Ako vplýva nadváha alebo obezita na bolesť kĺbov?

|
Strava
Bolesť
Pohyb

Ak vás občas bolia kĺby, keď idete na prechádzku alebo idete po schodoch, alebo ak sa obávate artritídy, pretože ju mali vaši rodičia, jedným z krokov prevencie je kontrola vašej hmotnosti.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Ako vplýva nadváha alebo obezita na bolesť kĺbov?

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Čo je obezita
  • Pôvod osteoartrózy
  • Ďalšie zdravotné problémy
  • Strava a jej vplyv na kĺby
  • Kedy vyhľadať lekársku pomoc

 

Keď sa hovorí o zdravotných problémoch spôsobených obezitou, najčastejšie sa hovorí o cukrovke, srdcových ochoreniach a mŕtvici. Vedeli ste však, že vaša hmotnosť môže mať výrazný vplyv aj na vaše kosti, kĺby a svaly? V tomto článku sa pozrieme na to, ako obezita ovplyvňuje vaše kĺby, a na spôsoby, ako pri chudnutí predchádzať ich poškodeniu.

 

Obezita

Obezita sa stala jedným z najčastejších ochorení negatívne ovplyvňujúcich zdravie kostí a kĺbov. Percento obéznych dospelých sa za posledných 30 rokov viac ako zdvojnásobilo as ním aj počet kĺbových problémov. Obezita môže poškodzovať kĺby a spôsobovať ďalšie ortopedické zdravotné problémy.

 

Ako definovať obezitu

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) definovalo pomer hmotnosti a výšky pomocou výpočtu indexu telesnej hmotnosti (BMI). Príliš nízky BMI sa považuje za podváhu a BMI, ktorý presahuje zdravý rozsah, sa považuje za nadváhu alebo obezitu.

 

Nadváha a obezita sú definované ako abnormálne alebo nadmerné nahromadenie tuku, ktoré predstavuje zdravotné riziko. Index telesnej hmotnosti (BMI) nad 25 sa považuje za nadváhu a nad 30 za obezitu.

 

BMI

 

Problémy s BMI

Niekedy je však dobré si uvedomiť, že BMI nie je najlepším ukazovateľom nadváhy alebo obezity. BMI (index telesnej hmotnosti) je bežne používaný ukazovateľ na hodnotenie telesnej hmotnosti v pomere k výške, má však niekoľko obmedzení, vďaka ktorým nemusí byť nevyhnutne najlepším ukazovateľom nadváhy alebo obezity:

  • Neberie do úvahy zloženie tela - BMI nerozlišuje medzi telesným tukom, svalovou hmotou a vodou. Svalnatí jedinci môžu mať vyšší BMI v dôsledku vyššieho podielu svalovej hmoty, aj keď nemajú nadmerné množstvo telesného tuku.
  • Nezohľadňuje rozloženie tuku - tuk v oblasti brucha (viscerálny tuk) je pre zdravie nebezpečnejší ako tuk v iných častiach tela. BMI však nerozlišuje, kde je tuk v tele rozložený.
  • Vek a pohlavie - BMI nezohľadňuje rozdiely v telesnom zložení medzi mužmi a ženami ani zmeny telesného zloženia s vekom.
  • Individuálne rozdiely - Ľudia majú rôzne telesné typy a genetické predispozície, ktoré môžu ovplyvniť ich telesnú hmotnosť a zdravie bez toho, aby boli podľa BMI skutočne obézni alebo mali podváhu.

Dobré vedieť

Pri hodnotení telesnej hmotnosti a zdravia je preto lepšie kombinovať BMI s ďalšími ukazovateľmi, ako je obvod pása, percento telesného tuku, svalová hmota a celkový životný štýl.

 

Kĺby

Kĺby sú miesta v tele, kde sa stretávajú dve alebo viac kostí. Niektoré kĺby sú pevné - napríklad kĺby v lebke -, ale väčšina kĺbov je pohyblivá a do určitej miery ohybná.

 

Napríklad kolená sú jedny z najväčších a najsilnejších kĺbov v tele. Štruktúra a funkcia kolien vám umožňuje pohybovať nohami dopredu a dozadu a poskytuje silu a stabilitu pri chôdzi, behu alebo skokoch.

 

Stavce v chrbte sú tiež pohyblivé kĺby, ktoré udržiavajú väčšinu hmotnosti hornej časti tela a chránia chrbticový kanál. Pohyblivosť stavcov vám umožňuje krútiť, ohýbať a otáčať hornú časť tela.

 

Aký vplyv má teda nadváha alebo obezita na kĺby?

