Obezita - typy, liečba, prevencia

|
Strava

Obezita je bežne definovaná ako nadmerná telesná hmotnosť. Aké dôsledky a príčiny má obezita? Ako preventívne predchádzať obezite alebo ako je na tom svet? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Obezita - typy, liečba, prevencia

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to obezita a ako ju spoznať
  • Ako obezita ovplyvňuje telo
  • Čím je obezita spôsobená?
  • Liečba obezity
  • Prevencia a kolektívne zdravie

 

Obezita nie je len kozmetický ale aj zdravotný problém, ktorý zvyšuje riziko mnohých ďalších chorôb a zdravotných komplikácií. Obezita je dlhodobý (chronický) zdravotný stav, ktorý sa postupom času vyvíja.

 

Čo je to obezita?

Obezita je komplexné chronické ochorenie s niekoľkými príčinami, ktoré vedú k nadmernému množstvu telesného tuku a niekedy aj k zlému zdravotnému stavu. Telesný tuk sám o sebe samozrejme nie je choroba. Keď má však telo príliš veľa tuku navyše, môže to zmeniť jeho fungovanie. Tieto zmeny sú postupné, môžu sa časom zhoršovať a môžu viesť k nepriaznivým zdravotným následkom.

 

Dobrou správou je, že môžete zlepšiť svoje zdravotné riziká tým, že sa zbavíte časti nadbytočného telesného tuku. Aj malé zmeny hmotnosti môžu mať veľký vplyv na vaše zdravie. Nie každá metóda chudnutia je vhodná pre každého. Väčšina ľudí sa pokúšala schudnúť viac ako raz. A udržať si váhu je rovnako dôležité ako ju vôbec zhodiť.

 

Zistenie obezity

Lekári bežne používajú na definíciu obezity v bežnej populácii index telesnej hmotnosti (BMI). BMI meria priemernú telesnú hmotnosť v pomere k priemernej telesnej výške. Všeobecne možno povedať, že lekári spájajú s obezitou hodnotu BMI 30 alebo vyššiu. Hoci má BMI svoje obmedzenia, jedná sa o ľahko merateľný ukazovateľ, ktorý vás môže upozorniť na zdravotné riziká spojené s obezitou.

 

Príkladom obmedzení sú kulturisti a športovci, ktorí majú viac svalov a môžu mať vyššie skóre BMI, aj keď majú nízku hladinu tuku. Je tiež možné mať obezitu pri "normálnej" hmotnosti. Pokiaľ je telesná hmotnosť priemerná, ale percento tuku v tele je vysoké, môžete mať rovnaké zdravotné riziká ako niekto s vyšším BMI.

 

Zdravotníci tiež pozorovali etnické rozdiely v tom, koľko kilogramov navyše môžu rôzni ľudia nosiť, než to ovplyvní ich zdravie. Napríklad ľudia ázijského pôvodu majú väčšiu pravdepodobnosť zdravotných rizík pri nižšom BMI a černosi majú väčšiu pravdepodobnosť zdravotných rizík pri vyššom BMI.

 

Ďalším spôsobom hodnotenia obezity je meranie obvodu pása. Pokiaľ máte viac telesného tuku okolo pása, ste štatisticky viac ohrození chorobami súvisiacimi s obezitou. Riziko sa stáva významným, keď je váš obvod pása väčší ako 89 cm u osôb u žien, alebo 101,6 cm u mužov.

 

obezita

 

Typy obezity 

Lekári klasifikujú obezitu do tried podľa toho, aká závažná je. Používajú na to BMI. Pokiaľ je vaša BMI medzi 25,0 a 29,9 kg/m², radí vás do kategórie s nadváhou. Existujú tri všeobecné triedy obezity, ktoré sa používajú na vyhodnotenie toho, aká liečba môže byť pre každú osobu najlepšia.

 

  • Obezita I. triedy: BMI 30 až 35
  • Obezita II. triedy: BMI 35 až 40
  • Obezita III. triedy: BMI 40+

Morbídna obezita 

 

"Morbídna obezita" je zastaraný termín pre obezitu triedy III. Lekári označovali obezitu III. triedy ako "morbídnu", pretože s najväčšou pravdepodobnosťou prichádzala so súvisiacimi zdravotnými problémami.

