Detoxikácia pečene - ako na to?
Pečeň je prirodzeným detoxikačným prostriedkom. Ako tomuto orgánu napomôcť a ako spoznať nezdravú pečeň? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.
Tereza Hoffmannová
Zdieľajte článok:
Najdôležitejších 5 bodov článku
- Zdravie pečene
- Aké má pečeň funkcie
- Ako spoznať problém s pečeňou
- Detoxikácia alebo očista pečene
- Ďalšie spôsoby, ako zlepšiť zdravie pečene
Pečeň plní mnoho dôležitých funkcií, okrem iného čistí krv, syntetizujú bielkoviny, produkujú hormóny a pomáhajú pri trávení.
Zdravie pečene
Zdravie a pohoda každého človeka závisí od toho, ako dobre sa telo zbavuje toxínov. Vzhľadom na vystavenie toxínom zo životného prostredia, toxickým produktom starostlivosti o telo a spracovaným potravinám väčšina ľudí zúfalo potrebuje poriadnu detoxikáciu.
Ak sa chcete naučiť, ako detoxikovať svoje telo, očista pečene alebo detoxikácia pečene je skvelý spôsob, ako začať.
Jedným z hlavných spôsobov, ako sa telo zbavuje toxínov, je pečeň. V skutočnosti je pečeň jedným z najpracovitejších orgánov v tele. Neúnavne pracujú na detoxikácii našej krvi, produkujú žlč potrebnú na trávenie tukov, odbúravajú hormóny a ukladajú dôležité vitamíny, minerály a železo.
Pokiaľ nie je funkcia pečene optimálna, nemôžeme správne tráviť potravu, najmä tuky. Preto je také dôležité vyhnúť sa stučneniu pečene a dodržiavať diétu na prečistenie pečene, ktorá odstráni toxíny z tela.
Čo robí pečeň?
Medzi základné funkcie pečene patria:
- spracovanie živín vstrebaných z čriev, aby sa účinnejšie vstrebávali,
- regulácia zloženia krvi pre vyváženie bielkovín, tukov a cukrov,
- ničenie starých červených krviniek,
- produkcia základných chemických látok, ktoré pomáhajú správnemu zrážaniu krvi,
- odbúravanie a metabolizmus alkoholu a liekov,
- produkcia nevyhnutných bielkovín a cholesterolu,
- odstraňovanie toxínov z krvného obehu, vrátane bilirubínu, amoniaku a ďalších,
- ukladanie minerálnych látok, ako je železo a vitamín A.
Vedci vedia, že aby sa pečeň mohla starať o telo, musí byť schopná optimálneho výkonu. Keď sa mnoho ľudí zamyslí nad ochorením pečene, často sa im vybaví cirhóza spôsobená alkoholom.
Vedeli ste?
Cirhóza je závažný zdravotný stav, ale na rozdiel od všeobecnej mienky nie je alkoholizmus jedinou príčinou.
V skutočnosti existuje niekoľko nealkoholických faktorov, ktoré môžu viesť k cirhóze pečene a poškodeniu pečene, vrátane:
- konzumácia tepelne neupravených mäkkýšov,
- niektoré lieky (vrátane paracetamolu),
- chronická podvýživa,
- konzumácia jedovatých divokých húb a vystavenie chemickým látkam,
- chronická hepatitída B.
Rizikové faktory ochorenia pečene
Medzi faktory, ktoré môžu zvyšovať riziko ochorenia pečene, patria:
- silné užívanie alkoholu,
- obezita,
- cukrovka 2. typu,
- tetovanie alebo piercing na tele,
- injekčné užívanie drog spoločnými ihlami,
- vystavenie krvi a telovým tekutinám iných osôb,
- nechránený pohlavný styk,
- vystavenie určitým chemickým látkam alebo toxínom,
- ochorenie pečene v rodinnej anamnéze.
