Čo je to vitiligo a aké sú jeho príčiny?

Autoimunitné ochorenia
Koža

Vitiligo spôsobuje stratu pigmentu kože. Aké sú jeho príčiny a liečba? Je vitiligo nebezpečné? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Čo je to vitiligo a aké sú jeho príčiny?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to vitiligo
  • Príznaky a typy vitiliga
  • Čo spôsobuje vitiligo
  • Aké môžu byť komplikácie spôsobené vitiligom
  • Liečba a prevencia vitiliga

 

U ľudí s vitiligom dochádza k strate farby kože v rôznych častiach tela. Často je symetrická, postihuje obe strany, napríklad ľavú a pravú ruku. U niektorých sa objavuje zmena farby v ústach, na pokožke hlavy alebo vlasov, rias či obočia.

 

Čo je to vitiligo? 

Vitiligo je kožné ochorenie, ktoré spôsobuje, že vaša koža stráca farbu alebo pigment. To spôsobuje, že koža vyzerá svetlejšie, než je prirodzený odtieň, alebo zbelie. Oblasti kože, ktoré strácajú pigment, sa nazývajú makuly, ak sú menšie ako 1 centimeter, alebo škvrny, ak sú väčšie ako 1 centimeter. Ak máte vitiligo na časti tela, ktorá je ochlpená, môžu vlasy zbelieť alebo zostriebnieť.

 

K tomuto stavu dochádza, keď imunitný systém tela ničí melanocyty. Melanocyty sú kožné bunky, ktoré produkujú melanín, chemickú látku, ktorá dodáva koži farbu alebo pigmentáciu.

 

Kto môže ochorieť vitiligom?

Vitiligem môže ochorieť ktokoľvek v akomkoľvek veku. Neexistujú žiadne predsudky, pokiaľ ide o to, kto môže ochorieť. Môže teda postihnúť kohokoľvek bez ohľadu na farbu pleti alebo etnický pôvod, ale vizuálne sa viac prejaví u ľudí s tmavšou pleťou. Ľudia so svetlejšou farbou pleti si ani nemusia uvedomovať, že ich koža nevytvára pigment.

 

Vitiligo sa najčastejšie vyskytuje u ľudí, ktorí majú v rodine anamnézu alebo iné autoimunitné ochorenie.

 

Vedeli ste?

Hoci vitiligo môže začať v akomkoľvek veku, u 95 % ľudí, ktorí majú vitiligo, sa toto ochorenie objaví pred 40. rokom života.

 

Ako vitiligo vzniká a ako sa vyvíja?

Vitiligo zvyčajne začína niekoľkými malými bielymi škvrnami, ktoré sa môžu postupne šíriť po celom tele. Vitiligo zvyčajne začína na rukách, predlaktiach, chodidlách a tvári, ale môže sa objaviť na ktorejkoľvek časti tela, vrátane slizníc (vlhkej sliznice úst, nosa, genitálií a konečníka), očí a vnútorných uší.

 

Niekedy sa väčšie škvrny ďalej zväčšujú a rozširujú, ale obvykle zostávajú na rovnakom mieste po celé roky. Umiestnenie menších škvŕn sa v priebehu času posúva a mení, pretože určité oblasti kože strácajú a znovu získavajú pigment.

 

Množstvo postihnutej kože sa u každého človeka s diagnózou vitiligo líši. U niektorých ľudí sa vyskytuje iba niekoľko depigmentovaných oblastí, zatiaľ čo u iných dochádza k rozsiahlej strate farby kože.

 

vitiligo škvrna

 

Príznaky vitiliga

Najzreteľnejším príznakom vitiliga sú bledé alebo biele škvrny na koži. Biele oblasti kože majú obvykle jasné okraje a nedochádza k zápalu.

 

Škvrny sa môžu objaviť v miestach, kde bola koža poškodená, napríklad po porezaní alebo popálení. Môžu sa objaviť v podpazuší, v slabinách, medzi zadok alebo na iných miestach, kde sa koža trie o seba. Objavuje sa aj okolo telesných otvorov a na miestach, ktoré sú vystavené, ako je tvár alebo ruky.

