Cysty - typy, príznaky, liečba

|
Koža

Cysty sa objavujú často v akejkoľvek vekovej skupine. Môžu zmiznúť samy, ale ak nie, je niekedy vhodné ich liečiť. Ako sa liečia cysty a aké sú príznaky? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Cysty - typy, príznaky, liečba

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to cysta
  • Príznaky a príčiny cýst
  • Typy cýst
  • Diagnóza cysty
  • Liečba cysty

 

Cysty sú bežné a môžu sa vytvoriť v ktorejkoľvek časti tela. Môžu sa líšiť veľkosťou a rýchlosťou rastu. Cysty sa líšia od abscesov, čo sú zhromaždenia hnisu z infekcie.

 

Čo je to cysta? 

Cysta je abnormálne uzavretý vačok tekutiny podobný pľuzgieru, ktorý sa môže vytvoriť v mnohých rôznych častiach tela vrátane kože, pohlavných orgánov a vnútorných orgánov. Veľkosť cysty môže byť rôzna, od malého vačku až po veľkosti pomaranča. Obvyklým príznakom je opuch v okolí, ale cysta môže, ale nemusí byť bolestivá. V závislosti na príčine a umiestnení cysta niekedy obsahuje polotuhý alebo pevný materiál.

 

Typickou liečbou každej cysty je jej odstránenie chirurgickým zákrokom a rutinné vyšetrenie na rakovinu, hoci väčšina cýst je nezhubná. Všetky nezvyčajné hrčky musia byť vyšetrené kvalifikovaným zdravotníkom.

 

Aké sú príznaky cysty?

Väčšina malých cýst nemá žiadne príznaky. Niekedy však môžu byť cysty pociťované ako hrčka alebo hrče v koži alebo dokonca v tkanivách pod kožou. Niekedy môžu byť tieto cysty bolestivé. Bolestivé cysty by mal vždy posúdiť lekár.

 

Cysty, ktoré nie sú spojené s kožou, ale s vnútornými orgánmi, nemusia vyvolávať žiadne príznaky, ak sú malé. Ak sa cysty zväčšia a vytlačia alebo stlačia iné orgány alebo blokujú normálny tok tekutín v tkanivách, ako je pečeň, pankreas alebo iné orgány, môže sa objaviť bolesť alebo iné príznaky súvisiace s týmito orgánmi.

 

cysta játra

 

Čo spôsobuje cysty?

Cysty sa môžu vyskytnúť kdekoľvek na/v tele. Existuje mnoho možných príčin, vrátane infekcie, upchaté mazové žľazy, nádory, genetické predispozície, chyba v orgáne vyvíjajúceho sa embrya, chyba v bunkách, chronické zápalové stavy, upchatie kanálikov v tele, ktoré spôsobuje hromadenie tekutín, parazit alebo poranenia, pri ktorom dôjde na porušenie cievy.

 

Typy cýst

Existujú stovky typov cýst, ale medzi najčastejšie patria nasledujúce.

 

Gangliónové cysty

Gangliové cysty sa objavujú pozdĺž šliach alebo kĺbov na zápästí alebo na rukách, ale môžu vzniknúť aj na prstoch alebo na chodidlách. Sú to gumovité a pevné alebo mäkké zdureniny. Tieto cysty sú obvykle vyvolané drobným poranením, ktoré spôsobí, že sa prebytočná kĺbová tekutina zhromažďuje vo vačkovitej štruktúre vedľa kĺbu. Obvykle sú nebolestivé, pokiaľ netlačia na nerv. Väčšina týchto cýst nevyžaduje liečbu. Liečba je však často nechirurgická.

 

gangliová cysta

gangliová cysta 

 

Cysty na prsiach

Tieto cysty sú nenádorové vačky naplnené tekutinou, ktoré sa nachádzajú vo vnútri prsníka. Ich veľkosť sa môže pohybovať od malých až po veľké, ktoré spôsobujú nepríjemné pocity. Predpokladá sa, že príčinou vzniku prsných cýst sú hormonálne zmeny. Tieto cysty môžu byť bolestivé v dňoch pred menštruačným cyklom.

