Čo sú hormóny?

Hormóny

Hormonálna alebo endokrinná sústava je zodpovedná za tvorbu a uvoľňovanie hormónov, ktoré udržujú nespočet telesných funkcií. Kde sa tvoria hormóny a aké funkcie zastávajú? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Čo sú hormóny?

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to endokrinný systém a hormóny
  • Aké sú endokrinné žľazy a orgány
  • Ženské a mužské pohlavné hormóny
  • Hormóny šťastia a ako ich doplniť
  • Hormonálne problémy

 

Hormóny sú chemickí poslovia, ktorí koordinujú rôzne funkcie v tele. Hormóny vytvára a uvoľňuje niekoľko žliaz, orgánov a tkanív, z ktorých mnohé tvoria endokrinný systém.

 

Čo je endokrinný systém?

Endokrinný systém sa skladá z tkanív (predovšetkým žliaz), ktoré vytvárajú a uvoľňujú hormóny.

 

Hlavnou funkciou endokrinného systému je uvoľňovať hormóny do krvi a zároveň priebežne sledovať ich hladinu. Hormóny sú chemické látky, ktoré koordinujú rôzne funkcie v tele tým, že prenášajú správy krvou do orgánov, kože, svalov a ďalších tkanív. Tieto signály hovoria telu, čo má robiť a kedy to má robiť. Hormóny sú nevyhnutné pre život a vaše zdravie.

 

Vedci doteraz identifikovali v ľudskom tele viac ako 50 hormónov. Hormóny a väčšina tkanív (predovšetkým žliaz), ktoré ich vytvárajú a uvoľňujú, tvoria endokrinný systém. Hormóny riadi mnoho rôznych telesných procesov, vrátane:

 

  • metabolizmus,
  • homeostázy (stálu vnútornú rovnováhu), napr. reguláciu krvného tlaku a cukru v krvi, rovnováhu tekutín (vody) a elektrolytov a telesnú teplotu,
  • rast a vývoj,
  • sexuálne funkcie,
  • reprodukcia,
  • cyklus spánku a bdenia,
  • nálada.

Dobré vedieť

Pri hormónoch platí, že stačí málo. Z tohto dôvodu môžu drobné zmeny hladín spôsobiť významné zmeny vo vašom tele a viesť k určitým stavom, ktoré vyžadujú lekársku liečbu.

 

Čo robia hormóny?

Hormóny sú chemickí poslovia, ktorí ovplyvňujú a riadia stovky telesných procesov. Často sa na telesnom procese podieľa reťazová reakcia niekoľkých rôznych hormónov.

 

Hormón pôsobí na určitú časť tela iba vtedy, ak majú bunky v cieľovom tkanive receptory, ktoré správu hormónu prijímajú. Predstavte si hormón ako kľúč a bunky jeho cieľového tkaniva, napríklad orgánu alebo tukového tkaniva, ako špeciálne tvarované zámky. Ak hormón zapadne do zámku (receptora) na bunkovej stene, bude fungovať; hormón odovzdá správu, ktorá spôsobí, že cieľové miesto vykoná určitú akciu.

 

Telo používa hormóny pre dva typy komunikácie. Prvým typom je komunikácia medzi dvoma endokrinnými žľazami: jedna žľaza uvoľňuje hormón, ktorý stimuluje druhú žľazu na zmenu hladiny hormónov, ktoré uvoľňuje. Príkladom je komunikácia medzi hypofýzou a štítnou žľazou. Hypofýza uvoľňuje hormón stimulujúci štítnu žľazu (TSH), ktorý spúšťa štítnu žľazu, aby uvoľňovala svoje hormóny, ktoré potom ovplyvňujú rôzne aspekty tela.

 

Druhý typ komunikácie prebieha medzi endokrinnou žľazou a cieľovým orgánom. Príkladom je situácia, kedy pankreas uvoľňuje inzulín, ktorý potom pôsobí na vaše svaly a pečeň a pomáha spracovávať glukózu.

