Ružovka alebo rosacea - príčiny, príznaky, liečba

Stres
Koža

Ružovka je ochorenie, ktoré sa vyskytuje ako u mužov, tak aj u žien. Hlavným príznakom je začervenaná koža. Čím je ale toto ochorenie spôsobené a ako ho liečiť? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Ružovka alebo rosacea - príčiny, príznaky, liečba

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to rosacea
  • Aké sú typy ružovky
  • Ako spoznať rosaceu
  • Čo spôsobuje ružovku
  • Diagnostika a liečba ružovky

 

Rosacea alebo ružovka je ochorenie kože, ktoré spôsobuje začervenanie tváre. Rosacea môže prepukať po celý život a obvykle začína po 30. roku života.

 

Čo je to ružovka? 

Rosacea je bežné ochorenie kože, ktoré spôsobuje začervenanie alebo dlhodobé začervenanie tváre. Môže tiež spôsobovať rozšírené krvné cievy a malé, hnisom naplnené hrbolčeky. Niektoré príznaky sa môžu prejavovať niekoľko týždňov až mesiacov a potom na nejaký čas odznieť.

 

Rosacea môže byť zamenená za akné, dermatitídu alebo iné kožné problémy. Na ružovku neexistuje žiadny liek. Môžete ju však zvládnuť pomocou liekov, šetrnej starostlivosti o pleť a vyhýbaniu sa veciam, ktoré vzplanutie spôsobujú.

 

rosacea

 

Typy ružovky

Existujú štyri typy ružovky. Môžete však mať príznaky viac ako jedného typu. Typy ružovky sú:

 

Erytematotelangiektatická rosacea

 

U tohto typu máte dlhodobé začervenanie tváre. Drobné cievky pod kožou sa zväčšujú a sú viditeľnejšie. Vaše príznaky často prichádzajú a odchádzajú. Bez liečby sa začervenanie môže zhoršiť alebo sa dokonca stať trvalým.

 

Papulopustulárna rosacea

 

Tá spôsobuje hnisom naplnené "biele hlavičky" a tiež zdurené červené hrbolčeky, ktoré vyzerajú podobne ako akné. Často sa objavujú na čele, tvárach a brade, ale môžu postihnúť aj pokožku hlavy, hrudník alebo krk. Vaša tvár môže byť tiež červená alebo začervenaná. Ak máte závažný prípad, môže trvať nejaký čas, kým sa tieto príznaky zlepšia.

 

Fymatózna ružovka

 

Pri tomto vzácnom type vám zhrubne a zjazví sa koža. Táto forma ružovky najčastejšie postihuje váš nos a môže spôsobiť, že vyzerá opuchnutý, hrboľatý a niekedy aj odfarbený.

 

Očná ružovka

 

Tento typ ružovky postihuje oči, ktoré sú podráždené a vyzerajú ako podliate krvou alebo slziacou. Oči sú suché a citlivé a na očných viečkach sa vám môžu vytvoriť cysty.

 

Vedeli ste? 

Táto porucha je častejšie diagnostikovaná u žien, ale býva závažnejšia u mužov.

 

Príznaky ružovky 

Medzi príznaky ružovky patrí začervenanie tváre. Ružovka môže spôsobiť ľahšie začervenanie tváre. Časom si môžete všimnúť, že vaša tvár zostáva červená. V závislosti na farbe pleti môže byť začervenanie jemné alebo môže vyzerať skôr ružovo alebo fialovo.

 

Ďalším príznakom môžu byť viditeľné žilky. Malé krvné cievy na nose a tvárach praskajú a zväčšujú sa. Týmto žilkám sa tiež hovorí pavúčie žilky. V závislosti na farbe pleti môžu byť nenápadné a ťažko viditeľné.