 

Ako obezita ovplyvňuje telo?

Obezita ovplyvňuje telo mnohými spôsobmi. Niektoré z nich sú jednoducho mechanickým dôsledkom väčšieho množstva telesného tuku. Napríklad je možné jasne stanoviť hranicu medzi vyššou hmotnosťou na tele a zvýšeným tlakom na kostru a kĺby. Iné účinky môžu mať za následok napríklad chemické zmeny v krvi, ktoré zvyšujú riziko cukrovky, srdcových ochorení a mŕtvice.

 

Niektoré účinky nie sú zatiaľ dobre známe. S obezitou napríklad súvisí zvýšené riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Štatisticky obezita zvyšuje riziko predčasného úmrtia zo všetkých príčin. Z rovnakého dôvodu štúdie ukazujú, že tieto riziká môžete výrazne zlepšiť, ak schudnete aj malé množstvo (5 až 10 %).

 

Metabolické zmeny

Metabolizmus je proces premeny kalórií na energiu, ktorá slúži ako palivo pre telesné funkcie. Keď má telo viac kalórií, než dokáže využiť, premení prebytočné kalórie na lipidy a uloží ich do tukového tkaniva (telesného tuku). Keď vám dôjde tkanivo, do ktorého sa ukladajú lipidy, zväčšia sa samotné tukové bunky. Zväčšené tukové bunky vylučujú hormóny a ďalšie chemické látky, ktoré vyvolávajú zápalovú reakciu.

 

Chronický zápal má mnoho nepriaznivých účinkov na zdravie. Jedným zo spôsobov, ako ovplyvňuje metabolizmus, je prispievanie k inzulínovej rezistencii. To znamená, že telo už nedokáže využívať inzulín na účinné znižovanie hladiny glukózy a lipidov v krvi (cukrov a tukov v krvi). Vysoká hladina cukru v krvi a lipidov v krvi (cholesterolu a triglyceridov) tiež prispieva k vysokému krvnému tlaku.

 

Tieto kombinované rizikové faktory sa spoločne označujú ako metabolický syndróm. Sú združené do jednej skupiny, pretože majú tendenciu sa vzájomne posilňovať. Posilňujú tiež ďalšie priberanie na váhe a sťažujú chudnutie a udržanie úbytku hmotnosti. Metabolický syndróm je spoločným faktorom obezity a prispieva k mnohým súvisiacim ochoreniam, vrátane:

 

Diabetes 2. typu

 

Obezita zvyšuje riziko cukrovky 2. typu sedemkrát u mužov, a dvanásťkrát u žien. Riziko sa zvyšuje o 20 % s každým ďalším bodom na stupnici BMI. Znižuje sa aj pri úbytku hmotnosti.

 

cukrovka obezita

 

Kardiovaskulárne ochorenie

 

Vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, vysoká hladina cukru v krvi a zápaly sú rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení, vrátane ischemickej choroby srdca, kongestívneho srdcového zlyhania, srdcového infarktu a mŕtvice. Tieto riziká sa zvyšujú ruka v ruke s vašim BMI.

 

TIP: Prečítajte si náš článok o účinkoch CBD oleja na kardiovaskulárne ochorenie.

 

Stukovatenie pečene

 

Prebytočné tuky kolujúce v krvi sa dostávajú do pečene, ktoré sú zodpovedné za filtrovanie krvi. Keď sa v pečeni začne ukladať nadbytočný tuk, môže to viesť k chronickému zápalu pečene (hepatitíde) a dlhodobému poškodeniu pečene (cirhóze).

 

Ochorenie obličiek

 

Vysoký krvný tlak, cukrovka a ochorenie pečene patria medzi najčastejšie príčiny chronického ochorenia obličiek. Viac o ochorení obličiek nájdete pod týmto odkazom.

 

Žlčové kamene

 

Vyššia hladina cholesterolu v krvi môže spôsobiť hromadenie cholesterolu v žlčníku, čo vedie k vzniku cholesterolových žlčových kameňov a možným ochoreniam žlčníka.

 

Priame účinky

Nadmerný telesný tuk môže zahltiť orgány dýchacieho systému a spôsobiť stres a záťaž pre pohybový aparát. To prispieva k napríklad spánkovej apnoe, astmy, dne, bolesti chrbta, osteoartróze a iné.