Príznaky nezdravej pečene
Ak ste v poslednom čase zaznamenali niektorý z nižšie uvedených príznakov, môžete trpieť zhoršenou funkciou pečene. Zvlášť dôležité je vziať tieto skúmané príznaky do úvahy, ak sa stotožňujete s jedným alebo viacerými vyššie uvedenými rizikovými faktormi.
- nadúvanie a plynatosť,
- reflux kyselín a pálenie záhy,
- zápcha,
- žltkastá koža a/alebo oči (príznak žltačky),
- neschopnosť schudnúť,
- vysoký krvný tlak,
- náladovosť, úzkosť alebo depresia,
- tmavý moč,
- rosacea,
- chronická únava,
- nadmerné potenie,
- ľahko sa tvoria modriny,
- zlá chuť do jedla.
Našťastie môžete zlepšiť fungovanie svojej pečene a začať sa cítiť lepšie v priebehu niekoľkých týždňov.
Detox pečene
Dodržujte túto prírodnú diétu na prečistenie pečene, ktorá vám pomôže posilniť zdravie a vitalitu. Po tejto detoxikácii pečene sa určite budete cítiť lepšie.
Odstráňte zo svojej stravy toxické potraviny
Ak jete stravu s vysokým obsahom spracovaných potravín, ohrozujete zdravie svojej pečene, pretože tieto potraviny v podstate pôsobia proti zdraviu pečene. Hydrogenované oleje, rafinovaný cukor, polotovary a spracované mäso sú pre organizmus notoricky známe ako toxické.
Hydrogenované oleje, známe tiež ako "transmastné tuky", majú vyšší obsah nasýtených tukov. Chemická štruktúra samotného oleja bola zmenená, aby sa predĺžila jeho trvanlivosť.
Konzumácia transmastných tukov výrazne zvyšuje riziko srdcových ochorení. Okrem toho sa predpokladá, že transmastné tuky spôsobujú problémy s imunitným systémom a môžu viesť k zápalom v celom tele.
Pridané dusičnany a dusitany, ktoré sa bežne vyskytujú v polotovaroch, rýchlom občerstvení a lunchmeatoch, sú spájané s vážnymi zdravotnými problémami. Tieto chemické látky sa používajú na konzerváciu potravín, aby mali dlhšiu trvanlivosť, bránili rastu baktérií a zachovávali farbu.
Tieto potraviny okamžite nahraďte zdravými potravinami šetrnými k pečeni. Zdravé potraviny chutia skvele a s trochou kreativity môžete pre svoju rodinu vytvoriť zdravé jedlá, ktoré podporia zdravie pečene.
Upečte si vlastné bio kuracie prsia a morčacie prsia, ktoré nahradia lahôdkové mäso pre rýchle obedy a desiaty po škole. Chipsy a iné spracované desiaty nahraďte čerstvým ovocím, mrkvovými tyčinkami, orechmi a domácimi müsli tyčinkami.
Okrem zdravej stravy je dôležité dbať na správnu funkciu tráviacich enzýmov. Problémy s pečeňovými enzýmami môžu prispievať k ochoreniu pečene a môžu súvisieť aj s inými ochoreniami tráviaceho traktu, ako je napríklad Crohnova choroba.
Potraviny bohaté na draslík
Prijímate denne odporúčaných 4700 miligramov draslíka? Je pravdepodobné, že nie.
Potraviny bohaté na draslík pomáhajú znižovať systolický krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu a podporujú zdravý kardiovaskulárny systém, navyše pomáhajú čistiť pečeň. Ak ste boli v pokušení užívať doplnky stravy obsahujúce draslík, pridajte do svojho jedálnička radšej tieto zdraviu prospešné potraviny:
Sladké zemiaky alebo batáty
Prekvapivo to nie je banán, ktorý je najbohatší na draslík. Sú to sladké zemiaky. Jedna stredne veľká sladká zemiaka obsahuje viac ako 500 miligramov draslíka, nehovoriac o vysokom obsahu vlákniny a betakaroténu.