 

Endokrinné žľazy a orgány

Medzi hlavné žľazy a orgány endokrinného systému patrí hypofýza, nadobličky, prištítne telieska, pankreas, vaječníky, semenníky, tukové tkanivo, obličky alebo črevo.

 

Hypofýza

Hypofýza sa nachádza sa v mozgu. Dohliada na ostatné žľazy a udržuje hladinu hormónov pod kontrolou. Môže vyvolať zmenu produkcie hormónov inde v systéme tým, že uvoľňuje vlastné "stimulačné" hormóny. Hypofýza je tiež spojená s nervovým systémom prostredníctvom časti mozgu zvanej hypotalamus.

 

Hormóny uvoľňované hypofýzou sú gonadotropíny (LH - luteinizačný hormón a FSH - folikulostimulačný hormón), rastový hormón (GH), hormón stimulujúci štítnu žľazu (TSH), adrenokortikotropný hormón (ACTH), prolaktín, antidiuretický hormón a oxytocín.

 

hypofýza

pituitary gland - hypofýza 

 

Hormóny hypofýzy 

 

Rastový hormón ovplyvňuje našu výšku a pomáha budovať kosti a svaly. Prirodzená hladina rastového hormónu počas dňa kolíše, zrejme pod vplyvom fyzickej aktivity. Hladiny sa napríklad zvyšujú, keď cvičíme. Hladiny rastového hormónu sa zvyšujú v detstve a vrcholia v období puberty.

 

Gonadotropíny alebo gonadotropné hormóny sú dva hormóny, luteinizačný hormón (LH) a folikuly stimulujúce hormón (FSH), ktoré sú normálne produkované hypofýzou. Tieto hormóny stimulujú vaječníky na produkciu "folikulu", ktorý obsahuje vajíčko, a na uvoľnenie vajíčka z vaječníka.

 

Prolaktín sa podieľa na stovkách fyziologických funkcií, ale dve hlavné zodpovednosti sú produkcia mlieka a vývoj mliečnych žliaz v prsnom tkanive. Prolaktín podporuje rast mliečnych alveol, čo sú súčasti mliečnej žľazy, kde dochádza k vlastnej produkcii mlieka.

 

Antidiuretický hormón (ADH) je chemická látka produkovaná v mozgu, ktorá spôsobuje, že obličky uvoľňujú menej vody, čím sa znižuje množstvo produkovaného moču. Vysoká hladina ADH spôsobuje, že telo produkuje menej moču. Nízka hladina vedie k väčšej produkcii moču.

 

Oxytocín je prirodzený hormón, ktorý stimuluje sťahy maternice pri pôrode a laktácii po pôrode. Ovplyvňuje aj niektoré aspekty ľudského správania a mužský a ženský reprodukčný systém.

 

 

Hormóny štítnej žľazy

Štítna žľaza sa nachádza na krku. Uvoľňuje hormóny štítnej žľazy (T4 - tyroxín a T3 - trijódtyronín), ktoré sú potrebné pre metabolizmus a homeostázu organizmu. Je riadená tyrotropínom, ktorý je produkovaný hypofýzou prostredníctvom spätnej väzby.

 

štítna žľaza

štítna žľaza

 

Prištítne telieska

Obvykle sú štyri prištítne telieska, ktoré ležia vedľa štítnej žľazy. Prištítne telieska sa podieľajú na regulácii vápnika, fosfátov a vitamínu D.

 

Hormóny nadobličiek

Existujú dve nadobličky, ktoré sa nachádzajú na vrchole každej obličky. Vytvárajú množstvo rôznych hormónov. Vonkajšia časť žľazy (kôra nadobličiek) vytvára kortizol, aldosterón a pohlavné hormóny. Stred nadobličiek (dreň nadobličiek) vytvára adrenalín. Adrenalín je príkladom hormónu, ktorý je pod kontrolou nervového systému.

 

Kortizol je základný hormón, ktorý ovplyvňuje takmer všetky orgány a tkanivá v tele. Hrá mnoho dôležitých rolí, vrátane: reguluje reakciu tela na stres. Pomáha riadiť využitie tukov, bielkovín a sacharidov v tele alebo metabolizmus.

