Ovocie - nutričné hodnoty a vitamíny. Aké sú druhy ovocia?
Ovocie obsahuje nevyhnutné výživové hodnoty a vitamíny, napomáha chudnutiu a má aj liečivé účinky. Preto si v tomto článku priblížime prečo je ovocie také dôležité a aké rôzne druhy ovocia existujú.
Tomáš Konieczny
Zdieľajte článok:
Ovocie obsahuje výživové hodnoty a vitamíny nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Ovocie pri chudnutí nie je mýtus. Niektoré druhy ovocia napomáhajú chudnutiu vďaka svojmu nízkemu obsahu kalórií. Majú tiež liečivé účinky pri rôznych ochoreniach. Prečítajte si, ktoré ovocie sa oplatí jesť.
Ovocie je bohaté na živiny: enzýmy, minerálne soli, vlákninu a antioxidanty, ako sú vitamíny A, E, C a flavonoidy, ktoré majú obzvlášť silný účinok na voľné radikály vznikajúce napríklad v stresových situáciách, pri fajčení a zápalových stavoch. Ovocie tiež posilňuje imunitu vďaka obsahu kyselín. Tie sú zodpovedné za mladistvý vzhľad pokožky a silné nechty.
Ovocie a jeho druhy
Ovocie je zdrojom monosacharidov, ktoré nám dodávajú energiu. Keď sa vláknina dostane do tela spolu s cukrami, hladina glukózy v krvi stúpa oveľa pomalšie ako pri konzumácii produktov, ktoré sú iba zdrojom jednoduchých cukrov.
Odporúča sa zjesť dve porcie ovocia denne, ktoré nepresahujú 0,5 kg, aby sa nedodávalo príliš veľa cukrov. Ovocie je ideálne na raňajky - vtedy sú jednoduché cukry účinné pre náš mozog a vitamíny sú posilňované od skorých ranných hodín. Ráno sú tráviace enzýmy najaktívnejšie, a to zaistia rýchle strávenie jedla bez hromadenia zbytočného telesného tuku.
Pri redukčnej diéte je vhodné vyberať druhy ovocia s najnižším glykemickým indexom a tie, ktoré sa kaloricky pohybujú v rozmedzí 50 až 60 kcal na 100 g. Príklady takého ovocia sú: ríbezle, pomelo, jablko, broskyňa, čerešne, jahody, grapefruit.
Zelené ovocie
Chlorofyl obsiahnutý v tejto skupine ovocia uľahčuje tráviaci proces a prirodzene podporuje funkciu pečene. Oplatí sa vyberať organické zelené ovocie, ktoré zaručene pochádza z overeného zdroja.
Príklady zeleného ovocia s výnimočnými zdravotnými účinkami:
- Avokádo – jeho najväčšími výhodami sú zdravé tuky a nízky obsah jednoduchých cukrov. Ľudia, ktorí zaraďujú avokádo do svojich jedál, majú nižšie riziko metabolického syndrómu, cukrovky a srdcových ochorení.
Toto ovocie sa však pri redukčnej diéte príliš neodporúča, pretože je veľmi kalorické. Sto gramov avokáda má celých 160 kcal, čo znamená, že priemerné ovocie má okolo 430 kcal. - Olivy – sú jedným z najcennejších zdrojov nenasýtených mastných kyselín, navyše sú nízkokalorické. V 25 gramoch, teda asi v 10 kusoch, je iba 37 kilokalórií. Olivy sú cenné vďaka hydroxytyrosolu. Ide o flavonoid s antioxidačnými vlastnosťami. Bojuje proti voľným radikálom v tele, ktoré poškodzujú okrem iného lipidy bunkových membrán a sú zodpovedné za vznik zápalov.
Hydroxytyrozol môže zabrániť alebo zmierniť príznaky akútnej pankreatitídy. Kyselina olejová obsiahnutá v olivách znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, posilňuje srdce a pôsobí proti vzniku rakoviny prsníka. Okrem toho majú olivy vysoký obsah medi a železa. - Kiwi - kiwi je vhodné jesť po ťažkom a sýtom jedle, najmä ak bolo bohaté na bielkoviny v podobe mäsa. Kiwi obsahuje enzým, ktorý uľahčuje trávenie, a umožňuje tak zbaviť sa nepríjemného pocitu z prejedania. Má viac vitamínu C ako známy citrón, a to celých 93 mg v 100 gramoch, tj jeden stredne veľký plod uspokojí 100% dennej potreby kyseliny askorbovej.