 

Rozvoj osteoartrózy

Mnoho ľudí trpí osteoartrózou, typom opotrebovania kĺbov, ktoré postihuje chrupavku. Chrupavka oddeľuje a tlmí kosti, ktoré tvoria kĺby. Existujú dva spôsoby, ako nadváha zvyšuje riziko vzniku osteoartrózy (najčastejšieho ochorenia kĺbov spôsobeného opotrebovaním).

 

Po prvé, nadváha spôsobuje zvýšenú záťaž na kĺby nesúce váhu (napríklad koleno). Po druhé, zápalové faktory spojené s nárastom telesnej hmotnosti môžu prispieť k problémom v iných kĺboch (napríklad v kĺboch rúk).

 

 

Príklad vplyvu hmotnosti na kolená

Pozrime sa na hmotnosť a kolená. Pri chôdzi po rovnom teréne pôsobí na kolená sila zodpovedajúca 1,5-násobku vašej telesnej hmotnosti. To znamená, že 91-kilogramový muž bude pri každom kroku vyvíjať na kolená tlak 146 kg.

 

Ak pridáte sklon, tlak je ešte väčší: pri chôdzi po schodoch nahor a nadol pôsobí na každé koleno sila, ktorá je dvoj- až trojnásobkom vašej telesnej hmotnosti, a pri drepoch, keď si zaviažete šnúrku alebo zdvihnete spadnutý predmet, je to štvor- až päťnásobok vašej telesnej hmotnosti.

 

Znížením hmotnosti o niekoľko kilogramov môžete znížiť tlak na kolená a chrániť ich. Výskum napríklad ukázal, že trvalé zníženie hmotnosti o 10 až 15 kilogramov u obéznych mladých ľudí sa môže prejaviť v oveľa nižšom riziku osteoartrózy v neskoršom veku.

 

TIP: Vyskúšajte ZDRAVÉ KĹBY, ktoré pomáhajú zmierniť zápal, podporujú regeneráciu kĺbovej chrupavky a zvyšujú pružnosť kĺbov. Znižujú tiež bolesť spojenú s problémami s kĺbmi, prispievajú k lepšej pohyblivosti a podporujú prirodzenú tvorbu kolagénu, čím celkovo podporujú zdravie a funkciu kĺbov.

 

klouby

 

Zápal a osteoartritída (OA)

Tuk je chemicky aktívny a neustále uvoľňuje bielkoviny spôsobujúce zápal. Tieto bielkoviny prechádzajú celým telom a spôsobujú, že sa všade, vrátane kĺbov, objavujú zápaly.

 

Neustály nízky stupeň zápalu zvyšuje pravdepodobnosť, že sa u vašich kĺbov vyvinie osteoartróza. A kĺby, ktoré nie sú zaťažované váhou, sú rovnako zraniteľné.

 

OA rúk je u obéznych ľudí asi dvakrát častejší ako u štíhlejších. Obezita tiež zvyšuje pravdepodobnosť, že akonáhle sa u vás objaví OA jedného kĺbu, vyvinie sa aj inde.

 

Dobré vedieť

Napríklad u obéznych ľudí s OA jedného kolena je päťkrát vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie OA aj druhého kolena, než u ľudí so zdravou hmotnosťou.

 

Nadbytok tuku mechanicky zaťažuje chrupavku a kosť, čo tieto štruktúry „aktivuje“. To znamená, že záťaž podnecuje uvoľňovanie ešte väčšieho množstva chemických látok, ktoré spôsobujú deštrukciu kĺbu.

 

Progresia ochorenia

U obéznych ľudí dochádza k rýchlejšiemu zhoršovaniu osteoartrózy a jej priebeh býva závažnejší ako u tých s nižšou hmotnosťou, pretože nadmerná váha zvyšuje tlak na nosné kĺby, najmä bedrá a kolená.

 

Títo pacienti majú vyššiu pravdepodobnosť, že budú potrebovať náhradu bedrového alebo kolenného kĺbu, a častejšie čelia komplikáciám, ako sú infekcie či krvné zrazeniny, po operácii.Operácia je technicky náročnejšia, a preto sa odporúča pred operáciou znížiť hmotnosť, čo zmierni zápal, zníži bolesť a zlepší pooperačné výsledky.

 

Bolesť chrbta spôsobená nadváhou

Ak trpíte bolesťami chrbta, môže k tomu prispievať aj vaša hmotnosť. Každý stavec vo vašej chrbtici je oddelený medzistavcovou platničkou, ktorá poskytuje tlmenie a funguje ako tlmič nárazov. Tieto platničky môžu s vekom degenerovať.

 

A pokiaľ trpíte nadváhou alebo obezitou, môže sa rýchlosť degenerácie zvyšovať. Pokiaľ platničky degenerujú dostatočne hlboko, môže dôjsť k herniácii platničiek, ktorá môže spôsobiť priškripnutie nervov a bolesť.