 

Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA má 1 z 3 dospelých s obezitou aj artritídu. Štúdie preukázali, že s každých 5 kg prírastku na váhe sa riziko artritídy kolena zvyšuje o 36 %. Dobrou správou je, že spolu s cvičením môže úbytok hmotnosti o 10 % výrazne znížiť bolesti súvisiace s artritídou a zlepšiť kvalitu života.

 

 

Nepriame účinky

Obezita je tiež nepriamo spojená s pamäťou a kognicou, vrátane zvýšeného rizika Alzheimerovej choroby a demencie. Ďalej tiež ženská neplodnosť a tehotenské komplikácie, depresie a poruchy nálady. Niektoré rakoviny, vrátane rakoviny pažeráka, pankreasu, kolorektálneho karcinómu, rakoviny prsníka, maternice a vaječníkov.

 

Čo spôsobuje obezitu?

Na najzákladnejšej úrovni je obezita spôsobená konzumáciou viac kalórií, než telo dokáže spotrebovať. K tomu prispieva mnoho faktorov. Niektoré faktory sú individuálne. Iné sú zabudované do štruktúry našej spoločnosti, či už na národnej, miestnej alebo rodinnej úrovni. V niektorých ohľadoch prevencia obezity vyžaduje vedomú prácu proti týmto mnohým faktorom.

 

Medzi faktory, ktoré môžu zvýšiť spotrebu kalórií, patria:

 

Rýchle a pohodlné jedlá

 

V komunitách a rodinách, kde sú vysoko spracované rýchle a hotové jedlá základnou stravou, je ľahké konzumovať veľa kalórií. Tieto potraviny majú vysoký obsah cukru, nezdravých tukov a nízky obsah vlákniny a ďalších živín, čo môže spôsobiť väčší hlad. Ich zložky podporujú návykové stravovacie návyky. V niektorých komunitách to môžu byť jediné druhy potravín, ktoré sú ľahko dostupné, a to tak kvôli cene, ako aj kvôli prístupu.

 

obezita fast food

 

Cukor 

 

Potravinársky priemysel nie je navrhnutý tak, aby udržiaval naše zdravie. Je navrhnutý tak, aby predával produkty, na ktorých sa staneme závislými a budeme ich chcieť kupovať viac. Vysoko na tomto zozname produktov sú sladkosti a sladené nápoje, ktoré nemajú žiadnu nutričnú hodnotu a majú veľa pridaných kalórií. Ale aj štandardné potraviny majú vysoký obsah pridaného cukru, aby boli príťažlivejšie a návykovejšie. Je to také bežné, že to zmenilo naše chuťové očakávania.

 

Marketing a reklama

 

Všadeprítomná reklama presadzuje spracované potraviny, sladkosti a sladené nápoje, teda produkty, ktoré potrebujeme najmenej, ale ktoré priemysel potrebuje, aby sme ich kupovali najviac. Vďaka reklame sa tieto produkty zdajú byť bežnou a nevyhnutnou súčasťou každodenného života.

 

Psychologické faktory 

 

Nuda, osamelosť, úzkosť a depresia sú v modernej spoločnosti bežné a všetky môžu viesť k prejedaniu. Môžu viesť najmä k konzumácii určitých druhov potravín, ktoré aktivujú centrá potešenia v našom mozgu, potravín, ktoré majú tendenciu mať vyšší obsah kalórií. Jesť, aby ste sa cítili lepšie, je prvotný ľudský inštinkt. Vyvinuli sme sa, aby sme nachádzali potravu, a evolúcia nedosiahla také množstvo jedla, aké si teraz západné spoločnosti užívajú.

 

príčiny obezity

 

Hormóny

 

Hormóny regulujú naše signály hladu a sýtosti. Tieto regulačné procesy môže narušiť mnoho vecí, vrátane bežných vecí, ako je stres a nedostatok spánku, a menej bežných vecí, ako sú genetické variácie. Hormóny môžu spôsobiť, že budete aj naďalej túžiť po ďalšom jedle, aj keď nepotrebujete žiadne ďalšie kalórie. Môžu sťažovať zistenie, kedy už máte dosť.

