Aké sú účinky fajčenia na ľudský organizmus?

|
Stres
Imunitný systém

To, že fajčenie škodí nášmu telu, je nám vštepované zo všetkých strán. Vieme však, aké sú dôsledky fajčenia? Aký vplyv má fajčenie na tehotenstvo? Tieto a ďalšie informácie nájdete v našom článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Aké sú účinky fajčenia na ľudský organizmus?

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je tabak a nikotín
  • Nebezpečné chemické látky v tabakovom dyme
  • Vplyv fajčenia na ľudský organizmus
  • Lži tabakového priemyslu
  • Abstinenčné príznaky

 

Do 10 sekúnd po prvom dyme sa toxické chemické látky z tabakového dymu dostanú do mozgu, srdca a ďalších orgánov. Fajčenie poškodzuje takmer všetky časti vášho tela a zvyšuje riziko mnohých ochorení. Fajčenie tiež ovplyvňuje váš vzhľad a pocit, vaše financie a vašich blízkych.

 

Čo je tabak a nikotín?

Nikotín je návyková látka v tabakovom dyme, ktorá fajčiarov núti pokračovať vo fajčení.

 

Okrem nikotínu fajčiari vdychujú v cigaretovom dyme približne 7 000 ďalších chemických látok. Mnohé z týchto chemikálií pochádzajú zo spaľovania tabakových listov. Niektoré z týchto zlúčenín sú chemicky aktívne a spôsobujú v tele hlboké a škodlivé zmeny.

 

Tabakový dym obsahuje viac ako 70 známych chemických látok spôsobujúcich rakovinu. Fajčenie poškodzuje takmer každý orgán v tele, spôsobuje mnohé ochorenia a zhoršuje celkové zdravie.

 

tabakove cigarety

 

Nebezpečné chemické látky v tabakovom dyme

Tabakový dym obsahuje množstvo nebezpečných látok, ktoré majú vážne účinky na zdravie:

  • Decht - Tento pojem sa vzťahuje na pevné častice v tabakovom dyme. Decht obsahuje mnoho chemických látok vrátane karcinogénov, látok spôsobujúcich rakovinu. Má lepkavú konzistenciu a hnedú farbu, ktorá spôsobuje zmenu farby zubov, nechtov a pľúcneho tkaniva.

  • Oxid uhoľnatý - tento jedovatý plyn je bez zápachu a farby, ale jeho prítomnosť v tabakovom dyme je veľmi nebezpečná. Nahrádza kyslík v krvi, čím sťažuje jeho prísun do orgánov a svalov. Vo vysokých koncentráciách môže oxid uhoľnatý rýchlo viesť k smrti.

  • Oxidačné chemické látky - tieto vysoko reaktívne látky môžu fajčiarom poškodiť srdcové svaly a cievy. Ich interakcia s cholesterolom podporuje tvorbu tukových usadenín na stenách tepien, čo môže viesť k ochoreniam srdca, mŕtvici a cievnym problémom.

  • Kovy - Tabakový dym obsahuje rôzne kovy, ktoré sú spájané s rakovinou, napríklad arzén, berýlium, kadmium, chróm, kobalt, olovo a nikel.

  • Rádioaktívne zlúčeniny - Medzi škodlivé zložky tabakového dymu patria rádioaktívne zlúčeniny, ktoré sú známymi karcinogénmi, teda látkami, ktoré môžu spôsobiť rakovinu.

Dobré vedieť

Tieto zložky tabakového dymu predstavujú vážne zdravotné riziko pre fajčiarov a osoby, ktoré sú vystavené pasívnemu fajčeniu.

 

Éra dezinformácií tabakových spoločností

Tabakové spoločnosti spustili v časopisoch a novinách kampane, ktoré mali ľudí povzbudiť k fajčeniu prostredníctvom reklám, ako napríklad „Dr. Penguin hovorí, že mentol je pre vás dobrý“, ktorá bola uverejnená v roku 1938. Cieľom bolo presvedčiť ľudí, že cigarety skutočne upokojujú hrdlo, a nie ho poškodzujú.

 

Okrem toho bol vytvorený komiks, ktorý zahŕňal vzťah otca a syna a ponaučenie z príbehu bolo, že dieťa bolo múdre, pretože počúvalo lekára a začalo fajčiť, aby prospelo svojmu zdraviu.

 

Krátko nato, v roku 1948, sa začala objavovať súvislosť medzi fajčením a rakovinou pľúc. Výrobcovia cigariet tieto dôkazy spochybnili ako súčasť organizovaného sprisahania s cieľom zachrániť predaj cigariet.