 

 

Obezita spôsobuje ďalšie zdravotné problémy

Nadváha vás vystavuje riziku ďalších problémov, ako je zápal šliach rotátorovej manžety, zlomeniny nohy alebo členku, natrhnutie menisku, zápal plantárnej fascie, zápal Achillovej šľachy a ďalšie problémy.

 

U ťažkých ľudí môžu problémy spôsobovať aj pády. Nízkoenergetické pády obéznych ľudí môžu mať za následok samovoľné vykĺbenie kolena, natrhnutie menisku a ďalšie komplikácie. K zlomeninám členkov dochádza častejšie a zvyčajne sú horšie u ľudí s nadváhou na rozdiel od ľudí so zdravou hmotnosťou.

 

U pacientov s nadváhou a vysokým BMI sa často objavuje artritída v mladšom veku. Potreba náhrady kĺbu v mladšom veku komplikuje liečbu, pretože je pravdepodobnejšie, že sa náhrada počas života pacienta opotrebuje.

 

Ortopedické operácie u obéznych pacientov navyše často trvajú dlhšie, čo vedie k predĺženiu doby anestézie. Obézni pacienti môžu mať po operáciách, vrátane operácie náhrady kĺbu, viac komplikácií. Štúdie zistili vyššiu pravdepodobnosť výskytu krvných zrazenín, infekcií, chronickej bolesti, zlyhania implantátov a vykĺbenia po náhrade bedrového kĺbu.

 

Riziko reumatoidnej artritídy

Reumatoidná artritída je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal kĺbov. Toto ochorenie najčastejšie postihuje ruky, zápästie a kolená. Namiesto toho, aby sa telo chránilo pred infekciou, reumatoidná artritída spúšťa imunitný systém, ktorý napáda vaše kĺby a ďalšie orgány.

 

Zápalové chemické látky spojené s tukom, ktoré ovplyvňujú osteoartritídu, môžu tiež urýchliť účinky reumatoidnej artritídy. Tieto faktory môžu spôsobiť zápal kĺbov. U pacientov s nadváhou a reumatoidnou artritídou môže vnesenie väčšieho množstva zápalových faktorov spôsobiť rýchlejší postup ochorenia.

 

revmatoidní artritida

 

Ako môže zníženie hmotnosti znížiť bolesť kĺbov

Zníženie hmotnosti je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zlepšiť bolesť a funkciu kĺbov u osôb s nadváhou alebo obezitou.

 

Štúdia publikovaná v časopise Arthritis & Rheumatism zistila, že zníženie hmotnosti o 10 kg môže významne znížiť bolesť kolien u pacientov s nadváhou a obezitou trpiacich osteoartrózou.

 

Zníženie hmotnosti môže tiež zlepšiť funkciu kĺbov tým, že zvýši rozsah pohybu, flexibilitu a silu. Pacienti, ktorí znížia svoj BMI, často pociťujú lepšiu pohyblivosť a menšiu stuhnutosť kĺbov, čo im uľahčuje vykonávanie každodenných činností.

 

Okrem zníženia hmotnosti môže byť pre zlepšenie bolesti a funkcie kĺbov prospešné aj cvičenie. Cvičenie s nízkou záťažou, ako je chôdza, plávanie a jazda na bicykli, môžu pomôcť posilniť svaly okolo kĺbov, poskytnúť kĺbom oporu a stabilitu a znížiť riziko zranenia.

 

Dobré vedieť

Naťahovacie a flexibilné cvičenia môžu tiež pomôcť zlepšiť rozsah pohybu a znížiť stuhnutosť kĺbov.

 

veci na cvičení

 

Ako na zníženie hmotnosti?

Zníženie hmotnosti môže byť náročné, ale kombinácia zdravej stravy a pravidelnej fyzickej aktivity vám môže pomôcť dosiahnuť úspech. Začnite tým, že sa poradíte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste si vytvorili plán stravovania, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám.

 

Dôležité je vyberať si potraviny bohaté na živiny, ako je ovocie, zelenina a chudé bielkoviny, a zamerať sa nielen na to, čo jete, ale aj ako často sa hýbete.

 

Naplánujte si aspoň 30 minút fyzickej aktivity päťkrát týždenne. Ak je cvičenie kvôli nadváhe alebo bolestiam kĺbov ťažké, začnite s cvikmi s nízkou záťažou, ako je chôdza alebo jazda na bicykli.

 

Plávanie alebo vodný aerobik sú skvelou voľbou, pretože voda zmierňuje tlak na kĺby, ale stále poskytuje dostatočný odpor na posilnenie svalov.

