Meningitída alebo zápal mozgových blán - ktorý typ je najnebezpečnejší?

Organismy

Zápal mozgových blán je ochorenie, ktoré môže skončiť až smrťou. Čo je to, aké sú rizikové faktory a aké môžu byť komplikácie meningitídy? To a viac sa dozviete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Meningitída alebo zápal mozgových blán - ktorý typ je najnebezpečnejší?

Medzi príznaky zápalu mozgových blán patrí napríklad horúčka, silné bolesti hlavy, stuhnutosť šije, nevoľnosť, zvracanie a citlivosť na svetlo. Môžu sa ale spoločne aj s priebehom líšiť v závislosti od jej typu a závažnosti.

 

Čo je to meningitída? 

Meningitída je zápal (opuch) ochranných blán pokrývajúcich mozog a miechu. Meningy chránia mozog a miechu pred poranením a poskytujú im oporu a štruktúru. Obsahujú nervy, cievy a ochrannú tekutinu (mozokomiešny mok).

 

Opuch zvyčajne spôsobuje bakteriálna alebo vírusová infekcia tekutiny obklopujúce mozog a miechu. Meningitídu však môžu spôsobiť aj úrazy, rakovina, niektoré lieky a iné typy infekcií. Je dôležité poznať konkrétnu príčinu meningitídy, pretože liečba sa líši v závislosti na príčine.

 

Typy meningitídy

Typy meningitídy sa obvykle nazývajú podľa príčiny alebo podľa toho, ako dlho máte príznaky. Patria medzi ne bakteriálna meningitída, vírusová meningitída, plesňová meningitída a parazitárna meningitída. Meningitída spôsobená niektorými parazitmi sa nazýva eozinofilná meningitída alebo eozinofilná meningoencefalitída.

 

Podľa toho ako dlho meningitída trvá ju rozdeľujeme na akútnu alebo chronickú. Bakteriálna meningitída je často akútna, čo znamená, že príznaky sú závažné a prichádzajú náhle. Pri chronickej meningitíde trvá mesiac alebo dlhšie.

 

Bakteriálna meningitída 

 

Bakteriálna meningitída je závažná. Niektorí ľudia s touto infekciou umierajú a smrť môže nastať už za niekoľko hodín. Väčšina ľudí sa však z bakteriálnej meningitídy zotaví. Tí, ktorí sa uzdravia, môžu mať trvalé postihnutie, napríklad poškodenie mozgu, stratu sluchu a poruchy učenia.

 

meningitída

 

Vírusová meningitída

 

Vírusová meningitída je najčastejším typom meningitídy. Väčšina ľudí sa uzdraví sama bez liečby. Každý, kto má príznaky meningitídy, by však mal okamžite navštíviť lekára, pretože každý typ meningitídy môže byť závažný. Iba lekár môže určiť, či má niekto meningitídu, čo ju spôsobuje, a najlepšiu liečbu. U detí mladších ako 1 mesiac au ľudí s oslabeným imunitným systémom je pravdepodobnosť závažného ochorenia vírusovou meningitídou vyššia.

 

Plesňová meningitída

 

Plesňová meningitída môže vzniknúť potom, čo sa plesňová infekcia rozšíri z iného miesta v tele do mozgu alebo miechy. Medzi príčiny plesňovej meningitídy patrí kryptokok, histoplazma, blastomyces, kokcidioidy a kandidy.

 

Parazitárna meningitída

 

Rôzni parazity môžu spôsobiť meningitídu alebo môžu ovplyvniť mozog alebo nervový systém iným spôsobom. Celkovo je parazitárna meningitída oveľa menej častá ako vírusová a bakteriálna meningitída.

 

Amébová meningitída 

 

Primárna amébová meningoencefalitída (PAM) je vzácna mozgová infekcia spôsobená Naegleria fowleri, ktorá je zvyčajne smrteľná. Naegleria fowleri je voľne žijúca améba (jednobunkový živý organizmus, ktorý je príliš malý na to, aby bol viditeľný bez mikroskopu). Od roku 1962 do roku 2021 bolo CDC nahlásených 154 prípadov nákazy v USA, v priemere 2-3 prípady ročne. V USA boli zaznamenané iba štyri prípady, ktoré nákazu prežili.