 

Tabakové spoločnosti spustili diétu proti nikotínu a boli zavedené cigarety s nízkym obsahom nikotínu. Cieľom bolo znížiť príjem nikotínu a ich slogan znel „bez toho, aby sme sa vzdali jedinej cigarety“. Spoločnosti pochybovali o tom, že existuje súvislosť medzi rakovinou pľúc a tabakom, a tak namiesto toho, aby priznali zdravotný problém, našli riešenie, ako ho zakryť, aby neprišli o zisky.

 

V polovici 50. rokov sa uskutočnili ďalšie výskumy a nakoniec sa potvrdilo a zverejnilo, že tabak spôsobuje rakovinu pľúc. Po predložení tejto informácie verejnosti sa značky cigariet začali pomaly spájať, uvedomili si, že priemysel je vo veľkom nebezpečenstve, a spustili reklamnú kampaň na propagáciu cigariet.

 

 

Nebezpečenstvo tabaku

Tabak je nebezpečný pre vaše zdravie, či už ho fajčíte, alebo žujete. Tabakové výrobky obsahujú nebezpečné látky, od acetónu a dechtu až po nikotín a oxid uhoľnatý. Vdychované látky môžu ovplyvniť vaše pľúca a iné orgány v tele.

 

Fajčenie môže viesť k trvalým komplikáciám a dlhodobým účinkom na vaše telesné systémy. Hoci fajčenie môže v priebehu rokov zvýšiť riziko niektorých zdravotných problémov, ako sú napríklad glaukóm, rakovina a problémy so zrážaním krvi, niektoré fyzické účinky pocítite okamžite.

 

Prestanie fajčiť však môže mnohé z týchto účinkov na váš organizmus zvrátiť.

 

Dobré vedieť

Tabakový dym je veľmi škodlivý pre vaše zdravie. Neexistuje žiadny bezpečný spôsob fajčenia. Ak cigaretu nahradíte cigarou, fajkou, elektronickou cigaretou alebo vodnou fajkou, zdravotným rizikám sa nevyhnete.

 

Všeobecné zdravie a riziko rakoviny

Fajčenie má vážne dôsledky pre celé telo a môže mať veľký vplyv na vaše zdravie.

 

Zvýšený zápal a oslabený imunitný systém - fajčenie zvyšuje hladinu zápalu v tele a oslabuje imunitný systém, čím sa zvyšuje náchylnosť na infekcie a iné zdravotné problémy.

 

Riziko autoimunitných ochorení - Fajčenie je environmentálnym rizikovým faktorom ochorení, ako je reumatoidná artritída. Hoci presný mechanizmus tejto súvislosti ešte nie je úplne objasnený, vedci ho stále skúmajú.

 

Súvislosť s rakovinou - Fajčenie je silne spojené s mnohými druhmi rakoviny. Zvyšuje riziko vzniku rakoviny takmer v každej časti tela, vrátane:

  • Rakovina močového mechúra.
  • Akútna myeloidná leukémia.
  • Rakovina krčka maternice.
  • Rakovina hrubého čreva a konečníka.
  • Rakovina pažeráka.
  • Rakovina obličiek a maternice.
  • Rakovina hrtana.
  • Rakovina pečene.
  • Rakovina orofaryngu (časti hrdla, jazyka, mandlí a mäkkého podnebia).
  • Rakovina pankreasu.
  • Rakovina žalúdka.
  • Rakovina priedušnice, priedušiek a pľúc.

Zníženie rizika po ukončení fajčenia

Ak prestanete fajčiť, riziko vzniku väčšiny týchto druhov rakoviny sa postupne znižuje. V priebehu 10 až 20 rokov po tom, ako ste prestali fajčiť, sa vaše riziko zníži, ale stále zostane vyššie ako u tých, ktorí nikdy nefajčili. Tieto riziká zdôrazňujú význam skoncovania s fajčením pre dlhodobé zdravie.

 

Centrálny nervový systém

Nikotín obsiahnutý v tabaku je vysoko návykový a ovplyvňuje centrálny nervový systém. Po vdýchnutí sa nikotín rýchlo dostane do mozgu a môže vyvolať pocit energie, ktorý čoskoro vyprchá. To potom vedie k únave a túžbe opäť fajčiť.

 

Odvykanie od nikotínu môže mať negatívny vplyv na myslenie a spôsobiť nepríjemné emócie, ako sú úzkosť, podráždenosť a depresia. Môže tiež spôsobiť bolesti hlavy a poruchy spánku.

