Probiotiká - liečivé vlastnosti, typy a zdroje
Čo sú to probiotiká? Ako ovplyvňujú mikrobióm a celkové ľudské zdravie? V čom sú ich najväčšie zdravotné prínosy? Ktoré potraviny obsahujú najviac probiotík?
Tomáš Konieczny
Zdieľajte článok:
Probiotiká, tzv. dobré baktérie, majú blahodarné účinky, ktoré boli potvrdené množstvom štúdií - ich pôsobenie podporuje boj proti alergiám, atopickým ekzémom, zápalom, črevným a pečeňovým ochoreniam, pôsobí ako liečba hnačiek a okrem mnohých ďalších prínosov tiež zásadne ovplyvňujú celkovú imunitu organizmu. Probiotiká sa prirodzene vyskytujú v niektorých potravinách a sú k dispozícii ako doplnky stravy. Aby mohol byť kmeň baktérií považovaný za probiotický, musí spĺňať množstvo požiadaviek.
Probiotiká - čo to je?
Názov probiotikum pochádza z gréckeho "pre bios" - pre život. Podľa definície FAO/WHO z roku 2002 sú probiotiká živé mikroorganizmy, ktoré pri podávaní v primeranom množstve majú priaznivé účinky na zdravie.
Ako probiotiká sa najčastejšie používajú baktérie mliečneho kvasenia rodu Lactobacillus a Bifidobacterium, ale zdraviu prospešné vlastnosti vykazujú aj niektoré druhy baktérií Escherichia a Bacillus a kvasinky Saccharomyces cerevisiae ssp boulardi.
Probiotická aktivita sa vzťahuje na konkrétny kmeň mikroorganizmu, nie na rod alebo druh. Na to, aby mikroorganizmus vykazoval probiotické vlastnosti, nestačí, aby patril k mliečnym baktériám.
Názov probiotika sa vždy skladá z troch prvkov: rodového názvu (napr. Lactobacillus), druhového názvu (napr. rhamnosus) a písmenovo-číselného označenia kmeňa (napr. GG).
Probiotiká - účinky zdraviu prospešné
Každý mikroorganizmus uznaný ako probiotikum musí mať zdokumentovaný účinok podporujúci zdravie. Mikrobiálne kmene musia spĺňať rad požiadaviek a môžu byť považované za probiotiká, ak:
- vykazujú schopnosť priľnúť k črevným epiteliálnym bunkám,
- ľahko kolonizujú tráviaci trakt,
- neprodukujú toxické metabolické produkty škodlivé pre ľudský organizmus,
- sú odolné voči nízkemu pH žalúdočnej šťavy,
- zostávajú živé v prítomnosti žlče,
- pôsobí antagonisticky voči patogénnym baktériám v tráviacom trakte,
- boli izolované z ľudského tela,
- sú stabilné a schopné produkovať biomasu vo veľkom meradle,
- majú klinicky doložený priaznivý účinok na ľudské zdravie (náhodné štúdie na ľuďoch - metóda dvojito zaslepeného placeba),
- majú stanovenú taxonomickú príslušnosť (rod, druh, kmeň) pomocou moderných genetických metód.
Využitie probiotík v prevencii a liečbe chorôb
Probiotické mikroorganizmy majú veľmi široké spektrum účinkov. Niektoré ich vlastnosti sú podložené dobre zdokumentovanými vedeckými štúdiami, iné sa ešte len skúmajú a ich výsledky sú sľubné.
Medzi priaznivé účinky probiotík na zdravie patrí napr:
- podpora imunitného systému,
- prevencia infekcií močových ciest,
- podpora trávenia,
- liečba hnačky,
- liečba zápalov tráviaceho traktu,
- eradikácia Helicobacter pylori,
- prevencia AD u detí,
- liečba obličkových kameňov,
- liečba koliky,
- prevencia zápalu ďasien,
- boj proti baktériám rezistentným voči antibiotikám,
- liečba ochorení pečene,
- boj proti rakovine hrubého čreva,
- znižovanie hladiny cholesterolu,
- zmiernenie neznášanlivosti laktózy,
- boj proti nadváhe,
- liečba autizmu.