 

Aldosterón (ALD) je hormón uvoľňovaný nadobličkami, ktorý pomáha regulovať krvný tlak tým, že reguluje hladinu sodíka a draslíka v krvi.

 

Adrenalín (epinefrín) je hormón, ktorý vytvárajú nadobličky a ktorý vám pomáha pripraviť sa na stresové alebo nebezpečné situácie. Adrenalínová horúčka je názov pre rýchle uvoľnenie adrenalínu do krvného obehu. Tým sa vaše telo pripraví na reakciu "bojuj alebo uteč".

 

Hormóny pankreasu

Orgán, ktorý sa nachádza vo vnútri brucha. Vytvára inzulín, ktorý riadi množstvo cukru v krvi. Vytvára aj ďalšie hormóny, napríklad glukagón a somatostatín. Glukagón je glukoregulačný peptidový hormón, ktorý pôsobí proti účinkom inzulínu tým, že stimuluje pečeňovú produkciu glukózy, a tým zvyšuje hladinu glukózy v krvi.

 

V gastrointestinálnom trakte somatostatín znižuje žalúdočnú sekréciu, ktorá je stimulovaná jedlom.

 

pankreas

pankreas

 

Hormóny vaječníkov

Vaječníky sú vo vnútri ženskej panvy. Vytvárajú ženské pohlavné hormóny, ako je estrogén. Okrem regulácie menštruačného cyklu ovplyvňuje estrogén reprodukčné ústrojenstvo, močové cesty, srdce a cievy, kosti, prsia, kožu, vlasy, sliznice, panvové svaly a mozog.

 

Hormóny semenníkov

Semenníky sú zavesené v mužskom mieškovom vaku. Vytvárajú mužské pohlavné hormóny, napríklad testosterón. U mužov sa predpokladá, že reguluje sexuálny apetít (libido), kostnú hmotu, rozloženie tuku, svalovú hmotu a silu a produkciu červených krviniek a spermií. Malé množstvo cirkulujúceho testosterónu sa premieňa na estradiol, formu estrogénu.

 

TIP: Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje rast svalov, silu, vytrvalosť, spaľovanie tukov, sexuálnu funkčnosť, apetít, sebavedomie, kognitívne funkcie, psychickú pohodu a mnoho ďalšieho.

 

testosteronus

 

Medzi ďalšie menej známe endokrinné orgány patria:

 

Tukové tkanivo

Tukové tkanivo je považované za metabolicky dôležité. Uvoľňuje hormóny, ako je leptín, ktoré ovplyvňujú chuť do jedla, a je tiež miestom produkcie estrogénu. Na tukové tkanivo pôsobí aj inzulín.

 

Obličky

Obličky produkujú erytropoetín (EPO), ktorý stimuluje tvorbu červených krviniek, produkujú renín, ktorý je potrebný na reguláciu krvného tlaku, a produkujú aktívnu formu vitamínu D (1-25 dihydroxy vitamín D3).

 

Črevo

Črevo stále viac hormónov v čreve je skúmané a chápané, že ovplyvňujú metabolizmus a chuť do jedla. Patrí sem glukagónu podobný peptid 1 (GLP-1), ghrelín, ktorý stimuluje chuť do jedla, a somatostatín.

 

Somatostatín zabraňuje (inhibuje) uvoľňovanie hormónov pankreasu, vrátane inzulínu, glukagónu a gastrínu, a pankreatických enzýmov, ktoré pomáhajú pri trávení.

 

Vedeli ste?

Placenta je dočasný orgán, ktorý sa vyvíja v maternici počas tehotenstva. Poskytuje vyvíjajúcemu sa plodu kyslík a živiny. Placenta produkuje hormóny estrogén a progesterón pre udržanie tehotenstva.

 

Čo je ženský hormón?

Druhy ženských pohlavných hormónov. Dva hlavné ženské pohlavné hormóny sú estrogén a progesterón. Hoci je testosterón považovaný za mužský hormón, ženy ho tiež produkujú a potrebujú malé množstvo.

 

Aké sú hormóny podporujúce rast pŕs?