Sladký zemiak je bohatý na vitamíny B6, C a D, spolu s horčíkom a železom. Hoci sú prirodzene sladké, cukry sa v skutočnosti pomaly uvoľňujú do krvného obehu prostredníctvom pečene bez toho, aby spôsobili nárast hladiny cukru v krvi.
Paradajkové omáčky
Draslík - a ďalšie prospešné živiny v paradajkách - je výrazne koncentrovaný ako omáčka, pyré alebo pasta. Pri výbere paradajkovej omáčky, pasty alebo pretlaku dbajte na to, aby ste vyberali tie, ktoré sú vyrobené iba z bio paradajok alebo si omáčku môžete vyrobiť sami.
Mladé listy červenej repy a špenát
Mladé listy červenej repy sú bohaté na antioxidanty a sú plné draslíka. Pridajte repu a repnú zeleninu do receptu na čerstvú zeleninovú šťavu; nakrájajte ju nadrobno a pridajte surovú do šalátov; alebo ju zľahka opražte ako ostatnú zeleninu.
Repa tiež prirodzene čistí žlčník a zlepšuje tok žlče. Čerstvý organický špenát ľahko pridáte do svojho jedálnička a je dobrým zdrojom draslíka.
Fazuľa
Biela fazuľa, obličková fazuľa a fazuľa lima sú bohaté na draslík, bielkoviny a vlákninu. Skúste vymeniť cícer za niektorú z týchto fazule bohatých na draslík vo svojom obľúbenom recepte na hummus.
Banány
A nakoniec pridajte banán do svojho obľúbeného smoothie. Banány napomáhajú tráveniu a pomáhajú uvoľňovať toxíny a ťažké kovy z tela – to všetko je počas očisty pečene nevyhnutné.
Dobré vedieť
Pokiaľ máte v obličkách vysokú hladinu draslíka, potraviny bohaté na draslík by ste mali konzumovať s mierou.
Živočíšna pečeň
Pečeň z mladého zdravého hovädzieho dobytka kŕmeného trávou alebo kuracia pečeň je bohatá na vitamíny A a B, kyselinu listovú, cholín, železo, meď, zinok a CoQ10. Pečeň je jednou z potravín s najväčším obsahom živín, ktoré môžeme jesť, a neprekvapivo patrí medzi potraviny vyživujúce orgány.
Užívanie doplnkov na podporu pečene
Pestrec mariánsky
Pestrec mariánsky je považovaný za "kráľa" detoxikačných bylín, takže je ideálny pre očistu pečene. Pestrec mariánsky pomáha odstraňovať v pečeni nahromadené ťažké kovy, lieky na predpis, látky znečisťujúce životné prostredie a alkohol.
Okrem toho pomáha znižovať negatívne účinky na pečeň po chemoterapii a ožarovaní. Výskumy ukazujú, že účinná látka silymarín pomáha posilňovať bunkové steny v pečeni a zároveň podporuje zdravú regeneráciu.
Pestrec mariánsky možno užívať ako doplnok stravy alebo ako detoxikačný čaj na prečistenie pečene.
Koreň púpavy
Väčšina majiteľov domov púpavu nenávidí, pretože každú jar zapĺňa dvorčeky, ale tento kvet a jej korene sú v skutočnosti plné vitamínov a minerálov.
Koreň púpavy má prirodzený močopudný účinok, čo umožňuje pečeni rýchlejšie odstraňovať toxíny. Pomáha tiež posilňovať imunitný systém, vyrovnávať hladinu cukru v krvi, zmierňovať pálenie záhy a upokojovať zažívacie problémy.
Kurkuma
Kurkuma podporuje zdravé pečeňové tkanivo a metabolizmus pečene.
V súčasnej dobe vedci skúmajú prínos kurkumy pre celý rad zdraviu prospešných ochorení a stavov, vrátane Alzheimerovej choroby, rakoviny, depresie, osteoartritídy, zdravia pŕs, prostaty a chronickej bolesti.