 

Lieky indukovaná aseptická meningitída (DIAM)

 

Zriedkavo môžu niektoré lieky spôsobiť liekmi indukovanú aseptickú meningitídu (DIAM). Nesteroidné protizápalové lieky a antibiotiká sú najčastejšími príčinami DIAM.

 

 

Príznaky meningitídy

Príznaky meningitídy môžu byť u detí iné ako u detí a dospelých. Pri bakteriálnej meningitíde sa horúčka, bolesť hlavy a stuhnutosť šije môžu objaviť náhle a stav sa môže rýchlo zhoršovať. Ďalšími príznakmi je nevoľnosť alebo zvracanie, citlivosť na svetlo, zmätenosť alebo zmenený duševný stav, nedostatok energie, extrémna ospalosť, nechutenstvo alebo malé okrúhle skrvy, ktoré vyzerajú ako vyrážka (petechia).

 

Ďalšie príznaky amébovej meningitídy sa môžu objaviť niekoľko dní po prvých príznakoch a môžu to byť halucinácie, strata rovnováhy a nedostatok pozornosti alebo sústredenia.

 

Príznaky a symptómy meningitídy u dojčiat

 

Dieťa nemusí pociťovať rovnaké príznaky zápalu mozgových blán ako dospelí (ako je bolesť hlavy, stuhnutosť šije a nevoľnosť) a môže byť ťažké zistiť, či ich má. Medzi príznaky meningitídy, ktoré môžete u bábätiek sledovať, patrí napríklad vypuklé "mäkké miesto" (fontanela) na hlave dieťaťa, zlé prijímanie potravy, ospalosť alebo problémy s prebúdzaním zo spánku a tiež nízka energia alebo pomalšia reakcia.

 

príznaky meningitídy

príznaky meningitídy

 

Ako môžem dostať meningitídu?

Existuje mnoho spôsobov, ako môžete zápal mozgových blán dostať, v závislosti na tom, či je príčina infekčná, alebo nie.

 

  • Z nákazlivej choroby, ktorá sa prenáša z človeka na človeka, ako je vírus alebo baktérie.
  • Z jedla kontaminovaného niečím infekčným.
  • Z kúpania alebo pitia vody kontaminovanej niečím infekčným.
  • Z plesní v prostredí, ktoré vdychujete.
  • Ako komplikácia neinfekčných ochorení, ako je rakovina alebo lupus.
  • Ako následok úrazu hlavy alebo operácie mozgu.
  • Ako vedľajší účinok liekov.

 

Je meningitída nákazlivá?

Meningitída ako taká - zápal mozgových blán - nie je nákazlivá, ale niektoré jej príčiny nákazlivé sú. Väčšina bakteriálnych a vírusových príčin meningitídy sa môže prenášať z človeka na človeka. Iné príčiny meningitídy nemôžete chytiť od iného človeka.

 

Bakteriálna meningitída

 

Všeobecne sa zárodky, ktoré spôsobujú bakteriálny zápal mozgových blán, šíria z jednej osoby na druhú. Niektoré zárodky sa môžu šíriť prostredníctvom potravín. Spôsob, akým ľudia zárodky šíria, často závisí od typu baktérie.

 

Vírusová meningitída

 

Ľudia môžu šíriť vírusy, ktoré spôsobujú vírusovú meningitídu, na iných ľudí. Ak ste v úzkom kontakte s niekým, kto má vírusovú meningitídu, môže na vás vírus preniesť. Nie je však isté, že sa u vás meningitída vyvinie. Je to preto, že u väčšiny ľudí nakazených týmito vírusmi sa meningitída nevyvinie.

 

Rizikové faktory meningitídy

Zápalom mozgových blán môže ochorieť ktokoľvek, ale výskumy ukazujú, že je častejšia vo vekových skupinách detí do 5 rokov, tínedžeri a mladí dospelí vo veku 16-25 rokov a dospelí starší ako 55 rokov. Meningitída je viac nebezpečná pre osoby s určitými zdravotnými problémami, ako je poškodená alebo chýbajúca slezina, dlhodobé ochorenie alebo poruchy imunitného systému.

 

Vzhľadom na to, že niektoré zárodky spôsobujúce meningitídu sa môžu ľahko šíriť, k prepuknutiu choroby dochádza najčastejšie v miestach, kde ľudia žijú blízko seba. Rovnako ľudia, ktorí cestujú do oblastí, kde sa meningitída vyskytuje častejšie, napríklad do niektorých častí Afriky.

