Ako zlepšiť koncentráciu a pamäť? Objavte 10 účinných spôsobov!

|
Mozog

Ako podporiť svoje kognitívne funkcie pomocou niekoľkých skutočne jednoduchých rád? Presne to sa dočítate v tomto článku plnom užitočných odporúčaní ako zlepšiť koncentráciu a pamäť pre každého.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Ako zlepšiť koncentráciu a pamäť? Objavte 10 účinných spôsobov!

V dnešnej dobe má väčšina z nás na starosti mnoho rôznych vecí. Musíme pamätať na všetky svoje povinnosti – ako tie, ktoré sa týkajú našej práce, tak tie, ktoré musíme plniť doma. Tempo nášho života je však väčšinou také rýchle, že na veci často zabúdame a pripomíname si ich až po dlhej dobe. Potom sa na seba hneváme, že sme zabudli na niečo naozaj dôležité.

 

V podobnej situácii sa bohužiaľ nachádzajú aj dnešné deti a mladí ľudia. V škole a na univerzite musia vstrebať obrovské množstvo učiva a navyše majú mnoho rôznych doplnkových aktivít, pri ktorých sa musia sústrediť a koncentrovať. Nie vždy sú však stopercentne úspešní – po ukončení školy alebo univerzity sú tak unavení, že sa nedokážu plne sústrediť.

 

Je možné zlepšiť sústredenie? Ako zlepšiť pamäť?

Odpovede na tieto otázky možno hľadať nižšie uvedenými spôsobmi.

 

1. Majte dobrý spánok

Prečo je spánok taký dôležitý nielen pre sústredenie a pamäť, ale aj pre celkové zdravie organizmu? Počas spánku celé telo odpočíva, regeneruje, buduje a čistí.

 

Počas dňa v bdelom stave sa v tele, a teda aj mozgu hromadia rôzne toxíny a škodlivé látky, ktoré telo ničia, oslabujú jeho funkcie a imunitný systém. Práve počas spánku sa telo s týmito a ďalšími problémami vysporiadava. Tiež sa počas spánku dopĺňajú sily, ako tie fyzické, tak mentálne.

 

Spánok je kľúčovým, a teda minimálne jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré majú primárny vplyv na prevenciu takmer každého ochorenia, ktoré vás napadne, vrátane vplyvu na znižovanie rizika hypertenzie, a teda vysokého krvného tlaku, depresie a obezity či oslabenia imunity alebo efektivity kognitívnych funkcií. Všeobecne je spánok základom správne fungujúceho organizmu a bez kvalitného spánku v adekvátnom množstve človek nemôže očakávať, že bude jeho telo alebo myseľ fungovať správne a podľa očakávania.

 

Čo je však dôležité, že počas spánku sa nám v mozgu tak povediac "upratuje". Myseľ sa vyrovnáva s tým, čo cez deň zažila, ukladajú sa nové naučené informácie, triedia sa spomienky a vytvárajú nervové spoje. To znamená, že spánok je vyslovene nevyhnutný pre schopnosť pamätať si a sústrediť sa.

 

Základom na zlepšenie pamäte a koncentrácie je dostatočné množstvo spánku. To platí pre deti aj dospelých. Dieťa by nemalo spať menej ako 8-10 hodín denne. Pokiaľ vaše dieťa chodí spať neskoro večer, ranné vstávanie z postele mu spôsobí problémy. Bude letargický a apatický a kvôli únave a ospalosti sa nebude sústrediť na výučbu.

 

Na druhú stranu dieťa, ktoré chodí spať v rozumnú hodinu, vstáva ráno šťastné a usmievavé a učenie v škole pre neho nebude problém. Po návrate domov sa tiež rýchlejšie naučí novým veciam a efektívnejšie vypracuje domáce úlohy. To isté platí pre dospelých a mladých ľudí. Každý by mal spať 7-8 hodín denne, aby sa na druhý deň v práci alebo na univerzite mohol lepšie sústrediť a plniť všetky svoje povinnosti.