Probiotiká pre črevá
Použitie probiotík pri ulceróznej kolitíde sa zdá byť sľubné. Podávanie Saccharomyces cerevisiae boulardii, Lactobacillus rhamnosus GG alebo Escherichia coli Nissle 1917 vo vysokých dávkach zabraňuje recidíve s podobnou účinnosťou ako lieky a tiež urýchľuje remisiu.
Účinnosť v liečbe sa týka iba špecifických kmeňov. Chýba presvedčivé výsledky, ktoré by potvrdili účinnosť probiotík pri Crohnovej chorobe.
Naproti tomu probiotická liečba môže byť účinná pri syndróme dráždivého čreva. Mnohé kmene vedú k zníženiu bolesti a nadúvaniu u pacientov s IBS, ale je potrebné vykonať dôkladnejšie štúdie.
Najnovšie analýzy ukazujú, že fruktooligosacharidy (SYN1) a Lactobacillus rhamnosus GG a Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 znižujú riziko vzniku kolorektálneho karcinómu, čo dokazujú zmeny markerov indikujúcich vznik tohto ochorenia u pacientov s rakovinou aj po resekcii polypu.
Mechanizmus účinku probiotík v prevencii rakoviny nie je jasný, ale po konzumácii synbiotík (probiotiká v kombinácii s prebiotikami) bol pozorovaný nižší stupeň poškodenia DNA a tiež nižší stupeň proliferácie črevných buniek.
Probiotiká na intímnu infekciu
Veľmi často sa pozoruje, že čím častejšie sa antibiotikum používa, napr. na liečbu intímnych infekcií, tým častejšie sa opakujú. Je to spôsobené zničením probiotických mikroorganizmov antibiotikami, ktoré prestávajú konkurovať tým patogénnym.
Mäsové a mliečne výrobky z priemyselnej výroby môžu bohužiaľ obsahovať rezíduá antibiotík, ktoré tiež neprospievajú množeniu probiotík. Čím viac chemických látok je v potravinách, tým horšie je zloženie telesnej mikroflóry. Preto si pokiaľ možno vyberajte miestne potraviny zo spoľahlivých zdrojov.
Probiotiká a liečba hnačky
Rôzne probiotické kmene skracujú dobu trvania akútnej infekčnej hnačky približne o jeden deň. Probiotiká sú účinnejšie pri vírusových hnačkách ako pri bakteriálnych a parazitárnych hnačkách.
Najlepšie účinky sú pozorované pri vysokých dávkach, tj 1011 CFU (colóny-forming units), a najúčinnejšími kmeňmi na hnačku u detí sú Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces cerevisiae boulardii lyo a Enterococcus faecium LAB SF68.
Pri postantibiotickej hnačke u dospelých a detí vykazujú najlepší účinok Lactobacillus rhamnosus GG a Saccharomyces cerevisiae boulardii, rovnako ako Lactobacillus casei DN-114001, ktorý dobre funguje aj pri infekcii Clostridium difficile.
Probiotiká pomáhajú skrátiť hnačku po ožarovaní pri liečbe rakoviny.
Kimchi je čo sa týka potravín jedno z najlepších probiotík.
Probiotiká a eradikácia infekcie Helicobacter pylori
Účinnosť probiotík proti baktériám Helicobacter pylori sídliacim v gastrointestinálnom trakte a zodpovedným za vredovú chorobu bola preukázaná v štúdiách in vitro a in vivo na zvieratách, zatiaľ čo náhodné štúdie na ľuďoch nie sú jednoznačné.
Ich autori navrhujú, že je nutné kombinovať probiotiká s antibiotikami. Eradikácia Helicobacter pylori je pomerne invazívna terapia a zaradenie probiotík štatisticky významne zvyšuje toleranciu liečby, zlepšuje črevný ekosystém a celkový zdravotný stav pacientov.
Probiotiká a liečba alergií a atopie
Výskum naznačuje, že doplňovanie probiotík je dôležité pri alergiách. Oveľa sľubnejšie výsledky sú v prevencii vzniku alergie ako v jej liečbe.