 

U mnohých ľudí s ružovkou sa na tvári objavujú vyrážky, ktoré vyzerajú ako akné. Tieto hrbolčeky niekedy obsahujú hnis. Môžu sa objaviť aj na hrudi a chrbte. Koža postihnutej oblasti môže byť citlivá a vyvolávať pocit pálenia.

 

Mnoho ľudí s ružovkou má aj suché, podráždené a opuchnuté oči a očné viečka. Ide o tzv. očnú ružovku. Očné príznaky sa môžu prejaviť pred, po alebo súčasne s kožnými príznakmi. V priebehu času môže rosacea zosilniť kožu na nose, čo spôsobí, že nos vyzerá väčší. Tento stav sa tiež nazýva rhinophyma. Vyskytuje sa častejšie u mužov ako u žien.

 

Kde sa prejavujú príznaky ružovky?

Príznaky ružovky môžu postihnúť niekoľko rôznych častí tela, vrátane:

 

  • Nos
  • Brada
  • Tvár
  • Čelo
  • Oči
  • Hrudník
  • Uši
  • Krk
  • Koža hlavy

 

ružovka

 

Príčiny ružovky

Príčina ružovky nie je známa. Štúdie naznačujú, že rosacea môže byť príznakom:

 

  • Ochorenie, ktoré ovplyvňuje cievy, imunitný alebo nervový systém.

  • Mikroskopické kožné roztoče (Demodex): Vaše telo má prirodzené mikroskopické roztoče, ktoré žijú na vašom nose a tvárach. Príliš veľa týchto roztočov spôsobuje príznaky ružovky.

  • Infekcie - Baktéria H. pylori môže spôsobiť infekciu. Štúdie naznačujú, že u ľudí, ktorí mali túto infekciu, sa môže vyvinúť rosacea.

  • Zlá funkcia bielkovín - proteín katelicidín chráni kožu pred infekciou. Pokiaľ táto bielkovina nefunguje tak, ako by mala, objavia sa u vás príznaky ružovky.

Je rosacea autoimunitné ochorenie?

V súčasnej dobe prebieha výskum, ktorého cieľom je zistiť viac o príčinách ružovky a o tom, či ide o autoimunitné ochorenie. Niektoré typy ružovky vznikajú v dôsledku prepracovania imunitného systému.

 

Úlohou imunitného systému je chrániť telo pred cudzími votrelcami, ktorí spôsobujú ochorenie, napríklad baktériami. Určitý typ baktérie (Bacillus oleronius), ktorý je bežný u ľudí s diagnózou papulopustulóznej ružovky, môže spôsobiť, že imunitný systém začne nadmerne bojovať proti baktérii a napadne zdravé kožné bunky. Jedná sa o autoimunitnú reakciu, ktorá spôsobuje príznaky ružovky.

 

Iné prípady ružovky môžu byť dôsledkom vysokej citlivosti imunitného systému na zmeny prostredia. Medzi tieto zmeny môže patriť vystavenie slnečnému žiareniu alebo teplotné výkyvy, ktoré u vás vyvolávajú príznaky. V dôsledku toho sa imunitný systém nadmerne snaží prispôsobiť zmenám prostredia, čo spôsobuje príznaky.

 

 

Čo vyvoláva príznaky ružovky?

Každý človek s diagnózou rosacea má spúšťače, ktoré spôsobujú vzplanutie príznakov. Medzi možné spúšťače ružovky patria:

 

  • vystavenie slnečnému žiareniu
  • vysoké alebo nízke teploty
  • stres
  • konzumácia alkoholu
  • korenené jedlá
  • prípravky na pleť alebo vlasy (pleťové vody, laky na vlasy)
  • hormonálne zmeny

Ak si nie ste istí, čo spúšťa príznaky ružovky, napíšte si zoznam potravín, nápojov, produktov starostlivosti o pleť a činností na niekoľko dní až týždňov a ako tieto veci ovplyvnili vašu pleť v daný deň. To vám môže pomôcť zúžiť okruh toho, čo by mohlo spôsobiť vzplanutie vašich príznakov. Keď zistíte, čo vaše príznaky vyvoláva, môžete znížiť frekvenciu vzplanutia tým, že sa vyhnete spúšťačom.