 

zdravý spánek

 

2. Zdravo sa stravujte

Na zlepšenie koncentrácie a pamäte má vplyv aj rozumná strava. Čo by ste teda mali jesť? Jedlá by mali byť ľahko stráviteľné a bohaté na zeleninu a ovocie. Zdravá strava vám dodá správnu dávku prírodných vitamínov a minerálov, čo vám uľahčí sústredenie v práci a vašim deťom v škole.

 

Preto sa oplatí vziať si do práce alebo do školy ako druhé raňajky sendvič z tmavého chleba so zeleninou a fľašu minerálky namiesto sladkej tyčinky alebo plechovky šumivého nápoja, po ktorých sa cítime malátne. Nezabudnite, že po návrate domov by ste si mali dať aj zdravý obed a večeru. Správny denný príjem kalórií má tiež priaznivý vplyv na pamäť.

 

Ako sa hovorí: "Ste to, čo jete!" A je to skutočne tak. Jedlo je pre mozog a celé telo palivo. Keby ste do nádrže svojho auta naliali prepálený olej z fritézy, určite by ste následne neočakávali, že bude jazdiť ako nové. Prečo potom toľko ľudí dodáva svojmu telu len vyprážané a vysoko spracované potraviny, ktoré majú často minimálne nutričné ​​hodnoty, ale za to obrovské množstvo nezdravých tukov, kalórií a rafinovaných cukrov a potom nechápavo krútia hlavou nad tým, že sa neustále cítia unavení, spomalení a nesústredení.

 

Váš mozog si zaslúži len to najlepšie palivo, ktoré na trhu je, pretože na rozdiel od nefunkčného auta, ten už si nový nekúpite. A to najlepšie palivo na trhu pre vaše telo a váš mozog je jednoducho a jednoducho prírodná strava bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a sacharidy, vlákninu a vitamíny a minerály, a to všetko v adekvátnom množstve - nepodceňujte množstvo jedla, ktoré cez deň požijete, pretože málo jedla nie je o nič lepší ako jeho nadbytok.

 

Ako jedlo ovplyvňuje našu náladu? Čítajte TU

 

 

3. Múdro plánujte

Rozumný výber povinností a aktivít naplánovaných na celý deň má veľký vplyv na pamäť a sústredenie. Nikto – dospelý ani dieťa – nezvládne príliš veľa úloh, ktoré si sám uloží všetky na jeden deň. A čo viac, aj keď sa vám podarí splniť veľkú časť toho, čo ste si naplánovali, je pravdepodobné, že na niečo z toho aj tak zabudnete a budete niečo z toho robiť nedôkladne. Je lepšie plánovať menej úloh a robiť ich starostlivo.

 

Pristupujte k tomu holisticky – berte všetko ako celok, všetko so všetkým súvisí a všetko má vplyv na všetko.

 

To znamená, že keď sa budete preťažovať a nakladať si toho na ramená príliš, bude to mať iba negatívny dopad. Tak ako má výťah vo vysokej budove maximálnu nosnosť, tak vaše telo a váš mozog má obmedzenú kapacitu na to, čo dokáže cez deň utiahnuť.

 

Byť lenivý je jedna vec, ale snažiť sa zvládnuť všetko, vždy, všade a hneď nie je správna cesta. Vždy to nakoniec človeka doženie a skôr či neskôr bude pozorovať únavu, frustráciu, depresiu, problémy s koncentráciou a syndróm vyhorenia. Preto – plánujte rozumne, prakticky a pragmaticky a nesnažte sa za každú cenu stíhať všetko na úkor vlastného zdravia a pohody.

 

4. Najskôr urobte naliehavé úlohy

Pri plánovaní zoznamu úloh by ste sa tiež mali snažiť vybrať si prioritné úlohy a urobiť ich ako prvé. To vám pomôže sústrediť sa na najdôležitejšie veci a dokončiť ich čo najdôkladnejšie.

 

V živote vo všeobecnosti je dôležité vedieť si nastaviť priority. Je to dôležité pre produktivitu, šťastné a naplnené pracovné aj osobné či romantické vzťahy a dokonca aj pre vnútorné mentálne zdravie či svedomie. To isté platí pre snahu o zlepšenie pamäte a koncentrácie - pomenujte a nastavte si jasné priority!