U viac ako 90 % detí mladších ako 12 mesiacov s alergiou na mliečne bielkoviny, ktorým boli podávané probiotiká v kombinácii s eliminačnou diétou, bolo pozorované zníženie alergického ekzému, zatiaľ čo samotná eliminačná diéta viedla k zlepšeniu pri "iba" cca niečo cez 50 % detí.
Probiotiká v tehotenstve
Bolo preukázané, že užívanie probiotík prenatálne a postnatálne (matkou, ak žena dojčí; dieťaťom, ak je dieťa umelo živené) zabraňuje vzniku atopickej dermatitídy u rizikových detí.
Probiotiká a obezita
Existujú štúdie na myšiach, ktoré ukazujú, že zloženie črevnej mikroflóry môže byť zodpovedné za nadváhu a obezitu. Baktérie Lactobacillus rhamnosus PL60 môže byť sľubná v liečbe obezity.
Prírodné probiotiká
Konzumácia kyslých potravín, ako je jablkový ocot a kvasená zelenina, je veľmi užitočná na zvýšenie množenia probiotických mikroorganizmov. Tie obsahujú niektoré probiotiká, ale aj kyseliny, ako je kyselina glukónová a octová, ktoré pomáhajú udržiavať správne pH pre rast probiotických mikroorganizmov. Odporúča sa piť 1-2krát denne vodu s lyžicou jablčného octu a jesť uhorky.
Veľmi dôležité je jesť potraviny bohaté na baktérie mliečneho kvasenia, ktoré vyživujú pozitívnu mikroflóru organizmu. Medzi ich zdroje patrí kvalitný kefír a ďalšie fermentované mliečne výrobky, kvasené zeleninové nápoje a nakladané uhorky.
Nakladané uhorky (a zelenina všeobecne) sú výborným probiotikom.
Najčastejšie používané probiotické kmene a ich terapeutické vlastnosti
- Lactobacillus acidophilus LC1 - Stimulácia imunitnej odpovede, podporný účinok u orálnych vakcín, adherencia k ľudskému črevnému epitelu, nastolenie rovnováhy črevnej mikroflóry
- Lactobacillus acidophilus NCFO 1748 - Prevencia hnačky a ďalších nežiaducich účinkov po rádioterapii a liečbe antibiotikami, liečba zápchy, zníženie hladiny fekálnych enzýmov
- Lactobacillus rhamnosus GG - Liečba a prevencia hnačky po rotavírusovej infekcii, liečba recidivujúcej hnačky spôsobenej Clostridium difficile, prevencia akútnej bakteriálnej hnačky, úľava pri Crohnovej chorobe a detskej reumatoidnej artritíde, antagonista baktérií spojených so zubom
- Lactobacillus casei Shirota - Inhibičný účinok na rozvoj povrchového karcinómu močového mechúra a hrubého čreva, ochrana pred črevnými poruchami, liečba rotavírusových hnačiek, udržiavanie črevnej mikroflóry v rovnováhe, pozitívne účinky pri liečbe rakoviny močového mechúra, zníženie aktivity fekálnej
- Lactobacillus Johnsonie La1 (NCC533) - Stimulácia imunitného systému, adhézia na ľudské črevné bunky, pozitívne účinky pri liečbe gastroenteritídy
- Lactobacillus casei DN 114 001 - Stimulácia imunitného systému, prevencia a liečba črevných infekcií, zníženie frekvencie a dĺžky trvania akútnych hnačiek u detí
- Bifidobacterium bifidum - Liečba rotavírusových hnačiek, obnovenie rovnováhy črevnej flóry, účinky proti vredovej chorobe, eliminácia Helicobacter pylori
- Bifidobacterium breve Yakult - Protivredové vlastnosti, ochrana pred mutagénmi v potravinách, udržiavanie rovnováhy črevnej mikroflóry, ochrana pred hnačkou
- Lactobacillus reuteri ATC 55730 - Zníženie fekálnych enzýmov
- Saccharomyces cerevisiae boulardii - Prevencia cestovateľskej hnačky, prevencia a liečba hnačky spôsobenej Clostridium difficile
Ako zvýšiť počet probiotických mikroorganizmov v tele?