- Egreše - iba 44 kcal v 100 gramoch ovocia. Je zdrojom luteínu, ktorý patrí do skupiny karotenoidov silných antioxidantov. Dokáže predchádzať chronickým ochoreniam, predovšetkým kardiovaskulárnym, a rakovine. Ako zdroj veľkých zásob luteínu má egreše upokojujúci účinok na oči. Toto ovocie sa preto odporúča ľuďom, ktorí nadmerne zaťažujú svoj zrak pri počítači.
Červené ovocie
Táto skupina ovocia chráni telo pred známkami starnutia vďaka antioxidačným účinkom antokyanov a lykopénov. Červené ovocie účinne znižuje hladinu cholesterolu.
Príklady červeného ovocia s výnimočnými zdravotnými účinkami:
- Brusnice - majú protiplesňové a antibakteriálne účinky, takže sú nepostrádateľné v boji proti infekciám močových ciest. Obsahujú zlúčeniny, ktoré bránia baktériám priľnúť k stenám močového mechúra. Menej známou vlastnosťou brusníc je ich schopnosť chrániť mozgové bunky pri infarkte alebo mŕtvici.
- Čerešne - zdravšia náhrada doplnkov stravy s obsahom melatonínu, ktoré vám pomôžu zaspať. Ak má byť účinný, je nutná jeho pravidelná konzumácia, napr. vo forme džúsu. Čerešne sa skladajú z 82% z vody a zvyšných 18% je vitamínová bomba.
- Maliny - vyvolávajú mierne uvoľnenie hladkého svalstva, vrátane svalstva maternice, a môžu tak byť jednou z foriem prevencie menštruačných bolestí. Nemali by ich však nadmerne konzumovať tehotné ženy. Ovocie pomôže pri horúčke.
- Jahody – vďaka svojej pektínovej aktivite odstraňujú tieto plody z tela škodlivé odpadové látky. Môžu pomôcť v boji proti zubnému kameňu. Rozpúšťajú ho prostredníctvom kyseliny salicylovej a zároveň majú upokojujúci účinok na ďasná. Príjemná vôňa v ústach je teda aj zásluhou jahôd.
- Melón - je tvorený z 92 percent vodou. Nie je bohatý na vitamíny a minerály, ale je bohatý na antioxidanty, ako sú lykopén, luteín, beta-karotén, zeaxantín a kryptoxantín, ktoré pôsobia proti vzniku rakoviny.
Vďaka citrulínu môže melón zvýšiť sexuálnu túžbu. Iba šesť plátkov tohto ovocia zaručuje podobný účinok ako po tablete viagry. Stojí za to vedieť, že semená melónu sú jedlé - a veľmi zdravé. Sú zdrojom horčíka, železa a vitamínov skupiny B.
Žltooranžové plody
Citróny, pomaranče, kaki, ananás, mandarínky a ďalšie ovocie zo skupiny žltooranžových vďačia za svoju farbu obsahu betakaroténu, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Ich konzumácia sa odporúča pri únave, ochorení obehového systému, ale aj pri artritíde a kostrových problémoch.
Príklady žltého a oranžového ovocia s výnimočnými zdravotnými účinkami:
- Ananás - vďaka obsahu bromelaínu má ananás protizápalové a protiedémové účinky. Odporúča sa ľuďom s problémami s artritídou alebo osteoartrózou. Chutnosť ananásu navyše môže pomôcť vyradiť sladkosti z jedálnička pri redukčných diétach.
- Kaki - je zdrojom zásob provitamínu A (beta-karoténu). Toto ovocie, ako preukázali štúdie, dokáže silne potlačiť rast leukemických buniek a vyvolať ich apoptózu alebo programovanú smrť.
- Mandarínky - z hľadiska obsahu provitamínu A predstihujú pomaranče, citróny a pomela. Tento vitamín je cenný najmä v období rastu, pretože prispieva k tvorbe silných kostí a zubov, ale má taktiež vplyv na stav našej pokožky a jej ochranu pred škodlivým UV žiarením.
- Citrón - v 100 g obsahuje 53 mg vitamínu C. Citrón podporuje imunitu organizmu. Zmierňuje tiež priebeh infekcií. Je zdrojom betakaroténu, vitamínov skupiny B a vitamínov K a E. Vôňa citróna u niektorých ľudí zmierňuje bolesti hlavy.