 

Naegleria fowleri

Naegleria fowleri

 

Liečba meningitídy

Liečba závisí od typu zápalu mozgových blán. Bakteriálna meningitída vyžaduje okamžitú liečbu antibiotikami. Lekár môže podať všeobecné alebo širokospektrálne antibiotiká ešte predtým, než zistí presnú baktériu, ktorá ochorenie spôsobila. Akonáhle to zistí, prejde na liek, ktorý je zameraný na konkrétnu baktériu, ktorú nájde pri spinálnom výtere. Pacient tiež môže dostať kortikosteroidy na zmiernenie zápalu.

 

Vírusová meningitída zvyčajne odznie sama bez liečby. Lekár môže odporučiť, aby ste zostali v posteli, pili veľa tekutín a užívali voľnopredajné lieky proti bolesti, ak máte horúčku alebo bolesti. Ak ochorenie spôsobil vírus, ako je herpes alebo chrípka, môžete užívať antivírusové lieky.

 

Antimykotiká môžu liečiť plesňovú meningitídu. Ak ste dehydrovaní alebo máte závažné príznaky, existuje možnosť hospitalizácie.

 

Komplikácie meningitídy

Bakteriálna meningitída niekedy vedie k sepse, čo je stav, kedy telo reaguje na infekciu život ohrozujúcim spôsobom. Sepsa môže spôsobiť poškodenie tkanív, ciev a orgánov. V extrémnych prípadoch sepse môže dôjsť k zlyhaniu orgánov alebo môžu byť odstránené prsty na končatinách. Ploché červené škvrny na koži, ktoré vyzerajú ako vyrážka (petechia), môžu byť príznakom sepsy spôsobenej bakteriálnou meningitídou.

 

Čo môžem očakávať, ak mám meningitídu?

Vyhliadky na meningitídu závisí od toho, čo ju spôsobuje, aká je závažná a ako čoskoro budete liečení. Ak sa liečite rýchlo, môžete sa zvyčajne úplne zotaviť, aj keď môže trvať dlho, kým sa budete cítiť opäť úplne dobre. Možno budete musieť zostať niekoľko dní v nemocnici a liečba môže pokračovať aj po návrate domov. Váš ošetrujúci lekár vás bude sledovať, aby skontroloval, či nemáte trvalé zdravotné problémy.

 

Ako dlho meningitída trvá?

Vírusová meningitída môže sama odznieť približne do týždňa. Príznaky bakteriálnej alebo plesňovej meningitídy môžu trvať niekoľko dní až týždeň alebo dlhšie po liečbe. Úplné uzdravenie môže trvať týždne až mesiace a u niektorých ľudí môže dôjsť k dlhodobým alebo trvalým zdravotným problémom.

 

Následky meningitídy

Výskum naznačuje, že 10 až 20 % ľudí, ktorí prekonali zápal mozgových blán, bude mať dlhodobé zdravotné problémy. U bakteriálnej meningitídy je pravdepodobnejšie, že spôsobí trvalé zdravotné následky, než u iných typov meningitídy.

 

Medzi dlhodobé príznaky a následky patrí napríklad:

 

  • strata zraku alebo sluchu
  • problémy s pamäťou a sústredením
  • epilepsia
  • problémy s pohybom a rovnováhou
  • artritída
  • poškodenie orgánov
  • problémy so správaním alebo s učením u detí
  • strata prstov na končatinách v dôsledku sepsy.

 

epilepsia

epilepsia

 

Čo je aseptická meningitída?

Aseptická meningitída je akýkoľvek prípad meningitídy, keď je tekutina okolo mozgu a chrbtice negatívna na prítomnosť baktérií. To znamená, že buď sa baktérie spôsobujúce meningitídu ťažko množia, alebo že váš prípad meningitídy nie je spôsobený baktériami. Najčastejšou príčinou aseptickej meningitídy je vírusová infekcia.

 

Môžem prežiť meningitídu?

Áno, väčšinu foriem meningitídy môžete prežiť, aj keď sa jedná o veľmi závažné ochorenie, ktoré si vyžaduje okamžitú liečbu. Miera prežitia bakteriálnej meningitídy, ktorá je najsmrteľnejšia z bežných foriem meningitídy, je približne 90 %. Zatiaľ čo infekcie Naegleria fowleri sú veľmi zriedkavé, amébickú meningitídu prežije len málo ľudí.

