Koreň Maca – čo to je, aké má vlastnosti a vedľajšie účinky?

Strava
Rastliny

Peru toho ponúka skutočne veľa. Tento článok však nebude o horách, kultúre a histórii, ako iste tušíte, ale o jednom koreni, ktorý má viac než priaznivé účinky na naše zdravie – koreň Maca čiže Žerucha peruánska.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Koreň Maca – čo to je, aké má vlastnosti a vedľajšie účinky?

V posledných dvoch desaťročiach sa celosvetovo výrazne zvýšil dopyt po koreni maca vďaka intenzívnej marketingovej propagácii tejto suroviny. Vďaka tomuto záujmu sa maca stala jedným z vlajkových exportných produktov Peru, predávaných vo forme prášku, tabliet, kapsúl a extraktov. Dnes ju ľahko nájdete v obchodoch s doplnkami stravy a zdravou výživou, preto stojí za to pozrieť sa, aké cenné vlastnosti maca má.

 

Čo je maca?

Maca je dvojročná rastlina z čeľade kapustovitých (Brassicaceae). Jej latinský názov je Lepidium meyenii Walpers. Používa sa od roku 1843 a pochádza od nemeckého botanika Gerharda Walpersa, ktorý uložil prvý holotyp tejto rastliny. Maca peruánska sa prirodzene vyskytuje v nadmorskej výške 3800 až 4500 metrov v stredných Andách na území Peru. Vo výžive a doplnkoch stravy sa koreň maca používa väčšinou vo forme prášku alebo tabliet.

 

Maca - zloženie

Sušený koreň maca sa vyznačuje vysokým obsahom sacharidov vrátane cennej vlákniny, ktorej významné množstvo sa nachádza aj v bobuliach goji. Okrem toho je peruánske korenie, čo je iný názov pre macu, bohatý na aminokyseliny (obsahuje ich až 20) a zdravé nenasýtené mastné kyseliny (EFA), antioxidanty vrátane rastlinných sterolov a glukosinolátov. Má tiež mnoho mikroživín a makroživín, vrátane železa, vápnika, medi, zinku a draslíka, a tiež vitamínov (B1, B2, C, E).

 

Maca v prášku

Prášok z koreňa Maca je najobľúbenejšou formou dostupnou na trhu. Je mimoriadne vhodný, pretože vďaka tomuto zloženiu ho možno použiť mnohými rôznymi spôsobmi, napríklad ako prídavok do smoothie, džúsu, vody, jogurtu, kefíru, pyré alebo iných pokrmov. Priemerná cena prášku maca sa pohybuje od cca. 4 € vyššie v závislosti od veľkosti balenia.

 

Tablety Maca

Tablety Maca môžu byť alternatívou pre ľudí, ktorí dávajú prednosť tejto konkrétnej forme užívania doplnkov stravy. Obvykle obsahujú extrakt zo suroviny alebo jednoducho surovinu v práškovej forme, uzavretú napríklad v kapsuliach. Cena tabliet s koreňom maca sa pohybuje od 2 eur vyššie.

 

Řeřicha peruánská maca rostlina

 

Koreň Maca - vlastnosti

Koreň Maca má silné adaptogénne vlastnosti. Dodáva energiu, zvyšuje výdrž a odolnosť voči stresu. Umožňuje efektívnejšiu duševnú a fyzickú prácu. Je všeobecne uznávaný ako superpotravina, ktorej vlastnosti využívajú okrem iného športovci. Užívanie maca zlepšuje výkonnosť a v kombinácii s doplňovaním koenzýmu Q10 môže priniesť znateľné výhody ľuďom, ktorí intenzívne športujú.

 

Maca a libido a reprodukčné funkcie

V tomto ohľade sú liečivé vlastnosti macy už pomerne dobre známe. Už dávno bola rastlina považovaná za afrodiziakum. Ukázalo sa, že úplne oprávnene. Je známe, že surovina ovplyvňuje sexuálne funkcie a zvyšuje libido, a to ako u mužského, tak u ženského pohlavia. Okrem iného boli vykonané štúdie, ktoré ukázali, že maca pre mužov môže byť obzvlášť užitočná pri problémoch s erekciou, ale nielen pri nej. Bolo dokázané, že koreň maca zlepšuje kvalitu spermií tým, že zvyšuje ich pohyblivosť a celkový počet spermií. U žien má priaznivý vplyv na proces ovulácie.

 

Používa sa tiež ako prostriedok proti bolestivej menštruácii a príznakom sprevádzajúcim menopauzu, ktoré môžu byť tiež zmiernené estrogénnymi vlastnosťami červeného ďateliny.

 

TIP: Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje rast svalov, silu, vytrvalosť, spaľovanie tukov, sexuálnu funkčnosť, apetít, sebavedomie, kognitívne funkcie, psychickú pohodu a mnoho ďalšieho.

 

Testosteronus

 

Maca - antioxidačné účinky

Zdravotné vlastnosti macy sú silne spojené s antioxidačnou a protizápalovou aktivitou. Maca chráni bunky pred poškodením v dôsledku hromadenia voľných radikálov a podobne ako kurkumín môže byť využívaná na prevenciu vzniku neurodegeneratívnych ochorení a rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka, myeloidnej leukémie a rakoviny pečene, čo potvrdzujú štúdie vykonané na ľudských rakovinových bunkových líniách.