 

Určite nám dáte za pravdu, keď povieme, že nie každý počin alebo úloha má rovnakú hodnotu, prínos a dôležitosť. Preto si vždy zreteľne povedzte, ktoré úlohy je potrebné urobiť hneď, pretože sú spojené s tzv. deadline alebo uzávierkou, a ktoré naopak môžu pokojne počkať do ďalšieho dňa. Tiež je vhodné si definovať, či je daný úkon skutočne vôbec nutné urobiť a ak áno, tak či to nejde urobiť jednoduchšou a rýchlejšou cestou.

 

Váš čas je komodita, ktorej hodnota je nevyčísliteľná, pretože je ho obmedzené množstvo, ktoré raz jednoducho vyprší. Preto k nemu tak aj pristupujte a vždy plánujte váš deň tak, aby ste sa nepresilovali a aby ste vždy plánovali a jednali s rešpektom voči vlastnému času. Vaše psychické zdravie a schopnosť sústrediť sa, vám za to určite poďakujú.

 

pohyb a fyzická aktivita

 

5. Pohybujte sa

Na zlepšenie pamäte a sústredenia je navyše dobré dbať na každodennú fyzickú aktivitu. Každodenné cvičenie doma, svižná prechádzka alebo hodina v bazéne nám umožní lepšie sa sústrediť a pracovať.

 

V prvom rade je pohyb a fyzická aktivita nevyhnutná na správne fungovanie organizmu a všeobecné fyzické i psychické zdravie. Tiež je nutné poznamenať, že dostatočný pohyb pomáha prekrviť organizmus, naštartovať metabolizmus, využiť nazbieranú energiu zo stravy v priebehu dňa, takže je pre človeka jednoduchšie večer zaspať a spánok je tvrdší a kvalitnejší.

 

Ďalšia dôležitá vec je významný vplyv pohybu na mentálne zdravie a pohodu. Počas fyzickej aktivity, športu či obyčajnej prechádzky v parku si váš mozog odpočinie, vyplavujú sa endorfíny a endokanabinoidy, čo dodáva energiu a zlepšuje náladu a vďaka tomu všetkému ste oveľa lepšie pripravení na nástrahy každého dňa. Najlepšie je zacvičiť si alebo si urobiť prechádzku už ráno pred odchodom do práce či školy.

 

6. Vyjdite von na vzduch

Čerstvý vzduch tiež zohráva dôležitú úlohu pri zlepšovaní pamäte a koncentrácie. Každý deň by sme mali ísť aspoň na polhodinovú prechádzku, ktorá pomôže nášmu mozgu sa okysličiť a pracovať efektívnejšie po celý deň.

 

Prechádzka v parku, pobyt v prírode či výlet na hory je niečo, čo by mal praktizovať každý človek a to ideálne tak často, ako je to možné. Nielen, že je to niečo, čo má nespochybniteľne pozitívny vplyv na naše mentálne zdravie a pohodu, ale predovšetkým nám čerstvý vzduch dodáva kyslík, ktorý je, ako iste viete, nevyhnutný pre život. Nedostatok kyslíka má devastujúci vplyv na schopnosť premýšľať, sústrediť sa a učiť sa a následne si pamätať nové informácie. Preto sa snažte dopriať si, čo najviac kyslíka a to vždy a všade.

 

Výlety do prírody za čistým vzduchom sú skvelou pomocou, ale samy o sebe nestačia. Je potrebné pravidelne vetrať uzavreté priestory, v ktorých sa nachádzame, a to aj napriek tomu, že je vonku napríklad zima alebo prší. Odporúčame zaobstarať si aj prístroj na meranie oxidu uhličitého (CO2), vďaka ktorému budete vždy vedieť aká je kvalita vzduchu v miestnosti, kde sa nachádzate a kedy a ako často je nutné vetrať. Pravidlom však zostáva – vetrajte často a dostatočne dlho.