Artičok
Artičok stimuluje rast nového tkaniva pečene, znižuje stučnosť pečene a pomocou stimulácie tvorby moču odvádza toxíny z pečene. Extrakt z artičoku chráni pečeň a optimalizuje ich činnosť vďaka cynarínu a silymarínu.
Tiež pôsobí preventívne proti žlčovým kameňom a pomáha pri urologických problémoch.
Kombinovaný doplnok na podporu pečene
Môžete si tiež zakúpiť doplnok stravy na podporu pečene, ktorý kombinuje mnoho z týchto kľúčových rastlinných látok, ako je pestrec mariánsky, púpava, kurkuma, zázvor, ktorý pomáha predchádzať poškodeniu pečene vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam.
TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.
Ďalšie spôsoby, ako zlepšiť zdravie pečene
Medzi jednoduché stratégie, ktoré môžu znížiť riziko ochorenia pečene a pomôcť pečeni zbaviť sa toxínov, patria:
- Obmedzenie príjmu alkoholu - Nadmerná konzumácia alkoholu je rizikovým faktorom pre ochorenie pečene. Ľudia so závislosťou na alkohole by mali zvážiť liečbu.
- Vyhýbanie sa zbytočným voľnopredajným liekom - Nikdy neprekračujte odporúčané dávky, najmä pri liekoch, ako je paracetamol, ktoré môžu poškodiť pečeň. Nemiešajte alkohol a voľnopredajné lieky.
- Výber renomovaných tetovacích a piercingových salónov - Vyberajte si salóny, ktoré sterilizujú svoje vybavenie. Nebezpečné úpravy tela môžu prenášať hepatitídu C.
- Očkovanie - Pred cestou do zahraničia by sa mal človek nechať očkovať proti žltačke typu A a B a uistiť sa, že sa nechal vhodne očkovať.
- Praktizovať bezpečný sex - To môže znížiť riziko prenosu ochorení, ktoré postihujú pečeň. Ľudia by sa tiež mali nechať pravidelne testovať na sexuálne prenosné infekcie.
- Vyhýbanie sa potenciálne nebezpečným chemickým látkam - Pri natieraní alebo používaní pesticídov noste masku a zaistite, aby bol priestor dobre vetraný.
- Piť veľa vody.
- Oplachovanie ovocia a zeleniny - To môže pomôcť zabezpečiť, aby neobsahovali pesticídy.
Môže očista pečene pomôcť schudnúť?
Niektoré pečeňové očisty sľubujú, že pomôžu schudnúť tým, že zlepší metabolizmus. Priaznivci veria, že preplachovanie pečene od toxínov môže zlepšiť metabolizmus, ale pre toto tvrdenie neexistujú žiadne dôkazy.
V skutočnosti môžu veľmi nízkokalorické diéty spomaliť metabolizmus tela. Je to preto, že telo sa prispôsobuje nízkemu príjmu živín tým, že ich pomalšie vstrebáva.
Niektoré diéty, ktoré tvrdia, že zlepšujú zdravie pečene, vyžadujú, aby ľudia po niekoľko dní konzumovali málo kalórií. To môže viesť k dočasnému úbytku hmotnosti.
Veľká časť úbytku hmotnosti je však tvorená vodou, ktorá sa vráti, len čo človek začne opäť normálne jesť.
Autor: Tereza Hoffmannová
Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Tipy a články o zdraví do vášho e-mailu
1x za 14 dní vám pošleme výber článkov a tipov pre lepšie zdravie
Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov.
Tereza Hoffmannová
Biologický specialista
Marketingový specialista ve firmě Herbalus. Vystudovala biologii a geografii. Patří mezi milovníky cestování, přírody, hor a také se zajímá o účinky přírodních látek, jejich využitím a přínosem pro naše zdraví. Ve společnosti Herbalus tvoří články na web, podílí se také na emailingu a správě sociálních sítí. Vášnivý turista, cestovatel, velký fanoušek Pána prstenů, koček a přírody.