 

 

Dýchací systém

Fajčenie poškodzuje dýchacie cesty, vzduchové mechúriky (alveoly) v pľúcach a riasinky, čo sú drobné vláskovité štruktúry, ktoré zabraňujú prenikaniu nečistôt a hlienu do pľúc.

 

Poškodenie pľúc

Fajčenie spôsobuje poškodenie pľúc a stratu tkaniva, ktoré sa už nikdy nevráti späť. Poškodenie dýchacieho systému môže tiež zvýšiť náchylnosť na niektoré infekcie, ktoré postihujú pľúca, ako je tuberkulóza a zápal pľúc, a zvýšiť pravdepodobnosť úmrtia na tieto choroby.

 

Fajčenie môže spôsobiť vznik chronického kašľa. Môže tiež zhoršiť astmatické záchvaty, ak máte astmu.

 

tuberkuloza

 

Riziko rakoviny

Poškodenie pľúc fajčením môže spôsobiť ochorenie pľúc alebo rakovinu pľúc. Fajčenie je hlavnou príčinou rakoviny pľúc a u fajčiarov je 20-krát vyššia pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaná rakovina pľúc, ako u nefajčiarov.

 

Chronické ochorenie pľúc

Fajčiarom hrozí vyššie riziko chronických nezvratných pľúcnych ochorení, ako sú napr.

  • rozedma pľúc, čo je deštrukcia vzduchových mechúrikov v pľúcach,
  • chronická bronchitída, pretrvávajúci zápal, ktorý postihuje výstelku dýchacích ciest v pľúcach,
  • chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), skupina pľúcnych ochorení,
  • rakovina pľúc,
  • astma.

Ukončenie fajčenia môže spôsobiť dočasné preťaženie a ťažkosti s dýchaním, pretože pľúca a dýchacie cesty sa začínajú hojiť. Zvýšená tvorba hlienu bezprostredne po skončení fajčenia môže byť pozitívnym znakom, že sa váš dýchací systém zotavuje.

 

Zrak 

Dlhodobé fajčenie môže mať vplyv aj na váš zrak a zrakový nerv. To môže viesť k vzniku rôznych očných ochorení, ako je napríklad glaukóm, pri ktorom sa zvyšuje tlak v oku, čo spôsobuje tlak na zrakový nerv a jeho poškodenie a stratu zraku, šedý zákal a vekom podmienená makulárna degenerácia, ktoré tiež môžu viesť k poškodeniu a strate zraku.

 

Kardiovaskulárny systém

Fajčenie cigariet vážne poškodzuje kardiovaskulárny systém a predstavuje vysoké riziko kardiovaskulárnych ochorení. Fajčenie spôsobuje zužovanie ciev, zvyšuje krvný tlak, oslabuje steny ciev a zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín.

 

To vedie k ateroskleróze, ischemickej chorobe srdca, mozgovej príhode, ochoreniu periférnych tepien a aneuryzme brušnej aorty. Väčšiemu riziku sú vystavení tí, ktorí už podstúpili operáciu srdca alebo infarkt.

 

Aj pasívne fajčenie predstavuje rovnaké riziká ako aktívne fajčenie vrátane srdcových ochorení a mozgovej príhody. Fajčenie poškodzuje srdce, cievy a krvné bunky tým, že zvyšuje riziko aterosklerózy a ochorenia periférnych tepien.

 

Výskum ukazuje, že aj tí, ktorí fajčili, majú vyššie riziko ochorenia periférnych tepien. Je preto nevyhnutné uvedomiť si škodlivé účinky fajčenia na kardiovaskulárne zdravie a zvážiť obmedzenie alebo úplné ukončenie fajčenia.

 

cholesterol

 

Koža

Látky v tabakovom dyme môžu zmeniť štruktúru vašej pokožky. To môže prispieť k:

  • predčasnému poškodeniu pokožky spojenému so starnutím,
  • vráskam,
  • oneskorenému hojeniu rán,
  • vzniku hidradenitis suppurativa, kožného ochorenia, ktoré spôsobuje bolestivé rany,
  • rozvoj psoriázy alebo rozvoj závažnejšej psoriázy,
  • rozvoj niektorých typov rakoviny kože.

Fajčenie môže zvýšiť riziko vzniku skvamocelulárneho karcinómu (rakoviny kože) pier.

 

Vlasy

Existuje aj súvislosť medzi fajčením a androgénnou alopéciou, ktorá spôsobuje vypadávanie vlasov u mužov. Fajčenie spôsobuje vypadávanie vlasov v dôsledku:

  • vazokonstrikcia,
  • poškodenie DNA,
  • tvorba voľných radikálov,
  • hormonálne účinky.