Pridaním citróna do vody sa vďaka príjemnej citrusovej aróme zvyšuje pravdepodobnosť, že jej za deň vypijeme viac, a pravidelné doplňovanie tekutín patrí k najdôležitejším pitným návykom. Citrónová šťava navyše neutralizuje tekutiny v žalúdku, čím sa zbavíte náhlych pocitov hladu. - Grapefruit – stimuluje spaľovanie tukov, detoxikuje telo od toxínov a má vysoký obsah vlákniny. Okrem toho dokáže znížiť hladinu glukózy v krvi.
- Papája – má veľmi dobrý vplyv na trávenie, takže sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú problémy s vyprázdňovaním. Papája tiež podporuje proces spaľovania tukov.
- Melón - vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B, ktoré sú zodpovedné za nervový systém, vám konzumácia melónu pomôže lepšie sa sústrediť av noci lepšie spať.
- Dule sa odporúča vo forme šťavy v kombinácii s medom ako prírodný prostriedok proti prechladnutiu a chrípke. Počas jesenného slnovratu je duľa vhodným doplnkom čaju (nie vriaceho), pretože pomôže napríklad proti suchému kašľu.
- Pomelo - inak známe ako obrie pomaranč. Jeho šťava má alkalizujúce vlastnosti, a preto by ju mali konzumovať ľudia, ktorí sa sťažujú na pálenie záhy alebo poruchu trávenia. Enzýmy, ktoré obsahuje, znižujú vstrebávanie cukru a škrobu z potravy, takže môže byť vhodným ovocím pri redukčnej diéte.
Ako už v článku zaznelo – ovocie je skvelým zdrojom nielen vitamínov, antioxidantov, enzýmov a vlákniny, ale aj minerálov. Jeden z najdôležitejších, ak nie najdôležitejší minerál pre správne fungovanie organizmu je horčík, a teda magnézium. Medzi najlepšie zdroje horčíka v rámci ovocia patria datle, banán, maliny, černice či marhule.
Pokiaľ vám však napríklad práve tieto príklady ovocia nechutia, alebo sa nedokážete prinútiť zjesť dostatočné množstvo, pokojne siahnite po kvalitnom doplnku stravy, ktorý obsahuje elementárne formy horčíka, aké ponúka napríklad Magnesium - PRE ENERGIU alebo Magnesium - PRE SPÁNOK, ktoré okrem horčíka ponúkajú aj mnoho ďalších vitamínov a zdraviu prospešných zložiek.
Čierne a fialové ovocie
Plody tejto farby je najlepšie jesť surové, aby sa zachovalo čo najviac antokyanov, prírodných farbív, ktoré neznášajú spracovanie pri vysokých teplotách. Antokyany okysličujú a vyživujú mozog. Podporujú koncentráciu a zlepšujú pamäť.
Pred konzumáciou fialových plodov ich môžete postriekať citrónovou šťavou, pretože vitamín C bude pôsobiť ako ochrana pigmentu - nedovolí, aby sa zničil. Okrem toho uľahčí vstrebávanie antioxidantov z ovocia. Je tiež dobré vedieť, že čím tmavšie je ovocie, tým viac antioxidantov obsahuje.
Najmä fialovo sfarbené ovocie pomáha v boji proti ateroskleróze alebo kardiovaskulárnym problémom. Ovocie bohaté na antokyany tiež spomaľuje proces starnutia tým, že zachytáva voľné radikály.
Príklady čierneho a fialového ovocia s výnimočnými zdravotnými účinkami:
- Kanadské čučoriedky - 100 gramov ovocia má približne 57 kilokalórií. Vďaka obsahu flavonoidov má pozitívny vplyv na pamäť. Ovocie obsahuje aj veľké množstvo fytoestrogénu, ktorý blokuje pôsobenie enzýmov zodpovedných za vznik rakoviny, napr. prsníka, pečene, štítnej žľazy. Kanadské čučoriedky obsahujú aj kyselinu elagovú, ktorá zabraňuje vzniku rakoviny pľúc, hrtana a pažeráka.
- Čučoriedky - kraľujú júli, ale pri problémoch môžu pomáhať po celý rok, napr. vo forme sušeného ovocia alebo šťavy. Majú upokojujúce účinky. Čučoriedková šťava alebo nálev sú prírodným prostriedkom proti hnačke. Hovorí sa im tiež protijed na otravu žalúdka a problémy s kašľom.
