Právenka latnatá - nenápadná rastlina s úžasnými vlastnosťami

|
Strava
Rastliny

Právenka latnatá alebo tiež mäkien latnatý (Andrographis paniculata) je málo známa rastlina, ktorá má však skutočne blahodárne vlastnosti, najmä v súvislosti s pečeňou. V čom konkrétne môže pomôcť? Ako ju užívať? Má aj nežiaduce účinky?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Právenka latnatá - nenápadná rastlina s úžasnými vlastnosťami

Právenka latnatá je rastlina pochádzajúca z juhoázijských krajín. Z jej listov a podzemných stoniek sa vyrábajú bylinné prípravky používané ako doplnky stravy. Aké vlastnosti má táto bylina a kedy sa oplatí ju používať?

 

Právenka latnatá - čo to je?

Právenka latnatá čiže mäkien latnatý je jednoročná rastlina z čeľade acanthaceae. Prirodzene sa vyskytuje v tropických ázijských krajinách vrátane Indie, Srí Lanky a Thajska. Dorastá do výšky 30 až 110 cm a jej najcharakteristickejším znakom je tmavo zelená stonka pokrytá kopijovitými listami a drobnými svetlo fialovými kvetmi.

 

Plody právenky pripomínajú bobule s maximálnym priemerom 2 cm. Rastlina je známa predovšetkým pre svoju horkú chuť, ktorej vďačí za názov "kráľ horkých bylín".

 

Vlastnosti právenky latnatej

Právenka latnatá je považovaná za bylinu s najsilnejšou antibakteriálnou a protinádorovou aktivitou. Okrem toho má aj antivírusové, analgetické, protizápalové a protiplesňové účinky. Rastlina vykazuje tiež ochranné vlastnosti voči srdcu a pečeni, pretože je žlčopudná a protizrážavá.

 

Právenka podporuje imunitný systém tým, že stimuluje tvorbu protilátok a makrofágov, ktoré hrajú veľmi dôležitú úlohu v boji proti rôznym typom infekcií.

 

Andrografolid v nej obsiahnutý tiež stimuluje jadrový transkripčný faktor, ktorý je zodpovedný za riadenie expresie antioxidačných génov. Právenka má tiež priaznivý vplyv na celý tráviaci systém - zlepšuje chuť do jedla, zmierňuje zažívacie problémy a pomáha pri hnačkách.

 

právenka latnatá

 

Na čo Právenka funguje?

Právenka latnatá pôsobí predovšetkým proti baktériám - dokonca aj proti baktériám odolným voči liekom a tiež vírusom a parazitom. Podporuje organizmus v boji proti prechladnutiu, zmierňuje jeho príznaky a pôsobí preventívne. Podporuje aj liečbu zápalov kĺbov a nádorových ochorení, ako je rakovina prsníka, kože, krvi a mozgu.

 

Právenka latnatá znižuje starnutie pokožky a jej poškodenie UV žiarením. Zlepšuje aj kvalitu kožného tkaniva, jeho pružnosť a hydratáciu. Chráni pečeň pred toxínmi, ktoré sú zodpovedné za poškodenie pečene, a tiež znižuje tvorbu krvných doštičiek, čím pomáha pri liečbe porúch zrážanlivosti krvi.

 

Právenka je spojencom v boji proti voľným radikálom a zápalom v mozgu. Okrem toho podporuje liečbu cukrovky.

 

Užívanie Právenky latnatej

Právenka sa s obľubou užíva predovšetkým pri infekciách dýchacích ciest, tj pri bolestiach v krku, kašli, bronchitíde a alergiách. Výborne pôsobí proti baktériám, vírusom, parazitom a plesniam. Podporuje aj celkové fungovanie imunitného systému. Rastlinu možno použiť aj pri zažívacích ťažkostiach, ako je hnačka, zápcha, kolika, bolesti brucha alebo plynatosť.

 

Bylina sa používa najmä pri pečeňových problémoch, ako je žltačka, poškodenie spôsobené liekmi a zväčšenie pečene. Zmierňuje aj kožné príznaky, ako je svrbenie alebo vredy. Právenku je možné použiť ako podporný prostriedok v boji proti ateroskleróze, cukrovke a srdcovým chorobám. Látky, ktoré obsahuje, majú tiež sťahujúci, antipyretický a upokojujúci účinok pri bodnutí hmyzom.

 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

Zdravá pečeň

 

Právenka latnatá a borelióza

Právenka je jednou z najdôležitejších bylín v rastlinnej kompozícii určenej na liečbu chronických príznakov boreliózy. Právenka totiž zabíja spirochéty borrelia burgdorferi, pôsobí protizápalovo a ľahko prechádza mozgokrvnou bariérou. Navyše sa hromadí v oblastiach, ako je miecha a cerebrospinálny mok, a ničí tak spirochéty v tkanivách, kde sú uhniezdené.

 

Rastlina vykazuje ochranné a terapeutické vlastnosti v neurologických aspektoch liečby boreliózy. Bojuje proti mnohým jej vedľajším účinkom, ako sú bolesti hlavy a chronická únava. Stimuluje aj imunitnú odpoveď na infekciu a moduluje autoimunitné reakcie.

 

Nežiaduce účinky právenky latnaté

Bylina patrí medzi dobre znášanlivé rastliny, ale v niektorých prípadoch sú možné nežiaduce účinky, ako je svrbenie, únava, bolesti hlavy alebo gastrointestinálne poruchy. Nadmerné množstvo v dennej strave môže zase viesť k zvýšeniu pečeňových enzýmov, ale ich aktivita sa počas krátkej doby po prerušení suplementácie vráti do normálu.

 

Na čo si dať pozor:

  • Ako každá rastlina môže aj právenka vyvolať alergické reakcie, ktoré odznejú v priebehu niekoľkých dní po ukončení jeho užívania.

  • Právenka by sa tiež nemala užívať počas tehotenstva, pretože sa môže stať príčinou potratu.

  • Ďalej vzhľadom na to, že bylina potláča tvorbu progesterónu, neodporúča sa ženám, ktoré sa snažia o dieťa, pretože znižuje pravdepodobnosť počatia.

  • Právenka by sa tiež nemala kombinovať s antikoagulanciou, pretože znižuje jej účinnosť.

  • Taktiež by sa nemala užívať s imunosupresívami, pretože rastlina zvyšuje aktivitu imunitného systému.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.