Prvým krokom k zvýšeniu počtu probiotík v tele, a tým k zlepšeniu rovnováhy črevnej flóry, je správna strava. Strava, ktorá podporuje množenie dobrých baktérií, zahŕňa obmedzené množstvo sacharidov vo forme obilných výrobkov a prakticky vylučuje rafinovaný cukor.
Antibiotiká, ktoré lekári často ľahkovážne predpisujú, ľudia ich užívajú, aj keď nie sú potrebné, alebo ich užívajú samostatne bez konzultácie s lekárom, spôsobujú obrovské škody na črevnom mikrobiome a menia ho na mnoho mesiacov, pričom ničia patogénne a zdraviu prospešné baktérie. Preto by sa po antibiotiku malo siahnuť, až keď je to skutočne nutné.
Probiotické potraviny
Probiotických potravín je málo. V našom regióne patrí medzi najobľúbenejšie potraviny obsahujúce probiotické baktérie kefír, prírodný jogurt, kyslé mlieko, kyslá kapusta a nakladané uhorky.
Kefír sa fermentuje pomocou tzv. kefírových húb tvorených okrem iného kvasinkami a baktériami. Vďaka tomu je výsledný produkt bohatší na probiotiká a obsahuje najmenej 10 rôznych kmeňov. Alternatívou pre ľudí, ktorí nekonzumujú mlieko a mliečne výrobky, sú kefíry vyrobené z rastlinného mlieka - kokosového, ovseného alebo ryžového. Proces fermentácie je veľmi podobný a výsledný produkt má aj probiotické vlastnosti, aj keď obsahuje menej kmeňov.
Dobrým zdrojom probiotických baktérií sú aj nepasterizované syry. Pokiaľ ide o mliečne výrobky, je potrebné venovať veľkú pozornosť ich pôvodu. Najkvalitnejšie budú tie, ktoré pochádzajú od prirodzene sa pasúcich a trávou kŕmených kráv.
Kefír je v Českej republike najrozšírenejším probiotikom.
Nakladačky nie sú tak bohatým zdrojom probiotík ako fermentované mliečne výrobky, ale obsahujú baktérie mliečneho kvasenia. Sú tiež zdrojom organických kyselín, ktoré vytvárajú priaznivé prostredie na rast dobrých baktérií. V našich končinách sa najčastejšie nakladá kapusta a uhorky, ale nakladať možno aj inú zeleninu a dokonca aj citróny. Šťava z kyslej kapusty podporuje trávenie a má preukázateľne pozitívny vplyv na hnačku a zápchu.
Exotickejšou verziou kyslej kapusty je kórejská kimči - kapusta so zeleninou, ako sú papriky, reďkovky, cibuľa, mrkva a korenie (cesnak, zázvor, morská soľ, rybia omáčka), ktorá sa nechá kvasiť 3 až 14 dní.
Ďalšou probiotickou potravinou je japonské natto z fermentovaných sójových bôbov, ktoré obsahuje baktériu Bacillus subtilis. Naproti tomu pasta miso používaná v čínskej a japonskej kuchyni najčastejšie do polievok sa vyrába z fermentovanej ryže, pšenice alebo sóje so soľou a kvasnicami. Proces fermentácie môže trvať niekoľko dní až niekoľko rokov a výsledkom je produkt s maslovou štruktúrou a bielou až hnedou farbou.
Ďalším probiotikom z Ďalekého východu je kombucha, nápoj na báze čierneho čaju fermentovaného tzv. čajovou hubou.
Okrem tradičných probiotických potravín sa na trhu objavujú aj nové výrobky, ako sú ovocné šťavy s dobrými baktériami, zmrzlina a špecializované probiotické nápoje. Vyvíja sa optimálna technológia výroby údenín a surových údenín s probiotickými kmeňmi.
Kombucha - špeciálne a veľmi chutné probiotikum vo forme ovocného nápoja, vznikajúceho pomocou huby.
