Rakovina prsníka: október, mesiac prevencie a osvety

|
Ženské telo

Rakovina prsníka je jedným z najčastejších nádorových ochorení u žien a včasná diagnostika a prevencia zohrávajú kľúčovú úlohu pri úspešnej liečbe. Október je každoročne vyhlásený za mesiac povedomia o rakovine prsníka.

NR

Nikol Rusňáková

Zdieľajte článok:

Rakovina prsníka: október, mesiac prevencie a osvety

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to rakovina prsníka?
  • Aké sú rizikové faktory rakoviny prsníka?
  • Čo je BRCA1, BRCA2?
  • Aké sú príznaky rakoviny prsníka?
  • Máte nárok na screeningový program?

Tento čas je venovaný nielen podpore pacientov a ich rodín, ale aj prevencii, vzdelávaniu a získavaniu finančných prostriedkov na výskum a liečbu tohto ochorenia.

 

Čo je rakovina prsníka

Prsník sa skladá z troch hlavných častí: lalôčikov, kanálikov a spojivového tkaniva. Lalôčiky sú žľazy zodpovedné za produkciu mlieka, zatiaľ čo kanáliky slúžia na jeho transport do bradavky.

 

Spojivové tkanivo, ktoré sa skladá z vláknitých a tukových zložiek, poskytuje oporu a spája všetky časti prsníka.

 

Rakovina prsníka vzniká, keď sa bunky v tkanive prsníka začnú nekontrolovateľne zväčšovať. Existuje niekoľko typov rakoviny prsníka, ktoré sa líšia podľa toho, v ktorej časti prsníka sa rakovinové bunky vytvoria.

 

Väčšina prípadov začína v kanálikoch alebo lalôčikoch. Rakovina sa môže šíriť mimo prsníka krvou alebo lymfatickým systémom. Keď sa rakovina dostane do iných častí tela, hovoríme o metastázach.

 

Anatomie prsa

 

Invazívny duktálny karcinóm: Tento typ sa začína v mliečnych kanálikoch a šíri sa do okolitých tkanív prsníka. Invazívne bunky sa môžu šíriť aj do iných častí tela.

 

Invazívny lobulárny karcinóm: Rakovina začína v lobuloch, ale šíri sa do okolitého tkaniva prsníka. Tento typ rakoviny sa môže rozšíriť aj do iných častí tela.

 

Rizikové faktory rakoviny prsníka

Rakovina je spôsobená poškodením DNA buniek, ale príčiny tohto poškodenia nie sú úplne známe. Môžu byť spôsobené genetickými vplyvmi, faktormi životného prostredia, životným štýlom alebo ich kombináciou.

 

Väčšina ľudí nikdy nezistí presnú príčinu vzniku rakoviny, ale existujú určité známe rizikové faktory spojené s rakovinou prsníka.

 

Genetické faktory sú dedičné a nemožno ich ovplyvniť, pretože sú súčasťou našej DNA od narodenia. Naopak, environmentálne rizikové faktory a rizikové faktory životného štýlu možno často ovplyvniť zmenami životného štýlu alebo prostredia.

  • Pohlavie: rakovina prsníka postihuje ženy takmer 100-krát častejšie ako mužov.

  • Vek: Dve z troch žien s invazívnou rakovinou prsníka sú diagnostikované po 55. roku života.

  • Rasa: Rakovina prsníka sa častejšie vyskytuje u žien bielej rasy ako u žien iných rás.

  • Rodinná anamnéza a genetické faktory: Ľudia, ktorým bola diagnostikovaná rakovina prsníka alebo vaječníkov u blízkeho príbuzného (matka, sestra, otec, dieťa), majú zvýšené riziko, najmä ak to bolo pred 50. rokom života.

  • Osobná anamnéza: Ak ste už mali rakovinu prsníka, máte vyššie riziko vzniku druhej rakoviny prsníka. Platí to aj v prípade, že vám boli diagnostikované abnormálne bunky v prsníku, napríklad atypická hyperplázia alebo duktálny/lobulárny karcinóm.

  • Menštruačná a reprodukčná anamnéza: skorý začiatok menštruácie (pred 12. rokom života), neskorá menopauza (po 55. roku života) a narodenie prvého dieťaťa vo vyššom veku zvyšujú vaše riziko.

  • Genetické mutácie: mutácie v génoch BRCA1 a BRCA2 zvyšujú riziko rakoviny prsníka a môžu byť dedičné.

Vedeli ste to?

Rakovina prsníka je najčastejším typom rakoviny u žien na celom svete. V roku 2020 bolo na celom svete diagnostikovaných viac ako 2,3 milióna nových prípadov.