 

stres

 

Rizikové faktory ružovky

Ružovkou môže ochorieť ktokoľvek. Pravdepodobnosť jej vzniku je však vyššia, ak:

 

  • máte kožu, ktorá sa ľahko spáli na slnku,
  • ste vo veku od 30 do 50 rokov,
  • ste v minulosti fajčili,
  • máte v rodine niekoho s rosaceou.

Dobré vedieť 

Štúdie naznačujú, že muži majú závažnejšie príznaky v dôsledku odkladania liečby až do pokročilého štádia ochorenia.

 

Diagnóza ružovky

Lekár alebo iný zdravotnícky pracovník vyšetrí vašu pleť a spýta sa na príznaky, aby zistil, či máte ružovku. Môžu vám byť vykonané testy na vylúčenie iných ochorení, ako je psoriáza alebo lupus.

 

Niektoré príznaky ružovky môžu byť horšie viditeľné na hnedej a tmavej koži. Patria medzi ne napríklad pavúčie žilky a začervenanie. Preto je dôležité venovať pozornosť aj ďalším príznakom, ako sú opuchy, hrče, pichanie v tvári a suchý vzhľad kože.

 

Pokiaľ sa vaše príznaky týkajú očí, môžete navštíviť očného lekára, ktorému sa tiež hovorí oftalmológ, a nechať si vykonať ďalšie vyšetrenie.

 

lupus

lupus

 

Liečba ružovky 

Pokiaľ sa vaše príznaky nezlepšia pomocou nižšie uvedených tipov pre samoliečbu, poraďte sa so svojím zdravotníckym tímom o predpísanom géle alebo kréme. Tento druh lieku môže pomôcť zmierniť príznaky. V prípade závažnejšej ružovky môžete potrebovať tabletky na predpis. Na zmiernenie začervenania a rozšírených cievok v tvári je možné použiť laserovú liečbu.

 

Ako dlho budete potrebovať liečbu, závisí od typu ružovky, ktorú máte, a od toho, aké závažné sú vaše príznaky. Aj keď sa vaša pleť liečbou upokojí, príznaky sa často vracajú.

 

Lieky

 

Na zvládnutie príznakov ružovky sa používa niekoľko liekov. Typ lieku, ktorý vám bude predpísaný, závisí od vašich príznakov. Niektoré lieky alebo liečba napríklad lepšie pôsobia na začervenanie a niektoré lieky lepšie pôsobia na pupienky a hrbolčeky. Možno budete musieť vyskúšať jeden alebo viac liekov, aby ste našli liečbu, ktorá vám bude vyhovovať.

 

Laserové ošetrenie

 

Laserová liečba môže pomôcť zlepšiť vzhľad rozšírených ciev. Môže tiež pomôcť pri dlhodobom začervenaní ružovky. A často na tento príznak funguje lepšie ako krém alebo tabletky. Pretože sa laser zameriava na viditeľné žilky, je táto metóda najúčinnejšia na pleti, ktorá nie je opálená alebo tmavá.

 

O rizikách a prínosoch laserovej liečby sa poraďte s lekárom. Medzi bežné vedľajšie účinky patrí začervenanie, modriny a mierny opuch po dobu niekoľkých dní po ošetrení. Medzi vzácne vedľajšie účinky patrí tvorba pľuzgierov a jazvy. Počas hojenia vám pomôže ľadovanie a šetrná starostlivosť o pokožku. U tmavej pleti môže laserové ošetrenie spôsobiť dlhodobé alebo trvalé zmeny farby ošetrenej pleti. Plný účinok ošetrenia sa môže prejaviť až po niekoľkých týždňoch. Na udržanie zlepšeného vzhľadu pokožky môže byť nutné opakovať ošetrenie.

