť
  • Rozmazané alebo dvojité videnie

 

Pokiaľ u seba alebo u niekoho blízkeho zaznamenáte tieto príznaky, vedzte, že je potrebné čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc a predovšetkým si nechať skontrolovať hladinu cukru v krvi.

 

Pokiaľ testy nariadené lekárom preukážu, že máte nadmernú hladinu cukru v krvi, ďalším krokom by mala byť návšteva diabetologického oddelenia.

 

Je pravda, že cukrovka je choroba, ktorú nemožno vyliečiť, ale je možné ju veľmi účinne kontrolovať a predchádzať tak nebezpečným komplikáciám.

 

Predpokladom je však pravidelné sledovanie glykémie (tj obsahu cukru v krvi) a dodržiavanie rád lekára a dietológa.

 

Príznaky cukrovky 2. typu (nezávislého od inzulínu)

  • Vysoký smäd a časté močenie (aj keď nie tak silné ako pri diabete I. typu).
  • Úbytok hmotnosti napriek normálnej chuti do jedla a diéte
  • Rozmazané videnie
  • Podráždenosť, apatia
  • Únava a ospalosť
  • Jednoduché vznikanie modrín a pomalšie hojenie rán
  • Opakujúca sa dermatitída, zápaly ďasien alebo cystitída
  • Suchá pokožka
  • Svrbenie kože
  • Brnenie alebo dočasná strata citu v nohách
  • U mužov erektilná dysfunkcia
  • U žien chronické vaginálne zápaly

 

Odkiaľ sa tieto príznaky berú? Bunky nášho tela potrebujú glukózu, ktorú premieňajú na energiu.

 

Glukóza sa k nim môže dostať, pokiaľ jej pomôže inzulín. Niekedy však pankreas neprodukuje dostatok tohto hormónu alebo sa bunky nechcú s jeho pomocou otvoriť glukóze a začnú "hladovať".

 

Telo sa potom bráni podvýžive a aktivuje mechanizmy, ktoré zvyšujú chuť do jedla. Bohužiaľ, aj keď jeme veľa, tak sa často glukóza z potravy do buniek nedostane. Budú aj naďalej hladovať.

 

V tejto situácii jednak telo začne spotrebovávať tukové zásoby a my budeme chudnúť napriek našej nenásytnej chuti do jedla, jednak sa telo bude snažiť čo najrýchlejšie vylúčiť prebytočnú glukózu močom.

 

Najskôr ju však musí rozpustiť, a preto sa zvyšuje smäd. Čím častejšie pijeme, tým častejšie chodíme na záchod. Zbavujeme sa vody a tak ich telo potrebuje doplniť späť. A kruh sa uzatvára.

 

Diagnostika diabetu - vyšetrenie

Diagnóza diabetes mellitus je stanovená na základe prítomnosti príznakov hyperglykémie v spojení s adventívnou glykémiou (ktorá nie je prítomná ráno a nalačno) najmenej 200 mg/dl (11,1 mmol/l) alebo glykémiou nalačno najmenej 126 mg/dl (7 mmol/l) pri dvoch príležitostiach alebo glykémií v druhej hodine testu s glukózou najmenej 200 mg/dl (11,1 mmol/l).

 

Stanovenie glykovaného hemoglobínu nie je testom pre diagnózu diabetu, ale možno ho použiť ako skríningový test, potvrdený dvojitým stanovením glykémie nalačno. Pomocou testu glykovaného hemoglobínu je možné zistiť, aké boli priemerné koncentrácie glukózy (hladiny cukru) za posledných približne 100 dní.

 

Výsledky ukazujú nielen to, či je vykonaná liečba účinná, ale aj to, či pacient dodržal pokyny lekára.

 

diabetes diagnostika a liečba

 

Liečba cukrovky 

Liečba cukrovky nespočíva iba v normalizácii hladiny cukru v krvi, ale aj v prevencii komplikácií.

 

U diabetu 1. typu je základom liečby inzulín - používa sa buď strednodobo pôsobiaci ľudský inzulín, alebo dlhodobo pôsobiace inzulínové náhradky. Základom pre udržanie správnej glykémie je vlastná kontrola pacienta – opakované meranie hladiny cukru v krvi, pravidelný príjem inzulínu, primeraný pohyb a zdravá, vyvážená strava.

 

Liečba diabetu 2. typu by mala byť mnohostranná, pričom veľký význam má informovanie pacientov a ich zapojenie do liečebného procesu – odborníci zdôrazňujú, že na pleciach diabetológov leží obrovská zodpovednosť.