 

Prsné cysty nezvyšujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny, ale môžu sťažiť nájdenie nových prsných hrčiek alebo určenie zmien, ktoré by mal posúdiť lekár. Prsné cysty sa diagnostikujú pomocou vyšetrenia prsníka, mamografu a ultrazvuku. Je možné ich tiež diagnostikovať a liečiť pomocou ašpirácie tenkou ihlou, pri ktorej sa z cysty odstráni tekutina. Hormonálna terapia a chirurgický zákrok sú ďalšími možnosťami liečby, ktoré sa používajú menej často.

 

Dermoidné cysty a mazové cysty

Tieto cysty sa vyskytujú pod kožou. Často vyzerajú ako mäsité alebo belavé hrudky s hladkým povrchom. Epidermoidné cysty môžu rásť kdekoľvek na koži, ale najčastejšie sa vyskytujú na tvári, krku a trupe. Rastú pomaly a sú nebolestivé, a preto ich zriedkakedy treba liečiť.

 

Sebaceózne cysty sú typom kožných cýst, ale od epidermoidných cýst sa líšia. Sebaceózne cysty sú menej časté a sú spôsobené žľazami, ktoré vylučujú mastné látky, ktorými sa premazávajú vlasy a koža. Predpokladá sa, že tieto cysty často spôsobuje úraz kože alebo zablokované žľazy. Najúčinnejšou liečbou je úplné chirurgické odstránenie cysty.

 

cysta

 

Dobré vedieť

Ak máte dermoidnú cystu odolajte nutkaniu sa snažiť cystu vytlačiť a radšej zájdite za lekárom, ktorý sa postará o čo najmenšie riziko zjazvenia a infekcie.

 

Cysty na vaječníku

Cysta na vaječníku je vačok naplnený tekutinou alebo polotuhým materiálom, ktorý sa vytvorí na jednom alebo oboch vaječníkoch alebo vo vnútri nich. Vaječníky sú malé orgány v panvici, ktoré uchovávajú vaječné bunky a vytvárajú hormóny, napríklad estrogén a progesterón.

 

Existujú rôzne typy cýst na vaječníkoch, z ktorých väčšina je nebolestivá a neškodná (nezhubná). Zvyčajne cysty na vaječníkoch nespôsobujú žiadne príznaky. Pravdepodobne nebudete vedieť, že nejakú máte, pokiaľ ju Váš lekár nenájde pri bežnom panvovom vyšetrení alebo zobrazovacom postupe.

 

Väčšina cýst na vaječníkoch sú funkčné cysty. Vznikajú v reakcii na zmeny v tele počas menštruačného cyklu. Menej často sa ovariálne cysty tvoria z dôvodov, ktoré s menštruáciou nesúvisia.

 

ovariální cysta

 

Funkčné cysty

Funkčné cysty sú najčastejším typom cýst na vaječníkoch a nesúvisia s ochorením. Vznikajú v dôsledku ovulácie (uvoľnenie vajíčka z vaječníka). Tieto cysty môžu byť známkou toho, že vaše vaječníky fungujú tak, ako majú. Funkčné cysty sa obvykle časom zmenšia, obvykle do 60 dní, bez špecifickej liečby.

 

Folikulárne cysty

Malý vačok vo vaječníku, nazývaný folikul, uvoľňuje každý mesiac v rámci menštruačného cyklu vajíčko. Folikulárna cysta sa vytvorí, keď folikul neuvoľňuje vajíčko. Namiesto toho sa folikul naplní tekutinou a zväčší sa.

 

Cysty žltého telieska

Potom, čo folikul uvoľní vajíčko, vytvorí sa v ňom skupina buniek produkujúcich hormóny zvaná žlté teliesko. Cysta sa vytvorí, keď sa v žltom teliesku nahromadí tekutina, ktorá spôsobí jeho rast.