 

Vedeli ste?

Len niekoľko minút na slnku môže spôsobiť vzplanutie ružovky. Ochrana pokožky pred slnkom môže týmto vzplanutiam zabrániť.

 

Starostlivosť o pleť s ružovkou

Pre zlepšenie príznakov môžete urobiť mnoho sami. Pre začiatok sa snažte zistiť, čo je spúšťačom prepuknutia, a potom sa im vyhnite. K tomu vám pomôže viesť si denník, v ktorom budete sledovať svoje aktivity a vzplanutie.

 

Riaďte sa tiež nasledujúcimi radami pre vlastnú starostlivosť, ktoré chránia vašu pokožku a pomáhajú zmierniť začervenanie:

 

Používajte opaľovací krém. Ak sa chcete vyhnúť príznakom vyvolaným slnečným žiarením, používajte opaľovací krém so širokým spektrom krytia (blokuje UVA a UVB žiarenie) a SPF 30 alebo vyšším. Nanášajte ho vždy, keď idete von. Noste aj klobúk so širokou krempou, ktorý zakrýva tvár.

 

Používajte iba šetrné prípravky na starostlivosť o pokožku. Vyhnite sa čistiacim prostriedkom a krémom s obsahom alkoholu, parfumácie, hamamelu a ďalších drsných zložiek. Po umytí tváre si jemne osušte pokožku mäkkou handričkou.

 

Používajte hydratačný krém. Je to užitočné najmä v chladnom počasí, keď nízke teploty a vietor môžu pokožku vysušovať. Najlepšie je bezolejový. Buďte opatrní s kozmetickými prípravkami. Používajte kvalitný make-up bez obsahu oleja.

 

Masírujte si tvár. Krúživými pohybmi jemne masírujte pleť. Začnite uprostred tváre a postupujte smerom k ušiam. Pokiaľ chcete pleť zakryť, použite na tvár krycí krém so zeleným odtieňom, ktorý zakryje začervenanie a popraskané cievky.

 

Starajte sa o svoje oči. Pokiaľ sú kvôli ružovke začervenané a podráždené, používajte každý deň na jemné čistenie očných viečok nariedený detský šampón alebo čistič očných viečok. Niekoľkokrát denne si tiež prikladajte na oči teplý obklad.

 

Zdá sa, že niektorým ľuďom s ružovkou pomáha protizápalová strava, napríklad stredomorská strava.

 

Spolu s kožnými problémami je tiež dôležité starať sa o svoje emócie. Ak sa cítite trápne kvôli tomu, ako vyzeráte, alebo si myslíte, že to začína ovplyvňovať vaše sebavedomie, poraďte sa so svojím lekárom alebo poradcom. Môžete sa tiež pripojiť k podpornej skupine, kde sa môžete stretnúť s ľuďmi, ktorí vedia, čím práve prechádzate.

 

stredomorská strava

 

Akým potravinám by som sa mal/a vyhnúť, ak mám ružovku?

Niektoré štúdie naznačujú, že pálivé a korenené jedlá, ako sú pálivé krídelká a papričky jalapeño, môžu vyvolať príznaky ružovky. Avšak, každá osoba s diagnózou tohto ochorenia má vo svojom okolí jedinečné a osobné spúšťače a neexistuje žiadna záruka, že korenené jedlá spôsobia vzplanutie ružovky.

 

Pokiaľ sa u vás po konzumácii korenených jedál objaví vzplanutie príznakov, vyhnite sa konzumácii týchto typov potravín, aby ste predišli budúcim vzplanutím.

 

CBD a ružovka 

Dôvodom zaradenia CBD do liečby ružovky sú preukázané protizápalové a antioxidačné vlastnosti CBD, ktoré môžu riešiť základné príčiny ružovky. Napríklad úzkosť, či stres sú považované za spúšťače ružovky.