- Arónia - zabraňuje všetkým druhom civilizačných chorôb, ako je vysoký krvný tlak, cukrovka alebo očné choroby. Obvykle sa kvôli trpkosti plodov konzumujú v spracovanej forme, napríklad vo forme šťavy. Je dobrou voľbou pre ľudí pracujúcich pri počítači. Spomaľuje postup ochorení, ako je zelený zákal, šedý zákal alebo makulárna degenerácia oka.
- Čierne ríbezle - 100 g čiernych ríbezlí (63 kcal) pokryje 260 % dennej potreby vitamínu C. V tomto ohľade sú pred ríbezľami iba šípky. Konzumácia čiernych ríbezlí posilňuje vlasy a zuby. Vďaka vysokému obsahu vlákniny - pektínu znižuje konzumácia ríbezlí hladinu cukru v krvi a znižuje hladinu cholesterolu.
Biele ovocie
Biele plody majú antibakteriálne účinky. Hoci sú považované za ovocie s najnižšou nutričnou hodnotou, obsahujú antivírusové a protizápalové fytoncídy. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú svetlé ovocie, znižujú riziko mŕtvice na polovicu v porovnaní s tými, ktorí biele ovocie zo svojho jedálnička vyradili.
Príklady bieleho ovocia s výnimočnými zdravotnými účinkami:
- Jablko - má vysoký obsah vody a málo kalórií (asi 48 kcal v 100 gramoch), čo je ideálna kombinácia pre tých, ktorí držia diétu. Najlepšie je nelúpať jablko zo šupky, pretože priamo pod ňou sa nachádza najviac vitamínov. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú v boji proti zápche. Jablká regulujú činnosť čriev a chránia pred rakovinou hrubého čreva. Sú zdrojom vitamínov C, A, E, K.
- Banán - rozhodne patrí medzi ovocie odporúčané ľuďom s hypertenziou. V 100 gramoch má asi 358 mg draslíka. Banánom by sa mali vyhýbať diabetici, pretože toto ovocie má vysoký glykemický index (60-70) a je kalorické. Sto gramov tohto ovocia má približne 90 kilokalórií.
- Hrozno - vďaka polyfenolom, ktoré obsahujú, môžu chrániť pred poškodením orgánov pri rozvoji metabolického syndrómu. Ide tiež o druh vzácneho ovocia, ktoré obsahuje jód, ktorý je nevyhnutný na fungovanie štítnej žľazy. Okrem toho sa z hroznových plodov vyrábajú lahodné sultánky.
Zo všetkých odrôd hrozna sa najviac odporúča odroda červená, menej potom odrody zelené a biele - červené hrozno obsahuje viac flavonoidov, tj prírodných antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom zodpovedným za vznik rakoviny. Tmavšie odrody hrozna sú tiež bohatšie na železo.
Súhrn
Ovocie je bohaté na základné živiny ako sú vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty, enzýmy a flavonoidy. Ovocie je teda kľúčovou zložkou zdravej a vyváženej stravy, ktorá prispieva k príjemnému, zdravému a naplnenému životu.
Dokonca pomáha v boji so stresom či zápalmi v tele, pomáha udržať mladistvý a zdravý vzhľad. Výrazne napomáha imunite organizmu, je skvelou voľbou pri chudnutí, dodáva telu energiu.
Odporúča sa jesť ovocie v rozumnom množstve, ktoré nepresahuje hmotnosť 500g denne, ideálne rozdelené do dvoch porcií, z ktorých jedna by mala byť konzumovaná hneď ráno a druhá v priebehu dňa, nie príliš neskoro v popoludňajšom až večernom čase.
Autor: Tomáš Konieczny
Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Tipy a články o zdraví do vášho e-mailu
1x za 14 dní vám pošleme výber článkov a tipov pre lepšie zdravie
Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov.
Tomáš Konieczny
Zakladatel a jednatel
Zakladatel a jednatel firmy Herbalus,narozen 4. 7. 1992 v Třinci. Vystudoval ekonomický obor, celý život se však věnoval cestovnímu ruchu, zdravému životnímu stylu, konopí a zkoumání jeho vlivu na lidské zdraví. Ve společnosti Herbalus stojí mimo jiné za vývojem produktů a objevováním přínosu konopí a mnoha dalších látek v různých fyzických či psychických aspektech zdraví. Vášnivý čtenář, celoživotní dobrodruh, milovník přírody, psychonaut.