 

Maca - účinky na kosti

Účinky macy sa vzťahujú aj na kosti, pretože sa ukázalo, že táto „superpotravina“ môže ovplyvňovať proliferáciu a diferenciáciu kostných buniek. Napriek tomu, že výskum v tejto oblasti prebiehal predovšetkým na zvieratách, uznáva sa, že koreň maca môže byť užitočný pri prevencii vzniku osteoporózy. Na komplexnú ochranu pohybového aparátu sa oplatí tiež posilňovať kĺby a užívať glukosamínové preparáty.

 

Maca - neuroprotektívne pôsobenie

Pri výpočte liečivých vlastností koreňa maca nemožno prehliadnuť jeho vplyv na nervový systém, a to najmä na mozog. Konieckoncov, ako už bolo spomenuté, jedná sa o silný adaptogén. Maca ovplyvňuje koncentráciu a zlepšuje kognitívne funkcie. Jej pravidelná konzumácia vedie k zvýšeniu rýchlosti učenia. Štúdie vykonané na ženách po menopauze trpiacich depresiami navyše preukázali, že koreň maca zlepšuje ich náladu. Pokiaľ je depresia sprevádzaná aj úzkosťou a nepokojom, môže byť GABA užitočným doplnkom.

 

Řeřicha peruánská kořen

 

Maca - použitie

Koreň maca sa používa okrem iného pri:

 

  • stavoch fyzického a psychického vyčerpania;
  • zníženej koncentrácii;
  • zníženom libidu;
  • anémiu;
  • celkovej slabosti;
  • zníženej imunity;
  • zhoršená nálade.

 

Vďaka svojej vysokej nutričnej hodnote je koreň maca tiež odporúčanou zložkou každodennej stravy, ktorá poskytuje dostatočné množstvo sacharidov, cenných aminokyselín a esenciálnych nenasýtených mastných kyselín (EFA).

 

Na zvýšenie energie, lepšiu regeneráciu, lepší spánok a náladu je dobrý nápad podporiť užívanie maca aj ďalšími prírodnými doplnkami stravy, ktoré ponúkajú s koreňom maca účinný synergický efekt. Napríklad kanabidiol (CBD) vo forme kvapiek alebo kapsúl, či špeciálne mixy elementárneho horčíka na podporu energie, alebo podporu spánku.

 

Koreň Maca vs. štítna žľaza

Koreň Maca a hypotyreóza - to je otázka! Prečo? Inu, maca, rovnako ako iné rastliny z čeľade kapustovitých, môže negatívne ovplyvňovať štítnu žľazu. Teoreticky by sa pred ňou mali mať na pozore ľudia trpiaci hypotyreózou, pretože goitrogény obsiahnuté v koreni maca narúšajú vstrebávanie jódu a sú považované za goitrogénny faktor. Na druhú stranu sa jedná o surovinu bohatú na jód, ktorý môže funkciu tohto orgánu podporiť. Veľa záleží na použitom dávkovaní a individuálnych predispozíciách, ale užívaniu koreňa maca pri ochorení štítnej žľazy by mala predchádzať konzultácia s lekárom.

 

Maca na chudnutie

Doplnky stravy sú dôležitou súčasťou chudnutia. Výber správnych doplnkov môže tomuto procesu výrazne napomôcť. Maca pre mužov a ženy, ktorí chcú schudnúť, môže byť veľmi užitočná, a to vďaka niekoľkým faktorom. Po prvé, koreň maca reguluje hladinu cukru v krvi. Po druhé zvyšuje energiu a umožňuje pravidelnú fyzickú aktivitu a po tretie znižuje hladinu adenokortikotropného hormónu, ktorého vysoká hladina ovplyvňuje priberanie na váhe.

 

Maca - dávkovanie

Dávkovanie koreňa maca nie je presne definované. Obvykle sa jedná o jednu čajovú lyžičku pridanú napr. do jogurtu alebo smoothie, aj keď odporúčaná denná dávka môže byť 1 až 5 gramov denne. Všetko záleží na prípravku a indikáciách a potrebách výrobcu, rovnako ako na účele, na ktorý sa má prostriedok používať. Okrem toho sa odporúča raz za 2-3 mesiace urobiť prestávku v užívaní maca.

 

Koreň Maca - kontraindikácie

Pokiaľ ide o kontraindikácie užívania maca, je obvykle zdôrazňovaná nutnosť opatrnosti u osôb s hypotyreózou, ako je uvedené vyššie. Užívanie koreňa maca sa neodporúča v tehotenstve, počas dojčenia a u detí, a to vzhľadom na nedostatok zodpovedajúcich výskumov v tomto smere. Určitú opatrnosť by mali dbať aj ľudia trpiaci hypertenziou. Môže u nich totiž dôjsť k zvýšeniu krvného tlaku a zníženiu účinnosti liekov.

 

Koreň maca - nežiaduce účinky

Nežiaduce účinky maca sú skôr zriedkavé. Surovina je všeobecne považovaná za bezpečnú, aj keď rozsah výskumov vykonaných v tomto ohľade je pomerne chudobný. Občas sa uvádza možnosť zvýšenia krvného tlaku, nespavosť a hyperaktivita, ale hlavne pri užívaní macy v nadmerných dávkach.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.