Hormón estrogén, ak je používaný v dostatočne vysokých dávkach, zväčšuje veľkosť pŕs tým, že stimuluje rast prsného tkaniva. Užívanie estrogénu týmto spôsobom však nie je bezpečné, pretože keď sú prsné bunky stimulované k rastu, je pravdepodobnejšie, že sa zmení na rakovinové.

 

Dobré vedieť

Žena, ktorá by užívala dostatočné množstvo estrogénu na zväčšenie prsníkov, by výrazne zvýšila riziko vzniku rakoviny prsníka.

 

Čo je mužský hormón?

Hlavným pohlavným hormónom u mužov je testosterón. Medzi niektoré funkcie testosterónu v mužskom tele patria: začatie a dokončenie procesu puberty.

 

Hormóny šťastia a ako ich doplniť?

Štyri hormóny dobrej nálady sú dopamín, serotonín, endorfíny a oxytocín. Hladinu týchto hormónov môžete zvýšiť pomocou jednoduchých zmien životného štýlu, ako je strava, cvičenie a meditácia. Ďalším tipom ako si zvýšiť hladinu serotonínu je pobyt vonku na slnečnom svetle.

 

Tiež existuje niekoľko doplnkov, ktoré môžu pomôcť zvýšiť hladinu hormónov šťastia. Tu je len niekoľko z nich, ktoré stoja za zváženie tyrozín (produkcia dopamínu) zelený čaj a extrakt zo zeleného čaju (dopamín a serotonín), probiotiká (produkcia serotonínu a dopamínu) či L-tryptofán (produkcia serotonínu).

 

TIP: Vyskúšajte naše Magnézium - PRE ENERGIU, kedy telu dodáte vysoko vstrebateľný horčík a aj vďaka extraktom z yerby maté a zeleného čaju dodáte organizmu energiu, vitalitu, zlepšíte svoje kognitívne funkcie, osviežite telo a odbúrate vyčerpanie a únavu.

 

hormón šťastia

 

Hormón lásky 

Pretože oxytocín súvisí s dôverou, sexuálnym vzrušením a budovaním vzťahu, býva niekedy označovaný ako "hormón lásky" alebo "hormón zamilovanosti". Hladina oxytocínu sa tiež zvyšuje, keď niekoho objímate a keď prežívate orgazmus.

 

Hormonálne problémy

Hormonálne problémy spôsobujú desiatky zdravotných problémov. U väčšiny hormónov spôsobuje ich nadbytok alebo nedostatok príznaky a zdravotné problémy. Tieto nerovnováhy často vyžadujú liečbu. Medzi najčastejšie stavy súvisiace s hormónmi patria:

 

  • diabetes, vrátane cukrovky 2. typu, cukrovky 1. typu a tehotenskej cukrovky,

  • ochorenie štítnej žľazy, vrátane hypotyreózy (nízke hladiny hormónov štítnej žľazy) a hypertyreózy (vysoké hladiny hormónov štítnej žľazy),

  • nepravidelná menštruácia spôsobená syndrómom polycystických vaječníkov (PCOS), amenoreou a anovuláciou,

  • ženská neplodnosť,

  • mužská neplodnosť - konkrétne nízka hladina testosterónu (hypogonadizmus),

  • obezita

Vedeli ste? 

Endokrinné orgány sú tiež náchylné na vznik nádorov (adenómov), ktoré môžu nadmerne produkovať hormóny.

 

Záver 

Hormóny sú dôležitou a nevyhnutnou súčasťou ľudskej existencie. Zatiaľ čo telo zvyčajne starostlivo vyvažuje svoje hormóny, príliš málo alebo príliš veľa určitého hormónu môže viesť k zdravotným problémom. Ak sa u vás objavia akékoľvek znepokojujúce príznaky, je dôležité poradiť sa so svojím lekárom. Ten vám môže nariadiť testy, aby zistil, či máte hormonálnu nerovnováhu, alebo či vaše príznaky spôsobuje niečo iné.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21201-endocrine-system 

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22464-hormones

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/hormonal-endocrine-system

https://www.healthdirect.gov.au/hormonal-system-endocrine 

https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=35539 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.