 

Glykémiu totiž nemožno uspokojivo kontrolovať bez zmeny životného štýlu – strava by mala zodpovedať zásadám zdravej výživy a pohyb by mal byť prispôsobený možnostiam pacienta.

 

Prvá voľba pri liečbe diabetu 2. typu je metmorfín, ktorý znižuje inzulínovú rezistenciu. Ak tento postup nefunguje, nasleduje nasledujúci postup:

 

  • Deriváty sulfonylurey - lieky, ktoré ich majú vo svojom zložení: glykozid, glimepirid a glipizid.
  • Akarbóza
  • Inkretínové lieky
  • Inhibítory SGLT2 - tzv. "flozíny" alebo gliflozíny; dapagliflozin, kanagliflozin.
  • Deriváty tiazolidindiónu - tzv. glitazóny - pioglitazón je jediným dostupným liekom zo skupiny derivátov tiazolidindiónu.

 

Pokiaľ ani tie nevedú k zníženiu glykémie, nasadí sa inzulín.

 

Dôležité!

 

Niekedy je koncentrácia glukózy v krvi a moči veľmi vysoká. Pokiaľ si to neuvedomíme a včas nezareagujeme, vznikajú tzv. ketolátky (kyselina beta-hydroxymaslová, kyselina acetoctová a acetón), ktoré prekysľujú organizmus.

 

To vedie ku ketoacidóze, ktorá môže spôsobiť život ohrozujúcu kómu. Jedným z príznakov ketoacidózy je zápach vzduchu vydychovaného diabetikom - pripomína kyslé jablká.

 

Diabetes a CBD

V prvom rade je nutné konštatovať, že CBD, a teda kanabidiol nie je oficiálne schválený liek na cukrovku a stále chýba dostatočné množstvo dôkazov, ktoré by či už dokazovali alebo vyvracali jeho účinnosť či bezpečnosť v rámci užívania na "liečbu" cukrovky.

 

CBD však má preukázateľný vplyv na metabolizmus a teda aj na hodnotu cukru v tele, čo môže byť pozitívne, ale zároveň aj nebezpečné. Bližšie o tejto téme v tomto článku.

 

Vždy je nevyhnutné s lekárom konzultovať akékoľvek nové doplnky stravy, pokiaľ má človek diagnostikovaný konkrétny zdravotný problém a podstupuje liečbu.

 

Okrem toho, že je nevyhnutné pri diabete upraviť stravovacie návyky, je vhodné tiež myslieť na doplňovanie vitamínov a minerálov, ktoré sú pre telo esenciálne. CBD kvapky alebo kapsule sú zase účinným spôsobom ako minimalizovať nepríjemné symptómy diabetu, aj keď sa treba mať na pozore.

 

Komplikácie diabetu 

Správna liečba cukrovky je dôležitá aj preto, že nekontrolovaná cukrovka so sebou nesie riziko mnohých komplikácií, ktoré môžu byť tak skoré (akútne), vznikajúce v dôsledku kolísania hladiny cukru v krvi, ako aj neskoré (chronické), spôsobené dlhodobo zvýšenou hladinou cukru.

 

Skoré (akútne) komplikácie cukrovky:

  • ketoacidóza
  • laktátová acidóza
  • hypoglykémia
  • hyperglykémia
  • hyperglykemicko-hyperosmolárny syndróm

 

Akútne komplikácie diabetu, pokiaľ sú správne a včas liečené, nespôsobujú trvalé poškodenie, ale pokiaľ nie sú riešené včas, môžu viesť k diabetickému kóme a dokonca aj k smrti.

 

Neskoré (chronické) komplikácie cukrovky:

  • diabetická retinopatia (poškodenie očí)
  • diabetická neuropatia (poškodenie nervov)
  • diabetická nefropatia (ochorenie obličiek)
  • srdcové ochorenie (infarkt)
  • mŕtvica
  • diabetická noha

 

Neskoré alebo chronické diabetické komplikácie sú dôsledkom dlhodobo zvýšenej hladiny cukru v krvi.

 

Výsledkom je poškodenie ciev - malých (mikroangiopatia) aj veľkých (makroangiopatia).

 

Niekedy sa chronické komplikácie cukrovky prejavia rýchlejšie ako samotná choroba – je to preto, že väčšina z nás príliš málo vykonáva základné testy hladiny cukru v krvi.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.