 

Niektorí ľudia majú v oblasti s vitiligom biele chĺpky a vlasy na hlave alebo tvári môžu začať šediveť skôr ako obvykle. Miesta postihnuté vitiligom môžu svrbieť alebo byť citlivejšie.

 

Vitiligo sa môže rozšíriť aj do iných častí tela, najmä v období stresu, choroby alebo tehotenstva. Niekedy vitiligo zostáva stabilné, inokedy sa bielym škvrnám môže náhle vrátiť pigment.

 

Ak máte vitiligo, nemusíte mať žiadne iné zdravotné problémy a mnoho ľudí s vitiligom zostáva v dobrom zdravotnom stave. Ak však máte vitiligo, môže sa u vás vyvinúť aj iné autoimunitné ochorenie, ako je Gravesova choroba (hyperaktívna štítna žľaza) alebo Hashimotova tyreoiditída (nedostatočne aktívna štítna žľaza), cukrovka alebo zhubná anémia.

 

Kde sa prejavia príznaky vitiliga?

Príznaky vitiliga sa môžu objaviť kdekoľvek na koži vášho tela. Medzi najčastejšie miesta, kde sa príznaky vitiliga vyskytujú, patria:

 

  • ruky,
  • nohy,
  • tvár,
  • sliznice (vnútorná strana úst, pier a nosa),
  • pohlavné orgány (penis).

vitiligo

 

Typy vitiliga

Medzi typy vitiliga patria:

 

  • Generalizované - Ide o najbežnejší typ vitiliga, ktorý spôsobuje, že sa na rôznych miestach tela objavujú makuly.

  • Segmentálne - Tento typ postihuje iba jednu stranu tela alebo jednu oblasť, napríklad ruky alebo tvár.

  • Slizničné - Mukózne vitiligo postihuje sliznice úst a/alebo genitálií.

  • Fokálne - Fokálne vitiligo je vzácny typ, kedy sa makuly vyvíjajú na malej ploche a nerozširujú sa v určitom vzorci počas jedného až dvoch rokov.

  • Trichom - V prípade vitiliga sa jedná o tzv: Tento typ spôsobuje hrčky s bielym alebo bezfarebným stredom, potom oblasť svetlejšej pigmentácie a oblasť prirodzeného odtieňa kože.

  • Univerzálna - Tento vzácny typ vitiliga spôsobuje, že viac ako 80% vašej kože nemá pigment.

Čo spôsobuje vitiligo?

Príčinou vitiliga je nedostatok pigmentu v koži (melanínu). Dôvod, prečo k tomu dochádza, nie je známy. Výskumy naznačujú, že vitiligo môže byť dôsledkom:

 

  • autoimunitného ochorenia - Imunitný systém zamieňa zdravé bunky (melanocyty) za cudzích votrelcov, ako sú baktérie, ktoré môžu telu uškodiť. Imunitný systém preto reaguje prehnane a vytvára protilátky, ktoré melanocyty ničia.

  • genetické zmeny - Genetická mutácia alebo zmena DNA tela môže ovplyvniť fungovanie melanocytov. Existuje viac ako 30 génov, ktoré môžu zvyšovať riziko vzniku vitiliga.
  • stres - V prípade častého emočného stresu alebo fyzickej záťaže tela, najmä po úraze, sa môže množstvo pigmentu produkovaného melanocytmi zmeniť.

  • spúšťače z prostredia - Faktory, ako je ultrafialové žiarenie a vystavenie toxickým chemikáliám, môžu ovplyvniť fungovanie vašich melanocytárnych buniek.

Vedeli ste? 

Vitiligo sa vyskytuje u viac ako 1% populácie na celom svete.

 

Vitiligo dedičnosť a genetika

Napriek tomu, že výskum príčin vitiliga stále pokračuje, štúdie naznačujú, že asi 30 % prípadov vitiliga je genetických. To znamená, že toto ochorenie je dedičné a že vitiligo môžete zdediť po svojej biologickej rodine.