 

Medzi rizikové faktory prostredia a životného štýlu, ktoré možno zmeniť, patria:

  • Nedostatok pohybu: Sedavý spôsob života zvyšuje riziko rakoviny prsníka. Aj 20 minút cvičenia denne môže znížiť riziko.

  • Nevyvážená strava: Strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a nízkym obsahom ovocia a zeleniny zvyšuje riziko. Denná konzumácia ovocia a zeleniny môže pomôcť.

  • Nadváha a obezita: Nadváha, najmä po menopauze, je rizikovým faktorom rakoviny prsníka.

  • Alkohol: Časté pitie alkoholu zvyšuje riziko; čím viac pijete, tým je riziko vyššie.

 

Genetická predispozícia - BRCA1, BRCA2

Názov „BRCA“ pochádza zo slov „BReast CAncer gene“ (gén pre rakovinu prsníka). BRCA1 a BRCA2 sú dva rôzne gény, ktoré môžu ovplyvniť riziko vzniku rakoviny prsníka.

 

Každý človek má gény BRCA1 aj BRCA2, a hoci ich názvy môžu naznačovať súvislosť s rakovinou, tieto gény samy o sebe nespôsobujú rakovinu prsníka.

 

Naopak, zohrávajú dôležitú úlohu pri jej prevencii, pretože pomáhajú opravovať poškodenú DNA, ktorá by mohla viesť k vzniku rakoviny a nekontrolovanému rastu nádorov.

 

Preto sa gény BRCA nazývajú tumor supresorové gény (=hrajú kľúčovú úlohu pri regulácii bunkového cyklu, oprave DNA a kontrole rastu buniek).

 

U niektorých jedincov však tieto gény nefungujú správne. Ak je gén zmenený alebo poškodený, označuje sa to ako mutácia.

 

geny

 

Mutácie génu BRCA

Mutácie v génoch BRCA1 alebo BRCA2 má malé percento ľudí (približne 1 zo 400, teda 0,25 % populácie). K mutácii dochádza vtedy, keď sa poškodí DNA, ktorá tvorí gén.

 

Zmutovaný gén BRCA už nedokáže účinne opravovať poškodenú DNA a chrániť pred rakovinou prsníka. Ľudia s mutáciou BRCA majú vyššie riziko vzniku rakoviny, často v mladšom veku. Mutáciu môžu preniesť aj na svoje deti.

 

Riziko vzniku rakoviny prsníka trvá počas celého života, pričom najvyššie je vo veku 30 až 50 rokov. Ženy s dedičnými mutáciami v génoch BRCA majú výrazne vyššiu pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu prsníka a vaječníkov.

 

Ženy s mutáciou v géne BRCA1 majú 79,5 % riziko rakoviny prsníka v porovnaní s 88 % v prípade BRCA2. Pre porovnanie, riziko v zdravej populácii je približne 12 %.

 

Pokiaľ ide o rakovinu vaječníkov, ženy s mutáciou BRCA1 majú 65 % riziko a ženy s mutáciou BRCA2 37 % riziko, zatiaľ čo riziko v bežnej populácii je menej ako 2 %. Ženy s dedičnou mutáciou BRCA, ktoré už mali rakovinu prsníka, majú tiež vysoké riziko vzniku rakoviny druhého prsníka.

 

Príznaky rakoviny prsníka

Príznaky rakoviny prsníka u žien môžu zahŕňať:

  • Hrčka alebo opuch: objavenie sa hrčky alebo opuchu v prsníku, na hrudi alebo v podpazuší.

  • Zmeny na koži prsníka: na koži prsníka sa môžu objaviť jamky (podobné pomarančovej kôre) alebo začervenanie (často menej viditeľné u ľudí s tmavšou pokožkou).

  • Zmena veľkosti alebo tvaru: Zmena veľkosti alebo tvaru jedného alebo oboch prsníkov.

  • Výtok z bradavky: Výtok z bradavky (pokiaľ nie ste tehotná alebo nedojčíte), niekedy obsahujúci krv.

  • Zmeny na bradavke: Bradavka sa môže vtiahnuť dovnútra alebo sa na nej môže objaviť vyrážka pripomínajúca ekzém.

  • Bolesť prsníka alebo podpazušia: Pretrvávajúca bolesť prsníka alebo podpazušia (prechodná bolesť zvyčajne nie je príznakom rakoviny prsníka).

 

změna bradavky

 

Liečba

Liečba rakoviny prsníka závisí od štádia ochorenia, typu nádoru, veku pacientky a ďalších faktorov. Medzi hlavné spôsoby liečby patria:

  • Chirurgická liečba: bežným spôsobom liečby je odstránenie nádoru (lumpektómia) alebo celého prsníka (mastektómia). Niekedy je potrebné odstrániť aj okolité lymfatické uzliny.