 

Určité lieky

 

Lieky, ktoré užívate na liečbu iných stavov, môžu prispieť k nárastu hmotnosti. Patria medzi ne antidepresíva, steroidy, lieky proti záchvatom, lieky na cukrovku a betablokátory.

 

Liečba obezity 

Váš kompletný zdravotný profil určí individuálny liečebný plán. Lekár sa najskôr zameria na vaše najnaliehavejšie zdravotné problémy a potom bude pokračovať s dlhodobejším plánom chudnutia. Niekedy môžu byť rýchle zmeny, ktoré môžu odporučiť pre okamžitý vplyv, ako je zmena liekov.

 

Celkový plán liečby bude pozvoľnejší a pravdepodobne bude zahŕňať mnoho faktorov. Vzhľadom na to, že každý je iný, môže to trvať pokusy a omyly, aby ste zistili, ktoré terapie sú pre vás najlepšie. Štúdie opakovane preukázali, že intenzívne tímové programy s častou osobnou komunikáciou medzi vašim lekárom a vami sú najúspešnejšie v pomoci ľuďom schudnúť a udržať si váhu.

 

Diétne zmeny 

 

Diétne zmeny, ktoré osobne musíte vykonať, aby ste schudli, budú individuálne. Niektorým ľuďom môže prospieť zníženie veľkosti porcií alebo desiat medzi jedlami. Pre iných to môže byť viac o zmene toho, čo jedia, než koľko. Takmer každý môže mať prospech z konzumácie viacerých rastlín. Ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a strukoviny mávajú nižší obsah tuku a vyšší obsah vlákniny a mikroživín. Sú výživnejšie a vďaka nim sa budete cítiť plnšie a spokojnejšie potom, čo zjete menej kalórií.

 

Zvýšená aktivita

 

Každý počul, že diéta a cvičenie sú dôležité pre chudnutie a udržanie hmotnosti. Cvičenie však nemusí znamenať členstvo v posilňovni. Práve chôdza miernym tempom je jedným z najúčinnejších druhov cvičení pre chudnutie. Každodenná prechádzka v čase obeda alebo pred prácou alebo po nej môže znamenať skutočný rozdiel.

 

obezita predchádzania

 

Behaviorálna terapia

 

Poradenstvo, podporné skupiny a metódy, ako je kognitívne behaviorálna terapia, môžu hrať úlohu pri podpore cesty k chudnutiu. Tieto metódy môžu pomôcť prepojiť mozog tak, aby podporoval pozitívne zmeny. Môžu tiež pomôcť zvládať stres a riešiť emocionálne a psychologické faktory. Úsilie o chudnutie a chudnutie nás ovplyvňuje na mnohých úrovniach, takže môže byť užitočné mať podporu na ľudskej aj praktickej stránke.

 

Lieky

 

Lekár môže odporučiť lieky na použitie v spojení s inými liečebnými postupmi. Lieky nie sú úplnou odpoveďou na chudnutie, ale môžu pomôcť riešiť to z iného uhla. Napríklad látky potláčajúce chuť do jedla môžu zachytiť niektoré cesty do mozgu, ktoré ovplyvňujú hlad. Pre niektorých ľudí to môže byť malý kúsok skladačky, ale pre iných to môže byť dôležitejšie.

 

Operácie na chudnutie

 

Ak je diagnostikovaná obezita III. triedy, môže byť bariatrická operácia možnosťou. Operácia je ťažké, ale vysoko účinné riešenie dlhodobého výrazného úbytku hmotnosti. Funguje to tak, že zmeníte svoju biológiu namiesto obyčajnej mysle alebo zvykov. Všetky bariatrické chirurgické zákroky nejakým spôsobom menia tráviaci systém. Obmedzujú počet kalórií, ktoré môžete konzumovať a absorbovať. Tiež menia hormonálne faktory vo vašom tráviacom systéme, ktoré ovplyvňujú metabolizmus a hlad.

 

Bariatrické chirurgické zákroky zahŕňajú:

 

  • gastrický návlek (rukávová gastrektómia),
  • gastrická bandáž (LAP band),
  • žalúdočné bypass (Roux-en-Y),
  • dvanástnikové spínač.