 

Měřič oxidu uhličitého

Merač oxidu uhličitého

 

7. Nenechajte sa rozptyľovať

Ďalšou jednoduchou, ale dôležitou vecou na zlepšenie koncentrácie je absencia vonkajších rušivých vplyvov. V prípade detí je preto veľmi dôležité, aby pri štúdiu nemali zapnutý počítač, televíziu alebo hudbu. Pokiaľ pracujete, je dobré si pri práci vypnúť telefón, aby vás nerozptyľoval – pomôže vám to lepšie sa sústrediť a dokončiť úlohy.

 

V jednoduchosti – vždy sa snažte si prostredie pre prácu a produktivitu prispôsobiť tak, aby ste sa tam cítili príjemne, pokojne, ale zároveň, aby vás neustále nerušili rôzne vzruchy z vášho okolia. Niektoré veci ovplyvniť nedokážeme, ale to v akom prostredí žijeme a pracujeme áno. Často sa hovorí, že chaos a neporiadok podporujú kreativitu. To je možno pravda, ale poriadok a systém zase podporujú produktivitu a efektivitu práce.

 

TIP: Pre optimálne fungovanie mozgu a podporu kognitívnych funkcií vyskúšajte náš unikátny produkt BYSTRÝ MOZOG. Vďaka kombinácii Ashwagandhy, L-Theanínu, L-Tryptofánu, Ginkgo biloby, Kurkumínu, Piperinu a vitamínu B6 získa váš mozog potrebné živiny pre lepšiu pamäť, sústredenie, jasnú myseľ a vitalitu.

 

mozek fakty

 

 

8. Precvičujte svoju myseľ

Niekedy je tiež dobré používať špeciálne cvičenia na zlepšenie pamäte a sústredenia. Tieto cvičenia sú dôležité najmä pre deti, ktoré sa učia, alebo pre staršie osoby, u ktorých naopak kognitívne schopnosti upadajú, a obvykle zahŕňajú kreslenie čísel a obrázkov, hľadanie správnych slov a zapamätanie poradia čísel alebo slov.

 

To však neznamená, že podobné cvičenia pre pamäť a sústredenie sú vhodné iba pre maloletých alebo seniorov. Každý z nás v akomkoľvek veku môže a určite bude benefitovať z pravidelného precvičovania pamäti a schopnosti sústrediť sa. Pamätajte však, že by malo ísť o hravú formu cvičenia. Niečo, čo vás bude baviť a na čo sa budete tešiť, nie niečo, čo budete robiť frustrovaní a z donútenia. Internet je plný podobných cvičení, kvízov či stolných hier určených práve na posilnenie pamäte a schopnosti sa sústrediť. Určite im dajte šancu!

 

zdravá sebeláska

 

9. Myslite na seba

Naša nálada má taktiež veľký vplyv na našu pamäť a sústredenie. Snažte sa preto čo najmenej stresovať, tráviť čo najviac času so svojimi blízkymi a dopriať si drobné radosti. Je to skutočne tak – nálada a náš psychický stav má veľký vplyv na našu motiváciu, odhodlanie konať, schopnosť sústrediť sa, pamätať si a dotiahnuť veci do konca.

 

Zdravá sebaláska je niečo, čo by mal skutočne praktizovať každý, bez ohľadu na vek, profesiu či pohlavie. Snažte sa vždy myslieť optimisticky, hľadajte vo všetkom aj tú dobrú stránku a nie len negatíva a dávajte si veľký pozor na to, akými ľuďmi sa obklopujete, pretože to s kým sa bavíme av akom prostredí sa nachádzame bude vždy určovať aj to ako sa cítime , ako sa vidíme a ako sa správame.

 

10. Podporte sa účinnými opatreniami

Pre zlepšenie pamäte a koncentrácie sa niekedy oplatí siahnuť po rôznych liekoch a doplnkoch stravy, ktoré je možné zakúpiť v lekárni alebo aj u nás. Tieto produkty obvykle obsahujú omega kyseliny a lecitín, ktoré sú pre mozog prospešné. Lieky na pamäť a koncentráciu často obsahujú aj výťažky z ginkgo biloby a ženšenu. Niekedy je možné použiť prípravky na predpis - tie však musí predpísať váš ošetrujúci lekár.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.