Čo je oxidačný stres?

|
Stres

Mnoho ľudí počulo, že potraviny s antioxidantmi nás chránia pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sú zodpovedné za mnoho účinkov starnutia na telo i myseľ. Čo presne ale voľné radikály sú a ako súvisia s oxidačným stresom?

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Čo je oxidačný stres?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to oxidačný stres
  • Čo sú to voľné radikály a antioxidanty
  • Aké môžu byť príčiny oxidačného stresu
  • Účinky oxidačného stresu na náš organizmus
  • Ako predchádzať oxidačnému stresu

 

Oxidačný stres môže ovplyvniť viac aspektov vášho zdravia. Pokiaľ v tele nastane nerovnováha a voľné radikály prevážia nad antioxidantmi, môže to mať trvalé škodlivé následky.

 

Čo je to oxidačný stres? 

Oxidačný alebo oxidatívny stres je telesný stav, ku ktorému dochádza pri nízkej hladine antioxidantov. Tieto hladiny možno merať v krvnej plazme.

 

Pokiaľ dôjde k nerovnováhe medzi reaktívnymi formami kyslíka, známymi tiež ako voľné radikály, a antioxidačnou obranou, dochádza v tele k oxidačnému stresu. Táto nerovnováha môže hrať úlohu pri niektorých ochoreniach a stavoch, ako je cukrovka.

 

Oxidačný stres môže viesť k rozpadu buniek a tkanív. Táto nerovnováha však môže mať aj niektoré výhody. V niektorých štúdiách bolo preukázané, že oxidačný stres pomáha v boji proti niektorým ochoreniam, ako je rakovina.

 

Čo sú to voľné radikály?

Voľné radikály sú molekuly obsahujúce kyslík s nerovnakým počtom elektrónov. Tento nerovnomerný počet elektrónov umožňuje voľným radikálom ľahko reagovať s inými molekulami. Medzi príklady voľných radikálov patrí superoxid, hydroxylový radikál, radikál oxidu dusnatého.

 

Voľné radikály môžu v tele spôsobiť rozsiahle reťazové chemické reakcie, pretože ľahko reagujú s inými molekulami. Tieto reakcie sa nazývajú oxidácia. Môžu byť prospešné alebo škodlivé.

 

Čo sú to antioxidanty? 

Antioxidanty sú látky, ktoré neutralizujú alebo odstraňujú voľné radikály tým, že im darujú elektrón. Neutralizačný účinok antioxidantov pomáha chrániť telo pred oxidačným stresom. Medzi antioxidanty patria napríklad vitamíny A, C a E.

 

Rovnako ako voľné radikály pochádzajú antioxidanty z niekoľkých rôznych zdrojov. Bunky prirodzene produkujú antioxidanty, napríklad glutatión.

 

Dôležitým zdrojom antioxidantov je aj strava človeka. Potraviny, ako je ovocie a zelenina, poskytujú mnoho potrebných antioxidantov vo forme vitamínov a minerálov, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť.

 

antioxidanty

 

Príčiny oxidatívneho stresu

Čo spôsobuje množenie voľných radikálov? V podstate typický "západný životný štýl" - so spracovanými potravinami, nedostatkom zdravých potravín, závislosťou na liekoch a antibiotikách, častým užívaním alkoholu alebo drog, znečisťujúcimi látkami v životnom prostredí a vysokou úrovňou stresu.

 

Voľné radikály vznikajú v dôsledku oxidácie a pri odbúravaní toxínov v tele. Pečeň produkuje voľné radikály, pretože rozkladajú zlúčeniny a odstraňujú ich. Medzi hlavné zdroje voľných radikálov patrí napr:

 

  • bežné telesné funkcie, ako je dýchanie a trávenie,
  • vystavenie žiareniu,
  • pôsobenie ďalších škodlivín zo životného prostredia,
  • konzumácia cigariet, tabaku, drog a alkoholu,
  • niektoré lieky alebo vysoké užívanie antibiotík, ktoré vedie k rezistencii voči antibiotikám.

Bunky obsahujú malé štruktúry zvané mitochondrie, ktoré pracujú na výrobe energie vo forme adenosintrifosfátu (ATP). Mitochondrie kombinujú kyslík a glukózu za vzniku oxidu uhličitého, vody a ATP. Voľné radikály vznikajú ako vedľajšie produkty tohto metabolického procesu.

 

Zlá strava, ktorá zahŕňa potraviny, ako sú nezdravé tuky, príliš veľa cukru, pesticídy, herbicídy alebo syntetické prísady. Veľa spracovaných a rafinovaných potravín obsahuje oxidované tuky, ktoré v tele pridávajú voľné radikály.