 

Niekoľko možných genetických mutácií ovplyvňuje fungovanie buniek melanocytov. Pokiaľ genetická mutácia zasiahne bunky, ktoré dodávajú vašej koži pigment, objavia sa u vás príznaky vitiliga.

 

 

Komplikácie spôsobené vitiligom

Hoci je vitiligo predovšetkým kozmetickým ochorením, môže vitiligo spôsobiť napríklad citlivú kožu. V makulách a škvrnách chýbajú melanocyty, takže koža môže byť citlivejšia na slnečné žiarenie ako zvyšok kože. To môže spôsobiť, že sa koža namiesto opálenia rýchlo spáli.

 

Ľudia s vitiligom môžu mať určité abnormality v sietnici (vnútorná vrstva oka, ktorá obsahuje bunky citlivé na svetlo) a určité farebné odchýlky v dúhovke (farebná časť oka). V niektorých prípadoch dochádza k zápalu sietnice alebo dúhovky, ale videnie obvykle nie je ovplyvnené.

 

Ľudia s vitiligom môžu mať väčšiu pravdepodobnosť, že ochorejú na iné autoimunitné stavy, ktoré ovplyvňujú fungovanie imunitného systému ich tela. Medzi bežné autoimunitné stavy patrí hypotyreóza, cukrovka a anémia.

 

Ľudia s vitiligom sa môžu hanbiť za to, ako ich koža vyzerá. U niektorých ľudí s diagnózou vitiligo sa objavuje nízke sebavedomie. To môže spôsobovať úzkosť alebo depresiu a viesť k tomu, že sa niekto chce izolovať alebo sa vyhýbať spoločenským situáciám. Pokiaľ k tomu dôjde, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára, odborníka na duševné zdravie alebo na svoju rodinu a priateľov.

 

vitiligo fotky

 

Autoimunitné stavy spojené s vitiligom

Áno, všeobecne sa predpokladá, že približne 15-25 % ľudí s vitiligom môže byť postihnutých aj jedným ďalším autoimunitným ochorením, ako je napr.

 

Mnoho ľudí s vitiligom tiež nachádza súvislosť medzi ekzémom a ich škvrnami.

 

vitiligo u detí

 

Liečba vitiliga 

Liečba vitiliga nie je potrebná, pretože toto ochorenie nie je pre telo škodlivé a má iba kozmetický význam. Ak máte rozsiahle vitiligo alebo fyzické príznaky ovplyvňujú emocionálnu pohodu, môže vám lekár nájsť možnosť liečby, ktorá vytvorí jednotný tón kože buď obnovením farby (repigmentácia), alebo odstránením zostávajúcej farby (depigmentácia) v koži.

 

Medzi bežné spôsoby liečby vitiliga patria lieky, svetelná terapia, depigmentačná terapia, poradenstvo a lieky.

 

Lieky na vitiligo 

Neexistuje špecifický liek, ktorý by zastavil postihnutie kože vitiligom, ale existujú určité lieky, ktoré môžu spomaliť rýchlosť straty pigmentácie, napomôcť regenerácii melanocytov alebo navrátiť farbu koži. Medzi lieky na liečbu vitiliga môžu patriť napr:

 

  • kortikosteroidy,
  • lokálne inhibítory Janusovej kinázy (ruxolitinib),
  • inhibítory kalcineurínu.

Svetelná terapia

Svetelná terapia alebo fototerapia je liečba, ktorá pomáha navrátiť farbu pleti. Lekár použije svetelné boxy, ultrafialové svetlo B (UVB) alebo lekárske lasery, ktoré na krátku dobu namieria na vašu pokožku. Môže trvať niekoľko sedení terapie svetlom, kým sa na pokožke prejavia výsledky.

 

Kombináciou perorálneho psoralenu a ultrafialového svetla A (PUVA) sa liečia veľké plochy kože s vitiligom. Táto liečba je účinná u ľudí s vitiligom na hlave, krku, trupe, horných častiach paží a nôh.