 

operácia obezity

 

Detská obezita

Skoré detstvo je kritickým obdobím na prevenciu obezity. Deti si rozvíjajú chuťové preferencie, učia sa chodiť a hrať sa a dychtivo napodobňujú zdravé aj nezdravé správanie svojich rodičov. Detská obezita je závažný zdravotný stav, ktorý postihuje deti a dospievajúcich. Je to obzvlášť znepokojujúce, pretože kilá navyše často naštartujú deti na ceste k zdravotným problémom, ktoré boli kedysi považované za problémy dospelých – cukrovka, vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol. Detská obezita môže tiež viesť k zlému sebavedomiu a depresii.

 

Nie všetky deti, ktoré majú kilá navyše, majú obezitu. Niektoré deti majú nadpriemerné telesné rámce. Deti bežne nosia rôzne množstvo telesného tuku v rôznych fázach vývoja. Podľa toho, ako dieťa vyzerá, teda možno nespoznáte, či je váha zdravotným problémom.

 

Lekár dieťaťa môže použiť rastové tabuľky, BMI a v prípade potreby ďalšie testy, ktoré vám pomôžu zistiť, či by váha vášho dieťaťa mohla predstavovať zdravotné problémy.

 

Jednou z najlepších stratégií, ako znížiť detskú obezitu, je zlepšiť stravovacie a pohybové návyky celej rodiny. Liečba a prevencia detskej obezity pomáha chrániť zdravie dieťaťa teraz aj v budúcnosti.

 

Prevencia obezity

Prevencia obezity je jednoduchšia ako jej liečba, akonáhle sa uchytí. Akonáhle si telo nastaví novú vysokú "nastavenú hodnotu", bude to považovať za novú základnú váhu. Telo pracuje na modulácii signálov hladu a energetického výdaja, aby si udržalo rovnakú telesnú hmotnosť, a to napriek zámerom schudnúť.

 

Ak ste u seba alebo svojho dieťaťa v poslednej dobe zaznamenali nárast telesnej hmotnosti alebo ak máte v rodinnej anamnéze obezitu, možno budete chcieť podniknúť kroky na zásah radšej skôr ako neskôr. Skúmanie vašich návykov a vykonávanie rozumných zmien teraz vám môže pomôcť predísť budúcim problémom s obezitou a chudnutím.

 

Urobte malú obeť. Máte každodennú desiatu alebo "desiatu", ako je sladený nápoj, ktorý má vysoký obsah kalórií? Zvážte jeho výmenu. Iba 150 kalórií navyše denne môže pridať až 10 kíl navyše za rok. To sa rovná sáčku zemiakových lupienkov veľkosti desiaty alebo len dvoma dvojito plneným sušienkami Oreo.

 

Pridajte malú aktivitu. Prípadne zvážte, čo by ste mohli urobiť, aby ste minuli ďalších 150 kalórií za deň. Vydajte sa napríklad na túru alebo použite eliptický stroj na 25 minút alebo vezmite psa na 35 minút svižnú prechádzku.

 

Nakupujte zámerne. Zásobte svoj domov zdravými potravinami a uložte si sladkosti a pochúťky na zvláštne príležitosti. Celé potraviny majú vyšší obsah vlákniny a nižší glykemický index, takže nespôsobujú nárast a pokles hladiny cukru v krvi, ako to robia spracované desiaty a maškrty.

 

Kultivujte celkovú pohodu. Znížte čas strávený pri obrazovke, choďte von a choďte na prechádzku. Zvládajte svoj stres a snažte sa dostatočne spať, aby ste udržali hladinu hormónov pod kontrolou. Zamerajte sa skôr na pozitívne zmeny a zdravé aktivity než na to, ako vaše úsilie ovplyvňuje vašu váhu.

 

magnézium

 

TIP: Pre dosiahnutie pokojného spánku vyskúšajte naše Magnézium - PRE SPÁNOK s valeriánou lekárskou, ktoré prispieva k ľahšiemu zaspávaniu a kvalitnému spánku.

 

Sledovanie globálnej epidémie

Obezita, ktorá bola predtým len problémom bohatých národov, teraz ovplyvňuje krajiny na všetkých ekonomických úrovniach a prináša so sebou vlnu zlého zdravia a stratu produktivity.