 

Dokonca aj príliš veľa cvičení (pretrénovania) vytvára ďalšie voľné radikály. Veľké množstvo emocionálneho alebo fyzického stresu. Stresové hormóny (napr. príliš veľa kortizolu) môžu vytvárať voľné radikály.

 

Vedeli ste?

Nadmerné množstvo cukru a sladidiel sú ďalšími zdrojmi voľných radikálov, ktoré prispievajú k priberaniu na váhe a zápalom.

 

Účinky oxidačného stresu na organizmus

Oxidácia je normálny a nevyhnutný proces, ktorý prebieha v tele. Na druhú stranu k oxidačnému stresu dochádza pri nerovnováhe medzi aktivitou voľných radikálov a aktivitou antioxidantov. Pri správnom fungovaní môžu voľné radikály pomáhať v boji proti patogénom. Patogény vedú k infekciám.

 

Pokiaľ je prítomných viac voľných radikálov, než koľko ich dokážu antioxidanty udržať v rovnováhe, môžu voľné radikály začať poškodzovať tukové tkanivo, DNA a bielkoviny v tele. Bielkoviny, lipidy a DNA tvoria veľkú časť vášho tela, takže toto poškodenie môže časom viesť k veľkému množstvu ochorení.

 

Chronický zápal

Oxidačný stres môže spôsobiť chronický zápal. Infekcie a zranenia vyvolávajú imunitnú reakciu organizmu. Imunitné bunky zvané makrofágy produkujú voľné radikály, zatiaľ čo bojujú proti napadajúcim zárodkom.

 

Tieto voľné radikály môžu poškodzovať zdravé bunky, čo vedie k zápalu. Za normálnych okolností zápal odznie potom, čo imunitný systém zlikviduje infekciu alebo opraví poškodené tkanivo.

 

Oxidačný stres však môže tiež vyvolať zápalovú reakciu, ktorá následne produkuje ďalšie voľné radikály, ktoré môžu viesť k ďalšiemu oxidačnému stresu, čím vzniká kolobeh.

 

Vedeli ste?

Chronický zápal spôsobený oxidačným stresom môže viesť k niekoľkým ochoreniam, vrátane cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a artritídy.

 

Hypertenzia

Hypertenzia je vysoký krvný tlak, ktorý zvyšuje riziko ďalších cievnych ochorení. Oxidačný stres je spájaný ako spojovací článok medzi hypertenziou a aterosklerózou. Pokiaľ nie je aktivovaný enzým oxidáza, ktorý bráni oxidačnému stresu, dochádza k vyššiemu výskytu hypertenzie.

 

vysoký krvný tlak

 

Ateroskleróza

Oxidačný stres môže byť katalyzátorom aterosklerózy. To preto, že pri nízkej hladine antioxidantov a vysokej hladine zápalu, najmä v cievach, sa začína tvoriť ateromatózny povlak. Tento nános a cirkulujúce lipoproteíny s nízkou hustotou alebo zlý cholesterol sa vplyvom voľných radikálov oxidujú. To vedie k tvorbe nových buniek a hromadeniu lipidov, ktoré môžu spôsobiť nahromadenie povlaku a srdcové problémy.

 

Zlyhanie srdca

Oxidačný stres môže spôsobiť chronické srdcové zlyhanie z dôvodu zníženej hladiny antioxidantov. Antioxidanty zabraňujú určitým stavom, ako je srdcová hypertrofia, apoptóza srdcových myocytov a omráčený myokard. Tieto stavy vedú k srdcovému zlyhaniu, a pokiaľ nie sú spomalené, môžu mať nebezpečné účinky.

 

Cievna mozgová príhoda

Riziko mŕtvice sa zvyšuje, keď je váš organizmus v nerovnováhe. Štúdie preukázali, že oxidačný stres môže spôsobiť ischémiou vyvolané poškodenie mozgu. K tomu dochádza preto, že spolu s oxidáciou bielkovín dochádza k poškodeniu DNA. Keď máte menej antioxidantov, je pravdepodobnejšie, že v prípade mŕtvice dôjde k poškodeniu mozgu.

 

Vedeli ste?

Oxidačný stres tiež prispieva k starnutiu.

 

Kardiovaskulárne ochorenie

Riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia sa výrazne zvyšuje, pokiaľ je vaše telo vystavené oxidačnému stresu. Bez liečivých vlastností antioxidantov môžu riziko kardiovaskulárneho ochorenia zvýšiť faktory, ako je hyperglykémia, obezita, fajčenie, nevyvážená strava a stres. Oxidačný stres ovplyvňuje hladinu cholesterolu, čo môže viesť k hromadeniu povlaku a cievnym ochoreniam.