 

Kanabinoidy a meningitída

Vzhľadom na to, že meningitída vzniká v dôsledku opuchu v okolí mozgu a miechy, jedná sa o ochorenie, ktoré by mohlo mať prospech z liečebného konope, ktoré sa vyznačuje svojimi protizápalovými účinkami. Správa Future Medicinal Chemistry z roku 2009 dospela k záveru, že kanabinoidy vďaka "novým" protizápalovým vlastnostiam preukázateľne zmierňujú napríklad príznaky ochorenia pečene.

 

"Medzi kanabinoidné receptory patrí CB1, ktorý je prevažne exprimovaný v mozgu, a CB2, ktorý sa nachádza predovšetkým na bunkách imunitného systému. Skutočnosť, že receptory CB1 aj CB2 boli nájdené na bunkách imunitného systému, naznačuje, že kanabinoidy hrajú dôležitú úlohu v regulácii imunitného systému." uvádza lekársky časopis.

 

TIP: Vyskúšajte naše CBD oleje, ktoré majú pozitívne účinky na kvalitu spánku, regeneráciu, mieru stresu, nervozity a napätia.

 

cbd produkty Herbalus

 

Prevencia meningitídy

Meningitíde môžete predísť tým, že sa vyhnete infekcii vírusmi alebo baktériami, ktoré ju spôsobujú. Tieto infekcie sa prenášajú na ostatných, keď kašlete, kýchate, bozkávate sa alebo zdieľate zubné kefky či jedálenské príbory. Nasledujúce kroky môžu pomôcť aby ste infekciám predišli.

 

  • Často a dôkladne si umývajte ruky. Dobre si ich opláchnite. Naučte svoje deti, aby si tiež často umývali ruky, najmä po jedle, použití toalety alebo keď ste na verejných miestach.

  • Nedeľte sa o predmety, ako sú zubné kefky, jedálenské príbory alebo rúž či balzam na pery.

  • Nedeľte sa s ostatnými ľuďmi o jedlo ani nápoje.

  • Zakrývajte si ústa a nos, keď kašlete alebo kýchate.

  • Zostaňte zdraví. Jedzte zdravú stravu, veľa sa hýbte av noci odpočívajte.

  • Ak ste tehotná, jedzte dobre (správne a dostatočne) uvarené jedlo. Vyhýbajte sa potravinám z nepasterizovaného mlieka a surovému alebo nedostatočne tepelne upravenému mäsu, rybám a vajciam.

  • Nechajte sa očkovať. Dodržujte rady lekára ohľadom očkovania proti chorobám, ktoré môžu spôsobiť bakteriálnu meningitídu, vrátane vakcín proti chrípke a zápalu pľúc.

 

TIP: Pre optimálne fungovanie mozgu a podporu kognitívnych funkcií vyskúšajte náš unikátny produkt BYSTRÝ MOZOG. Vďaka kombinácii Ashwagandhy, L-Theanínu, L-Tryptofánu, Ginkgo biloby, Kurkumínu, Piperinu a vitamínu B6 získa váš mozog potrebné živiny pre lepšiu pamäť, sústredenie, jasnú myseľ a vitalitu.

 

bystrý mozog

 

Záver 

Meningitída alebo zápal mozgových blán je vážne ochorenie, ktoré môže mať rôzne typy a príčiny. Medzi najčastejšie príčiny patria baktérie a vírusy a medzi menej časté sú to plesne a parazity. Riziko ochorenia meningitídou môže byť ovplyvnené vekom, stavom imunitného systému a ďalšími faktormi. Príznaky a priebeh meningitídy sa môžu líšiť v závislosti od jej typu a závažnosti.

 

Liečba meningitídy je urgentná záležitosť, a preto je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc, čo najskôr. Bakteriálna meningitída sa lieči antibiotikami a vírusová môže odznieť aj sama. Vďaka včasnej diagnostike a vhodnej liečbe je možné meningitídu prekonať.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

 

Zdroje:

https://www.cdc.gov/meningitis/index.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/symptoms-causes/syc-20350508

https://www.nhs.uk/conditions/meningitis/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14600-meningitis

https://www.veriheal.com/conditions/meningitis/ 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.