 

Depigmentačná terapia

Depigmentačná terapia odstraňuje farbu prirodzeného odtieňa kože tak, aby zodpovedala oblastiam kože postihnutým vitiligom. Depigmentačná terapia využíva liek monobenzón. Tento liek môžete aplikovať na pigmentované škvrny na koži. Tým sa koža zmení na bielu, aby zodpovedala oblastiam kože s vitiligom.

 

Poradenstvo

Niektorí ľudia s diagnózou vitiligo považujú poradenstvo alebo návštevu odborníka na duševné zdravie za prínosnú, pretože im pomáha zlepšiť sebavedomie, úzkosť alebo depresiu, ktoré môžu byť spojené so zmenami na koži.

 

Vitiligo môže spôsobovať psychické problémy a môže ovplyvniť pohľad na svet a sociálne interakcie človeka.

 

Ďalšie možnosti liečby vitiliga

Aj keď sa vitiligo lieči, výsledky môžu byť pomalé. Preto je vhodné zaradiť nasledujúce postupy:

 

Slnečná ochrana

 

Zníženie expozície slnečnému žiareniu môže pomôcť udržať vašu pokožku rovnomernú. Je tiež dôležité používať opaľovací krém s ochranným faktorom SPF aspoň 30, pretože oblasti bez pigmentácie sú náchylné na poškodenie slnkom.

 

Kozmetika

 

Make-up alebo samoopaľovacie krémy môžu pomôcť vyrovnať tón pleti. Možno dáte prednosť samoopaľovacím krémom, pretože ich účinok vydrží dlhšie, a to aj po umytí.

 

Starostlivosť o duševné zdravie

 

Z prehľadu literatúry z roku 2018 vyplýva, že lieky a psychoterapia môžu zlepšiť kvalitu vášho života. Ak sa u vás prejavujú negatívne účinky na duševné zdravie, poraďte sa so svojím lekárom.

 

TIP: Pre psychickú pohodu a ďalších mnoho výhod vyskúšajte náš CBD olej, ktorý pozitívne ovplyvňuje stres, regeneráciu, kvalitu spánku, sústredenie, úzkosť či depresívne stavy.

 

cbd olej d3k2

 

Prevencia vitiliga 

Vzhľadom na to, že príčin vitiliga môže byť niekoľko, nie je známy žiadny spôsob, ako mu predchádzať. Riziko vzniku vitiliga môžete znížiť tým, že:

 

  • dodržiavaním návykov bezpečného vystavovania sa slnečnému žiareniu,
  • starostlivosťou o pokožku každodenným používaním hydratačného krému,
  • vyhýbaním sa stresu alebo poraneniu tela,
  • liečbou akýchkoľvek autoimunitných ochorení.

Ako zakryť vitiligo?

Ak sa vám nepáči, ako vitiligo na vašej koži vyzerá, môžete makuly alebo škvrny skryť doma.

 

Napríklad používaním opaľovacieho krému s ochranným faktorom SPF 30 alebo vyšším. Používanie opaľovacích krémov minimalizuje opálenie a obmedzuje kontrast medzi postihnutou a normálnou kožou.

 

Používaním make-upu na zamaskovanie depigmentovaných miest. Farbenie vlasov farbou na vlasy, ktorá pomôže splynúť s nepostihnutými vlasmi na hlave.

 

Nechať si vykonať mikropigmentáciu, čo je tetovanie cez vitiligo škvrny. Funguje ako permanentný make-up, ktorý zakryje príznaky ochorenia.

 

Aký je rozdiel medzi vitiligom u dospelých a vitiligom u detí?

Vzhľad vitiliga je u detí aj dospelých rovnaký. Možnosti liečby sa však líšia, pretože niektoré z nich nie sú u detí bezpečné.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12419-vitiligo 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/245081#treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9854903/

https://vitiligosociety.org/about-vitiligo/ 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.