 

Neurologické ochorenia

Oxidačný stres je spájaný s rôznymi neurologickými ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba, amyotrofická laterálna skleróza, roztrúsená skleróza a strata pamäti. Oxidačný stres spôsobuje poškodenie, ktoré zvyšuje stratu neurónov a môže urýchliť postup demencie. Bolo preukázané, že voľné radikály vytvárajú toxické peptidy, ktoré ovplyvňujú ľudí s Alzheimerovou chorobou.

 

O hladine voľných radikálov a antioxidantov v tele sa môžete poradiť so svojím lekárom, aby ste zistili, či by ste mali začať dopĺňať antioxidanty.

 

demencia lekár

 

Rakovina

K tomuto stavu dochádza pri spustení bunkových a molekulárnych zmien. Oxidačný stres môže prostredníctvom oxidačného poškodenia DNA stimulovať rast rakoviny vo vašom tele.

 

Rizikové faktory oxidačného stresu

Medzi faktory, ktoré môžu zvyšovať riziko dlhodobého oxidačného stresu, patria:

 

  • obezita,
  • strava s vysokým obsahom tuku, cukru a spracovaných potravín,
  • vystavenie žiareniu,
  • fajčenie cigariet alebo iných tabakových výrobkov,
  • konzumácia alkoholu,
  • niektoré lieky,
  • znečistenie,
  • vystavenie pesticídom alebo priemyselným chemikáliám.

konzumácia alkoholu

 

Prevencia oxidačného stresu 

Je dôležité si uvedomiť, že telo potrebuje ako voľné radikály, tak aj antioxidanty. Príliš veľa alebo príliš málo jedného z nich môže viesť k zdravotným problémom.

 

Medzi opatrenia v oblasti životného štýlu a stravy, ktoré môžu pomôcť znížiť oxidačný stres v tele, patria:

 

  • vyvážená a zdravá strava bohatá na ovocie a zeleninu,
  • obmedzenie príjmu spracovaných potravín, najmä potravín s vysokým obsahom cukrov a tukov,
  • pravidelné cvičenie,
  • zanechanie fajčenia,
  • zníženie stresu,
  • vyhýbanie sa znečisteniu a agresívnym chemikáliám alebo obmedzeniu ich pôsobenia,
  • udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti.

Podľa systematického prehľadu z roku 2015 produkujú nadbytočné tukové bunky zápalové látky, ktoré vyvolávajú zvýšenú zápalovú aktivitu a produkciu voľných radikálov v imunitných bunkách.

 

antioxidanty citrusy

 

TIP na súvisiaci článok: Ako vám CBD pomóže so stresom?

 

Antioxidanty v potravinách 

Jedným zo spôsobov prevencie oxidačného stresu je zaistiť, aby ste v strave prijímali dostatok antioxidantov. Konzumácia piatich porcií rôznych druhov ovocia a zeleniny denne je najlepším spôsobom, ako telu poskytnúť to, čo potrebuje na produkciu antioxidantov. Medzi príklady ovocia a zeleniny patria:

 

  • bobuľovité ovocie,
  • čerešne a višne,
  • citrusové plody,
  • sušené slivky,
  • tmavá listová zelenina,
  • brokolica,
  • mrkva,
  • paradajky,
  • olivy.

Dobré vedieť

Vyhnite sa nadmernému užívaniu liekov a antibiotík aby ste znížilo poškodenie voľnými radikálmi.

 

Súhrn 

Oxidačný stres je stav, ku ktorému dochádza pri nadbytku voľných radikálov v telesných bunkách. Telo produkuje voľné radikály pri bežných metabolických procesoch.

 

Oxidačný stres môže poškodzovať bunky, bielkoviny a DNA, čo môže prispievať k starnutiu. Môže tiež zohrávať úlohu pri vzniku mnohých zdravotných problémov, vrátane cukrovky, rakoviny a neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.

 

Telo prirodzene produkuje antioxidanty, ktoré pôsobia proti týmto voľným radikálom. Dôležitým zdrojom antioxidantov je aj strava.

 

Určité zmeny životného štýlu a stravy môžu pomôcť znížiť oxidačný stres. Medzi ne môže patriť udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti, pravidelné cvičenie a vyvážená zdravá strava bohatá na ovocie a zeleninu.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10693912/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9282628/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24905298/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10842581/ 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324863#conditions 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.