  • Ožarovanie: Ožarovanie je často súčasťou liečby, najmä po operácii, aby sa zničili zvyšné rakovinové bunky.

  • Chemoterapia: Pred operáciou alebo po nej sa môže odporučiť použitie cytostatík na zmenšenie nádoru alebo na zničenie zvyšných rakovinových buniek.

  • Hormonálna liečba: Lieky, ktoré blokujú hormóny, ktoré môžu stimulovať rast nádoru, sa používajú pri nádoroch citlivých na hormóny.

  • Cielená liečba: Moderná liečba využíva lieky, ktoré sú zamerané na špecifické gény alebo proteíny spojené s rakovinou prsníka.

Skríningové programy v ČR

Česká republika má dobre rozvinutý systém preventívnych skríningových programov. Mamografický screening je program zameraný na včasné odhalenie rakoviny prsníka prostredníctvom mamografie.

 

Každej žene vo veku nad 45 rokov sa z verejného zdravotného poistenia plne hradí mamografické vyšetrenie každé dva roky.

 

Je dobré vedieť

Hoci sa rakovina prsníka vyskytuje oveľa častejšie u žien, môžu ňou ochorieť aj muži.

 

Na vyšetrenie je potrebné odporúčanie od gynekológa alebo všeobecného lekára. Skríning sa vykonáva v špecializovaných mamografických centrách a v niektorých prípadoch môže byť mamografia doplnená ultrazvukom prsníkov.

 

 

Na celom svete bojuje s rakovinou prsníka 8 miliónov žien a v Českej republike na túto chorobu každoročne zomiera 2 000 žien.

 

Až 30 % prípadov sa dalo predísť. Napriek tomu len 60 % žien pravidelne chodí na preventívne mamografické vyšetrenia...

 

Od zavedenia mamografického skríningu v Českej republike v roku 2002 bolo pomocou tejto metódy odhalených takmer 62 000 prípadov rakoviny prsníka. Za posledných 20 rokov došlo k výraznému zníženiu úmrtnosti spojenej s týmto ochorením, a to o 31 %.

 

Organizácie zaoberajúce sa rakovinou prsníka v ČR

V Českej republike existuje niekoľko významných organizácií, ktoré sa aktívne venujú problematike rakoviny prsníka a snažia sa zvyšovať povedomie, podporu a vzdelávanie v tejto oblasti.

 

Loono sa venuje osvete verejnosti o význame samovyšetrenia prsníkov a pravidelných skríningových vyšetrení.

 

Ponúka rôzne vzdelávacie programy a mobilnú aplikáciu, ktorá pomáha ženám sledovať ich zdravie a pripomína im dôležité termíny.

 

připomínka vyšetření

 

Avon Pochod je každoročné charitatívne podujatie, na ktorom sa zúčastňujú tisíce ľudí, aby vyjadrili solidaritu so ženami trpiacimi rakovinou prsníka a zároveň prispeli na výskum a zlepšenie liečby tohto ochorenia.

 

Liga proti rakovine zohráva kľúčovú úlohu v oblasti informovanosti o rakovine a jej prevencie a ponúka programy zamerané na vzdelávanie, prevenciu a výskum, ktoré pomáhajú zvyšovať povedomie o rizikách a možnostiach liečby.

 

Okrem toho sa Spolek Srdce v srdci špecializuje na podporu žien, ktoré už rakovinu prsníka mali, a poskytuje psychologickú podporu a praktické rady, ako sa vyrovnať s následkami liečby.

 

Tieto organizácie sa spoločne snažia zlepšiť kvalitu života pacientok a zabezpečiť, aby každá žena mala prístup k potrebnej starostlivosti a informáciám.

 

Ružový október pripomína, aké dôležité je byť informovaný a aktívne sa starať o svoje zdravie, a to nielen pre seba, ale aj pre svojich blízkych.

 

 

Autor: Nikol Rusňáková

 

Na kvalite a presnosti informácií, ktoré vám poskytujeme v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na samotných produktoch. Ak v našich článkoch nájdete chybu, preklep alebo nezrovnalosť, dajte nám o tom vedieť na info@herbalus.sk alebo nám zavolajte na +420 735 158 122.

 

Zdroje:

https://www.cdc.gov/breast-cancer/index.html

 https://www.nationalbreastcancer.org/breast-cancer-risk-factors/

https://www.nationalbreastcancer.org/what-is-breast-cancer/

https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer-in-women/symptoms-of-breast-cancer-in-women/

https://www.loono.cz/

https://mzd.gov.cz/tiskove-centrum-mz/mamograficky-screening-zachranuje-zivoty-jiz-20-let/