Probiotiká vo forme doplnkov stravy
Ak máte problémy s disbiózou (nerovnováhou črevnej mikroflóry) a často sa opakujúcimi črevnými problémami a intímnymi infekciami, je nevyhnutné dopĺňať kvalitné probiotické doplnky stravy. Probiotické doplnky stravy môžu byť skvelou podporou pri mnohých ochoreniach a oplatí sa ich používať, pretože probiotík je v prírodnej forme málo.
Doplnky stravy sa značne líšia - v dávkovaní aj v rozmanitosti mikroorganizmov v nich použitých. Nie všetky prípravky obsahujú kmene s preukázaným klinickým účinkom a treba tomu venovať pozornosť. Iste, uvedenie označenia kmeňa, a nie iba typu a druhu mikroorganizmu, svedčí o vyššej kvalite a stupni testovania prípravku. Každý výrobca, ktorý používa klinicky testované kmene, sa tým bude chcieť "pochváliť".
Na trhu je mnoho probiotických doplnkov stravy, ale len niektoré z nich majú preukázané liečebné účinky. U vážne chorých ľudí by sa mali používať iba doplnky s indikovanými probiotickými mikrobiálnymi kmeňmi. Tieto prípravky je možné užívať iba perorálne.
Obľúbené probiotické prípravky:
Prípravok |
Použitý druh/kmeň |
Množstvo mikróbov/tableta |
Obsahuje prebiotikum? |
Skladovanie |
Vivomixx |
Streptococcus thermophilus DSM24731®/NCIMB 30438, Bifidobacterium breve DSM24732®/NCIMB 30441, Bifidobacterium longum DSM24736®/NCIMB 30435, Bifidobacterium infantis DSM24737®/NCIMB 30436, Lactobacillus acidophilus DSM24735®/NCIMB 30442, Lactobacillus plantarum DSM24730®/NCIMB 30437,Lactobacillus paracasei DSM24733®/NCIMB 30439, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus DSM24734®/NCIMB 30440 |
450 miliárd CFU |
Nie |
Chladnička (2-8°C) |
Acidolac |
Lactobacillus rhamnosus GG |
4 miliardy CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
Acidolac Baby |
Bifidobacterium BB-12 |
4 miliardy CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
Acidolac Junior |
Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum |
1 miliarda CFU + 1 miliarda CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
Bactilac NF |
Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus casei subsp. Rhamnosus, Streptococcus thermophilus |
1,3 miliardy CFU + 1,3 miliardy CFU + 1 miliarda CFU + 0,4 miliardy CFU |
Nie |
Pod 25 stupňov |
Biotika |
Lactobacillus casei |
0,4 miliardy CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
Compli Flora |
Saccharomyces boulardi, Lactobacillus rhamnosus GG, Bifidobacterium lactis BS01 |
2 miliardy CFU + 2 miliardy CFU + 2 miliardy CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
Dicoflor kapky |
Lactobacillus rhamnosus GG |
5 miliárd CFU v 5 kvapkách |
Nie |
Chladnička |
Dicoflor 60 |
Lactobacillus rhamnosus GG |
6 miliard CFU |
Nie |
Chladnička |
Dierol |
Saccharomyces boulardii |
5 miliard CFU |
Nie |
Chladnička |
DierolSbC |
Saccharomyces boulardii |
5 miliard CFU |
Nie |
Pod 25 stupňov |
EnteroAcidolac |
Saccharomyces boulardii |
500 mg |
Áno |
Pod 25 stupňov |
Enterol 250 |
Saccharomyces boulardii |
250 mg |
Nie |
Pod 25 stupňov |
Lacidofil |
Lactobacillus rhamnosus R0011, Lactobacillus helveticus R0052 |
2 miliardy CFU |
Nie |
Chladnička |
Lactone Max |
Saccharomyces boulardi |
5 miliárd CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
Lactoral |
Lactobacillus plantarum PL 02, Lactobacillus rhamnosus KL 53A, Bifidobacterium longum PL 03 |
10 miliárd CFU |
Nie |
Chladnička |
Lakcid |
Lactobacillus rhamnosus Pen, Lactobacillus rhamnosus E/N, Lactobacillus rhamnosusOxy |
2 miliardy CFU |
Nie |
Chladnička |
Lakcid Forte |
Lactobacillus rhamnosus Pen, Lactobacillus rhamnosus E/N, Lactobacillus rhamnosusOxy |
10 miliárd CFU |
Nie |
Chladnička |
Linex Forte |