 

Kľúčom k úspechu je nájsť si aktivitu, ktorá vás bude baviť, aby sa z pohybu stala príjemná súčasť vášho dňa, a nie iba povinnosť. Robte to pre svoje zdravie, ale aj preto, aby ste sa cítili lepšie a užívali si pohyb.

 

ovoce a zelenina

 

Strava a bolesť kĺbov

Neexistujú síce žiadne zázračné potraviny, ktoré by pozitívne ovplyvňovali zdravie kĺbov alebo ktoré by vás ochránili pred príznakmi opotrebovania s pribúdajúcim vekom, ale mnoho potravín môže pomôcť v boji proti zápalom a bolestiam kĺbov.

 

Strava, ktorá je bohatá na tmavo sfarbené ovocie, zelenú zeleninu, ryby, orechy a fazuľu je práve nápomocná pri boji proti zápalom a bolestiam kĺbov. Odporúča sa tiež vyhýbať spracovaným potravinám a nasýteným tukom pre lepšiu kvalitu kostí a pre zvládnutie progresie ochorenia.

 

Pokiaľ vaša strava dlhodobo neobsahuje správne množstvo vitamínov, ako je vitamín D alebo vápnik, pravdepodobne zaznamenáte zníženie hustoty kostí. To môže hrať úlohu v tom, či sa u vás vyvinie osteoporóza alebo osteopénia (slabé kosti), ktoré sú spojené s osteoartrózou.

 

 

Chudnutie s bolesťou kolena

Vyhľadajte lekársku pomoc a nájdite vhodný program chudnutia pre svoj zdravotný stav. Pre začiatok sa riaďte nasledujúcimi tipmi:

  • Začnite s chôdzou, aj keby to malo byť len niekoľko minút denne.
  • Zapracujte na silovom tréningu, aby ste si vybudovali svaly.
  • Hľadajte spôsoby, ako zaradiť pohyb do každodenného života.
  • Znížte veľkosť porcií pri jedle a desiatach.
  • Majte po ruke zeleninu, ovocie a zdravé desiaty.

Dobré vedieť

Pred začatím nového cvičebného režimu sa vždy poraďte so svojim praktickým lekárom, konzultantom alebo fyzioterapeutom. Niektoré aktivity alebo cvičenia s vysokou záťažou môžu byť pre zdravie kĺbov skutočne škodlivé a môžu zhoršiť bolesť a zápal.

 

Kedy vyhľadať lekársku pomoc pri bolestiach kĺbov

Bolesti kĺbov sú častým problémom, najmä s pribúdajúcim vekom. Zatiaľ čo miernu bolesť kĺbov možno často zvládnuť zmenou životného štýlu a voľnopredajnými liekmi, sú situácie, kedy je nutné vyhľadať odbornú pomoc.

 

Pokiaľ sa vás týka niektorý z nasledujúcich prípadov, mali by ste sa obrátiť na svojho praktického lekára.

  • Bolesť kĺbov vám bráni robiť veci, ktoré máte radi, alebo vykonávať základné úkony, ako je napríklad obliekanie.
  • Bolesť kĺbov je sprevádzaná ďalšími príznakmi, ako je opuch, začervenanie alebo horúčka, čo môže byť známkou základného ochorenia, ako je reumatoidná artritída alebo infekcia.
  • Vaša bolesť kĺbov je trvalá a nezlepšuje sa konzervatívnou liečbou, ako je odpočinok, ľad a voľnopredajné lieky.
  • Ak je bolesť kĺbov sprevádzaná náhlymi alebo závažnými príznakmi, ako je opuch, neschopnosť hýbať kĺbom alebo praskanie, mali by ste okamžite požiadať o lekársku pomoc. Tieto príznaky môžu byť známkou vážneho poranenia, napríklad zlomeniny alebo vykĺbenia.

Našťastie je dnes k dispozícii široká škála liečebných postupov, ktoré pomáhajú riešiť bolesť kĺbov.

 

Autor: Tereza Hoffmannová

 

Na kvalitě a přesnosti informací, které s vámi sdílíme v našich článcích, nám záleží stejně jako na našich produktech samotných. Pokud jste našli v našem článku nějakou chybu, překlep nebo nesrovnalost, dejte nám vědět na info@herbalus.sk nebo nám zavolejte na číslo +420 735 158 122.

 

 

Zdroje: 

https://premierspineinstitute.com/how-your-weight-affects-your-joint-health/

https://www.caryortho.com/the-impact-of-obesity-on-joint-health/

https://www.aaos.org/contentassets/1cd7f41417ec4dd4b5c4c48532183b96/1184-the-impact-of-obesity-on-bone-and-joint-health1.pdf 

https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/related-conditions/other-diseases/how-fat-affects-osteoarthritis