 

Vedeli ste?

Fajčenie môže ovplyvniť aj vaše nechty na rukách a nohách a zvýšiť pravdepodobnosť plesňových infekcií nechtov.

 

Diabetes 2. typu a inzulínová rezistencia

Fajčenie tiež ovplyvňuje inzulín a zvyšuje pravdepodobnosť vzniku inzulínovej rezistencie. Ľudia, ktorí fajčia cigarety, majú o 30 % až 40 % vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu a jej komplikácií.

 

Cukrovka 2. typu má tendenciu vyvíjať sa rýchlejšie u ľudí, ktorí fajčia, ako u ľudí, ktorí nefajčia.

 

Periodontálne ochorenia

Fajčenie môže zvyšovať riziko parodontálneho ochorenia alebo ochorenia ďasien. K tomu dochádza, pretože fajčenie spôsobuje zápal v okolí zubov a zvyšuje riziko bakteriálnych infekcií.

 

Ďasná môžu opuchnúť a krvácať (zápal ďasien) a nakoniec sa môžu začať odťahovať od zubov (parodontitída).

 

Pohlavné orgány

Fajčenie má negatívne účinky na reprodukčné orgány mužov aj žien, ktoré môžu ovplyvniť plodnosť a celkové reprodukčné zdravie.

 

Účinky na mužský organizmus

  • Nižší počet spermií - fajčenie môže viesť k nižšiemu počtu spermií, čo znižuje plodnosť.
  • Vyššie percento deformovaných spermií - Tabakový dym zvyšuje riziko abnormálneho tvaru spermií.
  • Genetické poškodenie spermií - Fajčenie môže spôsobiť genetické poškodenie spermií, ktoré môže ovplyvniť reprodukčné zdravie a zdravie potomkov.
  • Impotencia - Fajčenie môže viesť k impotencii v dôsledku zníženého prietoku krvi a poškodenia ciev v penise.

Účinky na ženský organizmus

  • Znížená plodnosť - Fajčenie môže negatívne ovplyvniť plodnosť žien a spôsobiť nepravidelnosti menštruačného cyklu alebo dokonca absenciu menštruácie.
  • Skorší nástup menopauzy - U žien, ktoré fajčia, sa menopauza môže objaviť o jeden až dva roky skôr.
  • Zvýšené riziko rakoviny krčka maternice - Fajčenie je spojené s vyšším rizikom rakoviny krčka maternice.
  • Vyššie riziko mozgovej príhody a srdcového infarktu - Fajčiarky staršie ako 35 rokov, ktoré užívajú perorálnu antikoncepciu, majú výrazne zvýšené riziko mozgovej príhody a srdcového infarktu.

menopauza

 

Vplyv fajčenia v tehotenstve

Fajčenie matky má negatívny vplyv na nenarodené dieťa. Medzi tieto účinky patrí zvýšené riziko potratu, narodenia mŕtveho plodu a predčasného pôrodu. U detí je tiež vyššia pravdepodobnosť, že budú mať slabšie pľúca a nízku pôrodnú hmotnosť, čo môže ovplyvniť ich rast a vývoj.

 

Nízka pôrodná hmotnosť sa spája so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku a cukrovky v dospelosti. Fajčenie matky tiež zvyšuje riziko rozštepu podnebia a pery a poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) u dieťaťa.

 

Pasívne fajčenie, teda vystavenie nefajčiacej matky fajčeniu, môže tiež poškodiť plod. Ak rodičia pokračujú vo fajčení počas prvého roka života dieťaťa, zvyšuje sa riziko ušných infekcií, ochorení dýchacích ciest, náhleho neočakávaného úmrtia v dojčenskom veku (SUDI) a meningokokového ochorenia.

 

Príznaky odvykania

Nikotín je návyková droga a môže spôsobiť abstinenčné príznaky, keď ju človek prestane užívať. Tieto príznaky zahŕňajú chuť na jedlo, zvýšenú chuť do jedla a podráždenosť. Túžba a ďalšie účinky zvyčajne časom vymiznú.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.

 

Zdroje: 

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/smoking-effects-on-your-body 

https://www.healthline.com/health/smoking/effects-on-body 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324644 

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/quit-smoking-tobacco/how-smoking-and-nicotine-damage-your-body 

https://www.bhclinics.com/single-post/2019/12/11/doctors-prescribed-healthy-cigarette-brands