 

Celosvetovo sa miera obezity od roku 1980 takmer zdvojnásobila, pričom obezitou trpí niečo málo cez 200 miliónov dospelých mužov a takmer 300 miliónov dospelých žien. Miera obezity neustále rastie aj u detí. V roku 2010 malo 43 miliónov predškolských detí nadváhu alebo obezitu, čo je 60 percentný nárast od roku 1990.

 

Štúdia z roku 2014 o nadváhe a obezite u detí a dospelých z rokov 1980 – 2013 zistila, že celosvetovo sa zvýšil podiel dospelých s nadváhou alebo obezitou a výrazne sa zvýšila aj prevalencia u detí a dospievajúcich v rozvinutých aj rozvojových krajinách. Tieto skoky v miere obezity u detí a dospelých nevykazujú žiadne známky zastavenia bez úsilia v boji proti epidémii.

 

Zo všetkých krajín s vysokými príjmami majú Spojené štáty najvyššiu mieru nadváhy a obezity, pričom celá tretina populácie je obézna – a predpokladá sa, že táto miera vzrastie do roku 2030 na približne 50 percent. Rovnako ako u väčšiny zdravotných problémov, obezita nie je pociťovaná rovnako vo všetkých častiach spoločnosti. Ľudia s nižším vzdelaním majú vyššiu mieru ako ľudia s vyšším vzdelaním. A určité menšinové skupiny – najmä afroamerické a hispánske ženy – majú oveľa vyššiu mieru ako iné skupiny.

 

obezita

 

Obezita v Česku 

Česká republika je v súčasnosti iba za Chorvátskom a Maltou ako najhrubší národ EÚ, pričom Maďarsko, Slovensko a Poľsko završujú prvú šesticu krajín s najvyšším podielom dospelých s BMI vyšším ako 25. Šesť z desiatich Čechov trpí nadváhou a každý piaty je obézny. Takmer 70 percent českých mužov trpí nadváhou, zatiaľ čo polovica žien má BMI nad 25. Oba podiely sú výrazne vyššie ako v mnohých iných krajinách EÚ; úroveň BMI českých mužov je tretia najvyššia v Európe.

 

Kolektívne zdravie

Okrem tabaku snáď neexistuje väčšia škoda pre kolektívne zdravie v USA ako obezita. Tiež celosvetovo sú dopady obezity na zdravie hlboké a rozsiahle – a majú skutočný a trvalý dopad na komunity, národy, a čo je najdôležitejšie, na jednotlivcov, dnes aj naprieč budúcimi generáciami.

 

V USA je medzi dospelými do 70 rokov obezita na druhom mieste za tabakom v počte úmrtí, ktoré každý rok spôsobia. Vzhľadom na to, že užívanie tabaku stále klesá a miera obezity stále rastie, počet úmrtí v dôsledku obezity môže čoskoro prevýšiť počet úmrtí na tabak.

 

Rovnako ako tabak spôsobuje obezita alebo je úzko spojená s veľkým množstvom zdravotných stavov, vrátane srdcových ochorení, mŕtvice, cukrovky, vysokého krvného tlaku, nezdravého cholesterolu, astmy, spánkového apnoe, žlčových kameňov, obličkových kameňov, neplodnosti a až 1 , rakoviny prsníka a hrubého čreva. Nemenej reálne sú sociálne a emocionálne dopady obezity, vrátane diskriminácie, nižších miezd, nižšej kvality života a pravdepodobnej náchylnosti k depresii.

 

Záver 

Obezita je komplexné chronické ochorenie charakterizované nadmerným množstvom telesného tuku, ktoré môže negatívne ovplyvniť zdravie jedinca. Hojne sa využíva index telesnej hmotnosti (BMI) na definíciu obezity. Obezita môže zvýšiť riziko mnohých vážnych zdravotných problémov, vrátane cukrovky, niektorých druhov rakoviny, ochorení pečene a iných. Prevencia obezity je dôležitá a zahŕňa zmeny stravy, zvýšenie fyzickej aktivity, kvalitný spánok a zvládanie stresu.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.healthline.com/health/obesity#classes

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11209-weight-control-and-obesity

https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-prevention/early-child-care/

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.