Lactobacillus acidophilus LA-5, Bifidobacterium animalis, lactis (BB-12) |
2 miliardy CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
Multilac |
Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus helveticus, Lactocuccus lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Streptococcus thermophilus |
4,5 miliardy CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
Multilac Baby |
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus salivarius, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum |
1 miliarda CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
ProBacti Baby |
Lactobacillus Rosell-215,Lactobacillus Rosell-52, Lactococcus Rosell-1058, Bifidobacterium Rosell-71 |
5 miliárd CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
SanProbi IBS |
Lactobacillus plantarum 299v |
10 miliárd CFU |
Nie |
Pod 25 stupňov |
SanProbi Super Zloženie |
Bifidobacterium lactis W51, Lactobacillus acidophilus W22, Lactobacillus plantarumW21, Lactococcus lactis W19, Bifidobacterium lactis W52, Lactobacillus paracasei W20, Lactobacillus salivarius W24 |
0,2 miliardy CFU |
Áno |
Pod 25 stupňov |
Trilac |
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Bifidobacterium bifidum |
1,6 miliardy CFU |
Nie |
Chladnička |
Trilac Plus |
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus,Bifidobacterium lactis (Bb-12), Lactobacillus rhamnosus |
3,2 miliardy CFU |
Nie |
Chladnička |
CFU je skratka jednotky tvoriacej kolónie. Výraz CFU sa obvykle používa pri vyjadrovaní počtu mikroorganizmov vo vzorkách, a to v jednotkách CFU/g alebo CFU/ml.
Treba vedieť, že narušenie črevnej mikroflóry vytvára a podporuje chronický stres!
Dôležité!
Dôležité je tiež dopĺňať so stravou prebiotiká, tj živiny na rast probiotických mikroorganizmov. Prebiotiká sú niektoré frakcie vlákniny a najviac sa vyskytujú v cesnaku, čakanke, artičoku, špargle, cibuli a banánoch.
Súhrn
Pamätajte, že normálne baktérie neprežijú vo vašom tráviacom trakte dlho, pretože sú trávené priebežne. Na zabezpečenie správneho množstva živých bakteriálnych kmeňov v tele sa odporúča konzumovať probiotické produkty pravidelne, ideálne denne.
Ak si chcete byť istí, že konzumujete tie správne, musíte skontrolovať štítky, na ktorých by malo byť uvedené, aký kmeň baktérií produkt obsahuje.
Pri nákupe napríklad jogurtu si starostlivo skontrolujte zloženie, pretože existuje mnoho výrobkov, ktoré sú považované za probiotické, hoci neobsahujú živé kmene baktérií. Aby probiotiká plnili svoje funkcie, musí ich byť v danom produkte aspoň 10 miliónov. Aby ste si užili zdravie a pohodu, dbajte na to, aby do vášho tela pravidelne prúdilo také množstvo živých kmeňov baktérií.
Autor: Tomáš Konieczny
Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.
Použité zdroje:
https://www.washingtonpost.com/wellness/2023/03/28/probiotics-supplements-gut-health-microbiome/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2020.00160/full
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29581563/
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Tipy a články o zdraví do vášho e-mailu
1x za 14 dní vám pošleme výber článkov a tipov pre lepšie zdravie
Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov.
Tomáš Konieczny
Zakladatel a jednatel
Zakladatel a jednatel firmy Herbalus,narozen 4. 7. 1992 v Třinci. Vystudoval ekonomický obor, celý život se však věnoval cestovnímu ruchu, zdravému životnímu stylu, konopí a zkoumání jeho vlivu na lidské zdraví. Ve společnosti Herbalus stojí mimo jiné za vývojem produktů a objevováním přínosu konopí a mnoha dalších látek v různých fyzických či psychických aspektech zdraví. Vášnivý čtenář, celoživotní dobrodruh, milovník přírody, psychonaut.