 

 

Iné cysty

Nie všetky cysty vaječníkov sa tvoria v reakcii na menštruačný cyklus. Nie sú vždy známkou ochorenia, ale váš lekár ich môže chcieť sledovať, aby sa ubezpečil, že nespôsobujú komplikácie. Patria medzi ne napríklad:

 

  • Cystadenomy - Tieto cysty sa tvoria na povrchu vaječníka. Môžu byť vyplnené tekutinou, ktorá je riedka a vodnatá alebo hustejšia a podobná hlienu.

  • Dermoidné cysty (teratomy) - Dermoidné cysty sa skladajú z buniek, ktoré tvoria všetky typy tkanív v ľudskom tele, od kože, vlasov, zubov až po mozgové tkanivo.

  • Endometriómy - Tieto cysty sú vyplnené endometriálnym tkanivom, rovnakým tkanivom, z ktorého každý mesiac krvácate pri menštruácii.

  • Rakovina vaječníkov - Na rozdiel od vyššie uvedených stavov sú cysty (nádory) rakoviny vaječníkov pevné masy rakovinových buniek.

 

Cysty Bartholiniho žľazy

Bartholiniho žľazy pomáhajú lubrikovať pošvu počas pohlavného styku a nachádzajú sa vo vulve alebo na oboch stranách pošvy. Cysty v tejto oblasti vznikajú pri upchatí vývodu. Príčina upchatia je často neznáma. Cysty Bartholiniho žliaz nie sú zriedkavé, objavia sa asi u 2% žien, zvyčajne vo veku okolo 20 rokov. Často sú nebolestivé, aj keď v prípade infekcie môžu tieto cysty spôsobiť horúčku a bolestivé abscesy.

 

Pokiaľ sa cysty zväčšia, môžu spôsobovať nepríjemné pocity pri chôdzi, sedení alebo pri pohlavnom styku. Cysty Bartholiniho žľazy sa diagnostikujú fyzikálnym vyšetrením alebo biopsiou.

 

cysty

Epidermoidná cysta

 

Diagnóza cysty

Cystu môže diagnostikovať lekár alebo iný zdravotnícky pracovník. Pravdepodobne začne fyzikálnym vyšetrením a preskúma tvar a veľkosť cysty. Lekár môže použiť ďalšie diagnostické nástroje, napríklad:

 

  • Ultrazvuk: Ultrazvuk pomáha určiť, či je cysta vyplnená tekutinou alebo je pevná.

  • Röntgenové vyšetrenie: Hoci sa cysty na röntgene nezobrazujú, môžu pomôcť vylúčiť závažnejšie ochorenia, ktoré môžu napodobňovať príznaky cysty spôsobujúce bolesť a nepohodlie.

  • Magnetická rezonancia (MRI): Magnetická rezonancia môže ponúknuť veľmi jasné a podrobné snímky danej časti tela.

 

Liečba cysty

Možnosti liečby závisia od typu a veľkosti cysty a tiež od toho, aké príznaky vám spôsobuje. Ak je cysta infikovaná, lekár vám predpíše lieky na jej liečbu. Infekcia je dôležité riešiť. Ak infikovaná cysta praskne, môže to viesť k závažnejším problémom, ako je sepsa.

 

Často nie je potrebná žiadna liečba cysty. Nasledujúce možnosti však existujú, ak vám lekár odporučí prijať opatrenia:

 

  • Injekcie a lieky: Lekár môže injekčne aplikovať lieky na zmenšenie alebo odstránenie cysty. Pri tomto type liečby však nezriedka dochádza k recidíve cysty.

  • Hormonálna liečba: Niektoré cysty špecifické pre ženské pohlavie sú spôsobené hormónmi a môžu byť liečené antikoncepčnými tabletami alebo inou hormonálnou liečbou. Predpokladá sa, že tieto cysty sa zmenšia alebo zmiznú pozastavením hormónov spojených s menštruačným cyklom.

  • Chirurgický zákrok: Chirurgický zákrok odstráni alebo vypustí cystu. Chirurgický zákrok môže trvalo odstrániť cystu a možnosť jej opätovného výskytu.