 

Schopnosť CBD zmierňovať úzkosť môže viesť k zníženiu príznakov ružovky. Okrem toho môžu byť protizápalové vlastnosti CBD schopné bojovať proti roztočom na povrchu kože a Helicobacter pylori, ktoré môžu spôsobovať začervenanie, a jeho antioxidačné vlastnosti chránia pokožku pred slnkom.

 

 

Prevencia ružovky 

Keďže príčina ružovky nie je známa, nemôžete tomuto ochoreniu zabrániť. Riziko vzplanutia ružovky však môžete znížiť tým, že zistíte, ktoré veci vo vašom okolí vyvolávajú príznaky, a vyhnete sa im.

 

Pri pobyte vonku a vystavovaní pokožky slnečným UV lúčom buďte vždy opatrní. Slnečné žiarenie môže vyvolať príznaky ružovky a poškodenie pokožky slnkom môže sťažiť jej hojenie po vzplanutí. Denne používajte opaľovací krém a počas dňa ho často opakovane nanášajte. Môžete tiež nosiť oblečenie a doplnky chrániace pokožku pred UV žiarením, aby ste ju zakryli pred slnečným žiarením.

 

Čo môžem očakávať, pokiaľ mám ružovku?

Rosacea je chronické ochorenie, čo znamená, že vaše príznaky môžu nečakane prichádzať a odchádzať. Pokiaľ viete, že niektoré veci vo vašom okolí vyvolávajú vaše príznaky, vyhnite sa týmto spúšťačom, aby ste predišli vzplanutiu.

 

Rosacea je ochorenie, ktoré spôsobuje iba nepríjemné pocity na koži a zmeny vzhľadu. Ťažké a neliečené prípady môžu viesť k znetvoreniu kože, ktoré najčastejšie postihuje nos. Ťažké prípady ružovky sa liečia chirurgicky, ale mnoho ľudí nachádza úľavu od miernych príznakov pomocou predpísaných liekov alebo voľnopredajných krémov, gélov či pleťových vôd.

 

rosacea čistenie

 

Zmizne niekedy ružovka?

Na ružovku neexistuje liek, ale existujú možnosti liečby, ktoré zmierňujú príznaky a vzplanutia. Porozprávajte sa o svojich príznakoch s lekárom, ktorý vám pomôže zvládnuť váš stav a udržať príznaky v remisii (zabrániť ich návratu).

 

Aký je rozdiel medzi ružovkou a lupusovou vyrážkou?

Príznaky ružovky a vyrážky spôsobené diagnózou lupus, často nazývané "motýlia" vyrážka, sú podobné. Obe ochorenia môžu postihnúť kožu na tvári, najmä líca a nos.

 

Oba stavy môžu tiež vzplanúť pri vystavení sa slnečnému žiareniu. Hlavný rozdiel medzi lupusovou vyrážkou a ružovkou je v štruktúre a vzhľade vyrážky. Lupusová vyrážka spôsobuje červené, šupinaté a svrbivé škvrny na koži. Rosacea spôsobuje, že koža vyzerá červená, opuchnutá a hrboľatá. Rosacea je neškodné ochorenie a lupusová vyrážka môže spôsobiť dlhodobé poškodenie kože, ako je zjazvenie a vypadávanie vlasov.

 

Záver 

Rosacea je ochorenie kože, ktoré spôsobuje začervenanie, najčastejšie v tvári. Niektorým ľuďom s touto diagnózou prospieva rozhovor s odborníkom na duševné zdravie, pokiaľ majú obavy o svoje sebavedomie a emocionálnu pohodu na základe toho, ako príznaky ovplyvňujú ich vzhľad. Lekár vám pomôže nájsť možnosti liečby, ktoré zmiernia vzplanutie a pomôžu vám cítiť sa lepšie.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/symptoms-causes/syc-20353815 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12174-rosacea 

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-rosacea-basics

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.