 

operace

 

Rakovinové cysty

Ak je cysta rakovinová, liečba závisí od jej veľkosti a umiestnenia a od toho, či sa rakovinové bunky rozšírili do iných častí tela. Cysta bude chirurgicky odstránená spolu s okolitým tkanivom. Ďalšia liečba môže zahŕňať rádioterapiu (použitie röntgenového žiarenia na usmrtenie rakovinových buniek) alebo chemoterapiu.

 

Kedy by ste mali vyhľadať pomoc v prípade cysty?

Pokiaľ je cysta bolestivá alebo sa stále viac sa zväčšuje, mali by ste sa pokúsiť dohodnúť si schôdzku s lekárom. To môže byť príznakom prasknutia alebo infekcie. Ten by mal cystu skontrolovať aj v prípade, že nespôsobuje žiadnu bolesť ani iné ťažkosti. Rozdiely v týchto výrastkoch môžu byť príznakom rakoviny. Lekár môže chcieť odobrať vzorku tkaniva na vyšetrenie.

 

Je možné cystám predchádzať?

Väčšine typov cýst nemožno zabrániť, ale existuje niekoľko výnimiek. Osoby so sklonom k ​​tvorbe cýst na vaječníkoch môžu zabrániť vzniku nových cýst užívaním hormonálnej antikoncepcie. Tvorbe pilonidálnych cýst môžete zabrániť tým, že budete udržiavať kožu v postihnutej oblasti čistú a suchú. Predchádzať vzniku týchto cýst môže pomôcť aj časté vstávanie namiesto dlhého sedenia.

 

Dobré vedieť

Niektoré cysty môžu zmiznúť samy. Ak však cysta nezmizne alebo sa zväčší, môže byť potrebná liečba, napríklad chirurgické odstránenie.

 

Aká závažná je cysta?

Mnoho cýst je nezhubných a nemusí spôsobovať žiadne príznaky. Človek nemusí vedieť, že má cystu, a cysta môže sama zmiznúť. Niektoré cysty však môžu byť rakovinové, preto je najlepšie kontaktovať lekára, akonáhle má človek obavy z cysty.

 

Aká je prognóza cysty?

Prognóza cysty závisí od jej príčiny a niekedy aj od jej veľkosti. Väčšina cýst je malá a nezhubná, nevyžaduje žiadnu liečbu a má dobrú prognózu. Avšak cysty, ktoré sú spojené s infekčnými agens, obsahujú zhubné bunky alebo sú tak veľké, že narúšajú normálne telesné funkcie, majú prognózu horšie stráženú.

 

Niektoré nezhubné, ale veľké cysty môžu mať dobrú až dobrú prognózu, ale môžu vyžadovať chirurgický zákrok na zmiernenie alebo odstránenie príznakov. Cysty sa môžu vracať; u niektorých cýst sa tak môže stať, keď sa zmenší alebo odstráni iba obsah cysty a zostane jej obal alebo výstelka; u iných sa môžu cysty vracať v dôsledku príčin, ktoré ich spôsobujú.

 

Záver

Cysty sú vaky naplnené tekutinou, ktoré sa môžu vytvoriť v tkanivách v ktorejkoľvek časti tela. Sú pomerne časté a existuje mnoho rôznych typov. Nezhubné cysty a pseudocysty zvyčajne nespôsobujú dlhodobé ťažkosti. Niekedy dokonca samy zmiznú.

 

Cysty sa môžu po vypustení znovu naplniť. Pokiaľ sa vám cysta stále znovu zapĺňa, môžete zvážiť jej chirurgické odstránenie. Ak má človek obavy z cysty alebo si všimol novú hrčku, je najlepšie obrátiť sa na lekára, aby stanovil presnú diagnózu a liečbu.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz 

 

Zdroje: 

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cysts 

https://www.healthline.com/health/cyst#identification 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9133-ovarian-cysts 

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cysts-lumps-bumps